NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
65 korisnika su online (9 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 65

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Pomoć i par pitanja
Početni član
Početni član

See User information
Pozz novi sam ovdje i u držanju kornjača ali eto kupio sam si 2 kornjače navodno crveno uhe, jedna je a druga mi pretamna pa neznam šta je ako tko zna jel ista da mi kaže, i ta tamnija ima duži rep vidim da je manja od ove zelene al opet nije mi jasna boja ta.
I sad sam ih premjestio u veći akvarij s grijačem i filterom pa sam uslikao pa me zanima šta bi mogao dodati ako imate neke prijedloge u akvarij, da ga uljepšam malo hvala unaprijed :)

Ps: Sad ovih par dana dok sam imao manji akvarij šesterokutni, bez grijača i filtera, voda bi mi se usmrdila za 3 dana i ljigavo bi staklo bilo... Šta mi je potrebno da se to ne dogodi ovdje, naravno uz redovno mjenjanje vode

Dodaj datoteku:

jpg  DSC_0128.jpg (401.95 KB)
1969_4fc7f6fe5088e.jpg 882X1176 px

jpg  Paca i prajo.jpg (510.51 KB)
1969_4fc7f720aafe7.jpg 980X1306 px

jpg  DSC_0152.jpg (282.93 KB)
1969_4fc7f73621797.jpg 1306X735 px

jpg  DSC_0155.jpg (361.38 KB)
1969_4fc7f7550f8ad.jpg 1306X735 px

Pisano: 01.06.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Pomoć i par pitanja
Početni član
Početni član

See User information
Vidim da sam fulao podforum, molim da stavite u Vodene kornjače :)

Pisano: 01.06.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: sprajo
Pozz novi sam ovdje i u držanju kornjača ali eto kupio sam si 2 kornjače navodno crveno uhe, jedna je a druga mi pretamna pa neznam šta je ako tko zna jel ista da mi kaže, i ta tamnija ima duži rep vidim da je manja od ove zelene al opet nije mi jasna boja ta.
I sad sam ih premjestio u veći akvarij s grijačem i filterom pa sam uslikao pa me zanima šta bi mogao dodati ako imate neke prijedloge u akvarij, da ga uljepšam malo hvala unaprijed :)

Ps: Sad ovih par dana dok sam imao manji akvarij šesterokutni, bez grijača i filtera, voda bi mi se usmrdila za 3 dana i ljigavo bi staklo bilo... Šta mi je potrebno da se to ne dogodi ovdje, naravno uz redovno mjenjanje vode

Pozdrav i dobro dosao na forum!

Zelena kornjaca je zutouha kornjaca (Trachemys scripta scripta), a crna kornjaca je domaca barska kornjaca (Emys orbicularis). Napisao si da si obje kornjace kupio, međutim Emys orbicularis je u Hr. (iz Vukovara si?) strogo zasticena vrsta i ne smije se prodavati samo tako. Ako si je doista kupio u pet shopu molim te da napises u kojem tocno, a ako si je sam uzeo iz prirode vrati je na mjesto od kuda si je uzeo. Emys orbicularis osim sto je strogo zasticena opcenito nije vrsta kornjace koju mozes drzati u akvariju, postanu uzasno letargicne i trome. One moraju zivjeti vani u jezeru pod pravim suncem.

Sto se tice samog smjestaja bit ce adekvatne velicine za prvih godinu dana, ali dosta stvari moras popraviti.

Grijac si pogresno instalirao i postoji opasnost da si se orosi sa unutrasnje strane i cak pukne. Stakleni dio grijaca obavezno cijeli mora biti pod vodom, instaliraj ga u koso tako da ti samo plasticna glava sa zicom i regulatorom viri izvan vode. Slobodno ga mozes i cijelog potopiti.

Zracni filter nije bas ucinkovit filter, pogotovo ovako okrenut. Taj filter je zamisljen da stoji okomito, da zrak izlazi na njegovom vrhu i pritom vuce vodu kroz spuzvu. Ne vjerujem da ces ikada biti zadovoljan sa radom ovog filtera stoga preporucam da si nabavis unutarnji filter sa pumpom (vidi u dolje linkanom clanku o smjestaju).

Kornjacama obavezno moras osigurati pravilnu rasvjetu. Potrebne su ti dvije lampe. Jedna obicna spot lampa/reflektorica koju je potrebno instalirati iznad kopna, koja mora grijati kopno na 30-35 stupnjeva. To je vazno kako bi kornjace normalno mogle probavljati hranu.
Druga lampa mora biti posebne izrade za gmazove i sadrzati UVA i UVB zracenje, dolaze u obliku neonki ili stednih zarulja. Navedeno zracenje sluzi za metabolizam kalcija prilikom suncanja. Nedostatak ovog oblika rasvjete vodi do metabolicke bolesti kostiju (meksanje oklopa) i smrti kornjace. Vise o tome također imas u dolje navedenim clancima.

Obavezno procitaj sljedece clanke, u njima su osnove o drzanju kornjaca:

Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Pisano: 03.06.2012

Početni član
Početni član

See User information
Hvala ti puno na informacijama, ja ne vjerujem da su mi prodali barsku kornjaču u pet shopu u Vukovaru zove se MARKOS PET SHOP i treba ih prijaviti jer drze 20 kornjača u onom malom plastičnom sranju od akvarija

Pisano: 04.06.2012

Početni član
Početni član

See User information
Da dodam, uzeo sam pravi filter za akvarij, koji vuče dolje kroz filter i baca vodu gore tak da je to riješeno, e al ne znam za grijač on je topal samo na tom doljnjem djelu nekih 5-7cm ima ta crta pa sam ga tako i stavio, ja još ne vjerujem odakle toj glupači uopće barska kornjača u pet shopu bilo mi je odmah čudno jer je tamnija.

Pisano: 04.06.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Hvala ti puno na informacijama, ja ne vjerujem da su mi prodali barsku kornjaču u pet shopu u Vukovaru zove se MARKOS PET SHOP i treba ih prijaviti jer drze 20 kornjača u onom malom plastičnom sranju od akvarija

Sada znas prepoznati razliku između te dvije vrste, pogledaj da li u tom pet shopu ima jos Emysa, ako ima vjerojatno su skupljeni iz prirode i stavljeni u prodaju, to treba prijaviti inspektorima iz Drzavnog zavoda za zastitu prirode.
Nazalost prodaja vrste Trachemys scripta u losim uvjetima kod nas jos nije regulirana zakonom.
Pokusaj saznati od kuda je tvoja barska kornjaca dosla. Nesto ces morati smisliti po tom pitanju jer ponavljam, drzati tu kornjacu u akvariju nije preporucljivo niti dobro za nju. Ako si siguran da je uzeta iz prirode trebao bi ju tamo i vratiti.

Citiraj:

Da dodam, uzeo sam pravi filter za akvarij, koji vuče dolje kroz filter i baca vodu gore tak da je to riješeno, e al ne znam za grijač on je topal samo na tom doljnjem djelu nekih 5-7cm ima ta crta pa sam ga tako i stavio, ja još ne vjerujem odakle toj glupači uopće barska kornjača u pet shopu bilo mi je odmah čudno jer je tamnija.

Grijaci element grijaca je u donjem dijelu, a u gornjem staklenom dijelu je termostat koji upravlja grijacem. Kada ti je termostat na suhom on mjeri kolika je temperatura zraka umjesto vode i pogresno upravlja grijacim elementom. Osim toga zbog razlike u temperaturi donjeg i gornjeg dijela u grijacu moze doci do pojave kondenzacije koja moze unistiti grijac. A u najgorem slucaju moze doci i do pucanja.

Obavezno sto prije sredi rasvjetu, za pocetak stavi barem obicnu lampu za čitanje koja grije, da osvjetljava i grije kopno.

Pisano: 05.06.2012

Regularni član
Regularni član

See User information
Uh kako prije nisam vidio ovu temu, otišao bi u taj shop da provjerim!
I što je na kraju bilo sa tom barskom kornjačicom?

ps
Izgleda da Sprajo odustao od kornjača jer ih prodaje na njuškalu zajedno sa opremom! :D

Pisano: 25.06.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum