NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
26 korisnika su online (15 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 26

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

projekt pametnog akvarija/terarija
Regularni član
Regularni član

See User information
bok svima
dobio sam ideju za jedan projekt koji ću probati provuć pod diplomski rad pošto se bavim programiranjem.
projekt bi bio pametan akvarij/terarij...šta to znači? to bi značilo neka određena autonomija akvarija u obavljanju nekih zadaća koje ne zahtijevaju konstantni ljudski nadzor.
tipa paljenje i gašenje svijetla (znam da postoje timeri za svijetlo) ovisno o godišnjem dobu, kontrola razine vode, protoka filtera, raspored hranjenja (možda i mogućnost automatskog hranjenja kada niste pri akvariju), kontrola temperature, video stream...itd.
ideja je napraviti kontroler koji bi bio nakačen na akvarij/terarij i on bi upravljao svime time. no to nije tema za diplomski, to ću si ja napraviti i ovak i onak :D
htio bi napraviti web i smartphone aplikaciju za tako nešto. dakle da di god i kad god vam se poželi vidjeti vaše ljubimce, a niste u mogućnosti, možete se spojiti na internet negdje i vidjeti status akvarija (temp, razina vode, stanje filtra, stanje vode, stanje životinja, hranilica i neznam ni ja čega sve ne).
mene sada zanimaju ideje od vas ako bi vas zanimalo da imate tako što na svom smartphoneu ili ako bi koristili takvu web aplikaciju. šta bi htjeli vidjeti u toj aplikacij?
meni su za sad sljedeće ideje pale na pamet:
* stanje temperature vode/zraka
* panjenje i gašenje svijetla (ručno ili po timeru, kontrola dimmera ako postoji)
* stanje razine vode
* postavljanje male web kamerice za video nadzor
* kontrola automatske hranilice (tipa postaviti to pod travel mode, napuniti hranilicu i u određeno vrijeme pustiti oderđenu količinu hrane životinjama kada vi niste u mogućnosti)
* napraviti reku tabelu/raspored hranjenja ili režima prehrane
* napraviti isto za režim gnojenja u slučaju bilnjih akvarija
* postaviti remindere za preparate koje koristite u akvaristici/teraristici
* nadzor stanja filtera (to još moram smisliti kako izvesti)
*obavjest o prekidu rada lampe/grijača/bilo kojih drugih uređaja koje koristite

većinom je ovo zamišljeno kao skup nekih statusnih informacija akvarija/terarija, uz mogućnost neke sitne kontrole.
dali vam se sviđa ideja?

Pisano: 06.10.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: projekt pametnog akvarija/terarija
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
E, ovo je tema o kojoj bi mogao pricati u beskraj :)
Osobno u buducnosti također planiram napraviti automatizirani smjestaj za kornjace jer realno gledano to je jedini nacin na koji cu moci drzati veci broj zivotinja od ovoga sto trenutno imam. Za sada je rasvjeta rijesena timerima, temperatura termostatima ugrađenima u grijac, sljedeci i glavni korak je napraviti sustav za automatsku izmjenu vode. Bilo bi ga moguce izgraditi s PLC kontrolerom i elektromagnetskim ventilima, no to bi znatno podiglo cijenu projekta tako da sam se odlucio da cu to izvesti s pumpama i timerima kada ce biti prilike. Inace u automatizaciju mozes ulupati i po nekoliko desetaka tisuca kuna.

Na trzistu postoje vec brojni automatski sustavi i kontroleri, koriste se uglavnom u morskoj akvaristici. Za diplomski bi ti najbolje bilo ici u tom smjeru jer slatkovodni akvarij/terarij je jako jednostavna stvar u odnosu na morski akvarij. U morskom akvariju mora postojati puno vise automatiziranih sustava da bi stvar funkcionirala kako treba i dosta toga je vec implementirano. Evo ti jedne tvrtke koja radi takve kontrolere i mjerne sonde: http://www.neptunesystems.com/ Sve je spojeno na internet tako da preko bilo kojeg racunala/smartphonea mozes upravljati radom svog akvarija.
A ako zelis biti temeljit mozes napraiti kontroler za Vivarij. To je skupni naziv za akvarij, terarij, poludarij, akva-terarij...i obuhvaca sve.

Osim navedenoga mogao bi se "poigrati" parametrima vode. Dakle govorim o provodljivosti, generalnoj tvrdoci, karbonatnoj tvrdoci, ph vrijednosti, salinitetu, nitritima, nitratima, fosfatima, silikatima, kisiku, ugljicnom dioksidu, kalciju za rast koralja i tko zna jos koliko parametara sto se mjere i nadziru u koraljnom morskom akvariju. Dok bi sve te vrijednosti popisao, opisao i objasnio kako su one međusobno povezane i kako se jedna vrijednost moze dobiti mjerenjem druge mislim da bi imao solidnih desetak stranica diplomskog samo o parametrima vode.

Po pitanju temperature je stvar relativno jednostavna, međutim ako zelis malo slozenije mozes primjerice uzeti u obzir da provodljivost vode ovisi o temperaturi. Također mozes uzeti u obzir da temperatura nije stalno konstantna. U prirodi se temperatura mijenja tijekom dana i noci, godisnjih doba itd. Danas vec postoje termostati koji mijenjaju temperaturni raspon između dana/noci i godisnjih doba.

Ista stvar je s vlagom. Higrostat upravlja sustavom za prskanje ili sustavom za maglu u terarijima , te se isto moze mijenjati trajanje prskanja/kolicina vlage ovisno o godisnjim dobima (kisna i suha razdoblja u godini u prasumi primjerice).

Osvjetljenje se također mijenja tijekom godine. Danas postoje timeri za svjetlo koje mozes isprogramirati za cijelu godinu, dakle da ti po ljeti gori 12-14 sati, po zimi 8-10 s postepenim prijelazom. U vecini ozbiljnijih akvarija i terarija se razlicita svjetla pale odvojeno, razlicite kelvinaze lampi predstavljaju razlicito doba dana. Kod gmazova se lampe za grijanje hot spota (kod nas kopna) također obicno pale i gase odvojeno od glavne rasvjete jer oponasaju najtopliji dio dana npr. sunce jace pocne prziti od 10 ujutro pa do 5 popodne. U mnogim akvarijima se predvecer gasi glavna rasvjeta i nekoliko sati ili cijelu noc gori "moonlight" (plave led diode).

Sto se tice razine vode u morskim akvarijima ju je jako vazno odrzavati konstantnom, jer ako i manja kolicina ispari se mijenja salinitet vode. Tako da vecina velikih morskih akvarija ima nivomat koji se sastoji od plovne sklopke koja registrira hlapljenje, releja koji pali elektromagnetski ventil koji otvara vodu i propusta ju kroz sustav reverzne osmoze. Na taj nacin se u akvarij nadolijeva skoro pa cisti H2O da parametri ostanu konstantni.

Automatskih hranilica ima vec dosta na trzistu, najslozenija je Eheimova Twin hranilica koja sadrzi dvije vrste hrane: LINK. S ribama je jos lako, ali sa zivotinjama koje jedu iskljucivo zivu hranu i bilje stvar danas jos nije rjesiva.

U biljne akvarije se dodaje gnojivo, obicno mikroelementi i makroelementi kako bi se postigle zeljene vrijednosti da bilje sto bolje raste. Tu također postoji opcija automatske regulacije, sonda koja mjeri određen parametar, predaje informaciju kontroleru koji potom upravlja dozirnom pumpom: LINK
Jos jedna uobicajena stvar kod biljnih akvarija je kontrola kolicine CO2 u vodi. Karbonatna tvrdoca, ph vrijednost i kolicina otopljenog CO2 u vodi su međusobno zavisni parametri tako da danas postoje sustavi koji ph sondom određuju kiselost i zatim kontroler otvara elektromagnetski ventil na boci s CO2 da bi u akariju imali stabilan ph i odgovarajucu kolicinu CO2 za rast bilja. Kako po noci bilje prestaje trositi CO2 i pocne koristiti kisik sustav isto mijenja nacin rada po noci.

Danas se protok vode u akvariju i filtracija redovito namjestaju. U morskim akvarijima su protocne pumpe jako cesto spojene na kontrolere koji upravljaju njihovim radom i oponasaju valove koji prolaze iznad koraljnih grebena. Kod kolege sam vidio kontroler s foto sondom koja registrira kada se po noci ugase svjetla u akvariju i pumpe promijene nacin rada (plima i oseka u prirodi).
Eheim i Fluval danas nude elektronicke filtere koji imaju jako interesantne funkcije: Eheim Pro III Electronic, Fluval G series

Dosta je cest i detektor curenja vanjskog filtera/akvarija koji vlasniku salje sms poruku da nesto curi.

Kao sto sam rekao na pocetku mozemo u beskraj na ovu temu :) Predlazem da procitas ovu temu i pogledas slike morskog akvarija koji ima dosta velik stupan automatizacije: LINK (registriraj se da vidis slike).

Na kojem si faksu?

Pisano: 11.10.2012

Regularni član
Regularni član

See User information
ja sam ti na VsiTe jeda privatni informatički faks. mislio sam ovo napraviti čisto kao proof of concept za diplomski, tipa par senzora najosnovnijih koji šalji statusne informacije na web aplikaciju ili smartphone. a kad to prođe, onda kad ću imat resursa i vremena mogu se igrati sa vivarijima. to i je neki plan i logični slijed, pa vidjeti koliko i kako je to sve izvedivo a onda se može i ponudit neka personalizirana konfiguracija za svakoga ako će to nekoga zanimat za ugradnju. prvo bi vidio šta bi mogao iskoristiti za kornjaču i takav ambijent. trebao bi stavit neku temperaturu zraka i vode, protok pumpe i razina vode (kao statusne informacije) i recimo kontrolu paljenja, tj programiranja ciklusa paljenja i gašenja svjetala sa dimmerom i to se mogu uzeti informacije o izlasku i zalasku sunca sa interneta pa tako kontrolirati svijetlo za svaki dan pošto bi uređaj bio spojen na internet. to bi bio neki basic model.
a kasnije imam ja ideje i za nadomjestak vode i sistem obavjesti o čišćenju filtera i kontrola hranilice (za suhu hranu). to sa hranilicom je zapravo neka opcija kada nismo u mogućnosti hraniti životinju (put ili nešto toga tipa) pa htanilicu nafilamo sa suhom hranom i dozer svaki dan u neko doba ubaci hranu. ista stvar i sa grijačima, može se postavit funkcija paljenja i gašenja po timeru nekakvom. a što se tiće kvalitete vode i gnojenja. to je malo kompliciranjije i to bi se sito dalo napraviti samo je pitanje tih modula za svaku pojedinu stvar koju bi se trebalo postaviti i isprogramirati i naravno resurse koje treba onda nadomjestiti i regulirati. ja sam za takve projekte i vrlo rado bi to htio raditi samo trebam za to imat resurse :D (čitaj novaca)

Pisano: 11.10.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Isao sam u srednju u Teslu prije svega par godina :) Da, tebi za diplomski onda u principu ne treba nesto pre komplicirano, ovo sto si naveo ce biti taman!
Ako ces stavljati na Android market javi, sretno!

Pisano: 14.10.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum