NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
53 korisnika su online (17 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 53

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

molim nekog iskusnijeg za pomoc, bolesna kornjaca
Početni član
Početni član

See User information
dakle, do pre koji dan kornjaca je bila superaktivna, hranimo je onim susenim crvicima, toliko je bila odusevljena kad vidi nekog od nas da se propinjala na zadnje noge. medjutim, od pre par dana je inertna, penje se na grejac ili na kamen na suvom i tu je veci deo dana, na suvom. slabo jede i samo spava. imamo uv lampu i grejac koji je stalno na 28. oklop joj je dobio neku ruznu boju, braon. povremeno u njenoj blizini se cuje neko pucketanje. molim nekog da nam ponogne jer smo se u kuci svi vezali za nju...
hvala unapred!
miroslav

Pisano: 03.12.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Anonymous
Re: molim nekog iskusnijeg za pomoc, bolesna kornjaca
Citiraj:

Pisano od: vio6
dakle, do pre koji dan kornjaca je bila superaktivna, hranimo je onim susenim crvicima, toliko je bila odusevljena kad vidi nekog od nas da se propinjala na zadnje noge. medjutim, od pre par dana je inertna, penje se na grejac ili na kamen na suvom i tu je veci deo dana, na suvom. slabo jede i samo spava. imamo uv lampu i grejac koji je stalno na 28. oklop joj je dobio neku ruznu boju, braon. povremeno u njenoj blizini se cuje neko pucketanje. molim nekog da nam ponogne jer smo se u kuci svi vezali za nju...
hvala unapred!
miroslav

Pozdrav Miroslave,i dobrodošao na forum,

slične simptome imala je moja kornjača prije 1-2 godine.
Odveo sam je veterinaru i rekao je da ima upalu pluća.
Pitao sam veterinara od čega je dobila upalu,a on kaže od neadekvatnih uvjeta-to je tada bila istina.
Neznam da li tvoja kornjača ima upalu pluča ili nešto drugo ali probat ću ti reći par savjeta koje je meni i veterinar rekao.

Sušeni crvi nemogu biti jedina hrana koju nudiš kornjači.
Kornjače bi se trebale hraniti mesom-(piletina,puretina,goveđe srce...),zelenom hranom(mrkva,tikvice,radić...)...

Ako se kornjača penje po grijaču stavi ga u okomit položaj,i ako je staklen trebala bi imati neku zaštitu(vidi sliku).U vrijeme liječenja temperaturu vode možeš povisiti na 30C.

UV lampa je obavezna,kolko vidim Ti ju i imaš.O kojoj je UV žarulju riječ?Ako imaš Repti Glo 5.0 štednu žarulju, uz nju treba staviti i spot lampu kako bi se postigla određena temperatura kopna.(Štedna žarulja ne grije dovoljno jako).

Oklop zna dobiti bakrenaste mrlje na kopnu ,to je znak da se kornjača ljušti,na kopnu se ispod tih mrlja uvuče zrak.Neznam da li na tvojoj kornjači to izgleda tako ili nekako drugačije,jeli oklop ima sluzave/ljigave površine?,(slika je dobrodošla).

Dali to pucketanje više podsjeća na teže disanje,je li kornjača hvata zrak na usta?

Kakav smještaj ima kornjača?
Dali kornjača pliva na jednoj strani?

Najviše simptoma Tvoje kornjače sam pronašao u članku o infekcijama raspiratornih puteva,pa je možda moguće da je nešto takvo "uhvatilo" tvoju kornjaču.
Lijep Pozdrav,javljaj kako je kornjača.

Dodaj datoteku:

jpg  ZATITA ZA GRIJAČ.jpg (44.72 KB)
1120_4cfa53a01aa6c.jpg 221X221 px

Editirano od KRUNOBOY on 04.12.2010 16:24:44

Početni član
Početni član

See User information
Hvala puno na odgovoru. Ne verujem da su uslovi neadekvatni, ali verujem da je jednolična hrana problem. A kakvu piletiinu i meso da joj dajem, presno ili kuvano? Kako da joj dajem šargarepu (mrkvu), da li da to sve prvo kuvam u vodi ili ne? Takođe primetim da kornjača ne voli nečistu vodu, menjam je svaka dva-tri dana. Pre nego što se to desilo nisam menjao vodu pet dana i to je verovatno to. Sada se ne čuje više nikakvo pucketanje, ali je ona veći deo dana inertna, probudi se ujutro, pliva pomalo (ne na stranu) i onda se vrati na kamen odakle može da bude na suvom. Oklop sam probao da čistim prstom trljajući s rastvorom kamilice, jedan vlasnik zoo shop-a mi je rekao da joj istrljam oklop četkicom za zube ali se bojim da je ne povredim. Uv lampa je 9w, akvarijum je stalno polupokriven tako da ne verujem da jjoj je hladno...

Pisano: 05.12.2010

Početni član
Početni član

See User information
borim se kako da postavim slike, nisam često na forumima pored FB-a....

Dodaj datoteku:

jpg  DSCF5277.JPG (189.43 KB)
1448_4cfbbb9399305.jpg 1333X1000 px

jpg  DSCF5276.JPG (141.30 KB)
1448_4cfbbba5423b9.jpg 1333X1000 px

jpg  DSCF5278.JPG (220.42 KB)
1448_4cfbbbc1dd506.jpg 1333X1000 px

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Hvala puno na odgovoru. Ne verujem da su uslovi neadekvatni, ali verujem da je jednolična hrana problem. A kakvu piletiinu i meso da joj dajem, presno ili kuvano? Kako da joj dajem šargarepu (mrkvu), da li da to sve prvo kuvam u vodi ili ne? Takođe primetim da kornjača ne voli nečistu vodu, menjam je svaka dva-tri dana. Pre nego što se to desilo nisam menjao vodu pet dana i to je verovatno to. Sada se ne čuje više nikakvo pucketanje, ali je ona veći deo dana inertna, probudi se ujutro, pliva pomalo (ne na stranu) i onda se vrati na kamen odakle može da bude na suvom. Oklop sam probao da čistim prstom trljajući s rastvorom kamilice, jedan vlasnik zoo shop-a mi je rekao da joj istrljam oklop četkicom za zube ali se bojim da je ne povredim. Uv lampa je 9w, akvarijum je stalno polupokriven tako da ne verujem da jjoj je hladno...

Ne trebas kornjacu uopce trljati cetkom, pogotovo jer je mala da je ne bi povrjedio, njoj ne smeta sto ima kamenac na oklopu.

Od mesa joj dajes iskljucivo presnu hranu, ne mljevenu hranu jer moze doci do gusenja, ne masnu hranu, ribu slatkovodnu ali ne masnu (kao sto je saran), dajes joj piletinu, puretinu, goveđe srce, svinjsko i ostalo masno meso ne.

Sušeni crvići (račići) bi joj trebali koristiti samo kao dopuna hrani.
Glavna prehrana joj mora biti meso.

I ja mislim da je zbog jednolicne prehrane smanjila aktivnost.
Koliko vidim mala je, nasjeckaj joj meso na sitne djelove tako da moze odjedanput progutati ga (da se ne muci sa trganjem).

A oklop joj je vjerovatno (kako si rekao) promjenio boju radi kamenca a taj kamenac je posljedica čestog suncanja, a dok voda ispari sa oklopa ostane kamenac.

E sad za povrće (mrkvu i sl. ) ne znam.
Trebali bi cekati nekog strucnijeg.

Anonymous
Citiraj:

Pozdrav,

visinu vode u akvaterariju možeš slobodno i povisiti,no onda obavezno nabavi više kopno!Ako u akvaterarij ne želiš stavljati veće/glomaznije kamenje možeš putem interneta naručiti turtle bank(vidi sliku1),ili možeš jednostavno staviti akvarističko drvo/panj.

Piletinu,puretinu,pileća jetrica,goveđe srce i ostalo meso kupiš,izrežeš na porcije,zamrzneš,i po potrebi odmzneš i daješ kornjači.Kornjaču možeš hraniti i slatkovodnom ribom,koja je još zdravija od mesa.Mrkvu i ostalo povrće/voće opereš, počistiš vanjske stjenke(vanjske strane gdje ima i zemlje),razrežeš na tanje listiće i ponudiš kornjači+mrkva je dobar izvor vitamina A!
Meso možeš kuhati ali je sirovo meso prirodnije.Prehranu bi mogao obogatiti vitaminima npr.sipina kost-može i ona za ptice.U podforumu o prehrani vodenih kornjača imaš popis hrane koje vodene kornjače smiju jesti,te u samom podforumu imaš puno korisnih informacija.

Ako ne želiš često mijenjati vodu možeš kupiti filter,no on Ti nije trenutačno najhitnija stvar.Dno-šljunak bi trebao povrmeno isto oprati jer se među njaga uvuče dosta mehaničkog otpada.
Ne znam dali dobro vidim, ali onaj kamen u kutu je ispod vode,nema suhog dijela?

Ako ćeš čistiti oklop četkicom za zube,kupi četkucu koju ćeš koristiti isključivo za svrhe kornjače,jer kemikalije s četkice mogu proći kornjači u krvotok!

A,sad ostale stvari...

Tvoja lampa je UV neonka.Neonka nemože dovoljno zagrijati kopno,stavi spot lampu koja će zagrijati kopno na određenu temperaturu.Koliko je lampa udaljena od kopna?
Kopno mora biti dovoljno veliko da kornjača može birati temeraturne zone.
Grrijač treba biti u okomitom položaju,i obavezno staklene grijače(kao što je tvoj),treba zaštititi.
To što je bijelo na oklopu Tvije kornjače mogao bi biti kamenac-nagađam.Pomislio sam na kamenac jer se na prvoj slici na staklu vidi kamenac.

Svakako Ti preporučujem da pročitaš poučne članke o smještaju kornjača na naslovnici.

Koliko je stara kornjača,koliko je velika?
Koje su dimenzije akvaterarija?

Lijep pozdrav.

Dodaj datoteku:

jpg  TURTLE BANK,SLIKA 1.jpg (126.90 KB)
1120_4cfbd95bc74f4.jpg 540X378 px

Editirano od KRUNOBOY on 05.12.2010 20:23:36
Editirano od KRUNOBOY on 05.12.2010 20:24:26

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

hvala unapred!
miroslav

Pozdrav,

prvo i osnovno kornjaci moras osigurati lampu koja isijava toplinu (obicna zarulja, reflektorica ili halogenka). Sama fluorecentna rasvjeta nije u mogucnosti zagrijati kopno na potrebnih 30-35 stupnjeva bez obzira na to sto je akvarij djelomicno poklopljen (usput jesi li upoznat s cinjenicom da staklo i plastika filtriraju svo UVA-UVB zracenje lampe?). Jesi li uopce siguran da je ovo posebna UVA-UVB rasvjeta za gmazove? Pitam jer mi nije poznata niti jedna takva lampa ovog U oblika 9W, nego samo neonke i stedne zarulje...
Jako je vazno da je temperatura kopna visa od temperature vode jer inace moze doci do respiratorne infekcije. Temperatura vode od 28 stupnjeva i zraka od recimo 20 stupnjeva su idealni uvjeti za razvoj upale pluca! U normalnim okolnostima je dovoljna temperatura vode 25 stupnjeva, kopno treba biti barem 30 stupnjeva. Ne vidim da imas termometar u akvariju, on je obavezan jer skalea grijaca cesto nije tocna.
Kopno bi trebalo biti dovoljno veliko da kornjaca cijela moze izaci van i osusiti se, to je vazno zbog zdravlja oklopa.
Kornjaca ima debeo sloj kamenca na oklopu zato jer ju drzis u maloj kolicini vode. Isparavanjem cak i najmanje kolicine se znatno povecava tvrdoca vode i kamenac se lakse hvata na oklop. Kornjaci bi trebao veci smjestaj sa postenom filtracijom pa bi time rijesio problem (te naravno redovite izmjene vode). Oklop niti u kojem slucaju nemoj ribati niti cistiti, kako ce kornjaca rasti plocice ce same otpasti. Ribanjem mozes samo napraviti jos vecu stetu jer skidas zivotinji njenu zastitnu sluz!
Provjeri za svaki slucaj dali je oklop tvrd.

Da li je nedavno kornjaca bila izlozena propuhu?
Jesi li primjetio da kornjaca guta vece kolicine sljunka/podloge?

Sve sto trebas znati o smjestaju mozes pronaci ovdje:

Smjestaj za vodene kornjace

Kako pravilno hraniti kornjacu mozes pronaci ovdje:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Citiraj:

Pisano od: KRUNOBOY
slične simptome imala je moja kornjača prije 1-2 godine.
Odveo sam je veterinaru i rekao je da ima upalu pluća.
Pitao sam veterinara od čega je dobila upalu,a on kaže od neadekvatnih uvjeta-to je tada bila istina.
Neznam da li tvoja kornjača ima upalu pluča ili nešto drugo ali probat ću ti reći par savjeta koje je meni i veterinar rekao.
...
Ako se kornjača penje po grijaču stavi ga u okomit položaj,i ako je staklen trebala bi imati neku zaštitu(vidi sliku).U vrijeme liječenja temperaturu vode možeš povisiti na 30C.

Do sada koliko se sjecam nisi spominjao da je kornjaca bila bolesna i da si je vodio veterinaru koji te je naucio o pravilnoj brizi zato jer nisi znao previse kada si dosao na forum. Ako nemas takva iskustva nemoj se pozivati na njih kako bi osobi koju savjetujes dao lazan dojam iskustva.

Drugo, grijac smije stajati u okomitom polozaju samo ako imas dovoljno duboku vodu za to. Ne mozes grijac instalirati okomito u ovako plitkoj vodi jer ce na suhom eksplodirati. Grijac je u ovom slucaju sasvim pravilno instaliran.

Citiraj:

Pisano od: KRUNOBOY
Prehranu bi mogao obogatiti vitaminima npr.sipina kost-može i ona za ptice.
...
Ako ćeš čistiti oklop četkicom za zube,kupi četkucu koju ćeš koristiti isključivo za svrhe kornjače,jer kemikalije s četkice mogu proći kornjači u krvotok!

Pazi, sipina kost je izvor kalcija (minerala), a ne vitamina.

Kornjace se nikada ne bi smjele ribati cetkicama, no ovo sto ti pises nema bas smisla. Prije bi covjek pokupio neku zoonoznu bolest od kornjace nego kornjaci usle kemikalije u krvotok. Pazi sto pises.

Pisano: 06.12.2010

Anonymous
Citiraj:

Pisano od: Kori

Do sada koliko se sjecam nisi spominjao da je kornjaca bila bolesna i da si je vodio veterinaru koji te je naucio o pravilnoj brizi zato jer nisi znao previse kada si dosao na forum. Ako nemas takva iskustva nemoj se pozivati na njih kako bi osobi koju savjetujes dao lazan dojam iskustva.

Bila je bolesna,ali nisam ništa spomijnjao.

Citiraj:

Drugo, grijac smije stajati u okomitom polozaju samo ako imas dovoljno duboku vodu za to. Ne mozes grijac instalirati okomito u ovako plitkoj vodi jer ce na suhom eksplodirati. Grijac je u ovom slucaju sasvim pravilno instaliran.

I, napisao sam da kolega može povisiti vodu,(kako bi grijač stajao u okomitom položaju.Pozdrav Kori.

Citiraj:

Pazi, sipina kost je izvor kalcija (minerala), a ne vitamina.

Kornjace se nikada ne bi smjele ribati cetkicama, no ovo sto ti pises nema bas smisla. Prije bi covjek pokupio neku zoonoznu bolest od kornjace nego kornjaci usle kemikalije u krvotok. Pazi sto pises.

Veterinarka(Maja Lukač) mi je rekla da kemikalije mogu proći u trvotok.Lijep pozdrav.

Editirano od stanikic on 06.12.2010 19:52:30

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
@KRUNOBOY, molim te da, ako već imaš želju pomoći, prestaneš sa davanjem krivih informacija, stvarno mi se ne da ispravljati... Takođe, molim te da ne "citiraš" osobe koje nisu aktivne na forumu...

Na osnovu čega ste zaključili da je ta fluorescentna lampa "UV"?

Pisano: 06.12.2010

Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima. U odnosu na prošli put kad smo kontaktirali, kornjača neće skoro nikako u vodu. Ujutro uđe, malo pliva i onda ode na kamen, na suvo, ili pokušava da se popne na grejač koji stalno radi na 28 stepeni. Dodao sam i moju stonu lampu da greje atmosferu, ali ona pored toga neće da jede ništa od onoga što ste mi savetovali, neće da jede baš ništa uopšte. Još nešto. Ono pucketanje verovatno dolazi iz nosa, jer sam primetio da kad izađe na suvo, posle nekoliko minuta joj izlazi bela pena iz nosa, kao neka minijaturna sapunica. Uopšte, izgleda veoma obamrlo i iscrpljeno.... šta dalje raditi.....
premestio sam je u drugi mali akvaterarijum. Ona je oko 5 cm velika pa prosudite koliki joj je smeštaj.
Hvala svima!

Dodaj datoteku:

jpg  DSCF5286.JPG (49.66 KB)
1448_4d024591580c3.jpg 447X335 px

jpg  DSCF5285.JPG (239.29 KB)
1448_4d0246b833d15.jpg 1024X768 px

Pisano: 10.12.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum