Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Moze li ozlijeda zacijeliti |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ona je zaštićena, predviđena kazna za otuđivanje iz prirode je 1000 kn, ali dobro neću ja nikom pametovati jer ja imam kornjače bez papira (doduše ne otuđene). Vidim riječ je o muškoj barskoj kornjači, nju bi trebao u vanjski smještaj. Ozljeda... hm... barske kornjače uglavnom imaju donji dio oklopa "Mekši", tj. nije tako čvrst kod crvenouhih/žutouhih, ako ne vidiš krv, neko mehaničku povredu sumnjam da je nešto opasno.
Bolje bi bilo da pustiš tu kornjaču jer je muška a i nije navikla na zatočeništvo, postoji opasnost da ti ozljedi crvenouhe (pogotovo ako ti je jedna od crvenouhih muška). A i sad će vrijeme parenja pa ugrožavaš jedinke u tom jezercu.
Pisano: 27.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Hvala na odgovoru. Svakako ću ju pustiti čim zacijeli ozljeda krvi nema oklop je tvrd samo se tamo savija.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
ako si je uzeo iz prirode mozda je za nju veci stres sto je zatvorena pa ce ti se teze oporaviti pa bi bilo mozda bolje da ti nju odma vratis gde si je nasao , a i "darx" ti je napisao da one imaju tu savitljiv oklop + izlazes se riziku da dobijes novcanu kaznu i da tvoje kornjace budu napadnute , sto sebi stvarati bezbroj nevolja .
|
|||
Ako ste usutkali nekoga niste ga i preobratili,ko hoce ne
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Odvsti ću ja nju sutra natrag u jezero pa neka se sama snalazi, ne zelim dobit kaznu.. :)
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
To nije nikakva ozlijeda, potvrđujem da Emys orbicularis nema u potpunosti cvrst spoj mosta oklopa i plastrona kao sto npr. crvenouhe i zutouhe kornjace imaju. One mogu pomicati svoj plastron, vise zatvarati prednji dio tijela ili zadnji dio tijela po potrebi kada su napadnute. Crvenom bojom na slici je prikazano gdje je odprilike taj zglob. Kao sto ti je vec receno, uzimanje svih vodezemaca i gmazova iz prirode je strogo zabranjeno. Sama cinjenica sto je to ilegalno bi te trebala jos najmanje brinuti, domaca barska kornjaca je vrsta koja polako izumire upravo zahvaljujuci uzimanju iz prirode, zagađivanju i unistavanju prirodnog stanista, te masovnog bacanja invazivnih vrsta u prirodu. Inace svakako treba pruziti pomoc divljoj ozlijeđenoj zivotinji, najbolje je kontaktirati AWAP i njima pepustiti stvar. Ali ubuduce ako ces iz tog razloga ikada uzimati zivotinju iz prirode nikada je nemoj mijesati sa svojim zivotinjama jer na taj nacin tvoja zivotinja moze prenijeti neku bolest divljoj zivotinji, a divlja zivotinja na kraju i populaciji u prirodi kada je vracena. Na taj nacin su u određenim dijelovima svijeta istrijebljenje cijele populacije iz prirode, s tim treba vrlo oprezno. Barske kornjace inace niti nisu za drzanje u akvarijskim uvjetima, pogotovo ne divlji primjerci. One moraju zivjeti u jako skrovitom stanistu pod pravim suncem. Divlji Emysi ce u akvariju gotovo sigurno s vremnom oboliti sto zbog stresa, sto zbog poremecenog ciklusa hibernacije koja igra veliku ulogu kod njihovog imuniteta.
Pisano: 29.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Kornjaču sam pustio natrag u jezero, uzeo sam je jer sam mislio da je bolesna to jest da joj zacijeli oklop. Da bas na tome se mjestu oklop klimao. Znači da je zdrava i pustena je nazad.
Pisano: 30.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Pohvalno
Pisano: 31.03.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Super!
Pisano: 03.04.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Iskreno zao mi je sto vise nije samnom bila je bas lijepa odma mi se svidala ali bas zato sto ih volim morao sam napravit sto je za nju najbolje... U tom sam jezercu vidio jako puno velikih crvenouhih kornjača pa kako je moguče da su prezivjele zimu? Sve je bilo zaledeno.
Pisano: 04.04.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.