NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
85 korisnika su online (31 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 85

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

Pozdrav i od mene
Početni član
Početni član

See User information
Hi!

Evo da se i ja predstavim.
Ja sam jedna mama čije je dijete poželjelo ljubimca.Ovdje sam sasvim slučajno, jer je prvotni plan bio kupiti mu guštera.
No, jedan susjed je svoju kornjaču odlučio "pustiti" u prirodu, u to vrijeme na ciču zimu i ja sam samo pokušavala spasiti jadnu životinju i naći joj novi dom.Kako je neko vrijeme ipak bila kod nas, mi smo se nekako vezali za nju, dobila je i ime -Milka, pokazala se dosta društvena, te je donešena odluka da gušter pričeka koju godinu i da sredimo smještaj za kornjačicu.

Informiram se koliko mogu kaj joj i kako treba, pa sam nabavila osnovne stvari i mislim da sad uživa u odnosu na ono šta je imala.
Naime, kod starog gazde je bila u nekoj jadnoj plastičnoj kadici, bez ičega, sa potrganim platoom, bez sunca (ljeti bi je iznijeli na sunce), u negrijanopj vodi i kad sve ovdje pročitam nije mi jasno kako je preživjela (žensko- neuništivo ), ali jeste.

Ne znam koliko je stara, ali dugačka je oko 14 cm i mislim da je ženka. Vrlo je društvena i često hoda za nama, nije previše plašljiva, voli gristi (moje prste) i jako je znatiželjna.
Imam par nedoumica i pitanja, ali to ću na drugim dijelovima foruma.
Evo linka na album sa slikicama (ne snalazim se baš sa stavljanjem slika, pa nadam se da može ovako):
http://public.fotki.com/anna-y/kornjaa/

Dodaj datoteku:

jpg  milka.jpg.jpg (38.42 KB)
935_4f7ca26918b37.jpg 448X336 px

Pisano: 04.04.2012

Editirano od cuki1 on 04.04.2012 21:35:13
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Pozdrav i od mene
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Jako je pohvalno sto ste spasili kornjacu iz losih uvjeta i sreca je da je kornjaca prosla bez posljedica. Ne znam koliko tvoje dijete ima godina, ali generalno gmazovi su dosta losi ljubimci za manju djecu. To su ljubimci koje treba sto manje dirati i uznemiravati, sve sto trebaju su odgovarajuci uvjeti i mir. Svako vađenje gmaza iz njegovog smjestaja i pustanje po podu je za njih velik stres i jako dobra prilika da se razbole. Na ovoj stranici zagovaramo da se takva praksa ne provodi jer u vecini slucajeva zivotinja zavrsi sa ozlijedom ili upalom pluca.
Također treba paziti na higijenu jer gmazovi nam mog prenijeti dosta zoonoza (npr. salmonela) tako da poslije svakog diranja gmaza je potrebno prati ruke.

Sto se tice samog smjestaja napisi malo vise podataka o njemu, kojih je dimenzija, 60x30x30 cm ili veci? Na slikama nigdje ne vidim spot lampu za grijanje kopna, da li je neonka posebna za gmazove sa UVA-UVB zracenjem?

Pisano: 04.04.2012

Početni član
Početni član

See User information
Moj mali ima 6 godina, ali ja mu baš ne dam da je dira, između ostalog i stoga što odmah pokušava gristi.
E sad zašto je i kako puštam da hoda: ili dok joj čistim akvarij, a ona silom pokušava izaći iz onog starog bazenčića, pa onda; a druga je situacija- ja imam veliko dvorište i travnjak iza kuće. namjeravam joj urediti mali ribnjak, ograđen, tako da bi čim dovoljno trajno zatopli mogla provesti cijelo kasno proljeće, ljeto i ranu jesen u njemu.
Ranije sam imala prekrasni ribnjak, ali je malo zapušten, pa ću taj filter iskoristiti za njen mali bazen i nadam se da će biti dobro. kako je sad dosta zatoplilo, ja je pomaloo pustim na travnjak (pod stalnim nadzorom) i ona hoda li ga hoda. Imam i jedan dječji pješćanik-školjku i napunila sam je vodom, pa je i unutra pustim i jako joj se sviđa. Baš je pokušavam po malo naviknuti kako joj ne bi bio veliki šok odjednom promjeniti smještaj.
S obzirom da ih ljudi masovno puštaju u Maksimir i one prežive, mislim da ova ideja ne bi trebala biti loša i da je prirodnije nego da ljeto provede pod umjetnim svjetlom u akvariju.
Što se tiče akvarija, on je 80x40x40. Htjela bi ja veći, ali nemam baš adekvatni prostor. Uz njega sam dobila vanjski filter. Kompletnu vodu mijenjam jednom tjedno, a onda u tjednu jednom ili dvaput promjenim dio vode i posaugam izmet, a hranim je izvan akvarija.
U poklopcu je jedna obična lampa za svjetlo i jedna Repto Glo (mislim da je 5 ili kako se već zove). No kako držač onog drveta ne dozvoljava da se poklopac potpuno spusti na tlu je temperatura oko 28, pa ne znam jel to dovoljno i smišljam neke preinake. Grijač je za 100 l, ali kako je akvarij samo manje od pola pun, on dostatno ugije vodu na 26-27. Oko grijača sam silikonom zalijepila jednu plastičnu gustu mrežu, tako da Milka ne može razbiti ga, a ni opeči se (ponekad se dodatno grije kod grijača).
Sa ovim sunčalištem nisam zadovoljna i smišljam neko drugo rješenje, a da pritom cura ima što više prostora za plivanje, tako da bi to sunčalište moralo plutati ili sl. Baš me to i brine, jer se ona uopće ne penje da se sunča (a može). Pre neki dan se popela kad sam ugasila uvečer svjetlo. Uglavnom se samo popne preko onog dijela od trske i baci se na drugu stranu. Zato me brine što se ona uopće ne suši, pa sam mislila da je dobro da se malo i prošeće i pritom osuši.
Baš mi je to i pitanje: da li se ona obavezno treba sušiti i sunčati ili je ovo uobičajeno?

Pisano: 05.04.2012

Moderator
Moderator

See User information
Svaka je kornjača individua za sebe. neke više vole biti u vodi, neke na kopnu. Ako je novi smještaj možda još traje faza privikavanja. Moguće da joj više odgovara temperatura vode nego kopna, trebaš vidjeti dal je lampa koju imaš dovoljno jaka da na kopnu bude 30-ak i više stupnjeva, jer tada one izlaze , opuste se i sunčaju. Temperaturu vode spusti na 24 onda je to dobra razlika u temperaturi.
To je po meni dovoljno velika kornjača koja bi i mogla jednog dana bez straha obavljati sunčanje, samo ju se ne smije uznemiravati.

Za ostalo oko vrtnog jezerca odgovorit će ti Kori.

Pisano: 05.04.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: tera-x
Moj mali ima 6 godina, ali ja mu baš ne dam da je dira, između ostalog i stoga što odmah pokušava gristi.
E sad zašto je i kako puštam da hoda: ili dok joj čistim akvarij, a ona silom pokušava izaći iz onog starog bazenčića, pa onda; a druga je situacija- ja imam veliko dvorište i travnjak iza kuće. namjeravam joj urediti mali ribnjak, ograđen, tako da bi čim dovoljno trajno zatopli mogla provesti cijelo kasno proljeće, ljeto i ranu jesen u njemu.
Ranije sam imala prekrasni ribnjak, ali je malo zapušten, pa ću taj filter iskoristiti za njen mali bazen i nadam se da će biti dobro. kako je sad dosta zatoplilo, ja je pomaloo pustim na travnjak (pod stalnim nadzorom) i ona hoda li ga hoda. Imam i jedan dječji pješćanik-školjku i napunila sam je vodom, pa je i unutra pustim i jako joj se sviđa. Baš je pokušavam po malo naviknuti kako joj ne bi bio veliki šok odjednom promjeniti smještaj.
S obzirom da ih ljudi masovno puštaju u Maksimir i one prežive, mislim da ova ideja ne bi trebala biti loša i da je prirodnije nego da ljeto provede pod umjetnim svjetlom u akvariju.
Što se tiče akvarija, on je 80x40x40. Htjela bi ja veći, ali nemam baš adekvatni prostor. Uz njega sam dobila vanjski filter. Kompletnu vodu mijenjam jednom tjedno, a onda u tjednu jednom ili dvaput promjenim dio vode i posaugam izmet, a hranim je izvan akvarija.
U poklopcu je jedna obična lampa za svjetlo i jedna Repto Glo (mislim da je 5 ili kako se već zove). No kako držač onog drveta ne dozvoljava da se poklopac potpuno spusti na tlu je temperatura oko 28, pa ne znam jel to dovoljno i smišljam neke preinake. Grijač je za 100 l, ali kako je akvarij samo manje od pola pun, on dostatno ugije vodu na 26-27. Oko grijača sam silikonom zalijepila jednu plastičnu gustu mrežu, tako da Milka ne može razbiti ga, a ni opeči se (ponekad se dodatno grije kod grijača).
Sa ovim sunčalištem nisam zadovoljna i smišljam neko drugo rješenje, a da pritom cura ima što više prostora za plivanje, tako da bi to sunčalište moralo plutati ili sl. Baš me to i brine, jer se ona uopće ne penje da se sunča (a može). Pre neki dan se popela kad sam ugasila uvečer svjetlo. Uglavnom se samo popne preko onog dijela od trske i baci se na drugu stranu. Zato me brine što se ona uopće ne suši, pa sam mislila da je dobro da se malo i prošeće i pritom osuši.
Baš mi je to i pitanje: da li se ona obavezno treba sušiti i sunčati ili je ovo uobičajeno?

Potpuno je normalno da kornjaca divlja kada ju stavis u posudu za vrijeme ciscenja akvarija, ponasa se tako jer pokusava naci zaklon, na kopnu se vodena kornjaca osjeca izlozeno. Vecina ljudi koja pusta kornjace u setnje cesto dobiva dojam da kornjace naokolo hodaju iz znatizelje, dok realno traze vodu u koju ce pobjeci.

Za kornjacu po ljeti nema boljega od vrtnog jezerca! Da li taj ribnjak koji si imala jos postoji ili je zakopan? Kada stavljas kornjacu van moras paziti da ne dođe do pregrijavanja. Kornjace kao gmazovi ne mogu regulirati vlastitu temperaturu tijela vec ona iskljucivo ovisi o okolini. U slucaju da se voda pregrije i da se kornjaca nigdje ne moze rashladiti moze doci do srcanog udara. Zato bi to jezerce za kornjacu trebalo biti sto vecih dimenzija i sto dublje da se kornjaca moze skloniti uduboku vodu gdje je hladnije. Također postoji mogucnost da se manji smjestaj stavi negdje u hlad kako ne bi doslo do pregrijavanja. Oko cijelog tog smjestaja moras sagraditi dobru ogradu ili cak cijeli kavez. Kornjace su izuzetno dobri penjaci i svake godine imamo bar jedan slucaj da je kornjaca nestala iz jezera zato sto nije bilo dobro ograđeno. Kavez ce također sprijeciti pse, macke, vece ptice i ostale ljude da uznemiravaju kornjacu. Pogledaj treci post u ovoj temi: LINK

Smjestaj bi trebao biti veci, ali s obzirom da je u planu vrtno jezerce nije stasno sto je sada unutarnji smjestaj tijesan. Po cijevima mi se cini da imas mali Eden 501, taj filter je namijenjen za akvarije od 50-60 litara zapremnine, za ovaj akvarij je pre malen. Za kornjace je opcenito cesto potreban duplo jaci filter od onog sto inace proizvođeci preporucaju za akvarije s ribama.
Obavezno se upoznaj sa konceptom bioloske filtracije i pravilnim odrzavanjem akvarija. Ako ces pravilno odrzavai ovaj akvarij biti ce dovoljno da mijenjas 1/3 vode uz usisavanje dna jednom tjedno. Tada neces niti trebati vaditi kornjacu iz akvarija. Izbacivanjem citave vode iz akvarija ne dopustas mu da se bioloski ustabili. Vise informacija mozes naci u clanku o smjestaju pod "Filtracija" i "Odrzavanje" (link na dnu).

Kornjacu bi trebala hraniti u akvariju da ju opet bespotrebno ne uznemiravas. Jer kada ju selis u drugu posudu sa vodom kornjaca dozivljava šok od promjene okoline i temperature. Kako bi maksimalno smanjila zagađenje akvarija preporucam ti da kornjaci dajes "mesnatu" hranu rucno uz pomoc plasticne pincete. Ukoliko ti ipak ostane ostataka hrane mozes ih izvaditi malom mrezicom za ribe (isto vrijedi i za suhu hranu).

U poklopcu imas UVA-UVB rasvjetu, međutim nedostaje ti obicna spot lampa za grijanje kopna. Kako bi sinteza vitamina D3 pod utjecajem UVB zracenja funkcionirala pravilno potrebna je toplina. Kornjaca je mora moci zagrijati na 30-35 stupnjeva. Zato je uz neonke nuzno koristiti i spot lampu za grijanje. Potpuno mi je jasno da ju je sada komplicirano instalirati u ovakav poklopac, pogledaj ovu temu tu smo se bavili tim problemom: LINK
Kornjace se penju van na suncanje da bi se dodatno zagrijale, ubrzale metabolizam da lakse probave hranu. Ako ti je voda visokih 27 (slobodno spusti na 24-25), a kopno samo stupanj toplije to nece potaknuti kornjacu da izađe van...
Dobro si predpostavila, vazno je da se ova vrsta kornjace u potpunosti osusi. Na taj nacin ubija alge i gljivice na oklopu, svojevrsno odrzava oklop.
U clanku o smjestaju imas dosta ideja kako realizirati kopno:

Smjestaj za vodene kornjace

Ovdje imas i popis prehrane za svoju kornjacu:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Pisano: 06.04.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum