NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
86 korisnika su online (38 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 86

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Rasvjeta
Početni član
Početni član

See User information
Molim Vas možete li me uputiti kako najbolje postaviti rasvjetu u akvaterarij. Zapremnine je 60 litara, ima filter EHEIM pick-up i grijač Jager, poklopac sa neonkom. Nedostaje mi još spot lampa koju namjeravam kupiti čim doznam najbolje rješenje.
Zanima me nekoliko stvari: dali je moguće grijač i filter postaviti u vodoravan položaj? Čitajući na forumu mislim da grijač može, ali za filter nikako da pronađem odgovor.
Koliko je minimalna udaljenost neonke od kopna, kao i spot lampe od kopna?
Najveći problem predstavlja mi filter koji najverovatnije mora bit u okomitom položaju tako da mi razina vode u akvariju iznosi 23 cm, a akvarij je visok 30 cm, odnosno površina kopna je udaljena oko 7 cm od neonke( Standard F 15W). Strah me upalit neonku jer mislim da je prejako svijetlo na toj udaljenosti, bojim se da bi to moglo imati kakvu lošu posljedicu za kornjaču i njen vid.
Dali otvoriti poklopac s obzirom da je ovih dana hladno a soba se ne može zagrijati preko noći?

Pisano: 02.02.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Rasvjeta
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Nazalost tvornicki akvarijski poklopci nisu uvijek najsretnija solucija za kornjace sto zbog nedostatka ventilacijskih otvora, sto zbog poteskoca sa instalacijom lampe za grjianje.
Jedno moguce rjesenje ako poklopac na sebi ima dodatne velike otvore za hranjenje je drzati ih otvorene za ventilaciju i iznad postaviti reflektoricu za grijanje.
Druga mogucnost je cijeli poklopac pomaknuti u stanu za 10-ak cm pa iznad nastalog otora postaviti lampu za grijanje.
I zadnja solucija je nadogranja akvarija (vidi skicu). To je malo kompliciranije, ali time bi rijesila problem potrebne udaljenosti UVA-UVB rasvjete od kopna. Ukoliko imas neonku sa 5% UVB-a (5.0) optimalna udaljenost od kopna je nekih 25-30 cm. Ljudi znaju drzati na 15-20 cm, no tvojih 7 cm je definitivno pre blizu, zracenje nove neonke na toj udaljenosti bi moglo izazvati foto-kerato konjuktivitis.
Sto se tice filtera i grijaca oboje ih mozes instalirati u vodoravan polozaj, nema problema.
Po noci drzi poklopac zatvoren, ali ipak ostavi mali otvor za ventilaciju. Grijac temperaturu vode podesi na 24-25 stupnjeva. Kolika je temperatura zraka prostorije preko noci?

Dodaj datoteku:

jpg  nadogradnja1.jpg (82.50 KB)
427_4f2b2f73eae76.jpg 1214X656 px

jpg  nadogradnja2.jpg (96.36 KB)
427_4f2b2f85d3509.jpg 1214X656 px

jpg  nadogradnja3.jpg (118.79 KB)
427_4f2b2f93a9a16.jpg 1214X656 px

jpg  nadogradnja4.jpg (147.02 KB)
427_4f2b2fa08b2ea.jpg 1214X656 px

Pisano: 03.02.2012

Početni član
Početni član

See User information
Hvala puno na informacijama.
Temperature sobe varira o vremenskim prilikama vani pošto živim u Splitu i nemamo centralno grijanje.Cijeli stan možda grijem nekoliko puta godišnje kad je bura ili kakva druga vremenska neprilika.Varira, ali uglavnom je to sobna temperatura.
Postoji li mogučnost ako je grijač u vodoravnom položaju da se kornjača opeče ili nekako ozljedi?

Pretpostavljala sam da ću morati podignuti poklopac, to ću napraviti do ponedjeljka, a do tada ću staviti filter i grijač u vodoravan položaj i smanjiti razinu vode za 15 cm.Tada će još uvijek biti oko 30 litara vode. Mislim da će to biti optimalna dubina dok ne napravim poklopac.
Još jedno pitanje. Dali se alge više "kote" kada je zatvoren poklopac i kad je manje svježeg zraka u prostoru gdje nije voda i šta mislite dali žarulja OSRAM spot r 50 od 40W zadovoljava "norme"?

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:AN ... k8HHfYmfeOoQa0Bf2nZRFDkNM

Evo slika žarulje.

Pisano: 03.02.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Samo je vazno da temperatura zraka po noci nije puno niza od temperature vode. Npr. zrak 15, a voda 25, jer su su dosta pogodni uvjeti za razvoj respiratorne infekcije. U svakom slucaju bi poklopac trebao sprijeciti tako drasticnu razliku.

Predpostavljam da imas grijac 25 ili 50W, to je preslabo da bi se kornjaca opekla. Da imas 200, 300W onda je vec potrebna zastita za gijac.

Alge rastu iskljucivo u vodi uz prisutnost svjetlosti i određenih organskih spojeva, ne razumijem bas pitanje...ti se alge hvataju i po kopnu koje je mokro od kondenzacije ili...?

Ova zarulja je dobra, snaga ovisi o tome na koju visinu iznad kopna ces je postavljati.

Pisano: 05.02.2012

Početni član
Početni član

See User information
Super, grijač mi ima 50W tako da nema problema. Već sam naručila stakleni komad koji će povisiti akvaterarij za 20 cm. Kupiti ću u zoo hobiu neonku 5.0 i spoticu tako da imam pravu stvar i mirna sam par mjeseci.
Po kopnu imam alge zbog kondenzacije i ti cijelu "livadu". Te su alge bijele boje.
Mijenjam dio vode, skoro više od pola svaki put, svako 3 dana, tada stavljam i Reptosafe tekućinu , tada čistim i filter.
I sada....kako se rješiti tih algi i kako "radi" Reptofresh. Dali reptofresh pomaže kod problema algi ili samo uklanja neugodne mirise? Šta se tiće temperature kopna dali je temperatura kopna u redu ako je temp. vode uvijek oko 25 stupnjeva a akvarij sa poklopcem na sobnoj temperaturi (oko 20 stupnjeva)?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Spot lampa ne mora biti ona skupa iz pet shopa sa dodatnim UVA zrakama, mozes koristiti obicnu reflektoricu po par kuna. One ti tako i tako dosta brzo pregore. Potreban UVA-UVB spektar ti daje neonka.
Bijelo na kopnu nisu alge nego vjerojatno kamenac. Ne znam niti za jednu slatkovodnu algu koja je bijele boje...
Ako te smeta mozes izvaditi kopno i pokusati ga oprati octom (ili jos jacom solnom kiselinom), dobro isprati i vratiti u akvarij. Od cega je uopce kopno napravljeno?
Da li bas moras cistiti akvarij svaka tri dana (jer se toliko zamaze)?
Kada cistis filter peres li spuzvu u staroj akvarijskoj vodi (ocuvanje bioloske filtracije)?
Tekucinu ReptoSafe ili bilo koju slicnu sto otklanja klor i teske metale svakako trebas koristiti, dok ReptoFresh nije nuzan. ReptoFresh bi trebao pomagati pri razgradnji amonijaka i amonija koji uzrokuju neugodne mirise. U opisu pise "accelerates the natural break down of waste" pa predpostavljam da amonijak ubrzano rastavlja na nitrite pa na nitrate, a te spojeve kasnije koriste biljke i alge za svoj rast. Tako da ovo sredstvo teoretski ubrzava rast algi, ali kod tebe alge nisu problem.
Preko dana temperatura kopna mora biti 30-35 stupnjeva iz nekoliko razloga. Prvi je da se kornjaca moze negdje ugrijati. Na taj nacin ubrza metabolizam i pospjesuje probavljanje hrane. Drugi je da je sinteza vitamina D3 u kozi pod utjecajem UVB-a moguca samo uz prisutnost topline. I treci razlog je da na taj nacin sprijecavas mogucnost respiratorne infekcije. Temperatura kopna i zraka preko dana bi uvijek trebala biti visa od temperature vode.

Početni član
Početni član

See User information
Kopno mi je napravljeno od pluta sa onim pipcima kojima se može učvrstiti za rub akvarija. Po njemu imaju neki bijeli organizmi ali nije kamenac. Oprat ću ga sa octom pa ću vidjeti kako se i dalje ponaša.
Ne perem akvarij svako 3 dana nego promijenim samo dio vode oko trećine. Količina vode koju mijenjam taman padne ispod razine boxa za spužvicu od filtera tako da usput isperem i nju, ali u vreloj vodi, ne onoj iz akvarija, ali izgleda da to nije ispravno tako da ću ubuduće prakticirat ispiranje u "staroj" vodi iz akvarija.
Reptosafe koristim redovito, nakon svake nadopune "novom" vodom.
Po danu mi je temperatura kopna ok, bilo me samo strah za po noći jer tada ne boravim u toj prostoriji tako da je i ne grijem tokom noći pa me bilo strah da temperatura ne oscilira previše, ali šta se toga tiće sve je u redu.
Non stop su na "suncu" i guštaju na šta in ja pomalo zavidim s obzirom na vremenske neprilike i količinu snijega i leda po ulici koji je najneuobičajenija pojava u ovom gradu ikad.

Pisano: 06.02.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kopno je od "sirovog" pluta (cista kora hrasta plutnjaka) ili prerađenog pluta (tipa čep za boce)? Moguce je da ti se nahavatala nekakva plijesanj, onda bas nisam siguran da biti ocat pomogao, no mozes probati. Ako mozes slikaj, mozda cu ti moci vise reci.
Nije pogresno sto svaka tri dana radis djelomicne izmjene vode, to je jako dobro, no obicno je dovoljno jednom tjedno. Spuzvu od filtera svakako pocni prati u staroj vodi, kroz neko vrijeme bi trbala primjetiti poboljsanje u filtraciji.
Adekvatnu temperaturu kopna je tesko postici bez lampe za grijanje, pogotovo preko zime. Ako jos nisi stigla pravilno instalirati lampu za grijanje mozes je cak staviti s vanjske strane akvarija da grije preko stakla za prvu pomoc.
Posljednjih zima nije bilo bas puno snijega niti kod nas tako da smo i mi malo u šoku :)

Pisano: 06.02.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum