NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
89 korisnika su online (37 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 89

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

« 1 (2) 3 4 »

Re: Koliko trosi uv svjetiljka
Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Pozdrav svima !
Čitala sam malo na vašim stranicama i forumu o vodenim kornjačama zanimljive teme o smještaju, grijanju, filterima i saznala puno toga korisnog. Naime, imam dvije crvenouhe kornjače već 27 g, kada mi ih je mama nabavila, nisam još išla niti u vrtić, tada su mi u zooshopu rekli da im je potreban samo po koji kamen u akvariju i to je to. Negdje sam usput saznala da vole toplu vodu,pa sam im povremeno nalijevala malo tople vode u akvarij i dalje se iskreno nisam puno trudila oko njih. Imale su redovito premalene akvarije jer veće nisam uspjela nabaviti, vodu sam uvijek izravno nalijevala iz slavine, i nije nikad bila grijana, filtere i lampe također nisu nikad imale, u početku smo ih hranili hranom za ribice, a zatim jedno vrijeme u Zadru je i to bilo teško nabaviti i onda smo ih počeli, na svu sreću, hraniti i sirovim mesom i salatom. Za vrijeme Domovinskog rata prečesto nije bilo niti vode ni struje u Zadru, pa su imale često i hladnu vodu upitne kvalitete. Ponekad tokom ovih godina, otprilike 3-4 puta tjedno sam ih puštala da na koji sat šeću po kući, a zadnja 2-3 ljeta su se često sunčale vani u improviziranim kadicama, da same mogu ući i izaći iz vode. Prije toga su se sunčale isključivo kroz prozorsko staklo. Obje su podjednake veličine, oklop im je oko 15-tak cm dugačak, i prema opisu koje sam našla na vašim stranicama, mislim da su obje ženke. Nisam nikad imala problema sa njima, bar se meni iz mog kuta gledanja tako činilo, uvijek su jele ponuđenu hranu, i to vrlo proždrljivo, vole hodati po kući,i vole se sunčati ljeti, vole plivati.Nisu imale nikad upalu očiju,nisu se nikad glasale, oklop im je čvrst i pravilan, lijepe boje. Uvijek sam mislila kada su toliko poživile, valjda su zadovoljne, valjda su im uvjeti kakvi takvi, iako sam znala da nisu idealni. Prošlu zimu sam ih ostavila na čuvanje kod mame, jer sam privremeno radila u drugom gradu i puno putovala, i mama mi je rekla da su skoro cijelu zimu prespavale ( u plastičnom akvariju sa dubinom od 5 cm hladne vode) i vrlo malo jele. Vratila sam se po njih prije 10-tak dana, ponovo su u istim uvjetima počele mirovati. Sada su ponovno kod mene, odlučila sam se malo više informirati o vodenim kornjačama i naišla na vašu stranicu i zaključila da je pravo čudo što su žive i zdrave već 27 g.Jer grijana voda, svjetlo za terarije, filteri, deklorirana voda, sve im je to ovih godina, mojom krivnjom bilo uskraćeno. Pa evo, mislim da su zaslužile bolju i ljepšu starost. I tako sam im prije 5 dana nabavila grijač za vodu i namjestila ga na 25, zatim sam pokušala nabaviti adekvatan smještaj, ali našla sam samo malo veću kadicu od ove koju imam, ima oko 80 l, to je bilo najveće što sam mogla u zadru trenutno nabaviti, i to naravno, ne u zooshopu, tamo im je maximum ona plastična sa palmicom. I napokon, zašto vam pričam cijeli opširan uvod? Potaknula me na to tema o potrebnom umjetnom svjetlu za kornjače, treba im i UVA i UVB, otišla sam u zooshop i oni su mi prodali Reptil Blue Solar od 60 W,rakavši da je to ono što trebam ali ja na kutiji ne vidim da piše koji dio prirodnog sunčevog spektra ta žarulja ima. Imam je 3 dana, 2 dana su je kornjače ignorirale, a danas su se prvi put popele na kamen i počele sunčati, djeluju mi zadovoljno ali ne znam da li je to dovoljno ili moram ipak neku bolju žarulju nabaviti? Ja se ispričavam na opširnom uvodu i cijeloj priči,ali one su toliko poživile i osjetila sam potrebu podijeliti to s nekim tko zbilja voli ove simpatične životinjice i tko će mi moći dati poneki dobar savijet. Hvala. Pozdrav svima još jednom. Iva

Pisano: 04.11.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Bok Iva,
dobrodosla na K.com
Kada sam poceo citati tvoj post (a rijetko krenem citati
ovako dugacke postove) pomislio sam da si opet neka koja ce
reci da su joj kornjace citavo vrijeme zivile bez tih navedenih
stvari i da im to nije potrebno. Srecom, nisi takva.

Neznam napamet kakva je to zarulja koju si uzela,
ali ja za UV spektar preporucujem neonske cijevi.
U onom opisu o rasvjeti, sve ti stoji.

Smjestaj nije tesko nabaviti, samo ako imas mjesta.
Pogledaj koliko velik smjestaj mozes staviti pa ce se sigurno netko naci tko ti moze dati upute gdje da nabavis to sto trebas.

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Hvala na brzom odgovoru!
Imam dovoljno mjesta, potrudit ću se naći nešto dovoljno veliko tako da mogu i prikladan filter nabaviti, ovako im i vodu mijenjam svaka 2 dana, a za rasvjetu ću se još informirati.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
reci nam koliko imas mjesta da ti mozemo preporuciti najbolje

Rajvosa moj aqvarij WC je naj stra

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Imam u kutu kuhinje duljinu 2 m, širine oko 1 m, tu im namjeravam napraviti novi dom, za sada imaju plastičnu prozirnu kutiju duljine 70 cm, širine 40 cm, dubine također oko 40 cm. To je bilo najveće što sam za sada pronašla.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
To ti je predobro Iva. Nadji negdje Akvarij, onda se
to da ljepo urediti i imas u kuhinji ljepo dobar veliki smjestaj.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: ivas
I napokon, zašto vam pričam cijeli opširan uvod? Potaknula me na to tema o potrebnom umjetnom svjetlu za kornjače, treba im i UVA i UVB, otišla sam u zooshop i oni su mi prodali Reptil Blue Solar od 60 W,rakavši da je to ono što trebam ali ja na kutiji ne vidim da piše koji dio prirodnog sunčevog spektra ta žarulja ima. Imam je 3 dana, 2 dana su je kornjače ignorirale, a danas su se prvi put popele na kamen i počele sunčati, djeluju mi zadovoljno ali ne znam da li je to dovoljno ili moram ipak neku bolju žarulju nabaviti? Ja se ispričavam na opširnom uvodu i cijeloj priči,ali one su toliko poživile i osjetila sam potrebu podijeliti to s nekim tko zbilja voli ove simpatične životinjice i tko će mi moći dati poneki dobar savijet. Hvala. Pozdrav svima još jednom. Iva

Pozdrav i dobro dosla na forum!

Lijepo je sto imas takav stav, mi cemo se maksimalno potruditi pomoci ti da slozis kornjacama posten smjestaj.

Na internetu nisam uspio naci mnogo o ovoj lampi, ne spominje se da sadrzi ikakav poseban spektar. U najboljem slucaju (radi same izvedbe zarulje) ona moze sadrzati samo UVA dio spektra, a potreban je i UVB dio spektra. Ubuduce kupuj lampe poznatih proizvođaca.

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
I ja sam gledala na internetu i ništa korisnije o toj lampi koju sam kupila nisam mogla pronaći. U zooshopu sam pitala za lampu koja ima UVA i UBV dio spektra pa su mi tu ponudili,mislila sam da oni znaju. Ali očito sam se prevarila. Nabavit ću nešto od ovoga što sam ovdje pročitala. Hvala

Pisano: 05.11.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
kako bi dosao u taj pet shop i zovnuo im sefa...ma dali bi mi i pare i sijalicu..imas pravo da se zalis...samo vrati

Rajvosa moj aqvarij WC je naj stra

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Mislim da ću ipak dati napraviti stakleni akvarij, jer ne mogu naći dovoljno veliku plastičnu posudu, ovu koju imam sam kupila u Plodinama i ta je bila najveća. Mislila sam se raspitati po petshopovima, može mi li tko napraviti akvarij veličine oko 120 cm x 60 cm x dubina oko 60 ( pa bi je do 30-40 cm napunila vodom), naravno zamolila bi ih, ako se može, da slože i stepenicu i suhi dio od stakla na koji bi kornjače izašle, valjda je to dobro? Bolje nego opcija sa pravljenjem suhog dijela od kamenja? Zna li netko otprilike koliko košta izrada takvog staklenog akvarija? Nisam nikad nešto slično pravila, pa uopće nemam ideju koliko bi to koštalo. Prije 15-tak godina sam radila jedan puno manji akvarij od stakla u kućnoj radinosti, ali taj su davno prerasle, a ovaj bi htjela da napravi ipak neka stručnija osoba. Ako mi netko može pomoći korisnim savjetom, hvala unaprijed.

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum