Pregledava ovu temu:
3 Anonimnih korisnika
Re: Molim pomoc |
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Da li ja to ne vidim ili se post ne moze editirati nakon nekog vremena?:/
Skuhala sam Koniju mrkvu i sve je pojeo :)) Citala sam sada u prehrani da povrce mora biti svjeze, jel se na kraju ta mrkva smije davati kuhana ili ne? :/ Kada sam vas vec ugnjavila za filter, grijac i svjetlo da jos pitam i za ovaj poklopac http://www.kornjace.com/slike/smjestaj/74.gif Znate li nekoga tko to izraduje?Kako se onda postavi osvjetljenje?
Pisano: 02.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Ja ću o prehrani. Tekstovi su pisani za čovjeka, ali namirnica jednako djeluje i naš i na životinjski organizam.Evo ti jedan dio iz članka o mrkvi;
Vitamin A kojeg ima u mrkvi također je nužan za pravilan rad imunog sustava. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice koje oblažu dišne puteve, probavni trakt i urinarni trakt te ih tako održavaju zdravima na način da funkcioniraju kao barijere i oblikuju 'prvu liniju obrane' protiv infekcija. Samo 80 grama mrkve sadrži čak 2 grama vlakana Mrkva također sadrži veliku količinu vlakana koja probavni sustav čine zdravim te pomaže pri balansiranju razine šećera u krvi. Samo 80 grama kuhanih mrkvi sadrži čak 2 grama vlakana što čini više od desetine preporučene dnevne doze. Vlakna također pridonose dužem osjećaju sitosti, a budući da 80 grama kuhanih mrkvi sadrži samo 24 kalorije, one su odličan izbor ako pazite na svoju težinu. Ako niste ljubitelj sirove mrkve, jedite ih kuhane jer su one nešto kao nutricionalni bonus. Istraživanje koje je objavio European Journal of Nutrition pokazalo je da se više beta-karotena apsorbira iz kuhane nego sirove mrkve. Našim kornjama sigurno ne može štetiti. Ne mora jesti svaki dan, ali povremeno ju je dobro staviti na jelovnik.
Pisano: 03.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
mislim da si se nespretno izrazio/la. naime ono sto je za covjeka zdravo ne mora nuzno biti i za zivotinjE (i obrnuto). ili si tu mislila na usporedbu ljudi-kornjace? ako je i tako, opet nema smisla, jer mi sigurno necemo jesti sirovo meso, npr. :D
hvala na informacijama o mrkvi:D dakle, mrva se treba davati sirova, ali ako nece sirovu bolje i skuhanu, nego nikakvu? :) moze mi netko odgovoriti n pitanja o opremi za akvarij, s obzirom da mi se blizi dan dolaska istog, pa bi zeljela biti spremna. Hvala unaprijed.
Pisano: 03.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Volemen akvarija racunas (duzina[cm]*sirina[cm]*visina[cm])/1000 = litara. Tako da to iskljucivo ovisi na kojoj ti je visini kopno. Ako uzmemo da je na nekih 30 cm onda je to oko 180-200 litara vode. U tom slucaju bi ti preporucio filter koji je deklariran za barem 300 litara vode. A ako ces ikada kopno postaviti vise, raditi visoki poklopac i puniti akvarij do vrha (tako da unutra bude 300 litara vode) onda si odmah uzmi filter koji je deklariran za 400-600 litara akvarije. Samo prvo treba vidjeti da li ce staklo biti dovoljno debelo za to i da li ti akvarij ima potrebna pojacanja. Ako si procitala onu temu o filterima sto sam ti linkao moja prva preporuka je Fluval 305 (ili jaci 405). Grijac kupujes onako kako su deklarirani. Dakle za tvoj akvarij jacina 200, 250 ili 300 watta. Moja preporuka JBL ProTemp S 300 ili Aquarium Systems Newatt 250. Navedenu spot i stednu zarulju mozes instalirati u dvije ovakve lampe iznad kopna: Takve lampe se daju naci i sa keramickim/porculanskim grlima po obicnim salonima rasvjete ili trgovackim centrima. Citiraj:
Mrkvu iz zacinjene juhe ne bi trebala davati kornjacama. Kada dajes mrkvu jednostavno je razlomi i prokuhaj u obicnoj vodi u malom loncicu, pa ne moras razmisljati unustavas li kornjaci bubrege ili ne. Citiraj:
Voce i povrce nisu prirodna hrana kornjace, pogotovo voce. Voce sadrzi secer za kojeg organizam ove vrste kornjace nije stvoren i unistava ga. Mozes ti povremeno dati, u tome nema stete, no sve u svojim granicama. Za tvoju kornjacu koja je vec sad u godinama i treba cuvati organe bi od biljne hrane najzdravije bilo vodeno bilje sa popisa. Usput, ima li kakvih vijesti o kornjaci? Citiraj:
Editirati se moze samo neposredno nakon postanja, kasnije ne. Mrkvu dakle mozes kuhati u obicnoj vodi. Ovakve poklopce za sada nazalost nitko komercijalno ne izrađuje. Ja cesto znam pomagati ljudima oko slaganja akvarija pa im slozim ovakav poklopac, ne naplacujem izradu, samo materijal. Međutim to radim samo kad nađem slobodnog vremena tako da u narednih nekoliko mjeseci nema sanse. Ako hoces mogu ti dati nacrte da si sama slozis ili das nekom stolaru da ti slozi, nije komplicirano. Jedino se moras odluciti da li ces seliti kopno u buducnosti ili ne jer o tome ovisi visina poklopca. Zapravo najvaznija stvar je da se UVA-UVB rasvjeta postavi na odgovarajucu udaljenost od kopna. Sve si unaprijed moras isplanirati da ne kupujes i radis duplo.
Pisano: 04.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Hvala na preporukama, sve mi je sada jasnije i imam se za cim voditi. Definitivno sam se odlucila za poklopac, pa bi mi nacrti odlicno dosli. Na situ ima onaj primjer, ali nemaju detalji za izradu. Ako mi to mozes prosljediti, bila bi uistinu zahvalna.
Mozda postavljam glupa pitanja, no to bilje se moze kupiti u Pet centru? Samo uletio s popisom i to je to? I kaj onda mu to stavim u akvarij pa onda si on jede kak je gladan? Korni je super, hvala na pitanju, rendgenske snimke su ok, stoga nismo radili daljnje pretrage. Kroz mjesec dana cu mu ipak izvaditi krv, da vidim koja je situacija. Oklop mu je malo zdeformiram, udubljen, no to nije opasno za zivot. Dok ne dođe akvarij napravila sam mu privremeno carstvo, ima jednu, rekla bih inkubatorsku:D, prostoriji za sebe, sa lampom i bazenom:D Otkrio je mrkvu!ne znam da li zbog boje, ali fakat mu je fina;) E da, bila sam u zaruljici, imaju nekakve zarulje koje imitiraju suncevu svjetlost, a i vidjela sam da se spominje na siteu.. Jel čemu ta zarulje? Mislim jel bolja od ove obicne i koristite li to? Imam taj problem sa nabavom glista i crvi-ziva bica, ZKM, vi to redovito dajete? Puno pitanja, stoga zahvaljujem unaprijed na konstruktivnim odgovorila;)
Pisano: 05.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Visoki poklopac mozes izraditi na nekoliko nacina. Onaj prvi koji si linkala je napravljen od OSB ploca. Druga mogucnost je napraviti konstrukciju od letvica i onda je oklopiti sper plocom ili sl. Treca mogucnost je napraviti staklenu nadogradnju. Potrudit cu se iduci tjedan postaviti modele u "Uradi sam".
Određeno bilje mozes nabaviti u pet shopu koji drzi akvaristiku. No imaj na umu da bilje nije bas jeftino, kosarica je oko 30 kn. Za pocetak mozes kupiti jednu biljku za probu, no dugotrajna solucija je da sama uzgajas ili nabavljas jeftinije od akvarista preko www.akvarij.net foruma. Svaka biljka treba određne uvjete da bi prezivjela, malo sam o tome pisao nakraju ovog clanka: Uređenje Vise informacija imas na akvaristickom portalu. Obrati malo pozornost kako pises, nisam bas razumio sto ti nije jasno oko rasvjete. Obavezno procitaj ovo ako vec nisi: Rasvjeta Posebna UVA-UVB rasvjeta se obicno nabavlja u pet shopu i na njoj mora biti posebno istaknuto da je za terarijsku upotrabu. Ovo je npr. stedna zarulja pogodna za tvoj slucaj: LINK A spot lampa za grijanje moze biti i obicna zarulja iz zaruljice. Ziva hrana nije nuzan dio prehrane kornjaca, ali je jako dobra za njih. To je ako zelis kornjaci pruziti sto kvalitetniju i prirodniju prehranu. Ja svoje redovito hranim zivom hranom, međutim ima kornjaca koje nikada nisu niti okusile zivu hranu. Ako ti se gadi i ako jednostavno ne mozes davati zivo, relativno dobru prehranu mozes ostvariti ostalom hranom koja je navedena u clanku.
Pisano: 06.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Citiraj:
Izrazila Ne razmišljaš dok čitaš. I brzaš, ovo je samo objašnjenje za mrkvu, ti pojedeš i 3-4 mrkve, a imaš cc 55 kg, naša kornja pojede 1 mrkvu, a ima težine cc 600 gr i puno sporiji metabolizam od nas. Znaći da ne treba pretjerivati, a može i kuhana u vodi i sirova. Ja sam napisala: Našim kornjama sigurno ne može štetiti.Ne mora jesti svaki dan, ali povremeno ju je dobro staviti u jelovnik. Moja kornjača jedna ima preko dvije kile, a druga 650 gr i jedu mrkvu uz meso.
Pisano: 07.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
moj korni je daleko preko kile :D
uglavnom tenks jos jednom na mrkvi :D kori, odlucila sam napraviti poklopac i isti vec narucila..samo ne znam za kaj sada na sredini imamo platformu za kopno :P ;) svjetlo ako sam dobro procitala treba biti 30 cm od kopna? debljina je 8mm jel to ok? koji onda na kraju filter..ovaj je ok? http://www.pet-centar.hr/detalji_proi ... luval-vanjski-filter.aspx pise do 400l, pa pretpostavljam da je to to.. skuzila sam sve sada sa rasvjetom, tnx ;) fala na preporuci za grijac ;)
Pisano: 21.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ja imam filter koji si na pocetku htela da uzmes Tetra EX700 i za sad sam veoma zadovoljan i vise od toga a akvarijum mi ima 130l a voda mi je mnogo cista i prezadovoljan sam za sada.. Ali citao sam one linkove i meni se nista od toga nije desilo,odlican je (najbitnije ne cuje se uopste dok radi)
Pisano: 21.03.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.