NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
14 korisnika su online (8 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 14

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

« 1 2 (3) 4 »

Re: Postolje
Regularni član
Regularni član

See User information
fala na savjetima :)
stavit cu taj stiropol, obavezno :)
narucit cu ovo staklo..sada je opet voda kristalno cista :)

Pisano: 04.06.2011
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Regularni član
Regularni član

See User information
Citiraj:

Mediji od sintetickog stakla su ti npr. EHEIM SubstratPro, JBL MicroMec, Fluval BioMax, Easylife Symbiont...imas ih za kupiti u Belugu, Zoo Viliju...trenutno najbolja ponuda ti je na teraristika.hr ako uzmes paket od dvije litre po 190 kn i dogovoris se za osobnu predaju da ne placas postarinu: LINK
Sto se tice same kolicine tih dvije litre bi bile dovoljne za pristojnu biolosku filtraciju u tvom akvariju, ako ti ostane jos mjesta u filteru mozes ga ispuniti nekim jeftinijim medijima.

Kori, moze pomoc oko slaganja tih materijala u filter..kako to izgleda po kosaricama? i sto onda ne treba vise ugljen uopce ili?
One valjcice ostavim? koliko cega stavim?

Pisano: 15.08.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Valjcice koje si dobila sa filterom mozes prebaciti u kosare na dnu filtera koliko stane. Kada donje kosare popunis valjcicima iznad njih idu ovi finiji mediji od sintetickog stakla (male kuglice), dvije litre tih medija bi ti bilo dovoljno. I onda ako ti ostane jos mjesta u skroz gornjoj posudi mozes staviti neki medij za finu mehanicku filtraciju vode (npr. akvarijska vata). Također u skroz gornju posudu mozes staviti aktivni ugljen ili zeolit (ili Fluval Zeocarbon), no to ti nije nuzno potrebno. Te kemijske medije treba redovito mijenjati da bi obavljali svoju funkciju, to je kroz duzi period skupo i cesce moras otvarati filter. Ja sam odustao od kemijskih medija od kada koristim sinteticko staklo i biljke za filtraciju.

Pisano: 17.08.2011

Regularni član
Regularni član

See User information
hvala puno Kori na pomoci:)))
Nego..jos pitanja:/
Da li je moguce da je moj Korni zivcan od ove uv lampe. Naime, skuzila sam da mahnito pliva (kao da zeli izaci van) kada je ona upaljena, a kada ju ugasim, pocne smireno plivati, igrati se po dnu, pa cak i izlaziti van i suncati se pod spot lampom:/
Vise ne znam di da postavljam pitanja pa nek bude sve u istoj temi..sto se tice ove zive hrane..narucila bih sa teraristike nesto za probu, vidim ove crve zoophobase, i vidi u popisu da smiju to jesti..e sada tu dobis 100 komada, gdje drzis ti te crve i koliko tih crvica dajes? uf:/

Pisano: 05.09.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Moguce da je aktivniji, UVA dio spektra utjece na aktivnost gmazova. Također je moguce da se smiri zbog manje kolicine svjetlosti (simulacija zalazenja sunca). No ako si instalirala lampu na pravilnu udaljenost nema razloga za bigu, kornjaca ce se naviknuti na lampu i intenzitet zracenja ce se s vremenom smanjiti.

Odrasla crvenouha bez problema moze potamaniti 20-30 crva u jednom hranjenju. O brizi i uzgoju imas ovaj clanak, ja ih drzim u plasticnoj kutiji od 20-ak litara u zobenim pahuljicama: LINK

Pisano: 12.10.2011

Regularni član
Regularni član

See User information
Shvatila sam da kada ugasim lampu izade na kopno i sunca se pod obicnom zaruljom, ja upalim lampu i on ostane..ali nema sanse da sam izade kada je upaljena:/

vezano za medije, na kraju nisam narucila od tamo, s onog linka koji si mi dao, nego sam kupila u pet shopu kutiju toga, pa dodala..voda je sada koma, valjda je potrebno vrijeme da se opet unormalizira.
Kupila sam i zeolit, i to stavila u skroz gornju kosaricu, valjda sam dobro napravila?
Uglavnom kako sada imam neki popust u pet centru koji bi zeljela iskoristiti molim te pomozi mi oko tog ispravnog medija.
Kako ima stvarno hrpa toga, uopce ne kuzim sto je dobro, sto je nuzno i sto da kupim.
Dakle, sada je u filteru sljedeca situacija
na dnu su oni valjcici koje sam dobila s filterom, iznad toga je to kao staklo (tako mi je lik u pet centru rekao), zelene je boje i oko 500g je toga i gore je zeolit
nasla sam ovo, da li je to "to" :D
http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... -granulat-za-ecco-1l.aspx

sta je ovo? i da li je i to potrebno?
http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... biomax-keramika-500g.aspx

ako se ne varam ovo je sada ono sto imam na dnu i sta se dobije s filterom? treba li jos toa kupiti?
http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... ika-pre-filter-750-g.aspx

kako si mi rekao da dole ima amonijaka, bi li ovo pomoglo ili je to samo marketinski trik?:D
http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... ia-remover-3-x-180-g.aspx

sta je pobogu ovo i gdje ide?
http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... ijal-peat-fiber-70-g.aspx

i da..sto tocno da kupim za vodu za akvarij, protiv kamenca..jer ja ne pripremam vodu prije..postoji li neki preparat?

kod ovih medija uistinu mi nije u ovom momentu bitna cijena, bitno mi je da to kvalitetno poslozim i da zavrsim tu pricu.

eh da, imam i uzasnih problema sa kopnom, oni mali kamencici su mi stvarali problem, skuzila sam da mi korni se popne gore, uhati jedan kamencic skoci dole i proguta ga?? poslje toga kupila sam neku treset..naravno da i to nije palilo zato sto je to onako mokar povuko u vodu i onda to isto htio jesti:(

na kraju sam mu stavila rucnik:( i to sada bezveze izgleda..htjela bih mu nabaviti nesto sto izgleda prirodno i sto je njemu ok, a sto nece on moci pojes..imate li savjeta?

ono sto bi jos zeljela mu kupiti nekakvu "kucicu" tj da ima nekakvu skroviste u vodi, isla sam u bauhaus i ono drvo pristojne velicine kosta minimalno 300 - 500 kuna, imate li i tu neku ideju..postoji li nesto sto mogu uzeti iz prirode ili kupiti negdje po pooljnijoj cijeni, a da nesto lici i sluzi svrsi?

problemi s vodom su mi da se masti gore, pa onda ja to kupim sa casom i poptilicno je frustrirajuce, zar ne postoji nacin da se to ne pojavljuje?
inace vodu praznim svakih 2 tjedna, totalno smo se ispraksirali s tim i to nam vise ne predstavlja problem..takoder korni je poceo jesti mrkvicu i salatu sto me veseli..jede i one briketice kaj nam je doktorica maja preporucila, iako ne sa odusevljenjem, ali to se malo mijenja..primjetila sam da mu se oklop iza malo izduzio..onako proljepsao sto me veseli:))

eto izvjestaja, forum nije radio u nekoliko navrata kada sma zeljela postaviti pitanje..pa sam valjda sve nabacala:D

i da..trebam li mozda sada nabaviti novu lampu? mislim da je proslo vec 6 mjeseci..koliko se to cesto mijenja? i da, posto sam ustanovila da je udaljenost od kopna do poklopca tj lampe oko35 cm, moze li iduca lampa koju cu kupiti biti 10.0 s obzirom na ovaj postojeci glomat? (ili mi onda treba i drugi glomat)?

hvala unaprijed na odgovorima

Pisano: 23.10.2011

Editirano od Korni1 on 23.10.2011 21:04:02

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Moguce je da joj je intenzitet zracenja prejak. 5% UVB (5.0) bi na 35 cm trebalo biti ok. Preporucam ti da kornjaci ostavis obje lampe da gore zajedno cijeli dan, kornjaca bi s vremenom trebala poceti izlaziti. Jer ako si do sada „stedljivo“ palila UVB neonku onda se ona nije previse istrosila. Kada zamijenim svojima UVA-UVB lampu na zivine pare isto odmah ne zele izlaziti van, nego cekaju tjedan-dva da se intenzitet zracenja smanji. Gmazovi za razliku od nas osjete i cak vide UVA dio zracenja. Neonke se mijenjaju svakih 6 mjeseci samo ako gore 10-12 sati dnevno. Ti mozes bez problema staviti 10.0 (iste duzine /jacine kao i ova 5.0 pa ti ne treba drugi GloMat), no ako kornjaci ne pase 5.0 onda ce joj 10.0 jos manje pasati jer je to 10% UVB... Ostavi jos 3 mjeseca neonku da radi cijele dane pa ces vidjeti da li ce kornjaca poceti izlaziti.

Novim medijima treba 2-3 mjeseca da se zacikliraju, kako vrijeme prolazi trebalo bi biti bolje.

Zeolit je odlican medij, jedina mana mu je sto nije trajan i trebas ga promijeniti svakih mjesec-dva po uputi proizvođaca jer gubi svoju ucinkovitost.

Sadasnji postav medija je sasvim ok, koliko mjesta (kosara) ti je jos ostalo?

Inace ti ne preporucam da se oslanjas na „znanje“ osoblja u navedenom pet shopu jer vecina njih niti sama ne zna sto prodaje. Predpostavljam da trenutno imas Easylife Symbiont? To je isto jako dobar medij od sintetickog stakla.
Smanjena slika

http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... -granulat-za-ecco-1l.aspx - ovo je Eheimov medij od sintetickog stakla za biolosku filtraciju.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... biomax-keramika-500g.aspx - ovo je Fluvalov medij od sintetickog stakla za biolosku filtraciju. Takve valjcice si dobila sa filterom (samo sto su ovi sada malo novija i bolja verzija).

Znaci ova iznad tri navedena medija su jedno te ista stvar od drugacijih proizvođaca i drugacijeg oblika. Moj favorit je Eheim Substrat Pro jer zbog svog oblika u malim kuglicama stane kolicinski puno vise u kosaru od valjcica.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... ika-pre-filter-750-g.aspx - ovo su standardni keramicki valjcici za najgrublju mehanicku filtraciju (oni tvoji koje si dobila sa filterom su bolji jer su vise porozni). Ako ces uzimati obicne valjcice postoje i tri puta jeftinija pakiranja od ovog.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... ia-remover-3-x-180-g.aspx - ovo je kemijski filter materijal koji apsorbira amonijak (ima istu funkciju kao zeolit, samo je vjerovatno ucinkovitiji). To je isto medij koji se mora mijenjati mjesecno (ili kako vec pise u uputstvima) jer gubi svojstva apsorbcije.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... ijal-peat-fiber-70-g.aspx - ovaj materijal sluzi kako bi unosio tanin u akvarij (voda dobije smeđu boju), snizavao ph i kh vrijednost vode i unosio ostale kemijske spojeve karakteristicne za npr. tok Amazone i slicne habitate. Koristi se za drzanje određenih vrsta riba...

Ne postoji preparat protiv kamenca niti se kamencom trebas zamarati, nasa voda je jednostavno tvrda i ne postoji jeftin nacin da se to ispravi. Ono sto smeta kornjaci su klor/kloramin i teski metali koje eliminiras dodavanjem sredstva za pripremu vode u vodovodnu vodu (EasyLife FFM Fluid Filter Medium, Nutrafin Aqua+, Tetra AquaSafe...itd.) Ako ne koristis niti jedno sredstvo za priremu vode vodovodna voda ti također pobije sve bakterije u filteru pa mozda zato imas problema sa higijenom?

Muzjaku gore na kopnu nije potreban nikakav sljunak, pijesak, treset...ako ti to stvara problem ostavi tu ladicu praznu. Mozes staviti velike oblutke, mozda kakav komad umjetne trave koja se ne moze kidati ili sl.

U vezi panja, mozes jedino negdje na selu potraziti ljepsi komad vinove loze. Ne smije biti spricana pesticidima, potrebno joj je skinuti koru i ostaviti je da se dobro posusi. Mangrova i mopani drva su skupa, ali traju godinama.

Povrsina vode ce ti se uvijek mastiti, pogotovo kada dajes meso. Jedina trajna solucija je nabava nastavka za vanjski filter - surface skimmer koji skuplja masnocu sa povrsine vode i usisava ju u filter.

Koju kolicinu vode mijenjas svaka dva tjedna i koliko cesto otvaras filter?

Drago mi je da je kornjaca dobro, trud se isplatio :)

Pisano: 24.10.2011

Regularni član
Regularni član

See User information
prije svega hvala na iscrpnom odgovoru.
dakle, ja sam bas suprotno pomislila, da se mozda istrosila..zato sam to i pitala..jer na pocetku kada je tek dobio lampu onda je bio lud od srece, stalno je izlazio van i suncao se. sada to cini rjede..ili mozda i ne. jer ja kad idem ujutro na posao, popalim sve lampe i kada se vratim doma oko 5-6 on nije gore. prije je bio gore redovito do 7-8. uvijek bi ga nasla kako se sunca.znaci, ja sam po vikendima zakljucila da se on manje sunca, jer recimo prode subota da on uopce ne izade van, nedjeljom se sunca par sati..ali kuzis nije to toliko puno ko prije. zato sam pomislila da mu mozda ta lampa vise nije ok.
cudno mi je sljedece. kada mu je upaljena ta uvb lampa on mahnito pliva, onako kao da hoce van, no cim ju ugasim smiri se pocne lijepo plivati, istraziati po dnu, kopati i sl. zato mi je to cudno. ta promjena je trenutna.

da skuzila sam da ti ljudi po pet shopovima nemaju pojma, iako u pet centru na heinzlovoj ima jedan decko koji fakat znas sta prica,,samo sto je tesko uvijek naletiti na njega. upravo je taj symbiont medijt koji sam kupila..znaci okej je da kupim onda jos toga i popunim kosare s tim?
nemam niti jednu kosaru vise praznu (u potpunosti), ali ima jos dosta mjesta u kosarama za popuniti. mislila sam onda kupiti tih jos zelenih i popuniti sve, pa da sam mirna.
ovaj zeolit koji sam kupila pise da se mora zamijeniti za dva mjeseca..pa cu prema tome i postupiti.

da s nicim ne pripremam vodu, kupiti cu onda nesto od ovih preparata koje si naveo..a kako onda dalje s tim postupam? nije ta voda prljava..sada je onako mutnjikava, ali nekan sto sam zamijenila/dodala medije, prije toga je bila nevjerojatno kristalno cita..prekrasan prizor, uistinu

znaci ima rjesenja???aaa, zakon:) koliko to kosta i ima li se za kupiti u hrvatskoj?

vodu mijenjam svaka 2-3 tjedna 1/3, a filter sam svega tri puta cistila od kada ga imam..znaci svaka 2,5 mjeseca otprilike da li je to ok?

eh da, u zadnje vrijeme razmisljam bi li korniju bilo bolje da ima drustvo? mogu li se oni zaljubiti i druziti sa suprtnim/istim spolom. mislim da je on dosta teritorijalan, tj pretpostavljam. s obzirom na dob..a i strah bi me bilo da mu druga kornjaca ne napravi nesto..to je samo ideja, nikakva odluka..pa me zanima vase misljenje o tome
umjetna trava? di to ima za kupiti??

tnx jos jednom na savjetima

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Aha, nisam bas gledao kada je kupljena, sorry. U tom slucaju je zamijeni novom neonkom 5.0 ili prijeđi na Solar Glo.

Ja bi ponasanje ovako protumacio: kada ugasis neonku kornjaci simuliras sumrak pa nije cudno sto se primiri i krene kopati po dnu, jer to kornjace navecer obicno rade – skupljaju ostatne hrane (i „druge“ stvari) po dnu preostale od dana. Kada upalis svjetlo i motas se oko akvarija moguce da to kornjaca povezuje sa rutinom hranjenja pa zica hranu. To nije nista neobicno.

Mozes onda ostatak popuniti sa Symbiontom. A ako imas volje za kemijske medije mozes koristiti zeolit, aktivni ugljen... dapace ali dugorocno ti se vise isplati oslanjati na biolosku filtraciju.

To je greska sto s nicim nisi pripremala vodu, jer cak i kada ulijes 1/3 friske klorirane vode to je dovoljno da ti pobije velik broj nitrificirajucih bakterija u filteru i umanji ucinkovitost bioloske filtracije. Doliti kloriranu vodu u akvarij je jednako lose kao da medije peres u vodovodnoj vodi umjesto u staroj akvarijskoj vodi. Preporucam ti Easylife FFM jer se radi o tekucem zeolitu koji uz eliminaciju klora i teskih metala dodatno pomaze pri uspostavi bioloske ravnoteze u akvariju, uklanja stetne spojeve, stvara zastitnu sluz oko zivotinja (stress coat) itd.

Cim otvoris filter uzburkas mulj koji se talozio i to ti zamuti vodu. No brzo se to razbistri.

Imas nekoliko surface skimmera za nabaviti, u Belugu ti je Fluval Surface skimmer oko 100 kn. Tu sam vise pisao o tome da ne ponavljam: LINK

Rezim ciscenja je ok, samo trebas poceti koristiti i sredstvo za pripremu vode.

Sto se tice udomljavanja kornjace mozes probati, nista te ne kosta. Samo sto ti akvarij bas i nije dovoljno velik za vise kornjaca. Ja sam na pocetku drzao muzjaka i zenku, ali je muzjak bio toliko napasan da sam morao nabaviti jos jednu zenku da stalno ne maltretira jednu. Ti bi se trebala dogovoriti s nekim da ti da odraslu zenku za probu, pa ako bi se kornjace slagale da je zadrzis. Probaj pitati Maju, mozda se s njom mozes dogovoriti, ona doma ima dosta spasenih kornjaca koje daje samo u dobre ruke.
Umjetnu travu imas po vrtnim centrima Bauhaus, baumax, Kalia MBM...pogledaj pa prosudi sama da li bi bilo adekvatno za kopno.

Regularni član
Regularni član

See User information
hvala puno..pretpostavljam da na tom easy life ffmu pise kako se to upotrebljava?
znaci ovaj skimimer moze biti i opasan?
uglavnom nakon sto sam dodala ove zelene valjcice voda je sada jos kristalnija nego prije..divota

idem u nabavku ovih dana..

Pisano: 05.11.2011

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum