NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
58 korisnika su online (12 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 58

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Vase misljenje za najbolji smestaj.....
Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Pozdrav svima,
imam terarijum 28*19*20 (D*S*V),i u njemu malu crvenouhu kornjacu od otprilike 6,5cm,visina vode je 9 cm.Terarijum mi je bez opreme,mislim na gdejac,filter i svetlo.Imam neki osecaj da je kornjaci tesno,da ima manje vode nego sto treba,a ako povecam nivo vode postojace kopno nece biti na suvom.
-Razmisljala sam o tome da napravim stakleno kopno koje je pricvrsceno za terarijum,ali visina terarijuma je 20cm i ako kopno napravim vislje kornjaca moze da izadje.Ako je to prava resenje kazite mi bar na kojoj visini da stavim kopno ili cu ipak morati da stavljam one glupe staklene poklopce.
-Drugo o cemu sam razmisljela jeste plutajuce kopno koje ne dolazi do stakla akvarijuma i samim tim kornjaca ne moze da se penje,ali to neznam kako da napravim a i u jedinom pet shopu u gradu toga nema.Sledece nedelje i idem u nis pa ako moze neko da mi kaze ima li to negde u nisu ili da mi da neku ideju da to sama napravim.
-Zadnje pitanje je sta prva trebam da nabavim grejac,filter ili pravilno osvetljenje?I na koliko vremena treba da se menja voda kada u terarijumu postoji filter?

Pisano: 02.08.2010
Janja
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Vase misljenje za najbolji smestaj.....
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kori je OVDJE lijepo i detaljno objasnio i slikovno prikazao izradu kopna. Ti ga isto može napraviti na istu shemu i promijeniti ono što tebi možda nije po mogućnosti napraviti. Akvarij je dosta malen, ali bolje išta nego ništa, jedino ti preostaje da ga napuniš više vodom jer 9 cm nije nešto posebno za kornjaču. Ljeti ti grijač ni ne treba jer su temperature vode i zraka opako visoke i za sada grijač zanemari prvo kornjači priušti pravilnu UVA-UVB rasvjetu i pravilnu filtraciju. Kornjača može izdržati malo bez UVA-UVB rasvjete, ali pobrini se da to što brže dobije. Filter samo produljuje vrijeme između promjene vode i drži koliko toliko čistom, vodu bi onda trebala mijenjati jednom tjedno oko 1/3. Izdvoji novac za što bolju i kvalitetniju opremu da ne bi bilo nakon tjedan dana prestanak rada. Da malo Korijevu rutinu ukradem pročitaj članak o smještaju za vodene kornjače.

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Puno hvala na nekim odgovorima ali i dalje nemam ideje o plutajucem kopnu koje ne dodiruje stranice terarijuma.
-A u kakvim lampama moze da se ugradi ta ,,SPOT,,
sijalica i koliko otprilike kosta.
PS.Ako moze cena u dinarima ili evrima jer se ne razumem u hrvatske valute!

Janja

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Keramičko grlo je najbolje i najsigurnije, najbolje podnosi velike temperature i nema rizika od požara. Oko 3-4 € košta to keramičko grlo. Plutajuće kopno ne preporučujem jer se kornjače teže penju da njega.

. Hipokrat .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: janja97
Pozdrav svima,
imam terarijum 28*19*20 (D*S*V),i u njemu malu crvenouhu kornjacu od otprilike 6,5cm,visina vode je 9 cm.Terarijum mi je bez opreme,mislim na gdejac,filter i svetlo.Imam neki osecaj da je kornjaci tesno,da ima manje vode nego sto treba,a ako povecam nivo vode postojace kopno nece biti na suvom.
-Razmisljala sam o tome da napravim stakleno kopno koje je pricvrsceno za terarijum,ali visina terarijuma je 20cm i ako kopno napravim vislje kornjaca moze da izadje.Ako je to prava resenje kazite mi bar na kojoj visini da stavim kopno ili cu ipak morati da stavljam one glupe staklene poklopce.
-Drugo o cemu sam razmisljela jeste plutajuce kopno koje ne dolazi do stakla akvarijuma i samim tim kornjaca ne moze da se penje,ali to neznam kako da napravim a i u jedinom pet shopu u gradu toga nema.Sledece nedelje i idem u nis pa ako moze neko da mi kaze ima li to negde u nisu ili da mi da neku ideju da to sama napravim.
-Zadnje pitanje je sta prva trebam da nabavim grejac,filter ili pravilno osvetljenje?I na koliko vremena treba da se menja voda kada u terarijumu postoji filter?

Taj akvarij je pre malen za tu kornjacu (unutra ne stavljas niti 5 litara vode), i ako ne zelis da kornjaca dobije bakterijsku upalu ociju pod hitno je moras prebaciti u smjestaj sa vecom kolicinom vode. Ako nisu u mogucnosti kupovati novi akvarij nabavi jeftinu veliku plasticnu posudu.
U velikoj plasticnoj posudi ces bez problema moci napraviti najjednostavnije kopno - kamen ili komad mangro/mopani drveta.

Ako vec nisi iznad kopna odmah stavi nekakvu lampu za grijanje. To moze biti i obicna stolna lampa ako dovoljno grije (dakle obicna zarulja sa zarnom niti, halogenka...). Najprikladnija je reflektorica tj. spot lampa. Radi se o obicnoj zarulji koja ide u klasicno E27 grlo:
Smanjena slika

Od opreme je prakticki podjednako vazno pravilno osvjetljenje i grijanje. Vec negdje oko desetog mjeseca ce ti trebati grijac. Ako mislis da ga tada neces moci nabaviti ako sada kupis UVA-UVB rasvjetu, onda rađe kupi njega. No ako u tih 2 mjeseca planiras kupiti oboje onda prvo uzmi UVA-UVB rasvjetu.
Filter je dobro imati ali nije toliko nuzan koliko je grijac i UVA-UVB rasvjeta. Ako i stavis filter u ovaj svoj trenutni akvarij vodu ces svejedno morati mijenjati svaki dan jer se uzasno brzo zasiti stetnim tvarima koje mogu uzrokovati upalu ociju.

Citiraj:

Pisano od: trachemys
Filter samo produljuje vrijeme između promjene vode i drži koliko toliko čistom, vodu bi onda trebala mijenjati jednom tjedno oko 1/3.

Nemoj davati sablonske odgovore. Mijenjanje 1/3 vode uz usisavanje dna moze jedino funkcionirati u dobro zacikliranom akvariju pristojne velicine sa boljom filtracijom. Sa 5 litara vode to jednostavno ne funkcionira jer je za tjedan dana voda vec otrovna (zasicena amonijakom, nitritima, nitratima...). Vazno je razumijeti taj princip

Pisano: 03.08.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Odgovorio sam onako kako znam jer nemam iskustva s tim sićušnim akvarijima , ali opet nadam se da sam pomogao.

Pisano: 03.08.2010
. Hipokrat .

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Hvala puno potrudicu se za veci smestaj..
Molim vas dajte mi link slike kako izgleda filter koji ne mora da se potopi ceo ili filtera koji bolje funkcionise na manju litrazu nego ostali.

Pisano: 04.08.2010
Janja

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Imaš hang-on filter koji se postavlja na stranicu akvarija, ali onda ti akvarij mora biti napunjen do vrha vodom, a oni za kornjače nisu najbolji izbor. Dok su vanjski filteri u ovom slučaju najbolji i najisplativiji izbor.

Pisano: 06.08.2010
. Hipokrat .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: janja97
Hvala puno potrudicu se za veci smestaj..
Molim vas dajte mi link slike kako izgleda filter koji ne mora da se potopi ceo ili filtera koji bolje funkcionise na manju litrazu nego ostali.

Smanjena slika

Ovajtip filtera možeš da kupiš relativno za male pare, položiš ga vodoravno, ima dovoljno filter materijala. Ali bojim se da će i to biti uzaludno, bez 50 litara vode minimalno i ograničenom ishranom ne verujem da ćeš uspeti da uspostaviš neki vid biološke ravnoteže u akvariju, tj. dobar kvalitet vode.

PRIORITET je da napraviš veći smeštaj, razmišljaj u tom pravcu.

Ako već tražiš brzo, kratkoročno, jeftino rešenje uzmi neki ovakav filter i plastičnu posudu od minimalno 50 litara.

Pisano: 06.08.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum