Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: cancara u stanu |
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
izvinjavam se na greskama u pravopisu, kopirao sam tekst iz notepada i pogresnu verziju sam kopirao.
Pisano: 07.02.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosao na forum, drago mi je da si konacno uspio postati!
Mi smo se vec culi preko pm tako da znas da dzrzanje Testudo hermanni unutra nije nimalo dobro rjesenje, no kada je vec tu i kupio si je legalno potrudit cemo se da ti sve objasnimo da joj bude sto bolje. Prostor velicine 60*30 cm moze posluziti za pocetak ako je kornjaca skroz mala. Piljevina nije adekvatna podloga za kornjacu! Prasina piljevine moze zavrsiti u disnom ili probavnom sustavu kornjace i izazvati velike problema, a također jako vuce vlagu, kornjaca moze dehidrirati. Makni to odmah van, bolje je da kornjaca bude na kartonu dok ne nabavis odgovarajucu podlogu. Najjednostavnije ti je uzeti kokosov treset kojeg redovito mozes vlaziti i usput odrzavati valgu 30-50% koliko ova vrsta kornjace treba. Ta kokosova vlakna dolaze komprimirana u blok i kada se namoce napuhnu se u i izgledaju kao treset/zemlja. Npr: LINK Sto se rasvjete tice kornjaci si pruzio toplinu, te UVA i UVB zracenje pomocu neonke cime je rasvjeta potpuna. No problem sa neonkom je da s vremenom ona drasticno slabi i nekon 6-9 mjeseci vise prakticki ne isijava dostatnu kolicinu zracenja. Uz spomenuto UV zracenje također je bitno osvjetljenje. Uspoređivati kameleona koji zivi u zasjenjenim prasumama i cancaru koja zivi pod direktnim suncem nema smisla. Neonka koju imas isijava mozda do 1000 luxa. Tipican suncani dan ima 130 000+ luxa. I tu nastaje problem, kada kornjaca ima neonku i obicnu zarulju prakticki zivi u mraku. Zbog toga i cesto zbog nedovoljne kolicine UV zracenja s vremenom postaje sve tromija i letargicna, i nakon par godina nemas vise kornjacu nego kamen u terariju koji jede. Zato bi najbolja solucija bila da kornjaca zivi barem dio godine pod pravim suncem. S obzirom da imas terasu najbolja solucija bi bila sloziti vanjski smjestaj u kojem bi kornjaca mogla boraviti cijelo ljeto pod pravim sluncem. Također mozes sloziti „tortoise pen“ (veliku drvenu kutiju) i drzati je ispod prozora na juznoj strani preko ljeta da kornjaca bude izlozena direktnoj suncevoj svjetlosti (prozor mora biti otvoren jer staklo filtrira UV). Zatvoren terarij nikad ne bi mogao staviti pod prozor i dobiti isti efekt. Preko zime kada ne moze biti na otvorenome pozeljna je kvalitetnija rasvjeta za gmazove. Najbolja je Lucky Reptile BrughtSun UV desert sto sam ti spomenuo, ona uz toplinu, UVA i UVB isijava 60 000-70 000 luxa! Ako je nisi u mogucnosti sada nabaviti probaj nabaviti nesto jeftiniju Mercury vapour ili slicnu high tech lampu za gmazove. One također isijavaju toplinu, te UVA i UVB zracenje, montiraju se u klasicno grlo bez ikakvih prigusnica i isijavaju oko 10 000 – 12 000 luxa, dakle 10-12x jace i bolje od neonke. Na ovim prostorima su ti dostupne Exo Terra Solar Glo, JBL Solar UV-SPOT, Sylvania HSB-R Reptistar Mixed, Namiba Terra Replux UV HEAT, a nađe se i ZooMed Powersun UV. U terariju je vazno da kornjaca ima temperaturne gradijente. Ispod lampe za grijanje i suncanje bi trebalo biti 30-35 stupnjeva, a kako se kornjaca odmice od lampe temperatura bi trebala padati. U najhladnijem dijelu terarija moze biti oko 22 stupnjeva. Preko noci temperatura slobodno moze biti oko 20 stupnjeva.Temperaturne zone u terariju ces postici na nacin da lampu instaliras iznad jednog kuta u terariju. Kornjaca je gmaz koji zahtjeva svoj mir. Trebao bi je sto manje uznemiravati i dirati jer je to za nju uzasno stresno. Neprestano premjestanje i promjena okoline također nisu dobri niti pozeljni. Zato je potrebno kornjaci sloziti posten smjestaj u kojem ce moci boraviti cijelo vrijeme (ili duzi period u slucaju da joj slozis vanjski smjestaj za ljeto). Neprestanim premjestanjem i pogotovo pustanjem kornjace po podu sobe joj ne cinis nikakvo dobro nego je samo izlazes stresu i mogucnosti da se razboli (sto prehlada, sto bakterije sto ozlijede). Kornjaca je zivotinja za promatranje, ne za interakciju, igranje mazenje poput psa, macke ili glodavca. Oko prehrane bi se sada trebao posebno potruditi ako je kornjaca mladunac jer ce navedena hrana izazvati piramidalan rast oklopa i ostetiti organe. Potrebne linkove sam ti vec dao, a i imas ih u dijelu o prehrani. Ne znam da li sam ti vec napisao, no preporucam ti da si proucis stranicu www.tortoisetrust.org , tamo ces naci sve potrebne informacije o drzanju i prehrani svoje kornjace, te interesantne clanke vezno za svoju problematiku poput prehrane preko zime: LINK
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Hvala na odgovoru. Odmah cu skloniti pijevinu i videti gde da nabavim kokosov treset. Mislim da cu mu prvo nabaviti lucky reptile lampu ona ce izaci oko 120 e taman koje sam planirao a terarijum (mislim da terarijum necu ni uzimati jer imam bolje ideje).. Brine me jedino sto je moram nabaviti iz inostranstva pa prevoz ovo ono ne znam da li ce mi stici citava. Do sledece zime cu imati lucky reptile sigurno. Mislim da cu mu od kutije napraviti smestaj za leto. Kutija ce imati stranice visine 10,15 cm i bice odma ispod prozora pa ce kornjaca moci da se direktno sunca. Ipak mislim da je bolje od terarijuma. A i od kutije mogu da mu obezbedim vecu povrsinu za kretanje. Otprilike koliko mogu da izdvojim od sobe. Imam jos par ideja. Da kupm sto, npr kakav se drzi u trepezariji i da od kartona napravim stranice stola. Tako ce biti u visini prozora i moce jos bolje da se sunca. Voleo bi kada bi se neko javio ko je nabavio lucky reptile da mi kaze kako i sta.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ideja za smjestaj na internetu imas stvarno koliko ti srce zeli:
Tortoise table ATP LINK Mislim da bi ti 10-15 cm bilo pre plitko dok stavis podlogu. Kornjaca treba imati dovoljno podloge da se moze skroz ukopati. Kokosov treset ti mozda ima isti covjek koji ti je prodao neonku, to je cesta terarijska podloga. Samo nemoj uzimati nasjeckana drvca jer to također nije pogodna podloga. Bilo bi definitivno puno sigurnije kada bi osobno otisao po Lucky Reptile. I ja vec neko vrijeme planiram za svoje vodene, no nikako da se zaputim, a postom ne zelim riskirati. U Austriji ih sigurno ima, no za Mađarsku nemaju sluzbenih distributera (sto opet ne znaci nuzno da nema za kupiti): LINK
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Smislicu kako da najsigurnije nabavim to... Pa kad nadjem nacin javicu ti ako budes zeleo da uzmes. Nacin uvek postoji :D. Trenutno nisam pri parama za takvo putovanje. Mozda madjarska ali videcemo. Pre cu naci nekoga ko ce da putuje u inostranstvo.
Sto se tice ishrane preko zime, mnogo mi je interesantna jer obuhvata mnogo stvari koje se mogu nabaviti u supermarketu npr. Problem mi je samo sto posebne biljke ne mogu lepo da prevedem, jer se kod nas drugacije zovu a prevodilac ih prevodi bukvalno. Nisam bas dobar sa vrstama biljaka rzlikujem samo neke osnovne. Tako da se i sa tim moram snaci... Ali moram hitno jer zelim sto pre da mu obezbedim pravilnu ishranu. Sreca je sto dolazi lepo vreme pa cu mu stalno brati travu i cvece koje jede, nabavicu i lucerke u lepim kolicinama. Znam da se za sledecu zimu moram bolje spremiti, sto gajenjem u stanu, sto zimnicom, sto znanjem sta sve mogu da mu kupim na pijaci i u marketima.. Ako neko bude mogao da mi pomogne oko biljaka koje su preporucene sa ovog http://www.tortoisetrust.org/enews/ linka bio bih mnogo zahvalan
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Hvala, javi ako nađes. Sto se biljka tice tu ti ne mogu previse pomoci, do odgovarajucih naziva bi dosao isto preko googla sto i sam mozes. Dakle googlaj naziv na engleskom i onda nađi samo strucni/latinski naziv (na wikipediji npr.) i imas sve sto ti treba. Određene nazive ti cak i google translate moze prevesti. Također mozes pregledavati slike. Stanikic i jettii su napravili clanke sa nasim i strucnim nazivima tako da ti to moze dosta pomoci oko identifikacije: LINK1 LINK2 Citiraj:
Ne mislio sam na ovako nesto: http://www.svezakucneljubimce.com/pro ... -650gr8-litara-32042.html
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Hehe kako mi je to promaklo :)
Pisano: 08.02.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Nabavio sam kokosov treset i mnoge zanimljive biljke sa linka koji si mi dao, kao i jos neke koje mu se inace preporucuju da jede kao sto su kelerabe. Sto se tice kokosovog treseta nabavio sam ga od onog lika sto se bavi drzanjem i gajenjem svega i svacega. Prodaje po 250 dinara za 9 litara. 250 din = 2,5 e. Mislim da je povoljno.
Pisano: 08.02.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.