NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
52 korisnika su online (7 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 52

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Kutija za gniježđenje / jaja
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Na PM sam dobio sljedecu poruku, pa s obzirom da o ovoj temi nemamo bas mnogo odgovaram u javnom dijelu foruma:

Citiraj:

Pisano od janko1986:
Pzdrav,
za pocetak isprike kaj gnjavim na inbox,ali na forumu nisam pronasao, kao ni u clancima odgovor na svoje pitanje.
Imam dvije kornjace stare 2 i pol godine, velike 14, tj. 15 cm. Za jednu mislim da je muzjak,za drugu nisam siguran. Ugl. koliko sam shvatio zenka treba za polaganje jaja pjescani dio kopna cak i kada se ne zeli tj.nema uvjeta za razmnozavanje (ili je sama u akvariju) jer ako drzi jaja u sebi moze uginuti? (jesam li dobro shvatio?)

Kupujem novi akvarij te me zanima koliko veliki i duboki mora biti pjescani dio kopna (procitao u clancima,al nadam se da se to odnosi na uspjesno razmnozavanje,ne znam kak cu izmislit 50x40 i 15cm dubok dio kopna).

Lijepi pozdravi,

Janko

Pozdrav, zdrava zenka ce imati jaja bez obzira na to da li se parila i trebala bi imati mjesto za polaganje. Bez mjesta za polaganje kornjaca u sebi zadrzava jaja sto duze moze (sto moze dovesti do komplikacija poput distocije), a ako se stvari ne zakomliciraju na kraju izbaci jaja u vodu.

Pjescani dio bi ti trebao biti dimenzija kako je navedeno bez obzira sto nije u planu razmnozavanje. Stvar je u tome da su zenke jako izbirljive sto se vlage i temperature tice, kada polazu jaja polazu glavu na pijesak i mjere. Ako nije kako treba nece raditi gnijezdo. Zato treba reativno velika povrsina da iznad jednog kuta mozes staviti lampu i namociti ga, a kako se kornjaca udaljava od tog kuta temperatura i vlaga se mijenjaju. Mozda bi ti mogao smanjiti prostor na 40*40*10 cm, ali moglo bi ispasti da je premalo. Kojih ce dimenzija biti taj novi akvarij?

Ako akvarij nije jako velik ta kutija nemora stalno stajati u akvariju nego ju stavljas samo kada zenka nosi jaja. Plasticna kutija za stvari obicno dobro posluzi u tu svrhu, a poklopac od te kutije se moze iskoristiti za izradu rampe za penjanje u kutiju.

Tvoja kornjaca vjerovatno jos nekoliko godina nece imati jaja dok ne dosegne velicinu od 20-ak cm, no jako je dobro da se na vrijeme raspitujes.

Pisano: 28.10.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Kutija za gniježđenje / jaja
Regularni član
Regularni član

See User information
hvala na brzom odgovoru, akvarij ce biti dug 100x50x50. mislio sam da im ne treba toliko pjeska pa sam kopno za suncanje htio raspodjet na kameni dio i pjescani,al sada vidim da nista od toga.

Dobro je da imam informaciju i u glavi i vremena jer cu onda moci smislit adekvatno rjesenje. a tko zna, mozda i ispadne da je idruga kornjaca muzjak, sto rjesava ovaj problem, ali vjerojatno dovodi do nekog drugog, al to je vec drugi par rukava :)

Pisano: 29.10.2010

Re: Kutija za gniježđenje / jaja
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
To nije dovoljno velik akvarij pa je kutija odgovarajuce velicine problem. Ako jos nisi kupio akvarij bilo bi bolje da uzmes posten duzine 150 cm da vise nemoras razmisljati o smjestaju.
Druga mogunost je da nadogradis akvarij i napravis vanjsko kopno sa pijeskom:

Dodaj datoteku:

jpg  P1060217.JPG (104.93 KB)
427_4ccb39e85722a.jpg 800X600 px

jpg  snjeznaaqua1.jpg (156.87 KB)
427_4ccb3a1f9a0e4.jpg 958X607 px

Pisano: 29.10.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum