Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: hibernacija |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Zivotni vijek im nije drasticno smanjen ako ne hiberniraju, mozda samo par godina. Hibernacijom se usporava metabolizam i kornjace u to vrijeme prestaju sa rastom, a upravo je prebrz rast jedan od problema kada se kornjace cijelu godinu drze u toplim akvarijskim uvjetima. Prije nego li se odlucis za hibernaciju u svhu produzivanja zivota rađe se vise potrudi oko prehrane da bude sto vise raznolika i prirodna, te oko smjestaja. To igra puno vecu i vazniju ulogu u njihovom zivotu.
Ako zelis provoditi hibernaciju moras naci adekvatan prostor za to. Porum ili garaza obicno mogu posluziti. Ovu zimu izmjeri temperature, trebale bi biti oko4-6 stupnjeva iznad nule. Druga mogucnost je hibernirati kornjace u hladnjaku namjenjenom samo za tu svrhu.
Pisano: 07.09.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Kori proganjam te, oprosti, ali samo čekam tvoj odgovor...jel bi mogle moje Crvenouhe u vrtnom jezercu ove zime hibernirati same?
Pisano: 11.10.2010
|
|||
Ja sam kralj!
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
I, još, oprosti, kako one mogu hibernirati u podrumu li garaži, jeli u vodi ili kako?
|
|||
Ja sam kralj!
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav, da li vec imas account kad kazes da me proganjas ili si nov/a na forumu :) ?
Trebaju mi podaci o tom jezeru (velicina, dubina, stepenasta konstrukcija dna da/ne?) da bi ti mogao reci da li kornjace uopce imaju sanse unutra prezivjeti. Onda koliko su stare kornjace, koliko su velike, jesu li ikad imale zdravstvenih problema itd.? Opcenito hibernacija suptropskih crvenouhuh kornjaca u nasoj klimi nije preporucljiva. Zime su ostrije i prijelazni periodi duzi od onih u njihovom prirodnom stanistu. To ima utjecaj na njihovo zdravlje i ove kornjace u tim uvjetima mogu zivjeti samo 10-ak godina (od mogucih 40). Tako da bi u svakom slucaju bilo bolje spremiti ih unutra na kontroliranu hibernaciju u mracan podrum/garazu gdje temperatura sigurno nece pasti ispod nule. Idealna temperatura za hibernaciju je oko 4-6 stupnjeva iznad nule. Svaka kornjaca hibernira u svojoj posudi s vodom, sto je veca to bolje. Voda mora biti dovoljno plitka da kornjaca moze doci do zraka dok stoji, a opet dovoljno duboka da se moze okrenuti u slucaju prevrtanja ne leđa. Prostorija ne smije imati glodavce da ih ne izgrizu. Kornjace moraju biti zdrave, dobro uhranjene i potpuno prazne probave (2-3 tjedna traje ciscenje od kada prestanu jesti) da bi prezivjele hibernaciju.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Ne, novi sam ovdje, ali kažem "proganjam" jer sam te već pitao na drugom forumu o tome (Svijet ljubimaca).:)
Ali dobro. Važnije je sada da ti kažem da se jezerce nalazi na otoku Šolti, gdje se temperatura zraka spusti ispod ništice samo nekoliko puta tijekom zime, da se za takvih hladnih dana zna stvoriti tanka ledena pokorica na vodi na otvorenom (koja se rijetko održi dulje od jednog dana). Jezerce je betonsko, kosih stijenki, obloženo kamenim pločama, površine 3x1,5 m. U najdubljem dijelu visina vode je 75 cm, a količina vode u jezercu je oko 500 l (nisam točno mjerio). Dno je od kamenih ploča i bez bilo kakvog mulja. Na njemu je posloženo veće šuplje kamenje, koje "glumi" podvodne hridi, pod koje se kornje zavlače i skrivaju. Postoji i suhi dio jezerca, vel. oko 5-6 m četvornih, s mediteranskim biljem, u čijem jednom dijelu je udubina ispunjena riječnim sitnim pijeskom dubine preko 40 cm. Prijelaz iz najdubljeg dijela jezerca u kopneni dio je blaga kosina, uz koju se kornjače bez ikakvih problema mogu uspuzati i bez plivanja. Imam dvije kornjače. Jedna je crvenouha (20 cm, oko 7 godina), druga žutouha (12 cm, oko 4 godine). Nikad nisu imale zdravstvenih problema! Ovog ljeta su bile hitre, očito zadovoljne preseljenjem iz improviziranog plastičnog "akvarija" u veći i njima prirodniji životni prostor. Međutim, zahladilo je i postale su trome. Kori, pitanje tebi i svim kornjoljupcima: Smijem li ih ostaviti u jezercu (gdje će temperatura vode očekivano biti povremeno blizu nule, ali nikad ispod nule) ili da improviziram sa podrumom ili hladnjakom radi hibernacije??? Hajdete, pametni ljudi, pomagajte brzo da mi se kornje ne smrznu, pa da na proljeće opet uživaju u svom malom carstvu!
Pisano: 13.10.2010
|
|||
Ja sam kralj!
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Aha, ne otvaram taj forum svaki dan, pa nisam vidio prije pisanja tog posta. U tom slucaju dobro dosao na kornjace.com
Klima u Dalmaciji je puno blaza od kontinentalne tako da bi kornjace mogle hibernirati vani. Bilo bi bolje da je jezero nesto dublje, ali i 75 cm moze proci, kornjace se na toj dubini nece zamrznuti. Kornjace se tijekom hibernacije vole zakopavati u mulj, tako da ne bi bila losa ideja spustiti u jezero nekakvo korito sa muljem u koji se mogu ukopati da imaju mrak kroz hibernaciju. Ako imaju kakve mracne spilje dolje i to bi moglo posluziti. Imas koso dno da se na proljece mogu popeti van (poslije hib. su pre slabe da bi plivale) tako da je i taj uvjet zadovoljen! Sada je sasvim normalno da kornjace postaju trome i ukocene, to je dio pripreme za hibernaciju, pocet ce i odbijati hranu. Svaka hibernacija je rizicna, ali tvoji uvjeti za hibernaciju su prakticki savrseni i velike su sanse da sve prođe u najboljem redu. Jedino, sa cime si ih sve hranio do sada? Kornjace ce imati zivot u prakticki prirodnim uvjetima i na to mozes biti ponosan jer rijetko tko tako nesto moze pruziti i ima srece da zivi u takvoj klimi. Da se barem javlja vise ljudi poput tebe! Na proljece nam se obavezno javi i poslikaj to jezerce da sluzi kao primjer drugima!
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Hvala, Kori! Ohrabrio si me i ulio mi nadu da će hibernacija kornjača u mom jezercu biti uspješna. Stvarno bih bio nesretan da uginu. To će im biti prva hibernacija, jer su do sada prebivale u toplom boravku grijanoga stana, pa je jedini znak tzv. hibernacije bila tromost i nezainteresiranost za hranu tijekom najhladnijih mjeseci.
Što se tiče hrane, osnova su bili račići i štapići iz dućana. Uz to su često dobivale sirovo nezačinjeno usitnjeno meso (piletina, teletina, riba), ali povremeno i komadiće ribe s gradela. Samo ponekad bi dobile (i jele!) kuhanu mrkvu. Grizle bi, ali ne bi do kraja pojele ispranu sipinu kost. Fotografije jezerca (izgradnja i konačni izgled) slijede uskoro!
|
|||
Ja sam kralj!
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Nazalost ti ne mogu garantirati da nece biti problema, ali ako tako gledas na zivot dok hodas po ulici ti cijep moze pasti s krova na glavu.
Dalmatinske cancare bez ikakvih problema ulaze u hibernaciju i zasticene su od smrzavanja jer se ukopaju svega par desetaka centimetara u zemlju, tako da uz dubinu 75 cm i poznatu anomaliju vode do zamrzavanja ne bi trebalo doci. Prije ce ih ubiti nekakva prikrivena bolest, jaki vjetrovi za vrijeme prijelaznog razdoblja ili zaostala hrana u probavi. Kada si drzao kornjace unutra trebao si im osigurati grijac i pravilnu rasvjetu jer preko zime im nije bilo dovoljno toplo da bi normalno funkcionirale, a opet im nije bilo dovoljno hladno da bi usle u ciklus hibernacije. Kada kornjace cijelu zimu provedu u "prijelaznom periodu" između normalne aktivnosti i hibernacije imuni sistem im je napola ugasen i to su idealni uvjeti da se razbole. Imao si srece sto je sve dobro proslo... Prehrana ti se ne bi smjela bazirati na kupovnoj hrani, vec obrnuto - prirodna hrana glavna, a kupovna dodatak prehrani. Nastoj to u buducnosti promijeniti, savjetujem ti da procitas ovaj clanak: Prehrana vodenih kornjaca (popis) Pecenu masnu i zacinjenu hranu izbaci iz prehrane jer im to unistava probavne organe. Slike i opis izgradnje bi jako dobro dosle jer za sada nemamo tako nesto u rubrici uradi sam
Pisano: 14.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
KOriii preživjele su obe. Hvalaa ti puno na savjetima. Jednostavno nemogu vjerovat kako uspiju na 4 stupnja vode preživjeti. :D
Pisano: 29.03.2011
|
|||
Ja sam kralj!
|
||||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.