NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
55 korisnika su online (9 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 55

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

bolesna kornjaca :(
Početni član
Početni član

See User information
Kornjaci su oba oka zatvorena, jedno malo manje, a drugo potpuno i ne moze da ih otvori... U akvarijumu ima grejac za vodu, lampu za grejanje kopna i filter, a akvarujum je zapremine oko 90l, tako da zivi u solidnim usloviam za sada...
Oci smo joj mazali Hloramfenikolom (oko 3 nedelje vec) ali nema nikakvih poboljsanja... :( Pa ovim putem trazim savet od nekoga, ili nekoga ko je imao slicne probleme...

Pisano: 04.01.2011
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: bolesna kornjaca :(
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosli na forum!

Oci mogu biti zatvorene zbog vise razloga.

Najcesca je bakterijska upala ociju zbog zmazane vode. Koliko cesto mijenjas vodu u akvariju? Da li oko ociju ima gnoja?

Drugi razlog moze biti nedostatak vitamina A. Sa cime sve hranis kornjacu i koiko cesto?

Treci razlog moze biti posljedica upale pluca. Provjeri da li kornjaca pokazuje neke od sljedecih simptoma:
plivanje ukoseno na jednu stranu (ili plutanje bez mogucnosti ronjenja), bijeli iscjedak (sluz) na nos i usta, piskutavo glasanje i otvaranje usta kao da hvata zrak, provođenje jako puno vremena na suhom ispod lampe, odbijanje hrane. Da li na akvariju imas poklopac? Kolika je temperatura vode, a kolika temperatura kopna i zraka u akvariju? Da li je kornjaca nedavno bila izlozena propuhu?

Mehanicku ozlijedu ociju mislim da mozemo iskljuciti.

Navedenu mast jedino ima smisla koristiti ako se radi o bakterijskoj upali ociju s tim da je puno ucinkovitije koristiti Maxitrol ili Neomycin kapi. Ali prvo treba utvrditi sto je uzrok, ukloniti ga pa onda lijeciti.

Pisano: 05.01.2011

Početni član
Početni član

See User information
Vodu menjamo odprilike svakih 5-6 dana, stavljam joj prokuvanu vodu (ohladjenu naravno). Nema gnoja oko ociju.
Hranim je onim susenim malim racicima (vodene kozice, valjda se tako zovu), one duguljaste granule za kornjace sa proteinima i pilece belo meso, dobija jesti ujutru i uvece. Pliva i roni normalno, nema nikakvog iscedka, ali sam primetio da je par puta dok je bila na kopnu zevala. Ali prestane zevati cim iskljucim lampu. Mislio sam da joj to ne odgovara temperatura vazduha i da tako pokusava da se rashladi, ali sad vidim da je to ozbiljniji problem :( . Hrani se normalno, samo sto ima problem sto joj je to jedno oko zatvoreno pa par puta promasi hranu pre nego sto je uhvati i pojede. Ima poklopac, voda je 25-28 stepeni, a vazduh oko 30 step (sad sam bas merio temp vazduha). Posto ima poklopac ne verujem da je bila na promaji, mozda ako nekako nije spao a ja to nisam video...

Hvala na odg. potrudicu se da sto skorije nadjem te kapi, nadam se da ce joj to pomoci.

Pisano: 06.01.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kornjaca zivi u dosta dobrim uvjetima, ali ocito joj nesto ne pase cim ima problema sa ocima. Trebao bi joj davati vise razlicitih stvari za jesti, nije zdravo da zivi samo na dvije vrste hrane.

Koliko cesto je vidis da tako otvara usta, svaki dan?
O kakvoj se tocno lampi radi, neonki ili reflektorici?

Pisano: 20.01.2011

Početni član
Početni član

See User information
Neomycin kapi su joj pomogle, sada su joj oci normalne, normalno vidi.
Imam jednu obicnu sijalicu koja greje kopno, i lampu sa uva/uvb spektrom.

Hvala na informacijama.

Pisano: 21.01.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Odlicno, drago mi je da je problem rijesen. Ako su kapi pomogle vjerovatno je bila bakterijska upala ociju u pitanju, iako bas nema smisla ako je voda redovito mijenjana i bila redovito cista. Savjetujem ti da procitas clanak o odrzavanju smjestaja i da obratis paznju na biolosku filtraciju. Moguce je da zbog pre cestog ciscenja nikada nije bila uspostavljena pravilna filtracija u akvariju pa se uzasno brzo nagomilao organski otpad koji je uzrokovao infekciju. LINK
Sto se tice rasvjete imas sve sto treba.

Pisano: 21.01.2011

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum