NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
61 korisnika su online (8 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 61

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

velicina smestaja za dve odrasle kornjace
Početni član
Početni član

See User information
Imam dve odrasle crvenouhe kornjace. Obe imaju godinu dana i dosta su napredovale veca ima oko 20cm a manja 15 cm. Pocela je manja da grize vecu po glavi, pretpostavljam zbog manjka prostora, ovaj im je bio super dok su bile male, ali brzo su narasle a nisam mogla da imam obezbedim veci. Sada cu moci, ali ne znam kolike velicine treba da bude. Ako neko moze da mi da tacne dimenzije vodenog dela i kopna ... Hvala unapred na odgovoru...

Pisano: 22.12.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: velicina smestaja za dve odrasle kornjace
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Situacija koju si opisala mi nekako zvuci kao ritual parenja. Vjerovatno imas muzjaka i zenku (veca), kako prepoznati spolove mozes pogledati ovdje: LINK

Odraslim kornjacama je potreban minimalan prostor za plivanje duzine 150 cm, sirine 50 cm i dubine 40 cm. Bilo bi dobro imati sto vece kopno kako bi kornjace imale izbor temperature za suncanje, negdje 40*50 cm. S obzirom da vjerovatno imas zenku biti ce joj potrebna i kutija sa pijeskom za polaganje jaja (bez obzira sto ih ne planiras razmnozavati).

Sve sto trebas znati o slaganju smjestaja mozes pronaci ovdje:
Smjestaj za vodene kornjace

Ako ti nesto nije jasno slobodno pitaj, ovdje smo da ti pomognemo oko slaganja smjestaja.

Pisano: 22.12.2010

Početni član
Početni član

See User information
Mislite da se se pare? A kako ako dostizu polnu zrelost tek posle pet god? Pare se tako sto se jedu? Moguce da su muzijak i zenka, ali nikad nisam videla polni organ ja sam mislila da se to vidi pa zato nisam to pomislila a i ne logicno mi je da se tako pare. Velika bas ima ranu na glavi, ja sam sad malu stavila u neku plasticnu posudu, jer je velika sva istraumirana a i da joj zaraste to. Nadam se da sam dobro postupila...

Pisano: 23.12.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kornjace su uzasno brzo narasle u kratkom roku, u normalnim okolnostima bi tu velicinu trebale dostici kroz period od 5-7 godina. S obzirom da je spolna zrelost direktno povezana sa velicinom kornjaca sasvim je moguce da su krenule sa spolnim razvojem iako im treba jos par godina da bi bile spolno zrele (mogucnost samog parenja i polaganja jaja)-no ne brini, u akvarijskim uvjetima je razmnozavanje nemoguce jer nema zimskog sna. Nije nista neobicno da cak i mlade kornjace trepere prednjim nogama pred glavom druge kornjace, grizu za vrat i penju se po oklopu kao da se zele pariti - to su sve nacini na koje muzjaci zavode zenke, hormoni jednostavno rade. A samo parenje ukljucuje to da muzjaku spolni organ izlazi iz kloake i spaja se za zenkinom kloakom kako si i predpostavila. Jesi li primjetila da manja kornjaca trepeti prednjim nogama pred glavom? Ako si vidla i to ponasanje poprilicno sigurno mozes reci da je to vezano uz zelju za parenjem.
Ne smijemo također iskljuciti mogucnost da se radi samo o agresiji zato jer je mali smjestaj dovoljno dobar razlog za to, grize li manja kornjaca i za rep, noge? Koliko se cesto to događa? Ima li određeno doba dana? Kada se radi o dominaciji i agresiji radi teritorija obicno veca kornjaca maltretira manju zato sam ja posumnjao da je prije rijec o ritualu parenja. Ako se takvo ponasanje nastavi postoji mogucnost da ces ih morati trajno razdvojiti.
U svakom slucaju procitaj sljedeci clanak i pocni svoje kornjace hraniti pravilno. S obzirom da su ovoliko narasle mozes ih tretirati kao odrasle i hraniti jednom svaka 2-3 dana:
Prehrana vodenih kornjaca (popis)
Dobro je sto si izdvojila ozlijeđenu kornjacu, međutim i ona treba imati grijanje, rasvjetu i mogucnost izlazenja na kopno. Da li je ta rana otvorena, krvari li ili je samo bijele boje? Nalazi li se sa gornje strane, na vratu odmah iza glave?

Pisano: 23.12.2010

Početni član
Početni član

See User information
Pa ona plivao oko nje, ali ova samo bezi, jako je poplasena. Rana joj je na glavi, roza je, ali ne krvari, bila joj je malo zarasla pa je ova opet uhvatila. Bila sam odvojila zdravu kornjacu, ali nemam grejac, i bila je jedan dan tamo i nije htela da jede sinoc pa sam je vratila. Medjutim cim sam je stavila ova je pohisterisala pocela da pliva nenormalno da grebe akvarijum da izadje nije mogla da se smiri uopste. tako da sam onda nju sad prebacila i stavila pored pecke, valjda ce biti ok, nemam sad jos jedan grejac. Da li nije uredu sto su tako narasle? Ja ih hranim onim proteinskim granulama od sera proizvodjaca, jele su pre govedje srce kad su bile male, belinu i nista od beljeg mesa nece da jedu. Racice jedu, jos neke granule ne znam koji je proizvodjac i susene ribice. Povrce nisu htele da jedu, ali nisam pokusvala dugo da im dam. Da probam sad i sa cim? Ja se bojim da im dajem svaki treci dan, one bi poludele bez hrane... Gledala sam ovu manju, nema duze kandze, ja sve mislim da je i to zenka, ne znam. Hoces da ih slikam da stavim slike? I kako se stavljaju?

Pisano: 24.12.2010

Početni član
Početni član

See User information
Nigde drugde nisam videla da je napada, samo glavu. Koliko se cesto dogadja, pa cesto, skoro uvek kad gledam ova je oko nje, nekad je ni ne dira ali ova je jako istraumirana pa stalno se strece i bezi. Rana joj je na vratu kad ispruzi vrat znaci odma tu kod oklopa. Cesto sam primetila da joj tako gleda u glavu ide pa joj "njusi" glavu tu gde joj je rana, mozda je ne bi ni dirala ali se ova boji. A ta veca kornjaca je i pre bila poplasena bojala se nas jako i desavalo se da poludi i uplasi se nas i krene da pliva u staklo ko ne normalna par minuta... Frkce na mene, a sad i na drugu kornjacu kad joj se priblizi. Dok je ova druga bila mirna uvek...

Pisano: 24.12.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako se napadi nastavljaju onda je najbolje drzi razdvojeno. Postoji mogucnost da ce se stanje smiriti ako ih stavis u veci smjestaj, međutim nema garancije. Ja sam imao slican problem sa svojim muzjakom i zenkom i rijesio sam ga na nacin da sam ubacio jos jednu zenku tako da jedna kornjaca nije stalno pod stresom.

Nije ok da su tako brzo narasle u tako kratkom vremenskom razdoblju. Prilikom brzog rasta moze doci do ostecenja organa koje se odrazi tek u kasnijoj zivotnoj dobi. Sada se jedino mozes potruditi sto kvalitetnije hraniti kornjace i ne davati visokoproteinsku hranu poput iznutrica (jetrica, srca, bubrezi...). Kupovna hrana nikako ne smije biti jedna od glavnih hrana vec samo dodatak prehrani. Probaj im ponuditi slatkovodnu ribu, te zivu hranu, to je za njih najbolje.
Ti mozes hraniti kornjace i svaki dan, međutim onda trebas davati 3 puta manje porcije nego sada. Kornjace mogu izdrzati i po nekoliko mjeseci bez hrane, one su ponajprije strvinari, jedu kad imaju prilike. U prirodi se nemaju sanse onoliko najesti svaki dan koliko im ti dajes, zato su i ovako narasle. Nema ti sta biti zao davati im manje hrane, ali ako ce ti kornjace uginuti puno ranije nego sto bi trebale u bolovima zbog otkazivanja bubrega od previse hrane onda ce ti biti zao. Razmisli o tome i pocni se prema kornjacama odnositi kao prema gmazovima, a ne kao prema sisavcima koji trebaju ogromne kolicine hrane da bi odrzavali vlastitu tjelesnu temperaturu. I naravno, ako kornjacama dajes stalno hranu koju one zele jesti nece htjeti jesti nista drugo. Kornjace moraju biti gladne da bi bile voljne probati nesto novo, ali i tada treba puno truda da ih se navikne.

Bilo bi dobro da postavis slike ako mozes. Kliknes naikonu „Odgovor“ i ispod prostora za pisanje ces vidjeti „Datoteku dodati“, kliknes na gumb „Browse“, odaberes sliku unutar svog racunala u prozoru koji ti se otvori i nakon toga pritisnes „Uploadaj“. Na taj nacin mozes dodati vise slika, nakon toga samo posaljes post.

Pisano: 26.12.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum