NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
57 korisnika su online (9 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 57

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 »

Novi akvarij za crvenouhu s pojačanjima ili ne?
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima!

Nova sam na Kornača.com kao i u svijetu kornjačoljubaca. Igrom slučaja, prije mjesec dana sam udomila jednu crvenouhu kornjaču, dužine oklopa 10 cm. Trenutno je u akvariju 50x30x30 s platformom. Želim joj priuštiti veći dom. Npr. 150x50x50 s dubinom vode oko 30 cm. Zanima me, preporučate stavljati pojačanja i gdje točno? Dno akvarija bi bio od 12 mm, a stranice 10 mm. Imate li kakve prijedloge?

Pisano: 08.07.2010
Frage mich niemals woher und wohin, nimm meine Liebe, nimm mich ganz hin.
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Novi akvarij za crvenouhu s pojačanjima ili ne?
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!
Ako ces akvarij puniti samo do 30 cm dovoljna su ti gornja uzduzna pojacanja. No kada vec radis posten smjestaj ja bi ti preporucio da razina vode ne bude niza od 40 cm (u tom slucaju bi uz uzduzna dobro doslo i gornje poprecno).
Smanjena slika

Također razmisli o akvariju 150x50x40 cm kojeg bi punila do vrha i gore stavila visoki terarijski poklopac:

Smanjena slika

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Treba obratiti paznju i na debljinu stakla...Preporucujem 8 ili 10 sto se debljine tice...

Početni član
Početni član

See User information
Znači, ne treba ići na staklo deblje od 10? Danas sam zvala staklare, pa su i oni ostali paf za moju želju od 12mm

Početni član
Početni član

See User information
Kori, što se tiče uzdužnih donjih i gornjih pojačanja, koje širine obično budu?

Početni član
Početni član

See User information
Ovo je super prijedlog za akvarij s visokim terarijskim poklopcem. Staklar mi je dao cijenu od 1650 kn, samo za staklo (akvarij dimenzija 150x50x50, debljine 10 mm), a 2000 kn bi koštao akvarij s izradom. Nekako mi se čini puno. Staklar mi je rekao da računam brušeno staklo 440 kn/m2, a po raznim forumima sam našla duplo nižu cijenu (iz 2008. godine).

Pisano: 09.07.2010

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Neko je rekao da ne postoje glupa pitanja na forumu :D pa sa tim u mislima ja bih postavio jedno, za Kori-ja:
Za šta konkretno služe gornja uzdužna pojačanja u akvarijumu?
Zanima me to jer na slikama koje možemo da vidimo gore deluje mi kao da su ona samo zalepljena za stakla, pa me zanima kakva je njihova svrha. Deluje kao glupo pitanje ali me zaista zanima.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Antares21
Znači, ne treba ići na staklo deblje od 10? Danas sam zvala staklare, pa su i oni ostali paf za moju želju od 12mm

Ma kakvi, standardni tvornicki akvariji 150*50*50 cm koji se pune do vrha se rade od 10 mm stakla (i stranice i dno) sa gornjim uzduznim i poprecnim pojacanjem. Debljina stakla ovisi iskljucivo o duzini akvarija i razini vode u njemu. Za tvoje potrebe je 10 mm sasvim dovoljno. Moj akvarij za crvenouhe 150*65*45 cm koji se puni do vrha je isto od 10 mm sa svim pojacanjima.

Sto se tice pojacanja kod mene su gornja uzduzna sirine 5 cm, a poprecno sirine 15 cm, akvarij je lijepila firma koja se profesionalno bavi time.

Citiraj:

Pisano od: Antares21
Ovo je super prijedlog za akvarij s visokim terarijskim poklopcem. Staklar mi je dao cijenu od 1650 kn, samo za staklo (akvarij dimenzija 150x50x50, debljine 10 mm), a 2000 kn bi koštao akvarij s izradom. Nekako mi se čini puno. Staklar mi je rekao da računam brušeno staklo 440 kn/m2, a po raznim forumima sam našla duplo nižu cijenu (iz 2008. godine).

Iz mog iskustva to je najisplativiji koncept smjestaja za kornjace. Jer mozes napraviti plici akvarij i pritom ustedjeti.
Sto se tice cijene stvarno je previse, u Zg. akvarij te velicine se krece oko 1500 kn. Od kuda si tocno? Da li se ti tvoji staklari obicno bave izradom akvarija, da li imaju potrebne alate i iskustva?
Ako ces akvarij samo puniti do 30-40 cm nije nuzno potrebno imati strojno bruseno staklo, i obicno brusenje moze proci.
Ako nisi vec procitala ove clanke bilo bi dobro da ih procitas: Smjestaj za vodene kornjace

Citiraj:

Pisano od: zweer
Neko je rekao da ne postoje glupa pitanja na forumu :D pa sa tim u mislima ja bih postavio jedno, za Kori-ja:
Za šta konkretno služe gornja uzdužna pojačanja u akvarijumu?
Zanima me to jer na slikama koje možemo da vidimo gore deluje mi kao da su ona samo zalepljena za stakla, pa me zanima kakva je njihova svrha. Deluje kao glupo pitanje ali me zaista zanima.

To sam ja rekao :)
Kada akvarij napunis sa vodom te duze stranice akvarija dobe trbuh/ispupcenje od pritiska vode (mozes primijetiti kada pogledas stranicu iz profila). I ako je trbuh pre velik moze doci do pucanja akvarija ako dođe do udarca ili ako se jace naslonis na akv. prilikom odrzavanja. Zato se okomito na gornje dijelove tih stranica lijepe ta pojacanja, ona efektivno povecaju debljinu te stranice pri vrhu, smanjuju trbuh i pritom cine akvarij sigurnijim.

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Aha. Hvala, trenutno sam u izradi jednog akvarijuma, pa zbog toga pitam, pošto uglavnom sam do sada stavljao ili samo donja ili donja i poprečna ojačanja, ili bez ikakvih ako je u pitanju manji. Ova gornja nisam praktikovao. U svakom slučaju hvala, i eto dodatnog posla ;)
I još jedno dodatno pitanje, da li ta gornja ojačanja moraju da budu iste debljine kao recimo debljina stakla, ili recimo mogu da se prave o dva-tri milimetra tanjeg stakla?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ovu temu ću prebaciti u podforum Smještaj za vodene kornjače jer ovo je kriva tema...

Pisano: 10.07.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum