NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
73 korisnika su online (19 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 73

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 »

Grijac
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Imam problem sa temperaturom vode,odnosno grijacem.
Grijac radi po cijeli dan ali ne mogu dobiti zeljenu temperaturu,stalno je oko 22 stupnja,a temperatura u prostoriji je oko 15 stupnjeva.Pojacao sam grijac ali nista.Grijac na dodir izgleda ispravan,pa ne znam gdje je problem?

Pisano: 18.11.2011
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Grijac
Regularni član
Regularni član

See User information
koliko litara ti je aq a koliko je jak grejac ? koliko sam citao treba da imas 1Wat na 1L vode.

Pisano: 18.11.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Napisi koliko watta ima grijac i koliko si doslovce vode natocio u akvarij. Dakle, ne koliko litara ima akvarij nego kolicinu vode s obzirom da si ga vjerojatno djelomicno punio, stavio podlogu, kamenje i ostale dekoracije unutra.

Pravilo jedan watt na litru vode vrijedi u vecini slucajeva kada se akvarij nalazi na normalnoj sobnoj temperaturi, 15 stupnjeva je niza temperatura od uobicajene pa grijac vjerovatno nije dovoljno jak da postigne zeljenu temperaturu. Ferplast i jos neki proizvođaci imaju preciznije određivanje snage grijaca uz pomoc ovakvih tablica. Delta T je razlika između zeljene temperature u akvariju i temperature prostorije u kojoj se akvarij nalazi, tablica je u prilogu.

Dakle ti pokusavas postici delta T=25-15=10 stupnjeva tako da ako imas recimo grijac od 50W na 50-ak litara vode, grijac je pre slab, konkretno po tablici bi trebalo 75 watta. Napisi podatke o akvariju i grijacu pa cemo vidjeti.

Ako sam po pitanju snage grijaca u pravu moguce solucije su:
-obloziti stranice akvarija plocama stiripora sa vanjske strane (barem zadnju i bocne) da sprijecis gubitak topline i staviti poklopac na akvarij ako ga vec nemas. Na 15 stupnjeva bi svakako trebao imati poklopac i jaku lampu za grijanje.
-preseliti akvarij u topliju prostoriju da smanjis delta T
-nabaviti jaci grijac

Dodaj datoteku:

jpg  427_4db70f9cef313.jpg (66.72 KB)
427_4ec6e9c9b390f.jpg 1027X177 px

Pisano: 19.11.2011

Regularni član
Regularni član

See User information
ja sam imao problem isto tako pa sam stavio stiropor sa strane i na zadnjoj strani, i poklopac, tada se temp povecela na 32stepena... nadam se da nista nece da joj fali ponasa se normalno....

citajuci po netu temp. vode mnogo varira.. od 24 stepena pa do 30. koja je idealna temperatura i kolike su oscilacije u temperaturi dozvoljene u odnosu na dan i noc?

Pisano: 22.11.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Hvala na odgovorima i ja sam stavio stiropor i rijesio problem.

Pisano: 23.11.2011

Moderator
Moderator

See User information
Optimalna temperatura vode je 24-25 stupnjeva, a kopna 30 stupnjeva.

Toplija voda je pogodna - za problematične kornjače, znaći kada sumnjamo na neku boleštinu ili upalu pluća, tek tada preporučamo povisiti temp. vode, kontaktirati veterinara, pa nakon eventualne terapije i oporavka, opet temp. vratiti na 24-25 stupnjeva.

Kornjači ne treba biti viša temp. vode.
A stiropor, on je ionako izolator i tu ne možete pogriješiti.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: vladakru
ja sam imao problem isto tako pa sam stavio stiropor sa strane i na zadnjoj strani, i poklopac, tada se temp povecela na 32stepena... nadam se da nista nece da joj fali ponasa se normalno....

citajuci po netu temp. vode mnogo varira.. od 24 stepena pa do 30. koja je idealna temperatura i kolike su oscilacije u temperaturi dozvoljene u odnosu na dan i noc?

Temperatura vode ti je pre visoka, cak i kada se zivotinje lijece ne preporuca se vise od 28-29 stupnjeva. Pri povisenoj temperaturi je metabolizam kornjace neprirodno ubrzan, uzrokuje pojacano ljustenje i dodatno ubrzava rast sto nije pozeljno. Optimalna temperatura vode za odrasle kornjace roda Trachemys je 22-24 stupnja, a za mladunce 25-27 stupnjeva.
Temperatura suncalista 30-35, s time da bi bilo pozeljno da je zrak u akvariju uvijek topliji od vode kako bi se izbjegle respiratorne infekcije.
Po ljeti se nazalost vecina kornjaca skupa s ljudima kuha na +30 stupnjeva tako da bi se to po zimi trebalo izbjeci kada se vec moze, samo podesi termostat grijaca na nize.

Temperaturne oscilacije se jevljaju u prirodi, po noci uz temperaturu zraka pada i temperatura povrsinskog sloja vode. Međutim treba imati na umu da je voda na vecoj dubini donekle konstantna, odnosno sporije reagira na promjene. Npr. kada se kornjaca po ljetnom vrucem danu pozeli rashladiti jednostavno zaroni dublje u jezero/baru. Također ako po noci znatnije zahladi, voda na dubini se nece tako brzo rashladiti pa se u tom slucaju kornjace sklone u topliju vodu pri dnu. U akvarijskim uvjetima im nazalost ne mozemo pruziti da si same biraju temperaturu vode tako da velike oscilacije ne bi trebao dopustiti. Ne bi rekao da je pametno da nocna temperatura kod odraslih pada nize od 20 stupnjeva, jer dosta kornjaca koje provedu cijelu zimu na 18 vec dobivaju upalu pluca. Ponavljam, uvijek treba teziti da zrak bude barem koji stupanj topliji od vode. Velika negativna temperaturna razlika po noci (npr. zrak 15 stupnjeva, voda 25 stupnjeva) je jako pogodna situacija za razvoj respiratorne infekcije i kasnije upale pluca.

Regularni član
Regularni član

See User information
hvala puno!

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako je u prostoriji 15 stupnjeva,po noci,voda 25 stupnjeva,kako smanjiti tu razliku? Osim poklopca,nema drugog nacina.Ne vjerujem da netko grije prostoriju svaku noc do 20 stupnjeva.
Hvala

Pisano: 24.11.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Trenutno je po noci temperatura zraka u akvariju 20 stupnjeva,u prostoriji oko 15,voda 25.Dali bi trebao smanjiti temperaturu vode da zrak bude topliji?

Pisano: 25.11.2011

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum