NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
55 korisnika su online (6 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 55

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

pomoc!!!
Početni član
Početni član

See User information
dobila sam dve crvenouhe kornjace strare 8 godina. bile su jako male i zakrzljale,kod nas su od nove godine i duplo su porasle i bile su jako zivahne.tata ih je juce dugo drzao na suncu i onda ubacio u vodu i mislim da je jedna kornjaca dobila temperaturni sok,druga je skroz ok. kornjaca kojoj nije dobro nista ne radi,samo stoji,jutros joj se sklapaju oci i povremeno jako zine.totalno je neaktivna. kako da joj pomognemo???

Pisano: 29.04.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: pomoc!!!
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Za pocetak kornjacama treba osigurati pravilne uvjete za zivot inace lijecenje nece imati previse efekta.

Koliko je velik smjestaj u kojem ih trenutno trzite?
Sto sve imate od opreme (akvarijski grijac, lampa za grijanje, UVA-UVB rasvjeta, filter)?
Sa cime sve i koliko cesto hranite kornjace?
Koje su tocno duzine oklopa kornjaca?

Kornjace su ektotermne zivotinje, sto znaci da njihova temperatura tijela ovisi direktno o okolini. One se ne mogu same od sebe zagrijati kada im je hladno niti se mogu znojiti kako bi se ohladile kada im je vuce. Iz tog razloga im u svakom trenutku treba biti pruzena mogucnost da se same izađu van na kopno zagrijati, te da po zelji same mogu uci u vodu i rashladiti se. Izvaditi kornjace iz njihovog smjestaja i staviti ih direktno na sunce bez zaklona je pogresno i jako opasno za njihovo zdravlje. Postoji mogucnost da se kornjaca na suncu pregrije i dozivi srcani udar ako se nema gdje skloniti.
Kornjace redovito dozive određeni temperaturni šok kada se same zagrijane bace u vodu, međutim razlika između temperature kopna i vode je vise-manje uvijek 10-ak stupnjeva. Ako ih je tvoj tata sa 35 stupnjeva na suncu ubacio u vodu od 15-20 stupnjeva to je vec malo veca temperaturna razlika koja im je uzrokovala velik stres, pogotovo zato sto su bile totalno nepripremljene na tako sto.

Po opisanome mi se cini da je kornjaci od stresa popustio imunitet i da ju je zahvatila bolest koju je vec od prije nosila od losih uvjeta drzanja kod prijasnjih vlasnika (respiratorna infekcija/upala pluca). Gmazovi jako dobro skrivaju svoje znakove bolesti i ako ne znas koje simptome traziti najcesce ih neces naci. Simptome vecina ljudi tek primjeti kada bolest vec malo ozbiljnije napreduje. Odgovori na sljedeca pitanja kako bi lakse utvrdio radi li se upali pluca:

Da li kornjaca proivodi cudne zvukove poput skljockanja i piskutanja?
Da li kornjaci izlazi sluz na nos i usta kada je na suhom?
Da li je kornjaca ukosena u jednu stranu kada pliva ili samo pluta po povrsini vode bez mogucnosti da zaroni?

Od kuda se tocno javljas za eventualnu preporuku veterinara?

Preporucam da procitas sljedece clanke o pravilnom drzanju:

Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Također mozes provjeriti pokazuju li kornjace neke druge simptome bolesti:

Bolesti

Početni član
Početni član

See User information
uginula je oko 11,nisam znala da mogu biti toliko tuzna zbog kornjacice. zvali smo je grba zato sto je toj devojci ispala iz akvarijuma kada je bila mala. tada joj nije pukao oklop ali je ostao ulubljen i tako je rasla. dobili smo ih u jednom malom akvarijumu bez lampe i odmah smo ih premestili u veci prostor,kupili uv lampu. jele su granule,nisu volele crve,tata im je povremeno davao meso. pazili smo na temperaturu vode i cesto smo menjali da bude cista. porasle su duplo u odnodu na svoju prethodnu velicinu od nove godine od kada su kod nas. tata je obozavao grbu a i grba njega,voleo je da ga mazimo ispod vrata i gledao nas je stalno. evo sve do sada,bas smo se svi rastuzili. grba se juce ujutru bas dosta ispovracao,mene nazalost nije bilo kod kuce do 1 ujutru kada sam videla u kom je stanju.tata misli da je moguce da se grbi nesto drugo desilo,zbog oklopa,da mu je pritiskalo organe ili tako nesto. nije danas imao sluzave oci i usta,samo je klonuo i tako uginuo. volela bih da znam sta mislite da se desilo. druga kornjacica je skroz dobro,da li njemu treba neko drustvo sada?ja ipak mislim da je dobio neki sok jer se sve desilo odjednom i brzo.
zivim u beogradu i s obzirom da imamo psa zvali smo jutros naseg veterinara koji je genije,ali nismo uspeli da se cujemo na vreme

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Zao mi je sto je kornjaca uginula. Pluca kornjace su smjestena u gornjem dijelu oklopa tako da postoji mogucnost da su pluca prije bila ozlijeđena prilikom ostecenja oklopa. Pravi razlog smrti je tesko ovako napamet bez pregleda veterinara utvrditi.
Sada ti jedino preostaje srediti pravilne uvjete drugoj kornjaci da se i ona ne razboli. U tome ce ti pomoci clanci koje sam ti linkao.
Također trebate biti svijesni da su kornjace zivotinje koje rebaju svoje uvjete i mir. Pogresno je bespotrebno vaditi kornjace iz njihovog smjestaja, igrati se sa njima, maziti ih, pustati ih po podu i sl. To su jako stresne situcije za kornjace zbog kojih se obicno razbole.

Pisano: 01.05.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum