Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Dno Predhodni Topik Sljedeci Topik
Registrirajte se da bi komentiraliTopic is Locked
Re: Pozdrav kornjačoljupcima :) |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Trebala bi izmjeriti na kolikoj se tocno temperaturi nalaze.
Znaci kornjace su se vani vec ukopale kad si ih unijela unutra? Reci "zivotinja valjda zna sto je najbolje za nju" je relativan pojam kada je u zatocenistvu. Nemoj ovo shvatiti kao napad, samo te zelim potaknuti na razmisljanje da kornjacama bude bolje. Razmisli npr. o ovome: -da ih ti dodatno ne hranis (pogresno ako dajes voce i povrce)kornjace bi automatski imale manje kolicine hrane na raspolaganju kako postaje sve hladnije -da ih nisi dovela u hladniju klimu (na vecu nadmorsku visinu) nego u kojoj obicno obitavaju kornjace ne bi tako naglo zaskocila zima, prijelaz bi vjerovatno bio blazi i dulje bi bile aktivne da im se isprazni probava -mislis li da svake godine sve kornjace u prirodi prezive pripremu i hibernaciju? Iz tog razloga se obicno u prvoj godini kornjacina zivota u zatocenistvu preskace hibernacija jer obicno mladunci stradaju. -dodajmo jos da je u zadnjih par desetaka godina klima na planetu skroz otisla k vragu i da cijeli biljni i zivotinjski svijet pati zbog toga. Tako da ne mozes racunati da ce kornjace funkcionirati na prirodan nacin kada im je promijenjeno toliko parametara. Ako si se vec uplela na tebi je da to kontroliras. Kornjace mozes samo prijaviti ministarstvu ako si ih kupila od registriranog uzgajivaca i imas njihove papire (rodni list). To sto ti ih je netko dao iz svog vrta u Dalmaciji je isto ilegalno cak ako su se i te kornjace izlegle u tom vrtu. Jer na kraju krajeva podrijetlom su iz prirode! Koja bi inace bila svrha njihovog statusa zastite? Ali sad sta je tu je. Hadnjak (posebno prilagođen) je jedna od najsigurnijih metoda hibernacije kornjaca u zatocenistvu. Mozes namjestiti tocnu temperaturu i odrzavati je jako stabilnom, lako dođes do kornjaca i provjeris da li je sve ok, ne postoji opasnost poplava ili napada glodavca kao npr. u potrumu itd. Jos jednom ponavljam nemoj shvatiti ovdje komentare kao napad jer na taj nacin neces pomoci svojim kornjacama. Ja ti samo iskreno kazem da njima nikako nije dobro ako se povremeno bude same od sebe jer si ih stavila u situaciju u kojoj se ne bi nasle u prirodi tako da im nije dobro. Dok se pravilno educiras o svemu bilo bi im pametnije napraviti box sa lampom za grijanje u kojem bi boravile do proljeca da nesto sada ne pođe po zlu.
Pisano: 01.12.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
|
oprosti, ali, prvo. trebas ih prijaviti ako ih drzis, ne mora biti iz uzgoja i neces dobit nikakvu licencu oni ce samo imati podatak da ih ti imas. al opet, na netu svasta pise i puno toga je krivo, isto kao sto ljudi svasta govore i svatko ima pravo na svoje misljenje.al to je opet druga prica. uglavnom. kako da drugacije shvatim nego 'napad' kad si u proslom postu ,doslovno tipu rekao da si stavi terarij pored prozora. u kojem ce bit kornjaca koju je neki mulac iz sume popalio i drzao ju ispod kreveta dok nije skoro vrisnula. ? sorry al nema bas logike. ja ne zivim u stanu nego u kuci i imam prilicno veliku okucnicu, ovdje kod nas, opatija, lovran volosko , (ako si cuo za ta mjesta) puno ljudi drzi cancare, nisam jedina. a drugo, cancara u terariju? stvarno? vidis, to je kaznjivo. dalje, dali imas cancare ili samo 'znas o njima? i kao sto si rekao, sada je u dalmaciji oko 15stupnjeva, kod mene isto toliko, a u zg od 2 do 5, znaci, kornjace su sad sve pocrkale(po tvom) jer im nije dosta zima za spavati a ni dosta toplo za trckarat okolo. ???? a pocetak je 12mj. hm. stvarno, gubim strpljenje. al dobro, jos jednom , hvala odgovorima
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Do 2009 se moglo prijaviti "nulto stanje" ako si npr. imala cancaru godinama u vrtu, sada vise ne. U svijetu kornjaca i egzoticnih zivotinja se vec dugo krecem, u kontaktu sam sa uzgajivacima i veterinarima pa ti se određene stvari usudim tvrditi. Ova stranica nije kao svaki drugi forum na internetu gdje pise svatko sto mu padne napamet nego se strogo pridrzavamo provjerenih znanja drugih iskusnih hobista iz svijeta. Ako malo bolje pretrazis forum vidjeti ces da smo mi strogo protiv drzanja kornjaca u terariju i da to preporucamo samo za ozlijeđene zivotinje i zivotinje koje ne mogu ici u zimski san. Kolega kojem sam preporucio da kornjacu smjesti u box pred prozor da bude na pravom suncu (da ne bude pod umjetnom terarijskom rasvjetom) je iz Srbije gdje je nazalost donedavno bilo potpuno legalno uzeti kornjacu iz prirode. U Srpskim pet shopovima se redovito prodaju i kornjace iz uzgoja za sto je puno lakse ishoditi dozvole nego kod nas tako da on posjeduje tu kornjacu prema svemu sudeci legalno koliko god to nama nepravedno i krivo bilo. A sam clan je cak razmisljao o poklanjanju kornjace nekome tko ima vrt jer je bio svjestan da za nju uvjete nema, ne znam kako je to zavrsilo, ali vjeruj mi, sa tobom se potpuno slazem da te kornjace za stan i terarij nisu. A opcenito ako imas papire drzanje cancare u terariju je nazalost sasvim legalno, lanac Pet centar prodaje svoje legalno uzgojene jedinke za drzanje u terariju i veterinarska inspekcija nista ne kaze na to jer imaju puno manje znanje o kornjacama nego mi hobisti... Nitko ne kaze da ti nemas lijepe uvjete za njih preko ljeta, samo eto sada si sa hibernacijom krivo postupila (i da je kornjacama provesti nekoliko mjeseci u situaciji gdje ne mogu niti hibernirati niti normalno funkcionirati stvarno mucno iskustvo) i pokusavam ti pomoci da kornjace ne stradaju. Puno ljudi drzi cancare u vrtu godinama, ali to nazalost nije legalno ako cancare ne mogu same doci i otici kada zele. Prouci zakon ako ne vjerujes: LINK1 LINK2 Osobno ne drzim cancare jer zivim u stanu u centru grada, ali imam iskustva sa njima i vec se dugi niz godina bavim edukacijom ljudi o pravilnom drzanju kornjaca. U kontaktu sam sa ljudima koji ih dugo godina drze, uzgajaju i spasavaju, i prenosim ti znanje koje sam od njih stekao. Kao sto sam rekao klima se mijenja i vecina kornjaca u prirodnom habitatu je jos u fazi pripreme za hibernaciju ako temperatura jos nije dovoljno pala. S obzirom na produzeni period pripreme veci broj jedinki ce se razboliti i uginuti zbog hibernacije nego inace. Broj cancara u prirodi se nazalost zadnjih desetljeca drasticno smanjuje sto zbog izlova, sto zbog urbanizacije i unistavanja habitata, sto zbog klime. U Zagrebu se nazalost ogroman broj ilegalno donesenih cancara smrzne. Kornjace koje uspiju prezivjeti hibernacije u hladnoj kontinentalnoj klimi dozive najvise 30-50 godina zbog istrosenosti organizma, u odnosu na prirodni habitat gdje uspiju dozivjeti cak do 120 godina. Svađa i zivciranje nema smisla, nazalost "narodno" znanje o ovim zivotinjama koje zive u Hr. je slabo i nisi kriva sto su te od malena ucili da kornjaca jede salatu, jer su to i mene ucili, a to je isto grozna greska. Tako da ti predlazem da i dalje nastavis inicijativu kojom si krenula - saznati vise o potrebama svojih ljubimaca. Na ovoj stranici ti mozemo dati osnovne informacije o brizi i uputiti te na stranice sa suvremenim informacijama kojima mozes vjerovati.
Editirano od Kori on 01.12.2011 15:51:34
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
|
evo stavit cu ih u hladnjak a na proljece cu ih tucat cekicem da se odmrznu! lmfao
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Dođes ovdje, trazis savjete, ja izgubim nekoliko sati trudeci se da ti sve detaljno objasnim i onda si bezobrazna zato jer ti se ne sviđaju informacije koje sam ti dao? Oprosti ako sam krivo protumacio tvoj zadnji post, ali tako se necemo dopisivati.
Ovo je privatna stranica gdje je prioritet dijeliti tocne i korisne informacije. Ne drzim ovu stranicu da pomognem sebi nego da pomognem ljudima koji su novi u hobiju. Nije nam cilj svakom clanu ugađati samo kako bi ostao ovdje, ako nesto radis pogresno to cemo ti direktno napisati. Ako ti je tvoj ponos vazniji od dobrobiti tvojih kornjaca ne mogu ti pomoci, nitko te ne drzi ovdje.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
|
kakve veze ima ponos sa tim sto je mene zanimalo dal ce mom malom biti nesto jer je uzeo dva griza prije spavanja! vidi se , btw da je privatna, str kad je jedan jedini kolovoda a ostalih 6 - svi clanovi! naravno, najpametniji ste na svijetu ! svaka cast na trudu i ''tocnim informacijama'' vase usluge' ocito nisu bas.,, a ono,,, ☮
Pisano: 02.12.2011
Editirano od xoxoturtle on 02.12.2011 02:50:06
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
|
o da , i ta slika btw , jel ta bestija jos uvijek ziva? jel ikad bila? ako nije, sta je nisi pospremio u hladnjak na vrijeme, znaci nisi se dovoljno brinuo o njoj?
-dali znas da cancarama OVO JE autohtonablabla klima-podrucje whatever? ocito ne, e neda mi se , i opet i opet, svaka cast iskusnijima ali ne i wannabe pametnjakovicima, koji 'imaju'' pojma o tome ,'da kod nas -NE- zive kornjace KOJE MOGU DOZIVJETI 120 god! mislim STA!!!!!!! daj informiraj se (al bolje nemoj jer ces zapamtit krivo) kao sto se i vidi, baci se u vodoinstalatere , to ti bolje ide;)) no hard feelings
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Dobila si odgovor da tvojoj kornjaci nece biti nista jer nije u pravoj hibernaciji, no i dalje nisi zadovoljna i bezobrazna si.
Nije mi jasno ako si ti najpametnija i sve znas o brizi kornjaca zasto si se uopce javljala na stranicu kad te ne interesira niti jedan savjet koji sam ti dao?! I savjeti o vodenim kornjacama sa ove stranice su ti dobri a o kopnenim ne? Da definitivno je u meni problem... Na ovoj stranici ima jedan webmaster, 2 administratora i 2 moderatora...vjeruj mi da si naletila na nekog drugog ne bi ti ovo trpio. Probaj se ovako ponasati i na nekom drugom forumu isto ces dobiti nogu...fali ti jednostavno kulture. Vjerovala ili ne iako su cancare iz Istre i Dalmacije iste vrste morfoloski se razlikuju. Kornjaca iz Dalmacije ce se definitivno plice ukopavati nego kornjaca iz podrucja gdje po zimi pada snijeg (po tvom navodu). Tako da ne, cancari iz Dalmacije tvoje podrucje nije autohtono. Da cancare mogu dozivjeti 120 godina samo ne dozive toliko kada ih ljudi poput tebe cijeli zivot sopaju vocem i povrcem, i ne omoguce kornjaci pravilnu hibernaciju bilo vani, bilo unutra. Vidi se da imas tipican primitivan stav prema ovim zivotinjama kako se uci u narodu...ako ne vjerujes meni mozda ces vjerovati najvecim stucnjacima po pitanju kopnenih kornjaca na svijetu...educiraj se ako ti je stalo do tvojih zivotinja...zalosno je kako se ljudi znaju ponasati skriveni iza anonimnog nicka na forumu. www.tortoisetrust.org http://www.tortoisetrust.org/articles/Refrigerator.htm
|
|||
|
Registrirajte se da bi komentiraliTopic is Locked
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.