NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
76 korisnika su online (24 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 76

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

Pozdrav iz Savskog geja u ZG!
Početni član
Početni član

See User information
D'r dan! Imam puuuuuuuuuuno pitanja- naravno, usto ću se i predstaviti. Kreće troll... Prije 4 dana udomila sam 2 četverogodišnje kornjače: Mikicu i Hranka. Smiješna su mi ta imena, ali ih ne želim navikavati na nova. Oboje se odazivaju na njih. Prvi dan su bile u panici i divljale i po akvariju i po stanu.. Tražila sam dugo životinjicu koju bismo mogli udomiti, eventualno kupiti - koja i udovoljavala podstanarstvu - ne smije biti glasno, trčati po stanu, grickati, bla, bla.. Ta mi je hrpa pravila teško padala jer sam imala 3 psa u starom stanu (2 16-godišnje čivave ostale su sa starim i sestrom, dalmatinerka je uginula u 8. godini zbog rutinskog cijepljenja), "jestivog" puha koji je doživio 9. godinu, gavrana, šišmiša, 10 vrsti ribica dok su starci bili aktivni akvaristi.... Ugl., NE MOGU BEZ ŽIVOTINJA. Ovo su mi prvi reptili i ugodno sam se iznenadila koliko su inteligentne, pitome i društvene. Načitala sam se kojekakvih tema da se ne vole dirati po rukama (danas, 4. dan, Hranko se namještao za "pusice" i natezao dragog da ga drži u rukama - i ne, u stanu nije hladno pa se nje samo htio grijati), a Mikica koja je duplo veća stalno žica da ju vadim-iz/ stavljam-u akvarij. Prijašnja vlasnica ih je jako mazila i pazila, puštala da šeću po stanu, puno im pričala i puštala muziku, a za veći akvarij jednostavno nije imala novaca, a uskoro putuje van RH trajno. Hranjene su salaticama, sirovom piletinom i puretinom te sirovim sardinama svaki 3. dan zadnjih 1 g. (znam da ih nije preporučljivo hraniti morskom ribom jer ne odgovara njihovom pirodnom habitatu, i neću - ali do sada im niš' nije bilo od takve prehrane- čitala sam da nije štetno, nego samo nepreporučljivo- jer morska riba nije ništa slanija od slatkovodne, samo je manje masna). Trenutno su u tom jako malom akvariju s premalim kopnom na koje stane samo Mikica (čudo, ali ne svađaju se nego upucavaju jedno drugome, a Hranko stalno Mikici maše noktićima k'o da pleše hula-hula - njoj to ne smeta previše, ne grize ga nego ga samo potopi nogom i onda ga šnjofka k'o da se ispričava..). Sljedeći tjedan, najkasnije u četvrtak sele iz tih 35 L (50L alvarij) u 150-200 L vode (akvaterarij, tj. akvarij od 300 L 120x50x50, 10mm d. stakla s ojačanjima koje stiže iz AQUA-TERRE). Uskoro kupujemo i vanjski filter koji može 200 L H20 izmijeniti 4x u 1 h (ne znam bih li trebala jači...ne želim unutarnji a svi me maltretiraju da stavim stakleni box u akvarij, i staklene stepenice.. fuj..) i grijač. Ideju za kopno već imam - ogromnu plosnatu granu za akvarije- čim prirodnije, tim bolje (mada prirodu nikad vidjele nisu), a preksutra 2 reflektorke - jednu s običnom lampom, a drugu s UVA/UVB za reptile. Akvarij im je trenutno pored centralnog (mjerila sam temp- danju 24, noću padne na 22), ispod lampe i prozora kojeg ne otvaramo osim ak' nisu u vodi da se ne prehlade. Jedva čekam pravi akvaterarij.. Kuhali smo vodu, pa hladili vodu, i tako odvojili prst debeli sloj nečeg slinavog i bijelog mutnog iz nje (isss... to pijemo...bljak). Mijenjamo im 2/3 vode svaki dan jer Mikica mijena kožu pa ljuskica ima posvuda. Jele su zelenu salatu i par šnitica mrkve- za njom su lude!

Proučavala sam im ponašanje jučer i danas.. Molim da se bilotko slobodno ubaci i prokomentira sljedeće. Naglašavam - ovo su mi prvi reptili...

Hranko se napalio na krevet i jastuke i pokušava se popeti na zid i žica me da mu pokazujem prozore i cijevi (zaustavi se, okrene prema meni - i gleda u to-kaj-god-ga-zanima, kad ga pokupim, sili me da ga čim dulje držim da to-neka može proučavati- kad pokušavam spustiti, počne me grebuckati... osjećam se k'o dizalica...) a Mikica stalno istražuje što ima iza cipelara i ulazi u tenisice.. Mikica me moli da ju dignem (uopće se više ne boji i ne lupa oklopom dok hoda), na krevet, vadim iz akvarija. Oboje kruže oko instalacija- utičnice, žice su im jako zanimljive.. Čitala sam da čudna elektromagnetska zračenja osjećaju zmije, ali ništa nisam našla o tom' imaju li i kornjače kakve veze s tim.. Šetale su po stanu dobra 3 sata i nisu se dale vratiti u akvarij. Hranko je jedna jako velika maza i čini mi se da on hoće spavati van akvarija- jučer je jurio po krevetu (čini mi se da obje nemaju osjećaj dubine/ visine- dođu do ruba, pogledaju dolje i pokušavaju kliznuti (ipak su slideri ) uz plahtu, al' im ne dam jer je previsoko). Većina vodenih kornjača spava u vodi- osobito ako su u prirodi gdje moraju paziti na predatore u tom zapravo polu-budnom stanju, no pitome spavaju i na kopnu u akvaterariju i neke izvan njega- i sve je to kao ok. Hranko si je odabrao otvoreni ormar- odjeljak s čarapama. Vrtio se, i onda samo legao i napol' se uvukao u oklop. Svejedno sam ga stavila u akvarij- malo se bunio i žicao opet van, al' sada spava.

Bivša vlasnica mi je reka da je Hranka jako razmazila i da je on volio lupati po tipkovnici a ne Mikica, i da je Hranka puštala da joj spava ispod kreveta noću (ujutro ga je vraćala u vodu).

Još jedno pitanje i moje pretpostavke:

Radi se o tome da Mikica i Hranko nisu iz istog legle (srećom), niti su iste starosti (vjerujem da je ona min 6-12 mj. starija).

Dapače, nisu iste podvrste Trachemys scripte. Pretpostavljam da bi to trebalo objasniti njen mirniji karakter i činjenicu da ga do sada nije napadala.

Hranko je čistokrvni RES= The red-eared slider (Trachemys scripta elegans), a Miki je the bez sumnje križanka Cumberland Slider (Trachemys scripta troostii) ili Cumberland Turtle aka Terrapin + RES (Trachemys scripta elegans).

Na kraju posta su slikice kornjača nalik njima.

Ne znam od koga ih je prijašnja vlasnica dobila... Radim na tome da saznam čim prije.

Može li mi tko pomoći u vezi ovoga?

Na internetu kojekakvi ljudi brkaju vrste slidera, a osim slike s definicijama niš' bolje ne mogu naći - ni o ponašanju, ni o zdravlju križanaca, osim da su potencijalni potomci plodni jer su u pitanju samo podvrste (za razliku od križanaca npr. lava i tigra).

Jedino mogu nešto reći o njenom ponašanju - ne ponaša se kao RES, mada ima crveno vleho.. Jako spretno pliva, i hoda na suhom, no prema čistokrvnom dečkiću koji je 2x manji od nje (ona mi ne stane u dlan) nije uopće agresivna kako bi bila jedna RESica. Jako se dobro slažu, no on je uporan k'o sam vrag u zavođenju prekratkim noktićima. Vrlo je plaha - boji se naglih pokreta i ne voli nepoznate osobe- npr. našeg cimera. Uspjela se vezati uz mene, a dragom k'o da baš ne vjeruje... I ona mi se također penje po nogama kad hoće da ju držim i postane jako nestrpljiva (grebe me) ako joj odmah ne dam što hoće- npr. otvorim ormar da vidi što je unutra i sl.. Hrankec nije takav, al' valjda mu bilokaj odvuće pozornost samo zato jer je muško, a to je zajedničko svim vrstama.

Ispričavam se što je ovaj post superekstremno dug. Nisam htjela spamati postovima kao što ljudi čine na nekoliko dr. foruma samo da dobiju koju titulicu/ zvjezdicu više. Takvo što me zaista ne zanima.

kao Hranko, kao Mikica

Pisano: 01.11.2010
الوعد هو سحابة ؛ والوفاء هو المطر
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Pozdrav iz Savskog geja u ZG!
Početni član
Početni član

See User information
Otkud toliko istih smajlića..? Net mi je spor- nije mi se jedan prikazao odmah i sada vidim da ih ima 5 (?!) na nelogičnim mjestima (nisam išla pregledati post prije slanja). Svašta.. Trebao je biti samo u 5. paraf. jedan. Šteta što se postovi ne mogu editirati. Nisam mogla niti link postaviti na odgovarajućem mjestu u tekstu nego tek na kraju teksta. Je li to do same uređenosti foruma ili trenutne nefunkcionalnosti prikazanih i ponuđenih opcija prilikom pisanja i oblikovanja posta?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Mi na ovoj stranici zagovaramo teraristicki pristup kornjacama iz jednostavnog razloga sto su one gmazovi. To su prvenstveno zivotinje za promatranje, ne za interakciju. Njima drustvo kako mi sisavci poimamo nije potrebno. U prirodi nikada neces vidjeti da se dvije kornjace maze, ceskaju i sl. zato jer im to nije urođeno ponasanje. Ne zive u skupinama , teritorij dijele na silu i jedini socijalni kontakt je parenje. Iz tog razloga je odnasanje prema kornjaci kao prema psu pogresno u mnogo nacina i mijenja bit same kornjace kao gmaza. Ako zelis biti dobra vlasnica gmazova moras promijeniti te navike predvođene svojim emocijama i navikama, prestati gledati na kornjace kao pse, sagledati sto je dobro za njih i nauciti pravilno interpretirati njihovo ponasanje. Penjanje po stranicama akvarija ne znaci da zele van u setnju nego im je potreban veci prostor za plivanje i prirodno uređen smjestaj gdje ce se osjecati sigurno. Koprcanje kornjace u ruci i odgurivanje glavom nije zelja za igranjem i mazenjem nego stresan pokusaj bijega. Kornjacino istrazivanje po podu nije znatizelja nego potraga za vodom ili mjestom za skrivanje (zato se kornjaca nabije u cipele). Pricanje i pustanje muzike im nista ne znaci kada one sa svojim vanjskim uhom ne cuju nego samo osjecaju vibracije. Ako malo realnije pogledas stvari i razmislis na koji nacin one zive u prirodi doci ces do zakljucka da krivo interpretiras njihovo ponasanje i poistovjecujes ih sa psom.
Imam dobru prijateljicu koja ima slican odnos prema svojim kornjacama i cesto ju zezam da ako ona misli da su kornjace dovoljno pametne moze ispred akvarija postaviti plocu i uciti ih matematici...sve dok ih ne uznemirava. Prije nekoliko godina je skoro izgubila kornjacu zbog pustanja po podu (upala pluca) pa se od tada malo drugacije prema njima odnosi. Znam i desetke drugih slucajeva pustanja po podu gdje su kornjace zaglavile i uginule/bile zgnjecene ispod ormara, padale kroz balkone na ulicu (jer vodene kornjace doista nemaju osjecaj za visinu jer nikad nisu bile predviđene za nahodavanje po kopnu), stradavale od elektricnog udara (ova vrsta nema nikakve veze sa elektricitetom, eventualno Chelus fimbriatus, ali niti to nije potvrđeno) itd.
Tako da ako se odlucis nastaviti ponasati prema svojoj kornjaci kao prema psu nemoj ocekivati da ce te itko ovdje podrzati. Ima nas ovdje koji se bavimo 10-25 godina kornjacama ne iz komercijalnih svrha vec iz ljubavi prema tim zivotinjama na vlastiti trosak i iz opravdanog razloga imamo taj stav.
Drage volje cemo ti pomoci oko pravilnih uvjeta i smjestaja, ali neke granice ne zelimo prelaziti, a ako zelis biti dobra vlasnica svojim kornjacama neces ni ti.

Sto se tice smjestaja steta je sto nisi uzela 150*50*50 cm, 120 cm im je malo kratko, ali nedvojbeno bolje od onoga u cemu su dosad zivjele. Za takav akvarij obavezno uzmi kvalitetni vanjski kanisterski filter (Fluval, Eheim), box filter ni u ludilu. Za nas zagrebcane je najbolji izbor Fluval zbog dostupnosti rezervnih dijelova u slucaju da zatrebaju. Trebas ciljati na sto vecu klasu filtera, oni koji su namjenjeni za 300 ili 400, 500, 600 litara akvarije. Koliko puta filter moze okrenuti sadrzaj akvarija nije nikakvo mjerilo filtracije. Protok filtera je vazan, ali puno je vazniji volumen i mediji u filteru.
Kod slaganja pravilne rasvjete moras obratiti pozornost da ona pruza UVA i UVB dio spektra te toplinu. Ne sadrze sve lampe za gmazove sve potrebne aspekte rasvjete stoga se prije kupnje treba dobro informirati da ne bacis novac.
Kopno bi trebalo biti sto vece i prostranije, ali ako u akvarij stavis neku ogromnu komadinu drva i oduzmes polovicu prostora za plivanje opet nije dobro.
Akvarij ispod prozora je preko ljeta izvrsna stvar jer kada ga otvoris kornjace imaju pravo sunce, no sada preko zime je ogromna opasnost. Zrak u kopnenom dijelu akvarija bi uvijek trebao biti topliji od vode inace postoji opasnost od respiratorne infekcije i upale pluca. A kada kornjace iz vode koja je 24 stupnja izrone i udahnu zrak oko nula stupnjeva sa poprilicnom sigurnoscu ti mogu reci da to nece zavrsiti dobro. Gmazovi jako dobro skrivaju simptome bolesti i osoba bez iskustva tek primjeti bolest kada je vec u zavrsnom stadiju. Nemoj dopustiti da ti se dogodi da jednog dana nađes kornjacu kako bezivotno pluta na povrsini vode. Tvoje kornjace vjerovatno vec imaju blagu infekciju u plucima zato jer su zivjele na podu tako da ih cuvaj. Preseli akvarij na sigurniju lokaciju ili nemoj otvarati taj prozor zimi.
Vodu namjenjenu za akvarij nema smisla kuhati jer time povecavas generalnu tvrdovu. Za velike akvarije je najbolje i najsigurnije koristiti akvaristicko sredstvo za pripremu vode.
Obavezno procitaj sljedece clanke, tu ces saznati sve o smjestaju i pomoci ce ti da izbjegnes tipicne pocetnicke greske: Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana bi trebala biti raznolika, 4 vrste hrane nije dovoljno. Meso poput piletine i puretine ne smije biti glavno, treba se vise bazirati na zivu hranu, slatkovodnu ribu, akvarijsko bilje...ako bas moras davati morsku onda daj samo filete.
Prehrana vodenih kornjaca (popis)

To sto su kornjace druge podvrste nema apsolutno nikakve veze sto se međusobno podnose. To ovisi individualno o kornjaci. Normalno je da je muzjak dosta sitniji od zenke kod ove vrste. Bit ce vjerovatno vremena kada se muzjak malo vise zagrije za zenku pa ce biti naganjanja i grizenja. Imas srece sto je zenka pasivna, moj muzjak pobere batine kad pretjera.

Hibridi na velikim farmama u americi od kuda ove kornjace dolaze nisu rijetkost. Kornjaca na onoj slici je mozda hibrid T.s.elegans x T.s.troostii, ali ovo slabo crta sto vidim najvise izgleda kao T.s.elegans. Stavi detaljne slike glave svoje kornjace pa cemo ti moci vise reci. Ako i imas hibrida o njemu ne trebas znati nista posebno, samo malo drugacije izgleda. Briga za elegans, scripta i troostii je potpuno identicna, a to ukljucuje i eventualne hibride.

Ubuduce nastoj pisati malo vise sazeto ili barem izdvojiti pitanja da se lakse moze odgovoriti na njih. Forum radi tocno onako kako bi trebao. Editiranje je omoguceno samo kratko vrijeme nakon postanja. Kada pises duge postove rađe pisi u wordu pa paste-aj na forum i posalji jer ti inace istekne prijava pa se jave problemi koje si navela.

Nadam se da ces promijeniti svoj odnos prema kornjacama za njihovo dobro, mi cemo ti ovdje pomoci oko svega sto te zanima, citaj sto vise i pitaj sve sto ti nije jasno.

I ne zaboravi, ljubav prema svojim kornjacama mozes iskazivati jedino na nacin da im pruzas pravilnu brigu i odgovarajuce uvjete, drugaciju vrstu ljubavi ove zivotinje ne percipiraju

Editirano od Kori on 16.12.2013 05:53:36

Početni član
Početni član

See User information
Oprosti na prevelikom postu, ali ti zato zahvajlujem na iscrpnom odgovoru. Uzela bih i veći akvarij, za sada barem novac nije problem jer sam ostavljala novac sa strane mjesecima, ali jednostavno fizički ne stane veći akvarij u tlocrt sobe, a u cijelom stanu samo je spavaća soba najbolje mjesto za njega jer je uvijek visoka temperatura zraka, a poda (hodamo bosi po stanu), s time da su se one već jako smirile i drže se plahte na podu kraj akvaterarija, uz centralno, s time da se i po noći dižem, kuham im vodu i zagrijavam njihov akvarij na 22-24 C. Jako pazim na temp- i uopće ne otvaram prozor- sobu luftam iz hodnika, kad su u toploj vodi akvarija - znam da to nije dovoljno, ali za sada bolje ne može jer ipak akvarij treba dostaviti i čim prije složiti. Nijedna ne zijeva, ne pliva ukoso (a možda je akvarije premalen za to..) i ne svira im iz nosa. Svejedno, reci mi hoće li smještanje u adekvatnije okruženje biti dovoljno ili da im nabavim kakve pripravke, prevencije radi? Samo ova križana ženka ponekad grebe po rukama, a mužjak me uokolo slijedi- baš kao pas. Pretpostavit ću da je to kakvo naučeno ponašanje, a ona je baš "prava kornjača" koja više traži mir. Teško mi pada to da ih ne promatram kao društvenije životinje, očito, no tu sam da učim od iskusnijih. Što se hrane tiče, do sada su bile gotovo isključivo na mesu- nijedna nije pretila, no čini mi se da je ženka ipak prevelika. Postavit ću slike čim ih skinem tako da mi možete dati procjenu. Imam odličnu sliku na kojoj se vidi i njihova veličina i trenutni privremeni smještaj i razlika u obliku i dezenu karapaksa i plastrona. S teraristike naručujem filter i grijač, te Repti Glo 10.0 Compact 26W (je li ovo prejako osvjetljenje za njihovo kopno?) Koje mi modele Fluvalovog filtera možeš preporučiti? Prvo će biti privremeno kopno - dragi je strojar pa je već smislio što će - danas pičimo u Bauhaus, a ja skupljam grane loze da ih spletem u splav (neće biti oštrih dijelova) s flaksom i učrvstim s gornjih strana za sam akvarij plastičnim kukama s 4 uporišne točke.

Da njihove slike linkam pod ovaj topic ili da ih stavim u galeriju?

Pisano: 02.11.2010

Početni član
Početni član

See User information
Ovakvo nešto je dragog inspiriralo na privremeno kopno http://img223.imageshack.us/i/picture385ug3.jpg/ - samo što nas drvo brine (tanin) pa ćemo za sada uzeti odrezani dio velike plastične cijevi koja će biti umotana u čvrstu plastičnu mrežu da se mogu penjati. Što se samoga drva tiče - uz mangrovo i vinovu lozu, može li poslužiti i lipa, vrba ili topola (ili neko četvrto?) Primjećujem da tog drva ima i u njihovom prirodnom okruženju.

Početni član
Početni član

See User information
Pardon- lipa i vrba sadrže tanin, za topolu nema informacija, ali grab, jasen, bukva su drva bez tanina (izvor: Hrvatske šume), no ne znam ima li kojih drugih supstanci na koje treba pripaziti?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Uvijek rado odgovorim onome kome je stalo do pravilne brige kornjace. Slobodno otvaraj nove teme i razdvoji posebno pitanja (radi paragrafe) jer je ovako dosta tesko dati posten odgovor, a i forum postaje nepregledan. Tu i jesmo da pisemo i otvaramo nove teme.

Iz mog iskustva uvijek se nađe mjesta za veci akvarij, samo ovisi koliko si voljna narusiti vlastiti konfor. Opcije su razmjestaj cijele kuce, rastavljanje ili zamjena nekog komada namjestaja drugim koji bolje stedi prostor, metalne konstrukcije prilagođene prostoru za drzanje akvarija itd. Ali ako si vec narucila i platila akontaciju mora biti ovako kako je.

Nemoj vise niti u ludilu nadolijevati toplu vodu u akvarij! Time izazoves temperaturni šok i naglu razliku (obrnutu od one koja bi trebala biti) u temperaturi vode i zraka. Kornjacama pada imunitet i to su idealni uvjeti za razvoj respiratorne infekcije! Temperatura od 22 stupnja je sasvim pristojna za odrasle kornjace u zimskom periodu.

Nikakvi dodatni zdravstveni pripravci ti nisi potrebni, nego samo akvaristicko sredstvo za pripremu vode. Ono neutralizira klor/kloramin i teske metale iz vode, omogucuje biolosku stabilnost u akvariju, stvara zastitni sloj oko zivotinja (stress coat) itd. Najbolji je Easylife FFM (fluid filter meduim) i dozira se prilikom svake promjene vode.

Otvori novu temu u galeriji i stavi slike.

Sto se rasvjete tice ova vrsta kornjace je suptropska vrsta tako da ti treba Repti Glo 5.0, ova 10.0 je za pustinjske zivotinje. Za akvarij ove velicine bi mozda cak bilo bolje uzeti takvu neonku da bolje osvjetlis smjestaj. S obzirom da kazes da novac nije problem umjesto kombinacije reflektorice i compact/neonke razmisli o lampi na zivine pare (MV) Exo Terra Solar Glo. Ta lampa daje UVA, UVB i toplinu (sve u jednom) i daleko je kvalitetnija rasvjeta.

O filterima cemo u onoj drugoj temi, vec je ovako nastala zbrka.

Najsigurnije ti je koristiti panjeve koje mozes nabaviti u petshopu (mangrovina i mopani). Vece komade imas u Bauhausu u vrtnom centru. Ta drva sadrze tanin koji oboji vodu, ali bez ikakvih stetnih posljedica (mnogi vodeni habitati ovise o tom spoju). Za sva ostala drva (osim loze, ona je ok) nemam podataka o eventualnoj stetnosti, uz mangro i mopani nikada nije bilo razloga da u akvarij stavljam bilo sto drugo neprovjereno.

Početni član
Početni član

See User information
Hvala ti na odg., zaista cijenim razumijevanje i savjete, a i jako mi se sviđa što su ovdje odg. brutalno iskreni. Zaista im želim najbolje. Slike i razvoj postavljanja akvaterarija postavit ću tek sljedeći tjedan, jer ovaj nemam vremena vraćati se na forum, a i net mi neće funkcionirati 2-3 dana. Nabavila sam filter JBL koje sam spominjala - ali stavila sam i vatu, i spužvu, došao je s keramikom, i još mješavinu aktivnog ugljena i pijeska (gotovi pripravak za akvarijeske filtere, nabavila Easy-Life tekućinu po savjetu akvarista, te sam nabavila + dobila 1 kg biljaka koje sada držim u lavoru i po teglama na prozoru (rogolist, pistije, vodenu leću, a slj. tje. mi dolazi anubias i još nekoliko vrsta, a namačem/ kuham i mopani drvo (morat ću po još jedno jer ovo je nekako malo..), te imam 2 mužjaka i 3 ženke anscistrusa, a na poklon ću dobiti 5-6 gupija.

Vodena leća im se sviđa, rogolist baš i ne, a pistije su kao pola šake pa se moj 4-god. mužjak zezne i pokušava zakoračiti na jednu kad silaz s trenutnog kopna u ćumezu, i naravno završi u vodi. Sada ih je sve pogurao u kut.

Pootvarat ću nove teme- ali za sada, na brzinu pitanje: velike su diskusije oko toga treba li vanjski filter biti u razini s vodom ili 15-20 cm ispod vode... Akvaristi rade u ravnini, a meni u uputama stoji 15-20 cm ispod.

Kopno im na kraju radim od bambusa- splav. Imam žuljeve od burs papira i piljenja, da urezotine od špage ne spominjem (sintetika).

Akvaterarij još ne smijem naseljavati jer se još suši silikon, al' nadam se da ću moći za vikend.

Imam za sada dobrih 30 slika, tako da se čujemo uskoro, a sada pičim na probni dan na novi posao..

Pisano: 04.11.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Iris

Pootvarat ću nove teme- ali za sada, na brzinu pitanje: velike su diskusije oko toga treba li vanjski filter biti u razini s vodom ili 15-20 cm ispod vode... Akvaristi rade u ravnini, a meni u uputama stoji 15-20 cm ispod.

Ova vrsta filtera se postavlja ispod, po uputstvu...

Pisano: 05.11.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav, nama je ovdje glavni cilj pravilno informirati clanove foruma, a ne im govoriti samo ono sto zele cuti kako bi se zadrzali. Naravno, uvijek nam je drago ako se netko odluci ostati ili malo vise angazirati.

Ukoliko ces zeliti poboljsati filtracijsku moc svog filtera unutra uvijek mozes staviti kvalitetnije medije. Imaj na umu da aktivni ugljen kao medij vrsi svoju funkciju adsorbcije samo oko mjesec dana i onda ga je potrebno mijenjati. No umjesto njega je bolje staviti trajnije bioloske medije.
Vanjski filteri se obicno instaliraju u postolje ispod akvarija. Voda u filter ulazi na principu spojenih posuda, a izlazi pomocu pumpe. Ako filter instaliras iznad povrsine vode akvarija voda iz filtera ce htjeti izaci kroz obje cijevi sto ce rezultirati nepredviđenim silama u filteru i puno vecim opterecenjem na pumpu filtera jer nece samo izbacivati vodu iz filtera za sto je dizajnirana nego ce morati i vuci vodu u filter. Filter je jedino moguce instalirati pokraj akvarija, uz uvjet ga vrh samog filtera bude ispod razine vode u akvariju. Imaj na umu da cim filter nije instaliran u onim granicama sto preporuca proizvođac vjerovatno nece raditi ona rucna pumpa za pocetno pokretanje filtera (priming system) nego ces ga sama morati puniti na ulaznu cijev pomocu lijevka.

Sa biljkama i ribama bas nisi trebala tako navaliti zato jer kornjace sve vrlo brzo uniste. U pravilu kazemo da uz ovu vrstu kornjace ne mozes drzati vodeno bilje.
Sto se riba tice isto nikada ne znas kada ce ih kornjace dohvatiti, mozda to bude odmah, a mozda opstanu. Gupiji su izvrsna ziva hrana. U svakom slucaju glavno akvaristicko pravilo je ne stavljati ribe u nezacikliran akvarij. Potrebno je pricekati barem nekoliko tjedana da se u akvariju razvije bioloska filtracija i pocne razlagati amonijak (kojeg ce u slucaju kornjaca biti jako puno) na manje stetne spojeve. Ako stavis ribe odmah unutra mogle bi ti uginuti od posljedica trovanja amonijakom.

Ne znam da li ce kopno od bambusa biti trajna solucija, ali u svakom slucaju se veselimo slikama :)

Pisano: 06.11.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum