Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: molim za malu pomoc |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosla na forum!
Ispustanje zvukova je obicno znak upale pluca, odgovori na sljedeca pitanja sto detaljnije da utvrdimo radi li se doista o tome: 1. Da li kornjaca odbija hranu i kada je zadnji put jela? 2. Da li kornjaca otvara usta kao da hvata zrak, kao da se gusi? 3. Da li na usta i nos izlazi sluz? 4. Kada kornjacu stavis u vodu da li pliva ukoseno na jednu stranu ili samo pluta na povrsini vode bez mogucnosti da zaroni? 5. Da li je kornjaca nedavno bila izlozena propuhu? 6. Vadis li je ikada iz akvarija? To sto ti smatras da je smjestaj ok ne mora znaciti da je ok, mozda postoji neki propust kojeg nisi svjesna inace se kornjaca nikada ne bi prehladila. Trebala bi ga malo bolje opisati. Za sada mi obavezno trebaju ovi podaci: 7. Da li imas akvarijski grijac i kolika je temperatura vode u akvariju? 8. Da li imas poklopac na akvariju? 9. Kolika je temperatura kopna (ispod lampe za grijanje) i zraka unutra? Preporucam ti da procitas ovaj clanak: Bolesti kornjaca ps. molim te napisi u profil od kuda nam se javljas
Pisano: 05.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
ne odbija mi hranu, lepo jede, otvara usta ponekad, ne stalno. Ne izlazi joj sluz. Pliva normalno, i vadim je napolje iz akvarijuma.
imam pumpu i grejac a temperatura mi je 24 nemam poklopac, ali moze da se stavi.
Pisano: 06.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Moguce je da se radi o respiratornoj infekciji gornjeg dijela disnog sustava, rentgenska snimka bi utvrdila radi li se konkretno i o upali pluca. Dobar je znak sto kornjaca prihvaca hranu.
Kornjacu je u svakom slucaju sada vazno sto vise utopliti pa ce se mozda i sama oporaviti. Temperaturu vode podigni na 30 stupnjeva i jos vaznje temperatura zraka kojeg kornjaca udise bi trebala biti oko 35 stupnjeva! Ukoliko je zrak hladniji od vode to su idealni uvjeti za razvoj i napredak respiratorne infekcije! Akvarij bi trebala pokriti s necim kako bi zrak unutra ostao topao. Jedan dio akvarija ipak trebas ostaviti otvoren zbog ventilacije jer previse vlage u zraku također nije dobro. Za grijanje zraka ti moze posluziti dovoljno jaka reflektorska zarulja koju postavis iznad tog otvora za ventilaciju. Kada preko noci ugasis lampu ostavi samo jedan mali dio otvoren cisto radi ventilacije. Drzi kornjacu na opisan nacin, ako ce se stanje dalje pogorsavati i razvijati simptome upale pluca kornjaca ce trebati poceti primati injekcije antibiotika. Sto se tice vađenja kornjace van iz akvarija i pustanja u setnjes s time moras prestati jer je to razlog ovog problema. Kada kornjacu izvadis iz akvarija i stavis u nepoznatu okolinu bez mogucnosti bijega u vodu zbog stresa joj automatski pada imunitet. S obzirom da je to suptropska vrsta kornjace (predpostavljam da imas crvenouhu, zutouhu?) pod je naravno puno hladniji od 25-35 stupnjeva koliko ovim kornjacama najvise pase. I naravno kroz godine pothlađivanja i stresa u plucima kornjaca se polako pocinje odvijati upalni proces i lucenje sluzi i kada se organizam time vise ne moze nositi kornjaca pocinje pokazivati simptome da nesto nije u redu. Osim stresa i prehlade kornjacama prijeti mogucnost da pokupe neku bolest sa poda ili cak se negdje zaglave ili ozlijede. Kornjaca je gmaz koja treba svoje uvjete i mir, svako nepotrebno diranje i uznemiravanje je nepozeljno. Osim navedene opreme ti je jos potrebna i pravilna rasvjeta koja kornjaci mora pruzati UVA-UVB i toplinu. Toplinu mozes rijesiti obicnom reflektoricom, a UVA i UVB spektar posebnom lampom za gmazove. Sve ti je detaljno opisano u clanku o rasvjeti: Smjestaj za vodene kornjace Kornjacu bi u periodu oporavka bilo dobro hraniti sto jacom proteinskom hranom. Mozes joj npr. ponuditi pileca jetrica/dzigerica, pileca srca, goveđe srce, slatkovodnu ribu itd. Sve o pravilnoj prehrani, imas ovdje: Prehrana vodenih kornjaca (popis) Na forumu imamo nekoliko clanova iz Nisa, nazalost ne znam za nekog veterinara iz tvoje okolice koji bi ti mogao pomoci, najblizi je u Beogradu. Ukoliko se radi o nekoj drugoj vrsti kornjace obavezno javi.
Pisano: 06.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
e hvala, nije crvenovrata je u pitanju, imam ih 2 u akvarijumu, ali mi je samo jedna bolesna, pojacala sam grejac, i pokrivala je, i prestala je da cvili i da se ceska :)))))
pa sam srecna sad :D i jos jedno pitanje, rekli su mi u jednom zoo-u da mogu da mazem kornjacu AD kapima, pa me zanima da li je to tacno? i koja bi bila odgovarajuca velicina akvarijuma, jer planiram da pravim novi, kornjace su mi dugacke oko 15 cm
Pisano: 08.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Nema neke koristi od mazanja oklopa AD kapima. Rožnata površina kože neće propustiti vitamine u unutrašnjost organizma, gde su oni od koristi. Kapanje u vodu u kojoj borave je neprecizno i neekonomično. Najbolje je AD kapi kapati na suvu hranu koja se onda kornjači da direktno u usta. Ako kornjača nije bolesna nema potrebe za AD kapima, dobra ishrana i ponekad vitaminski dodaci za kornjače su dovoljni. Sumnjaš li da možda ima blagi nedostatak vitamina, možeš joj davati nedelju dve par kapi dnevno.
Pisano: 08.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
pa ja im dajem povremeno meso jer imam i 2 macora, pa onda bolje da im ne dajem kapi.
a za akvarijum? jel moze neko da mi napise?
Pisano: 09.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Ako zelis posten akvarij koji ce ti sluziti do kraja zivotnog vijeka kornjaca onda bi trebala uzeti akvarij duzine 150 cm, 300-400 litara. Npr. 150*50*50 cm. Sve potrebne informacije mozes pronaci u clanku o smjestaju na koji sam ti dao link u proslom odgovoru.
Pisano: 09.10.2010
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.