Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Legalizacija cancara |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav Antune, dobrodosao na sajt.
Prije svega, moguli te pitati odakle si tocno iz slavonije i koliko imas godina ? Legalizacija drzanja kornjaca nije jednostavna, no to ti mora netko drugi pomoci jer ja nezivim u Hrvatskoj i neznam kako bi se to uopste moglo rijesiti. Iz kojeg kraja su ti ti rodjaci dosli ? Predpostavljam da su ih i oni uzeli iz prirode. (To pitam ne da bi ti solio pamet o tome kako se to nesmije raditi, nego zbog toga da se moze sigurno podvrsta odrediti). Na kraju jos jedan, dobronamjeran savjet: kad napises nesto u forumu, procitaj na kraju jos jednom, ovdje si se malo spleo pa je bilo malo komplikovano procitati
Pisano: 07.01.2013
|
|||
"For nothing is impossible with God." Luke 1:37
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Pozdrav i hvala na odgovoru.
Iz Kutjeva sam i imam 15 g. ( nisam kao ostala djeca :D ) Rođaci su iz Prilepa iz Makedonije Kornjacama stvarno ništa ne fali i posto bi ih pokušao razmnoziti želim papire da dalje ne bude problema ... Hvala na savjetu ;)
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
http://www.zastita-prirode.hr/Odrzivo ... e-ili-zasticene-zivotinje
Jel prijavljivao netko preko ovog?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav, vec sam ti odgovorio na susjednom forumu, ali staviti cu i ovdje odgovor radi potpunosti.
Citiraj:
Testudo hermanni je zivotinja zasticena konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES, Apendix II): LINK1. Rođaci iz Makedonije su mogli platiti u najboljem slucaju veliku novcanu kaznu da su ih uhvatili. Uz to ova vrsta kornjace je autohtona vrsta te je uvrsena na popis strogo zasticenih zivotinjskih vrsta Hrvatske: LINK2 Situacija s ovom vrstom je takva da postoji velika mogucnost da ce u sljedecih nekoliko desetljeca izumrijeti u prirodu na nasim prostorima ukoliko se ne poduzmu drasticnije mjere. U proslosti je na milijune zivotinja izvezeno i prosvercano u svijet cime je populacija drasticno smanjena. Danas ih ugrozava smanjenje i fragmentacija stanista, zagađenje okolisa, sverc, ali i uzimanje iz prirode od strane turista. Kornjace koje imas su u svakom slucaju ilegalnog podrijetla, bez obzira sto tvrdis da si ih nasao su Slavoniji, netko drugi ih je onda uzeo iz prirodnog stanista kada je bio na godisnjem i izbacio ih na cestu kada su mu dosadile. U 2009. godini je nadlezno ministarstvo davalo mogucnost da se prijave zivotinje bez obzira na njihovo podrijetlo zbog pripreme za EU ("nulto stanje"), cime su ljudi koji drze cancare mogli prijaviti svoje ljubimce. Danas je tako nesto nemoguce zato jer bi navedeni zakoni, koji za ovu vrstu vecinom sluze kako ih ljudi ne bi ilegalno uzimali iz prirode za kucne ljubimce izgubili smisao. Citiraj:
Ovaj obrazac sluzi za prijavu zivotinja koje su legalnog podrijetla. Za provedbu prijave putem ovog obrasca potrebno je priloziti "rodni list" zivotinje od registriranog uzgajica i potvrdu (racun). Svaka cancara iz legalnog uzgoja ima svoj broj, a u zadnje vrijeme se obicno i ugrađuje mikrocip. Citiraj:
Zivotinje ciji roditelji nemaju papire se također smatraju da s ilegalnog podrijetla. No ovdje postoji jos jedan veci problem. Kornjace koje drzis nisu sve sa istog podneblja. Postoji mogucnost da se kornjace iz Makedonije geneticki razlikuju od domacih cancara, moguce je cak da se i radi o drugoj vrsti (Testudo graeca). Ukoliko dođe do uspjesnog parenja potomci tih zivotinja ni u kojem slucaju ne smiju zavrsiti u prirodi! Na taj nacin bi mogli biti uneseni geni i bolesti u populaciju koji nisu urođeni nasim domacim cancarama i smanjiti sanse za prezivljavanje ili cak istrijebiti populaciju. Kako nakon nekog vremena ne bi imao kuda sa tolikim kornjacama (90% ljudi nema kamo), vjerojatno bi ih poceo dijeliti naokolo. Tada se netko od tih poznanika nakon nekog vremena sazali nad svojom kornjacicom i odluci je pustiti u prirodu i time nesvjesno ugrozi domacu populaciju. Namjerno razmnozavati takvu skupinu zivotinja s tvoje strane nije pametna stvar i preporacam da to ne radis.
Pisano: 08.01.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Kori jel postoji mogućnost da ja svoju Čančaru legaliziram tj. dobijem papire ako se nalazi u mome vrtu zadnjih 10 godina?
Provjereno znam da nije dovedena iz šume jer mi ju je dao susjed koji ima ogroman voćnjak do moje kuće i tu ju je našao... Mislio sam poslati e-mail ministarstvu međutim nisam siguran da će ga uopće pročitati, a kamoli da mi odgovore na njega...
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ne, oko 2009. je bio termin za prijavu nultog stanja, sada tako nesto nije moguce. I da sada ima ikakve veze sto je kornjaca kod tebe zadnjih 10 godina (a nema) ne mozes to dokazati. Sto se ministarstva tice jucer si ju mogao pokupiti iz prirode i prisvojiti za ljubimca.
Iz mog iskustva redovito odgovaraju na mailove i pozive u DZZP-u i nedavno je jedan kolega forumas vrsio prijavu ilegalnog ubijanja poskoka u Imotskom i odmah su mu odgovorili. Ali po meni ih nema smisla pitati kada krsis zakon.
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.