Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Re: Upala ušiju |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Obicno se takvi abscesi zaseku sa donje strane, u bazi izbocine po duzini. Sadrzaj moze biti tecan ili vec moze biti cvrstih delova, to ce se samo iscediti, moze se blago pritisnuti na dole da se pomogne dreniranje sadrzaja. Zatim se iznutra dobro ispere dezinfikujucim rastvorom. Kornjaca se do daljnjeg drzi na suvome, 1-2 sata dnevno se pusti u cistu vodu da jede i obavi nuzdu, pije vodu. Spolja se eventualno preventivno moze mazati posle intervencije antibiotskom kremom na mesto gde je bila izbocina. Narednih dana pratiti kako zarasta rana i najcesce posle nekoliko dana moze da se vrati nazad u akvarijum. Bilo bi dobro dati kornjaci anesteziju u toku intervencije, al ne znam sta je veterinaru dostupno od anestetika... Evo jednog linka sa slikama postupka, ako se ne snalazis sa engleskim mogu prevesti: http://www.indianaturtlecare.com/Ear%20abscess%20treatment.html
Veterinar ne bi trebalo da ima problema sa ovim postupkom, reci mu da nema puno krvarenja i da je ta izbocina zapravo bubna opna (timpanalna membrana). Molim te opisi malo detaljnije smestaj kornjaca, ishranu, opremu...abscesi se obicno ne javljaju zbog promaje nego zbog lose kvalitete vode, nedostatka vitamina u ishrani, itd.
Pisano: 11.12.2009
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Zdravo. Moja kornjaca ima isti problem na levoj strani. Zanima me da li moze da se leci primenom antibiotika ili mora da se radi incizija? Posto veterinari nisi bas upuceni u ovo stanje,zanima me,ako bih sama radila ovaj postupak,koji anestetik da koristim i u kojoj dozi? Da li moze lidokain u spreju ili nesto slicno? Sa kojim rastvorom da isperem ranu (ovo sto ste vi predlozili vidim da je hidrogen u pitanju)? I poslednje pitanje: da li moze ovim postupkom da se osteti bubna opna i kakve su posledice? Izvinite na mnogobrojnim pitanjima i unapred hvala.
Pisano: 01.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosla na forum!
Ovdje nitko od nas nije veterinar tako da ti ne mozemo dati konkretniji savjet osim samog opisa. Ja ovo pisem na temelju naucenog na prezentaciji bolesti gmazova dr. Maje Lukač sa zagrebackog VEF-a. Samo davanje antibiotika u vecini slucajeva nije dovoljno za brz i bezbolan oporavak, antibiotik je preporucljivo dati prije samog zahvata. Jedan razlog zasto je lijecenje (operiranje) gmazova na ovim prostorima problem je upravo nedostatak sigurnih anestetika za gmazove. Ako nemas u blizini veterinara za gmazove probaj pronaci veterinara koji se bavi lijecenjem malih ptica, on je vjerovatno imati najpogodnije preparate za lijecenje kornjace. Ako je voljan na internetu potraziti osnovne informacije bilo bi bolje da veterinar izvede taj zahvat da nesto ne pođe po zlu. Rana se moze ispirati fizioloskom otopinom i klorheksidinom, te tretirati antibiotskom mascu dok ne zaraste. Jako je vazno povisiti temperaturu vode i zraka u smjestaju zbog oporavka i naravno otkriti sto je uzrokovalo ovaj problem. Opisi u kakvim uvjetima drzis kornjacu (velicina smjestaja, oprema, odrzavanje, prehrana...).
Pisano: 02.10.2010
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.