Pregledava ovu temu:
4 Anonimnih korisnika
Re: Zatvorene natekle oci!? |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Pozdrav i dobro dosla na forum! Po svemu sudeci kornjaca ima bakterijsku upalu ociju (ako ne i upalu pluca) i metabolicku bolest kostiju. Predpostavljam da kornjacu drzis u plasticnoj posudi sa palmom i hranis je samo racicima i kupovnom hranom? Ako je tako prije lijecenja joj trebas osigurati pravilne uvjete inace lijecenje uopce neme smisla. Ovdje mozes procitati sve o pravilnom smjestaju: Smjestaj za vodene kornjace U cemu drzis kornjacu, imas li sto od opreme? Sa cime sve hranis kornjacu? Prehrana vodenih kornjaca (popis) Kupanje u kamilici, kapanje oci kapima i sl. ima samo smisla ako se radi o bakterijskoj upali ociju. Ako su oci zatvorene kao posljedica upale pluca onda takav tretman nema smisla. Odgovori na sljedeca pitanja: Da li kornjaca cesto otvara usta na suhom kao da se gusi, hvata zrak? Cujes li pritom kakve piskutave zvukove? Ako uopce kornjaca ima dovoljno duboku vodu za plivanje da li si primjetila da pliva ukosena u jednu stranu? Da li iz usta i nosa izlazi sluz? Da li oko ociju ima gnojnih nakupina? Moze li korjaca uopce otvoriti oci? Mekan oklop (metabolicka bolest kostiju) je posljedica nepravilnog metabolizma kalcija. Za pravilan metabolizam kalcija kornjacu treba hraniti pravilnom hranom koja sadrzi kalcij, vitamin D3 i omoguciti kornjaci suncanje pod posebnom UVA-UVB rasvjetom za gmazove koja omogucuje dodatnu sintezu vitamina D3 u kozi kornjace.
Pisano: 11.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Kornjacu pod hito trebas prebaciti u veci smjestaj, to moze biti obicna velika plasticna kutija, lavor, kadica za djecu itd. U tu kuglu uz kamen ne stane puno vode i ta voda ti se jako brzo zasiti stetnim spojevima i uzrokuje bakterijsku upalu ociju. Osim toga staklena kugla je jako los oblik smjestaja jer kornjaca nema dovoljno prostora za kretanje, unutra ne mozes smjestiti akvarijski grijac ni filter i upitno je kako lom svjetlosti kroz tu kuglu utjece na vid i psihu kornjace.
Iznad kamena za pocetak stavi obicnu stolnu lampu da se kornjaca negdje moze grijati. Premjesti kornjacu u vecu plasticnu posudu sto prije. Od opreme za pocetak obavezno moras nabaviti UVA-UVB zarulju za gmazove, najjednostavnije ti je kupiti tu lampu u obliku stedne zarulje, npr.: Upitno je da li ce joj sada i pravilna rasvjeta pomoci (ako je vec bolest previse napredovala), same AD kapi tesko da spasiti kornjacu (to joj moras davati na hranu, kapanje u vodu nema svrhe). Trebas kornjaci priustiti oboje ako zelis da ima sanse za oporavak. Od osnovne opreme ti jos treba obican akvarijski grijac za grijanje vode na 25 stupnjeva koliko kornjaci treba da moze normalno funkcionirati (povisenjem temperature ces joj ubrzati metabolizam i opet povecati sanse oporavka). Ako cemo predpostaviti da se radi o bakterijskoj upali ociju kada kornjacu prebacis u bolje uvjete pocni sljedecu terapiju: Citiraj: Kupi Maxitrol ili Neomycin kapi (to su kapi za oci, mozes ih nabaviti u svakoj ljekarni). Izvadi kornjacu na suho i nakapaj joj oci kapima (jedna kap u svako oko), ostavi je oko pola sata vani da se kapi stignu upiti. Pazi da to suho mjesto nije na propuhu i da je toplo. Ponovi postupak dva-tri puta dnevno dok ne bude bolje. Kapi smijes maksimalno koristiti tjedan dana. Bilo bi pozeljno povisiti temperaturu vode na 30 stupnjeva (tada moras povisiti kopno na 35). Nadam se da nije upala pluca jer kornjacu ces onda tesko spasiti uz metabolicku bolest kostiju. Tada bi trebala ici na injekcije antibiotika, ali po opisanim simptomima ipak nema upalu pluca. Od kuda nam se javljas?
Pisano: 13.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
javljam se iz Crne Gore...juce sam isla u apoteku u kojoj stalno kupujem za nju,al su mi rekli da nema kapi za kornjacu koje sam koristila,kao i da se vise ne prodaju kornjace,niti hrana za njih...
nadam se da ce u apoteci biti ovih Maxitrol ili Neomycin kapi... ona mi slabije sada jede, mislim da je zbog toga jer joj se oci nisu u potpunosti oporavile pa ne vidi najbolje hranu... stavila sam joj sijalicu iznad kamena,da joj omoguci grijanje,... a da li se smiju AD kapi stavljati u blizini usta i ociju..._? danas kada sam je izvadila i sipala joj kantarionovo ulje da bi joj te naslage na oci omekle i polako nestajale,primijetila sam da je u nekim trenucima otvarala usta, sad me brine da nema i tu upalu pluca,jer tek onda ne bih znala kako da je izlijecim...
Pisano: 13.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ne trebaju ti nuzno niti pet shop preparati za kornjacu, a jos manje racici. Hrani kornjacu sa hranom koja je na onom popisu prehrane.
Dobar je znak da kornjaca uopce prihvaca hranu. Kada joj nabavis akvarijski grijac i kada joj bude toplije trebala bi imati jos veci apetit. AD kapi ima jedino smisla kapati na hranu, najbolje na granule za kornjace ako imas, one upiju te kapi pa ih kornjaca pojede, mozes i na racice. Nazalost ti ne mogu savjetovati niti jedan pet shop/webshop iz CG, a jos manje veterinara kojem bi se mogla obratiti. Eventualno da pokusas naruciti zarulju sa LINK. Druga mogucnost je preko eBaya ili nekog Europskog webshopa. Prvo i osnovno je da utoplis kornjacu cak i ako boluje od upale pluca.
Pisano: 15.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
evo da se javim...moja kornjaca (kvinii) :) jee bolje...jedee kao luda, a AD kapi joj nakapam na racice,dajem joj mesooo i sargarepu,jako je prozdrljiva... :D zahvaljujem na savjetimaa !
Pisano: 25.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Drago mi je da je kornjaca bolje, sada se potrudi priustiti joj pravilne uvjete da sprijecis probleme u buducnosti.
Pisano: 25.12.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.