Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: rasvjeta |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Neonke za gmazove prolaze poseban industrijski proces da bi isijavale UVA-UVB zracenje tako da od ove neonke koje imas nema nikakve koristi osim svjetlosti. UVA-UVB lampu mozes naruciti preko interneta, npr. vlasnik http://www.nsexotics.net/ salje UV neonke postom. Samo imaj na umu da jos ne postoje T5 UVA-UVB neonke za gmazove nego samo T8...
Pisano: 20.11.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Snaga i udaljenost od kopna su sporedni, glavna je temperatura. Kolika je tu gde se sunča?
Pisano: 15.12.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Temperatura vode je oko 25 stupnjeva a ispod žarulje je 30 stupnjeva. S time da temperatura vode varira, nekad je i toplija. A kako bi mogla povečati temperaturu na kopnu? Jer znam da se moja kornjačica voli sunčati na temp. i do 40 stupnjeva.
Pisano: 16.12.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Jel sijalica reflektorka ili obična?
Pisano: 17.12.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Obična je žarulja.
Pisano: 20.12.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Kolika jacina ti je potrebna ovisi o vise stvari. Udaljenost lampe od kopna, da li na akvariju imas poklopac, temperaturi prostorije u kojoj se akvarij nalazi, tipu zarulje itd. U svakom slucaju iz mog iskustva je 60 watta na 20 cm previse i na toj udaljenosti se i pri sobnoj tempraturi od 22-23 stupnja razvija puno visa temperatura kopna od 35-40 stupnjeva. Probaj izmjeriti sa par termometara da vidis poklapaju li se rezultati. Moguce je da se na kopnu razvija samo 30 stupnjeva zbog toga sto koristis obicnu zarulju koja rasprsuje toplinu na sve strane. U tom slucaju nema koristi od toga sto se kornjaca moze pomaknuti u stranu na kopnu jer toplina nije fokusirana u jednu tocku (hot-spot) kao kod spot reflektorice koju je stanikic postavio pa na kopnu nema temperaturnih zona. Ako imas odraslu kornjacu od 15-20 cm ona bi se penjanjem po stijenci akvarija mogla opeci na tu zarulju tako da bi ti u tom slucaju preporucio da ju pomaknes na udaljenost od barem 30 cm iznad kopna. Ako je kornjaca manja ili fizicki ne moze do zarulje mozes ostaviti i na 20 cm. Obavezno zamijeni obicnu zarulju reflektoricom. Ako imas skroz poklopljen akvarij i ako je zarulja unutar poklopca na visini od 20 cm od kopna iz mog iskustva je dovoljno i 25 watta. Ako imas otvoren akvarij sa sobnom temperaturom 20-22 stupnja na 20 cm ti je dovoljna reflektorica 40 watta. Po mojoj procjeni bi hot-spot u navedenim slucajevima trebao biti 30-35 stupnjeva koliko je i potrebno za najcesce drzane Trachemys-e (crvenouha, zutouha, troostova). Temperatura do 40 stupnjeva ti je potrebna samo ako imas odraslog Graptemys-a (koni, smeđa kornjaca). U svakom slucaju provjeri sa preciznim termometrom. Ukoliko nikako neces moci namjestiti temperaturu kako spada zarulju mozes spojiti na potenciometar za preciznu regulaciju. Jos bi ti savjetovao da zarulju stavis u keramicko/porcelansko grlo kako bi smanjila opasnost od pozara. Imaj na umu da obicna lampa pruza kornjaci samo toplinu, za UVA-UVB zracenje trebas dodatnu UVA-UVB neonku ili compact (stednu) zarulju za gmazove.
Pisano: 20.12.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Hvala na savjetu.
Ovako, slika akvarija je na stranici Galerija za članove - Akvarij za Pericu. Akvarij ima poklopac i neonku za gmazove koja se nalazi blizu kopna iznad kojeg je obična žarulja. A kornjača ima 17cm, ženka je i vrsta je False odnosno Missisipi pa mi je bilo rečeno da one vole malo jače sunce. Ovaj tjedan budem zamijenila običnu žarulju reflektoricom pa se nadam da se bude htjela sunčati.
Pisano: 21.12.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Aha, oprosti, uopce nisam povezao tvoj nick sa akvarijem
S obzirom da imas dosta nizak poklopac instalacija lampe za grijanje unutra je malo nespretna. Bolja solucija bi ti bila instalirati lampu iznad poklopca i na poklopcu probusiti rupu da samo vrh reflektorice grije unutrasnjost smjestaja. Ja sam si nedavno instalirao Solar Glo na taj nacin. Također mozes iskoristiti i stropnu ugradbenu halogenku: LINK
Pisano: 21.12.2010
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Dobar dan,
dugo nisam bio na forumu,bio sam bolestan,ali sam ozdravio pa sam napokon došao na forum... Baš gledam slike od Koria i čini mi se vrlo praktično,a i relativno jednostavno. po što se ja iskreno bojim stavljati žarulje u akvarij,ovo mi je zapelo za oko.Pošto solarglo žarulja i isijava uv zrake i grije vjerujem da ju je sigurnije staviti u keramičko grlo nego u plastično,googlao sam po internetu i pročitao negdje da je treba staviti u keramičko grlo.E,dali je keramičko grlo dovoljno ili treba staviti i prigušnicu?opet sam googlo ali nisam našo odgovor pa eto želim pitati jer želim biti siguran u onome što radim,uostalom stalo mi je do mojih kornjača i njihova zdravlja. do sada sam imao exoterra 5.0,ali imam točno 300 kn,taman za ovu bolju žarulju,pa pitam... puno hvala i lijep pozdrav.oprostite ako je offtopic. |
||||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.
You ne moeš post without approval.
You ne moeš use topic type.