NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
67 korisnika su online (20 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 67

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 »

Upala pluća :(
Regularni član
Regularni član

See User information
Jedna kornjačica mi je dobila upalu pluća. Danas sam primjetio da pliva nagnuta na desnu stranu i odlučio sam prije svega pronaći nekog veterinara. Tako sam došao do veterinarske ambulante Bubi (selska 92d).

Evo vratio sam se od veterinarke pred sat dva. Sivko je bio na pregledu i odmah je dobio antibiotik i vitamine. Ponaša se relativno normalno, samo malo usporeno, a na povratku od veterinarke je povratio hranu koju je prije pojeo. Vjerojatno od antibiotika i stresa, jel?

Temperatura u akvariju sad je 28 stupnjeva. Prije sam napisao sve uvjete, ali da ponovim: UVA UVB žarulja, UVA za sunčanje, mehanički i biološki filter, akvarij 60X30X30. Kornjača je stara cca 9 mjeseci, a imam u istom još jednu jednako staru.
Moje je pitanje što još mogu napraviti da brže ozdravi?

Hvala na odgovoru!

Pisano: 17.06.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Upala pluća :(
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav, dobra je stvar da si brzo reagirao. Veterinari iz Bube imaju iskustva sa lijecenjem upale pluca kod kornjaca.

Da li kornjaca sada normalno prihvaca hranu?

Do povracanja zna doci od stresa, ali isto tako i od alergije na antibiotik. Da li je kornjaca kasljala (otvarala usta i sirila vrat) u akvariju (u vodi) nakon sto si se vratio od veterinara?
U svakom slucaju spomeni im to jer postoji vise aktibiotika koji se mogu davati, prvi izbor je obicno Vetoflok.

Jako je vazno da je temperatura zraka u akvariju visa od temperature vode! Dakle namjesti da voda bude 28-29, a zrak iznad 30 stupnjeva. Mjesto za suncanje direktno ispod lampe bi trebalo biti oko 35 stupnjeva.
Sada sam pogledao slike akvarija i vidim da nemas poklopca. Najvjerovatniji uzrok ovoj infekciji je propuh. Lampa za grijanje je jako blizu kopna, koncentrirana na jedno mjesto, pa predpostavljam da je pre slaba da bi u normalnim okolnostima mogla zagrijati zrak u cijelom akvariju bez poklopca.
Za prvu pomoc pokrij akvarij s necime da drzi toplinu (ostavi dio otvoren zbog ventilacije), a ubuduce ako ne mozes osigurati da nema propuha napravi poklopac za akvarij.

Ovo sa temperaturama shvati ozbiljno, jer ako je voda puno toplija od zraka oporavak ce biti spor i nepotpun.

Pisano: 18.06.2010

Regularni član
Regularni član

See User information
Poklopac je samo maknut za slikanje, a inače je stalno gore. Lampa je inače ona za sunčanje od Exo-terre i temperatura je oko 34-35 na sunčalištu, a oko 32-33 u ostatku akvarija.

Što se tiče širenja vrata, to sam primjetio danas prije odlaska. Uočio sam i malo gutanja zraka, ali samo par puta je to napravio. Nekako se doima sada da se smirio, za razliku od prije par sati kad sam se vratio od veterinarke. Hranu ne prihvaća, više mi ju otima iz prstiju. :D Još uvijek jako pliva nagnut na desnu stranu, ali to nisam ni očekivao da će se ispraviti u jednom danu.

Kako je uspio pokupiti tu upalu, čitao sam da je moguće da je bakterija još iz legla, ali da je bila u inkubaciji do sada... Ne znam i neću nagađati, primarno mi je da ga izlječim. :)

Sutra i prekosutra ide opet na pikice. Još ću vam se javiti, hvala na savjetima!

Pisano: 18.06.2010

Regularni član
Regularni član

See User information
Malo je već bolje.
Moram pohvaliti osoblje u Bubi, stvarno su super. Imali su već prije slučajeva upale pluća, a i sada netko dolazi tamo s kornjačicama i istim problemom. Vidi se da nisu neki bezlekani i da znaju što rade.

Pisano: 21.06.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ok, no uz poklopac i navedene uvjete nije bas logicno da dođe do upale pluca. Moguce je da je kornjaca jos prije nego sto si je kupio pokupila kakvu bakteriju, no da bi doslo do infekcije imunitet bi joj trebao pasti, sto je opet malo vjevovatno kad ih pravilno drzis. Jesu li kornjace bile ikad izlozene propuhu, za vrijeme odrzavanja akvarija ili sl?
Da li je veterinar poslao kornjacu na rentgensko snimanje pluca?

Regularni član
Regularni član

See User information
Nastojao sam ih ne izlagati. Svarno ne znam kako je sad dobila... Vadim ih kad čistim, što ću drugo? Pazim da je prozor zatvoren, poklopac ne mičem, temperatura zraka je u stupanj po naputcima, hranim ju raznoliko po onom "meniju" u prehrani. Negdje sam očito pogriješio, al stvarno ne znam gdje.

Nije bila na rentgenu. Jel potrebno? Napredak je vidljiv, ne znam koliko sad ima smisla...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pa trebali su slati na rentgen kada nije bilo drugih simptoma koji bi potvrdili da se radi o upali pluca, no sada kada je vec tretman zapocet nema smisla. Glavno da se stanje polako normalizira.

Početni član
Početni član

See User information
cao ljudi ja imam isti problem,tj. moja kornjaca ima upalu pluca, ali problem je u tome sto ne zivim u velikom gradu pa ovde veterinari ne znaju nista o kornjacama i samim tim ne mogu da joj daju antibiotik jer su strucni samo za krave i koze i ko zna sta...Akvarijum nije veliki ali trenutno mama i tata nece da mi daju da joj kupim veci i akvarijum ima oko 5l a ja ne punim skroz vec 2/3...FiFi je nesto mladja od godinu dana ali je veoma mala tj. oko 4cm.Jedno vreme nije jela zato sto je imala upalu ociju tj. oko mesec dana a ja sam se trudila i sama joj davala hranu i ona se vremenom naucila i nije bilo problema . Mazala sam joj oci hloro... neka mast za oci i sada gleda mada ne potpuno . Temperatura vode je 26 stepeni.Hranim je ribom a povrce nece takodje joj dajem racice ali retko. U pet sopovima nema hrane za kornjace sem racica. Da li mozete da mi pomognete i kazete kako da joj pomognem sta da promenim..?..

TurtlesL ver

Regularni član
Regularni član

See User information
Večeras, nekoliko sati nakon što sam se vratio od veterinara, primijetio sam da se plivanje moje kornjače "izravnalo". :) Jej!
Ići će još jednom ili koliko već bude potrebno kod veterinara za svaki slučaj, ali meni se čini da je sad puno bolje. Ne pliva više u koso, apetit je super, a i disanje više nije onako ubrzano i živčano.

Re[TurtlesLover]: Pet litara ti je daleko premali akvarij. Ako ne možeš kupiti veliki akvarij, imaš u mercatoru velike kace (imaju po mojoj procjeni 30l) u koje možeš smjestiti kornjaču dok ne kupiš pošten akvarij. Kao što si mogla vidjeti u ostalim temama o bolestima kornjača, najbolje što možeš sama napraviti je utopliti kornjaču. Pokriti smještaj nekim poklopcem, zagrijati vodu na 28-30 stupnjeva, a okolni zrak na par stupnjeva više. Mjesto za sunčanje na oko 35. (malo se osjećam kao papagaj:)

Moje pitanje je kako znaš da ti kornjača ima upalu pluća? Može li tvoja kornjača kako treba plivati u akvariju kojeg puniš do 3-4 litre? Malo opiši uvjete u kojima ju držiš. Evo na ovom linku ti sve piše o smještajima: http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=26
U pet shopovima sigurno imaš uz gamare one suhe štapiće, oni su ti puno kvalitetnija zamjena za pravu hranu (JBL i Tetra).

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
dobro su te savjetovai, hitno kupi neki lavor za kornjaču , ne treba te zabrijnjavati što nije staklen, jer kornjačama to ne smeta bitno je da mou plivati i da je primjeren njihovoj veličini ( da nije premalen)
veličina tvoje kornjače za njenu je dob premalena a to znači da se ne razvija ispravno,..pogledaj člannke o smještaju i ishrani i brzo joj omogući novi smještaj da ne ugine...
i... držim fige!!

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum