NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
56 korisnika su online (12 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 56

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   4 Anonimnih korisnika

« 1 2 3 (4) 5 6 »

Re: poklanjam žutouhu kornjaču
Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Je, hvala na pitanju, usta se skroz oporavljaju, još ima rupicu kad ih zatvori ali rana prolazi. Do sutra još kapam sa špricom.
Jede uredno, ponekad joj stvara problem uhvatiti granulu s ustima, uspije pojesti jedino kad joj uleti dublje u usta jer ju još vjerojatno boli malo ta donja čeljust. Za jutarnji obrok jede piletinu što joj ide lakše, a predvečer dobije granule, kupila sam joj Reptomin sticks po preporuci dr. Lukač. Jedino što mi je malo čudno je što se ne penje baš sunčati. Kupila sam joj grijač, filter, conditioner za vodu, UVB, tako da sad ima svu opremu, jedino kaj je akvarij relativno malen. Idući tjedan će na pregled pa će se vidjeti koliko ima do oporavka.
Evo i fotka:)
Smanjena slika

EDIT: sad tek vidim kad sam slikala, pa njoj fali pločica i pol na oklopu, a jučer kad sam vidjela to na dnu akvarija sam mislila da je samo ljuskica. Što sad, od čega joj je moglo pasti?

Smanjena slika

Pisano: 07.02.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Drago mi je da ide na bolje, da li se samo rozina raspala ili je i kost bila zahvacena?

Granule joj probaj lomiti na manje komadice da ih ne mora trgati. ReptoMin su najkvalitetnije granule na nasem trzistu, sadrze kalcij i vitamin D3 tako da ipak dobiva nesto za metabolizam kalcija unatoc tome sto se ne sunca. Nije neobicno da ne izlazi na kopno, vecini kornjaca treba nekoliko tjedana do mjesec dana da se priviknu na novi smjestaj i pocnu se suncati. Mauremysi su u odnosu na crvenouhe i sl. jako plasljivi tako da ce joj vjerojatno trebati i duze. Samo osiguraj da na kopnu bude oko 35 stupnjeva i da UVA-UVB lampa pude na 35-40 cm od kopna (s obzirom da je 10.0). Kornjaca ce vjerojatno na pocetku izlaziti van samo kada te nece biti doma.

Otpala plocica nazalost ne izgleda samo kao ljustenje, prevelik komad fali. Da li je tkivo otvoreno na tom mjestu (bijele boje)?
Kod malih kornjaca oklop jos nije oformljen, mekan je i jako se lagano moze ostetiti. Kako prije nije bila pravilno drzana moguce je da je razvila i metabolicku bolest kostiju, vidjeti ces sto ce ti Maja na pregledu reci.

Pisano: 10.02.2013

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Ne bih znala, ali moguće samo kljun jer vidim dosta brzi napredak u popunjavanju te rupice.

Granule joj trgam na pola, već mi je to dr.Lukač rekla. Što se sunčanja tiče, uhvatila sam ju na kopnu par puta kad sam došla doma i šuljala se po sobi da me ne skuži, nije dugo trajalo i uskočila je u vodu. Jako je plašljiva, mislila sam da je to zbog puno povlačenja po rukama kod veta i tog kapanja pa da joj je već malo dosta, ali super ako to mogu pripisati vrsti :) Ja prije foruma za Mauremys nisam ni čula, domet su mi crvenouhe, žutouhe i mošusne.
Temperatura je ok, samo mi je muka od ovog malog kineskog grijača, ugrije super i onda mu treba dok se opet upali a voda se brzo hladi. Kako god, što je tu je s opremom :)

Čitala sam o shell rotu, nadam se da nije to. Ispod je zelenkasto-bijelo. Prva susjedna pločica je klimava, druge nisam htjela pipati da još nešto ne bi palo, sutra na pregledu ću pitati. Danas fali i jedna bočna pločica.:/
Zadavila bi tu malu.

Pisano: 10.02.2013

Editirano od simona on 10.02.2013 17:56:11

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Dr. Lukač je rekla da je to s oklopom relativno normalno zbog loših uvjeta držanja, sad joj svaki dan ispirem oklop s nekom tekućinom (heksanešto) i mažem ga nekom kremom pa stoji dok se ne upije na suhom. Piletinju uvaljam u neki bijeli prah s kalcijem i dajem da pojede iz ruke (ioako korni bježi od moje ruke pa to sve padne u vodu:). Ne znam niš napamet kako se zove :) Dosta mi jadno izgleda taj oklop, sve je malo nadignuto i kvrgavo, ne vidi se ovako ali izbliza se kuži. Veseli me jedino što se vidi rast, mislim da će uskoro neke ljuskice dole. Prekjučer se sunčala cijeli dan pa sam se prepala da joj nije dobro, jučer i danas opet ne ide gore. U petak je zadnji pregled i to u slučaju da nešto ne bi valjalo, a što se usta tiče vetica je zadovoljna. Uskoro ću dići razinu vode pa mogu normalno koristiti filter, ovako mi nije bio potopljen pa često mijenjam vodu, danas se skroz zamutila od jednog jedenja jetrica :/

Ne mogu baš puno naći na netu, a zanima me radi budućeg udomljavanja, da li Mauremys isto voli živjeti sama i može li skupa s crvenouhima i žutouhima?

Pisano: 13.02.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
To su lijepe vijesti, nadam se da ce se uspjeti do kraja oporaviti!

Vjerojatno ce proci jos dosta vrenema dok ce kornjaca biti spremna za udomljavanje. Mauremys je opcenito jako plah u odnosu na agresivnije Tachemyse tako da ih se bas ne bi trebalo drzati zajedno. Velike su sanse da bi Mauremys u akvariju sa crvenouhima/zutouhima ostao bez repa i imato dodatne komplikacije. Ne znam da li ti je veterinarka spominjala i da li uopce sumnja na neki neizljecivi virus koji uzrokuje sve ove probleme. Ako je tako kornjaca nikad ne bi trebala dolaziti u kontakt sa ostalim kornjacama.

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Nije spominjala ništa takvo, ali pitat ću ako će u petak ići opet na pregled. Rekla je samo da joj kornjače iz loših uvjeta dolaze sve s tim problemom s ustima i oklopom.

Uh, pa čini mi se da ću je onda teško udomiti ako je treba uzeti netko tko nema druge kornjače a koliko vidim rijetki su oni koji imaju samo ovu vrstu, točnije ovdje na forumu nisam uopće vidjela Bit će ona kod mene dok god ne vidim da je skroz zdrava, za to nema uopće brige, ali za stalno ju neću moći uzeti.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Razlog zasto bas nema puno ljudi koji drze Mauremyse je zato sto je bio samo jedan uvoz proslog ljeta i vecina tih kornjaca zbog slicnih razloga nije vise niti ziva. U Hr. je ova vrsta kornjace rijetkost pa si ipak u prednosti u odnosu na one koji se zele rijesiti svojih crvenouhih i zutouhih kornjaca.

Pisano: 15.02.2013

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
E da, i veterinarka je rekla da je većina tih kornjača obolila. Ima li još štogod što trebam znati o vrsti?

Inače, jučer sam joj napunila akvarij skroz prvi put, sad može koristiti pravo sunčalište, i taman se popne gore, malo se posuši i onda skoči dolje brzinom munje kad me snimi. Mala ima super vid a ja se po svojoj sobi šuljam kao lopov :D
Žderonja je kad je u pitanju meso, još malo škrguće i piskuta zbog usta ali sve je bolje. Oklop je i dalje sav jadan i ne voli kad joj to mažem, sva se uspaniči ali što mogu.

Što misliš, da li bi bilo dobro ubaciti u akvarij nekakve zaklone tipa umjetnih biljkica i toga, ne radi dekoracije već ako je plašljivija od ostalih da se malo sakrije kad želi?

I zanima me još nešto, poslušala sam tvoj savjet i po noći poklapam akvarij (uz mali otvor za zrak) da drži toplinu, a ujutro kad maknem tu dašćicu sve je puno vlage i kapa na sve strane, je li to ikako štetno za nju, takav vlažan zrak mislim?

Pisano: 15.02.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Da, tvoj Mauremys nazalost nije jedini koji je zavrsio kod nje na lijecenju.
Vazne stvari koje trebas znati o vrsti je da su biljojedi. Sada dok je kornjaca jos mala hrani se gotovo iskljucivo mesom, no bilo bi dobro da joj nudis biljnu hranu kako bi se navikla na nju, jer u buducnosti kada odraste bi se trebala hraniti iskljucivo vodenim biljem.
Također su poznate po tome da lagano razviju gljivicnu infekciju i nekrozu oklopa tako da im voda mora biti jako cista. Ostali segmenti brige su manje-vise isti kao za crvenouhe i zutouhe.
Mjesta za skrivanje su svakako pozeljna, kao i za sve male kornjace.
Sto se tice prekrivanja akvarija jedan dio trebas ostaviti otvoren da ipak ima ventilacije. Otvaranjem i zatvaranjem tog otvora mozes podesiti da ti vlaga unutra ne bude 99%. Previse vlazan i ustajali zrak dugotrajno moze uzrokovati respiratornu infekciju.

Pisano: 17.02.2013

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Okej, počet ću s biljnom hranom polako, sad mi je bitno da ogladni kad meso dođe na red kako bi sve pojela jer još uvijek dajem taj kalcij u prahu u koji uvaljam jetrica.

Oklop i dalje tretiram klorheksadinom i kremom, samo nisam skroz sigurna da li kremu puštam dovoljno dugo na suhom da se upije, meni uvijek izgleda da se nije upila a znam ju pustiti po sat vremena na suhom i onda divlja jadna. Otpale su još dvije pločice, s tim da se lagano klima cijeli zadnji red oko repa.
Tako brzo joj se prlja voda zbog tog mesa i praška i kremica -.-

Pisano: 17.02.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum