NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
58 korisnika su online (13 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 58

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

nenad32
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima!!!
Ja sam Nenad iz Smedereva, 26 godina.
Od februara tekuce godine imam 3 male crvenouhe kornjace.
Nisam jos pregledao ceo sadrzaj foruma, ali vidim da ovde ima vrsnih znalaca u vezi sa kornjacama, pa se nadam da cu nauciti od vas nesto novo.

Pisano: 05.07.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: nenad32
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
dobro nam došao...
napiši nam malo o kornjačama koliko su velike, u kakvom ih smještaju držiš, čime ih hraniš..
lp

Početni član
Početni član

See User information
E pa ovako:
Akvarijum je od 54l (60x30x30). Napunjen je do pola. Njega mi je radio drugar koji se inače bavi tim stvarima. Na polovini visine se nalazi platforma u vidu pljosnatog kamena gde mogu da mi stanu sve tri kornjače (za sad dok ne porastu još više). Naravno, znam da ovo nije neki reprezentativni akvarijum za njih, ali čim budu još porasle praviću novi i mnogo veći. Od prateće opreme imam grejač (podešen na 26 stepeni), zatim filter (ne znam tačno model, pogledaću na kutiji, ali je sigurno za 50- litarske akvarijume, klasičan, crno-sivi, ima ga u svim prodavnicama) i dve neonke od 8W usmerene na platformu. Na dnu je fin, sitan šljunak, dve školjke (čisto radi dekoracije) i dve veštačke biljke.
Kornjače su sve različite veličine. Prvobitno sam od drugara koji mi je pravio akvarijum kupio ženku i mužjaka, a nakon mesec dana sam u pet shop-u kupio i jedno malecno mladunče. Nisam ih merio, ali su za ovih 4-5 meseci porasle preko svih mojih očekivanja. Recimo da je ženka dugačka oko 7-8cm, mužjak 6-7cm, a najmanja crvenouha za koju još uvek ne znam kog je pola je sada već narasla na 4-5cm. Živahne su, plivaju, sunčaju se, jedu kao blesave i za sada nisam primetio neke loše znake (čitao sam o mogućim problemima, što ovde, što pre nego što sam ih kupio).
Hranim ih sa svom mogućom raznovrsnom hranom za njih koju mogu da nabavim. Mislim na kupovnu hranu. To obuhvataju račići (sitniji i krupniji), granule nekoliko vrsta (žute, crvene, sa vitaminima, kalcijumom), kao i onu hranu za ribice (šareni listići). Pročitao sam da ih treba hraniti mesom (piletina, govedina, riba uz odstranjivanje masnih delova), a poželjna je i biljna hrana (spanać, salata, kuvana šargarepa...). Od sad ću se pozabaviti time onako najozboljnije! Od preparata koristim one vitaminske kapi za 50l akvarijumske vode, onu masnu tečnost za premazivanje i negu oklopa (radim to na svake dve nedelje), a pre neki dan sam nabavio preparat koji odstranjuje teške metale i hlor iz naše vode.
Do sada sam imao problema sa čistoćom vode i to me jako nervira! Pravi mi problem prljavština koja se taloži na dnu i na pesku, a pošto mi one stalno kopaju taj pesak, prljavština se diže i prlja i muti vodu. Voleo bih da mi pomognete kako dugotrajno mogu da rešim taj problem, mada kapiram da je praktično nemoguće održati 100% čistu vodu (ostaci od hrane i sl.) Filter tu odradi svoje, ali voda zna malo da postane žućkasta. Inače, vodu koja ispari zamenjujem dosipavanjem jednom nedeljno (oko 1l prokuvane vode).
Drugi problem sam spomenuo u jednoj drugoj temi u okviru ovog foruma, ali nije zgoreg da je ponovim. Ljudi, pomoć molim vas, ovo me jako nervira! Stalno mi se na površini vode stvara neka bela penica (podseća na sapunicu) i lepi se za zidove akvarijuma. Ja je stalno odstranjujem (snalazim se sa nekom kašičicom i sunđerom), ali ne mogu 50 puta dnevno to da radim i imam strah da kornjačama ta pena jako smeta. Šta da radim?
Eto toliko za sad, ako ima nekih pitanja, stojim na raspolaganju, očekujem i prihvatam sugestije od vas. Uskoro ću fotografisati akvarijum i ljubimce, pa ću ih okačiti ovde.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Vitaminske kapi se dodaju na hranu, ne u vodu. Masna tečnost za premazivanje oklopa je uglavnom za kopnene kornjače. Akvarijum je premali za njih, kao i filtracija. Menjaj redovnije deo vode. Malo vode, 3 kornjače, poštena prehrana, masti i vitamini, neredovna zamena vode...to su sve mogući uzročnici problema sa penom... Čitao si tekstove sa naslovnice, al pogledaj ponovo
Filtracija
Održavanje

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Dobrodosao!

Početni član
Početni član

See User information
Ok. Hvala za pozdrave i na savetima. Pokušaću sve što ste naveli da vidim kakvi će biti efekti.
Inače imam ovaj filter AT-F101 (230W) i na njemu piše da je za 300l.

Pisano: 06.07.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Atman - AT F101
POTOPNA FILTER - PUMPA 350 litara/sat,PREPORUČLJIVO ZA AKVARIJUME MANJE OD 50 LITARA

Pisano: 06.07.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao!

Od opreme bi jos jedino trebao obratiti pozornost na rasvjetu. Iznad kopna je potrebno imati obicnu reflektoricu za grijanje (koja grije kopno na 30-35 stupnjeva), te UVA-UVB rasvjetu za gmazove. Od obicnih neonki bez posebnog spektra kornjace nemaju nikakave koristi. Vise procitaj ovdje: LINK

Kornjace su za sada jos pre male da bi im mogao odrediti spol. A sami problemi pocnu kada kornjace odrastu i spolno dozriju. U svakom slucaju ces trebati oko 400-500 litara kada odrastu, i puno srece da ne ispadne da imas vise muzjaka jer to znaci i vise akvarija...

Sto se tice prehrane ako im dajes vise vrsta kupovne hrane to ne znaci da ih hranis raznoliko. Raznolikost i zdrava prehrana se postize davanjem ribe, mesa, zive hrane, bilja, itd. sto mozes pronaci u clanku o prehrani. Riblju hranu (listice) je npr. potpuno besmisleno davati.
A gdje si ti procitao da se smije davati spinat/spanac?! On sadrtzi oksalnu kiseliku i nikako se ne bi smio naci u prehrani kornjaca!!! Dobro prouci clanak o prehrani jer postoji jos povrca koje moze napraviti vise stete nego koristi!

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Od preparata je dobro koristiti samo sredstvo za pripremu vode (protiv klora i teskih metala), sredstva za ciscenje oklopa nisu nuzna. Također ovi vitamini sto stavljas u vodu nemaju nikakvog efekta. Pravi vitamini za gmazove u uputstvima imaju kako ih dozirati na hranu. Ali uz pravilnu prehranu dodavati vitamine isto nije nuzno potrebno.

Da bi izbjegao probleme sa higijenom za pocetak pokusaj razumijeti koncept bioloske filtracije opisan u clanku o filtraciji. Potreban je velik filter sa puno bioloskih filter medija, kao i velika kolicina vode u akvariju koja moze akumulirati dovoljno bioloskog otpada a da ne dođe do zasicenja. To nazalost u ovom malom akvariju uz ovaj filter i velik broj kornjaca ne mozes postici.

Pisano: 08.07.2010

Početni član
Početni član

See User information
Hvala jos jednom za savete svima!!!
Poslusao sam ove vase predloge i resio problem sa penom u velikoj meri. Doduse, pojavljuje mi se ponekad penica, ali to je u nekoj minimalnoj meri. Ranije sam se bas mucio sa tim. Za sada, pod ovim uslovima, opremom i akvarijumom kakvog imam, ocigledno da ne moze vise od ovoga.
Inace, novo je to da sam umesto jedne neonke od 8W (imao sam dve), postavio sobnu lampu iznad kopnenog dela, koja bolje i greje taj prostor, a cini mi se da i same kornjace od tada vise uzivaju u suncanju. Trazio sam po gradu UV lampe, ali ih kod mene u Smederevu nema ni u jednom pet shop-u. Ostaje mi da pogledam u jos 2-3 radnje sa elektronskom opremom, ali kako mi se cini moracu mnogo vise da se namucim kako bih je nasao.

Pisano: 01.08.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Mozes je probati naruciti preko neta ili otici do Beograda.

Pisano: 01.08.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum