Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: kako znati koliko je kornjaca stara??? |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Nazalost vecina ljudi nauci samo o osnovnoj brizi kornjaca i onda se vracaju samo ukoliko imaju nekih problema. Na ovim prostorima ima malo ljudi koji su bas zainteresirani za kornjace i imaju velike kolekcije, vecinom se radi o ljudima kojima je igrom slucaja dosla kornjaca u ruke.
Kod vodene kornjace iz pet shopa nikako ne mozes znati koliko je stara. Nakon sto se izlegnu na farmi kornjaca u SAD-u borave negdje 1-2,5 mjeseca. Tada se salju u svijet. Dok doputuju, prođu karantene, inspekcije i budu distribuirane do pet shopa prođe sve od nekoliko tjedana pa do mjesec-dva. I na kraju mali postotak kornjaca koji prezivi sve to u pet shopu zna boraviti i po godinu dana (pogotovo ako se radi o manjem pet shopu sa malim prometom). Kao sto si sama vec imala prilike vidjeti kornjaca koju su drzali u losim uvjetima i koja je lose hranjena nece uopce rasti tako da je po velicini nemoguce ista odrediti. Jedino sto se da primjetiti da su starije kornjace nesto tamnije od tek izlegnutih mladunaca, no na temelju toga mozes samo zakljuciti da su zakrzljale. No sama starost i velicina kornjaca je sada nebitna, glavno je da je dosla u ruke nekom tko ce joj sloziti postene uvjete. Kornjace vjerovatno nece imati vremena dostici prosjecnu velicinu (zato jer se rast sa starenjem usporava), ali svakako ce rasti uz pravilan smjestaj i prehranu. Ne dolazi samo do problema samo sa dva muzjaka, dosta cesto ispadne da je i kombinacija jedne zenke i jednog muzjaka u akvariju problem. No kako ti imas vrt i mogucnost velikog vrtnog jezera ne bi trebala imati problema. Samo pazi da ti se u akvariju ne potuku ukoliko zbog dobi kornjaca bude jedno vrijeme drasticna razlika u velicini. Ako mozes stavi sliku tih crvenih pruga na oklopu, to kod vrste koju kazes da imas nije uobicajeno. Moglo bi se raditi o podljevu krvi sto je znak infekcije. Sa slikom cu ti moci reci vise. Kad si ipak odlucila ostati jos jednu vaznu stvar ti nisam stigao reci. Vodene kornjace nose klice pojedinih bakterija (od rođenja i ne stete im) koje mogu biti jako opasne (cak smrtonosne) za kopnene kornjace ako im ih preneses. Tako da ti savjetujem da jako pazis na higijenu i da nikad ne diras kopnene kornjace nakon sto si dirala vodene (i obrnuto nije pametno) bez pranja ruku dobrim antibakterijskim sapunom. Opcenito postoji jako puno zoonoza koje od kornjaca i ostalih gmazova mozes pokupiti (najpoznatija je salmonela) pa je uputno prati ruke nakon svakog diranja kornjaca i stvari vezenih za njih.
Pisano: 05.12.2011
Editirano od Kori on 05.12.2011 14:41:03
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
|
prvo, odmah da kazem nemam filter, mijenjam im vodu svaki dan iz sterne,razmisljala sam o tome da uzmem neki jadni filter za prvu ruku al mi to nekako nema smisla za tako mali akv. od 50l u kojem imaju cca15-18l jer cu naravno morati uzimat novi ,i mislim da ce prezivjeti do proljeca jer je bazen bio u planu od prve,a one gluposti zakacene sam skinula cim sam vidjela da je to porez na budale i nema smisla,bolje uzeti obican akv,i namjestit ga, nego to smece stakleno sa klizavim stepkama! grr! da ne filozofiram, mene zanima dal ce on narasti i koliko je odp.star, jer da nisam uzela novog, nebi znala koliko je Paige zapravo lose.ili mozda nije?? jer mi je on nekako drazi,,(kad ga uzmes nije zilav koliko ovaj drugi i nebi ugrizao i pusti se da ga drzis.a jadan:( btw, ja ih ljubim u nos, jbg sve ja cmokam bestije sugave lol, ugl .jede , zapravo zdere...i vise od manjeg, Phoenix, manji, on ga ugrize za nogu, mislim, jos su mali da bi to radili;/ ? ne ne, skrenula s teme, ovaj sa vise tockica, Paige.jel bude on ok???
a zabe moje,.,.,
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
nisu ti to zabe, to su mali tenkici...-_-
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Trebala bi si nabaviti filter jer je kornjacama velik stres da ih svaki dan diras. Opcenito kornjace bez potrebe nije uputno navlaciti po rukama jer one nisu dovoljno inteligentne da shvate da im ti ne zelis nista, nego te gledaju kao grabezljivca. Inace kornjace manje od 10-15 cm nije pametno stavljati u vrtna jezera jer u 90% slucajeva nestanu. Jako su spretne i lako se popnu cak i preko ograde, cesto budu zrtva negog grabezljivca (psa, macke, ptice) tako da budi jako oprezna, svake godine ima par takvih slucajeva. Kornjace odmah na ljeto mozes staviti van samo ako ces oko cijelog jezera sagraditi kavez da nista ne mozeizaci van niti uci unutra. Npr: LINK (pogledaj 3. post). I da ono bez cega ti nikako ne bi preporucio da ti kornjace provedu zimu je akvarijski grijac. Voda bi im trebala sada biti 25-26 stupnjeva, pogotovo s obzirom na to da su tek nabavljene iz losijih uvjeta. Inace kornjace izgledaju sasvim dobro i zdravo, nisi napisala velicinu, ali niti jedna niti druga nisu skroz male bebe sa nerazvijenim oklopom, to se vidi. Ako bas hoces da napamet lupim rekao bi da su ispod dvije godine starosti i obje kornjace ce ti u pravim uvjetima sasvim lijepo napredovati. Jedna ti je zutouha Trachemys scripta scripta (ova u prvom planu na 2. slici), a druga ti je trostova/cumberland slider Trachemys scripta troostii.
Pisano: 06.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
|
sta? kako znas? (hm, glupo pitanje, /a sta to znaci. taj prvi je iz pet shopa , ja sam trazila malo vecu da si budu slicne. znaci nisu isti., neka druga vrsta ili podvrsta.?ma nebitno sad,bitno da ce rasti,btw imam grijac od 50 i cekaj,,,,,,,,,reptil day halogen.tako pise ,od 50w. zasad, jos 5mj pa je ljeto.nece macke,a ni pas,one samo gledaju al ih je frka jer neznaju dal ce ih zgrabit.cuvaju one svoje bestije.ma ne gleda me ko grabezljivca, pa zna da mu necu nista, pa vidim... znaci narast ce. odlicno!!! yesss! thank you!!!!mislila sam da je gotov , po brutalnostima koje sam procitala, . ugl. Thx. carxo
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
To su dvije podvrste vrste Trachemys scripta. Razlikuju se po sarama na glavi (na bocnoj stani), tvoje su bas onako jasan skolski primjer. Briga za njih je ista, samo razlicite sare.
Dobro, glavno da imas grijac. Rasvjeta ti dugorocno nije dobra jer Reptil day halogen samo grije, ne daje potrebno UVA-UVB zracenje. Ako su oklopiu dobrom stanju i ako ih hranis kvalitetnim granulama koje sadrze vitamin D3 do ljeta kad idu na pravo sunce ne bi trebalo bit problema. Kornjaca je gmaz koji zahtijeva svoje uvjete i mir, to je zivotinja za promatranje, ne za mazenje i igru. Kornjaca u prirodi niti ne brine za svoje mlade, niti ne zivi u skupinama tako da im to ponasanje jednostavno nije urođeno.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
zar nepostoji neka metoda odredivanja starost po oklopu? nesto s onim trbusnim djelom? mozda sam nesto krivo povezao, ali cini mi se da sam negdje nesto procitao u vezi toga?
Pisano: 18.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Nazalost ne postoji metoda da na temelju izgleda mozes odredti tocnu starost. Sare na trbusnom dijelu su prakticki unikatne za svaku kornjacu i kroz zivot se ponekad u potpunosti promijene. Jednoj mojoj zenki su se te pjegice na oklopu pocele spajati i sad ima skoro skroz crn plastron.
Pisano: 18.12.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.