Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Re: Pozdrav od velikog fana kornjaca |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
jos sam nesto zaboravio reci- imao sam 2-3 legla barskih kornjaca.
U vodu je zenka polegla jaja ja sam na dubini 15 cm zakopao ih u dvoristu na jednom mjestu, iduce godine primjetim malu kornjacu na dvoristu cudim se odakle je ja odem do mjesta gdje sam jaja zakopao a ono one jedne na drugoj hehe, pustio sam ih u prirodu...
Pisano: 14.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosao na forum!
Nadam se da si upoznat sa cinjenicom da su svi gmazovi hrvatske strogo zasticeni, te da je otuđivanje iz prirode kaznjivo zakonom. Osim toga ako ti je toliko stalo do kornjaca trebao bi se truditi ocuvati populacije u prirodi koje polako izumiru, a ne ih uzimati iz prirode i dodatno unistavati. Ubuduce izbjegavaj tu praksu jer cak i privremenim uzimanjem iz prirode mozes napraviti veliku stetu za koju nisi niti svjestan da postoji (npr. unosenje bolesti u divlju populaciju). Ovo sto si spasio ovu barsku je lijepo i ispravno si postupio, ali kada se u potpunosti oporavi bi je trebao pustiti nazad u prirodu. Prije koliko si je uopce uzeo? Koliko je kod tebe zivjela u akvarijskim uvjetima? Postoji jako puno odbacenih kornjaca ljubimaca i njih bi trebao uzimati kod sebe. Crvenouhih, zutouhih, trostovih, koni itd. Ako pogledas oglase uvijek ces naci par komada za udomiti. Ali prije nego sto uzmes jos kornjaca moras vidjeti sta nije bilo u redu sa uvjetima ako je ova kornjaca uginula. Vrste kornjaca iz pet shopa obicno zive 30-40 godina u odgovarajucim uvjetima. Sa cime si ih sve hranio, da li si imao odgovarajucu rasvjetu, grijanje, filtraciju? Isto tako moras bolje osigurati smjestaj, jer ako egzoticne vrste iz pet shopa dospiju u prirodu radis ekolosku stetu i opet krsis zakon. Nadam se da ces pozitivno prihvatiti moje kritike jer su na taj nacin i upucene. Ovo je stranica koja ima ozbiljan pristup prema kornjacama, ako ces se zadrzati ovdje mozes jako puno nauciti od nas
Pisano: 14.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Bok. Ja sam čančare pustio jer nisam ni znao da su zasticene, za to sam cuo pa sam ih pustio. Inace nijednu nisam lovio u prirodi vec sam sve dobio za poklon. Znas kak ide imam kornjace pa mi donesu a meni zao odbiti. Takoder sam i barske pustio osim ove ozljedene. Ona je jos onak dosta u losem stanju, ali najvjerojatnije cu i nju pustiti.
Kornjace oduvijek volim. Nisam ni znao da postoje moji istomišljenici dok nisam vidio forum. I da ako netko ima kornjace a da vise nebi drzao slobodno neka mi ih da imam dvoriste i malo jezerce vani a na proljece pravim veliko kako spada :))) nisam neki kolekcionar i ne drzim se toga jednostavno volim gmazove pogotovo kornjace. Takoder ako netko ima cancaru i ako je nezeli drzat imam terari za nju veliki sa grijacima a i cesto idem za dalmaciju tako da privremeno moze biti kod mene dok je nepustim u krsu...
Pisano: 15.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ljudi masovno uzimaju autohtone kornjace iz prirode, a s druge strane bacaju egoticne kornjace u prirodu kada prerastu akvarije. Nasa je zadaca educirati ljude da to nije u redu.
Barsku kornjacu vrati tek kada se u potpunosti oporavi i to na podrucje gdje si je nasao. Ponavljam, ne mozes na svoju ruku vracati cancare u prirodu kojim ne znas podrijetlo jer mozes napraviti ogromnu stetu! Bolesti, genetske i morfoloske razlike mogu unistiti autohtonu populaciju. To je posao herpetologa! Također moras biti svjestan cinjenice da cancare nisu zivotinje za drzanje u terariju, one moraju zivjeti pod pravim suncem jer su ovisne o njemu. Trenutno ne postoji niti jedna umjetna rasvjeta koja u potpunosti moze zamijeniti sunce.
Pisano: 15.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Dobro došao!
Pisano: 16.08.2010
|
|||
"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat . |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
znam da postoje vrste slicnoj cancari,ja sam znao da su dalmatinske jer mi je tetak nasao u dalmaciji pa su bili kod mene dok ih nisam vratio... takoder znam koja se steta moze nanjeti populaciji ako se vrsta koja neobitava na tom terenu razmnozi... Najbolji ti je primjer europski mis sto je uvezen na australiju sad ga se nemogu rijesiti i sto je u europu uvezena krumpirova zlatica... nemoras se sekirati to mi je sve jasno, i da čančaru sam samo preko zime drzao u terariju a za lijepog vremena je bila na suncu u ogradenom djelu dvorista
Pisano: 16.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Malo kasnim sa dobrodošlicom, na moru sam a signal je koma.
Dobro nam došao! Slušaj savjete korija i ostalih jer ovdje ćeš puno naučiti. Sretno!
Pisano: 19.08.2010
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.