NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
65 korisnika su online (14 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 65

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

pomoć hitno!!!
Početni član
Početni član

See User information
evo ovaka je stvar...
prije cca 1 godinu nabavio sam 1 žutouhu kornjaču (tada je bila stara oko 2mj.)
Uredno je udomljena, prehrana, voda temperature, uv žarulje... sve po P.S.

Prije mjesec dana odo ja do poznanika i tako njemu počmem pričat o kornjači, a kaže on da je on isto djeci kupio, da su u garaži. Mi dolje kad dolje strava.... Pola centimetra vode, akvarij (ako se ono može tako nazvat) nije dovoljan za niti zlatnu ribicu a kamoli za 2 kornjače od 3 godine. Smrdi kao kuga iz toga tobože akvarija (skoro povratio), a on kaže, vidiš sad je njima ovde zima i netriba im ništa davati jesti do proljeća. ????
Sve u svemu ja njega iznapadao, te mu uzeo te kornjače.
Jedna je žutouha jedna crvenouha.
crvena je skroz ok, pliva odlično ,jede sve, izgleda skroz zdravo.
žuta ima OGROMNE oči koje stalno drži zatvorene (ako ih uopće može otvoriti.... te joj je oklop na mjesta skroz mekan, i kao da se neki najlon stvara na nekim segmentima oklopa....

Provao sam joj stavljati kapi za oči ali ne prolazi (Padovan- tartabel), te dodavao vitamine u prehranu i vodu. ali mi se čini da svakim danom ide sve gore...
ako netko ima iskustva ili kakvu preporuku za ljek ili veterinara (split i bliža okolica).... do groba zahvalan....

Pisano: 09.01.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: pomoć hitno!!!
Početni član
Početni član

See User information
evo slika zute.

Dodaj datoteku:

jpg  9.1.2012.jpg (339.05 KB)
2215_50edaa254186b.jpg 1549X893 px

i noga u guzicu je korak naprijed....

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: azrocat
evo ovaka je stvar...
prije cca 1 godinu nabavio sam 1 žutouhu kornjaču (tada je bila stara oko 2mj.)
Uredno je udomljena, prehrana, voda temperature, uv žarulje... sve po P.S.

Prije mjesec dana odo ja do poznanika i tako njemu počmem pričat o kornjači, a kaže on da je on isto djeci kupio, da su u garaži. Mi dolje kad dolje strava.... Pola centimetra vode, akvarij (ako se ono može tako nazvat) nije dovoljan za niti zlatnu ribicu a kamoli za 2 kornjače od 3 godine. Smrdi kao kuga iz toga tobože akvarija (skoro povratio), a on kaže, vidiš sad je njima ovde zima i netriba im ništa davati jesti do proljeća. ????
Sve u svemu ja njega iznapadao, te mu uzeo te kornjače.
Jedna je žutouha jedna crvenouha.
crvena je skroz ok, pliva odlično ,jede sve, izgleda skroz zdravo.
žuta ima OGROMNE oči koje stalno drži zatvorene (ako ih uopće može otvoriti.... te joj je oklop na mjesta skroz mekan, i kao da se neki najlon stvara na nekim segmentima oklopa....

Provao sam joj stavljati kapi za oči ali ne prolazi (Padovan- tartabel), te dodavao vitamine u prehranu i vodu. ali mi se čini da svakim danom ide sve gore...
ako netko ima iskustva ili kakvu preporuku za ljek ili veterinara (split i bliža okolica).... do groba zahvalan....

Pozdrav i dobro dosao na forum!

Lijepo je od tebe da si spasio kornjace iz neadekvatnih uvjeta. Hibernacije se provode u garazama gdje je temperatura 4-6 stupnjeva, međutim po opisanome covjek definitivno nije znao sto radi i dobro da si zivotinje uspio izvuci na vrijeme jer je upitno da li bi prezivjele do proljeca.

Sto se tice zutouhe kornjace stanje je dosta tesko.
Oci mogu biti zatvorene kao posljedica bakterijske upale ociju od zmazane vode. U tom slucaju antibiotske kapi za oci koje se mogu kupiti u obicnoj ljekarni mogu pomoci.
No isto tako oci mogu biti zatvorene zbog nedostatka vitamina A za sto je potrebna veterinaska pomoc.
Jos gora situacija je ako kornjaca ima upalu pluca, sto također moze uzrokovati zatvaranje ociju.
Provjeri:
-Da li kornjaca pliva u koso ili pluta bez mogucnosti da zaroni kada je stavis u vodu?
-Da li otvara usta kao da hvata zrak kada je na kopnu?
-Da li ispusta piskutave zvukove kada je na kopnu?
-Da li joj na nos i usta ilazi sluz kada je na suhom?

Mekan oklop je posljedica metablicke bolesti kostiju (nedostatak kalcija u prehrani te vitamina D3 kojeg kornjace dobivaju putem prehrane i izlaganjem ispod UVB zracenja). Ovdje je također potrebna veterinarska intervencija te pruziti kornjaci mogucnost izlaganja UVB zrakama ipod kvalitetnije UV lampe (da je vani toplije suncanje pod pravim suncem bi bilo idealno).

Nazalost koristenje pripravaka i kapi iz pet shopa (od kojih i onako nema neke koristi) je sada potpuno beskorisno. Kornjaci pod hitno trebas osigurati pravilne uvjete (s kojima si nadam se upoznat) i potraziti veterinasku pomoc. Nazalost po mom znanju u Splitu ne postoji veterinar koji je bas specijaliziran za gmazove pa ces se morati sam raspitati. Ja ti jedino mogu preporuciti veterinarku iz Zagreba, mozes ju eventualno kontaktirati i pitati ima li nekog kolegu iz tvoje okolice koji bi bio voljan pomoci:

Citiraj:

Maja Lukač, dr.vet.med.
Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb
Radno vrijeme Ambulante za ptice:
ponedjeljak, srijeda, petak: 09:00-11:00 h
utorak, četvrtak: 16:00-18:00 h
Tel.: 01 2390 410
E mail: maja.lukac@vef.hr

Napomena: prije odlaska u ambulantu telefonom provjeriti u kojim terminima doktorica radi taj tjedan.

Početni član
Početni član

See User information
@kori
-Da li kornjaca pliva u koso ili pluta bez mogucnosti da zaroni kada je stavis u vodu?
-Da li otvara usta kao da hvata zrak kada je na kopnu?
-Da li ispusta piskutave zvukove kada je na kopnu?
-Da li joj na nos i usta ilazi sluz kada je na suhom?

odgovor na sva pitanja je ne, osim sto se slabo kreće( malo i sporo) te nema teka.
nadam se da nije upala pluća. odoh trazit veterinara. Hvala.

Pisano: 10.01.2013

Moderator
Moderator

See User information

Pisano: 13.01.2013
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

Početni član
Početni član

See User information
sta se tice prehrane dajem sve, sve jedu, meso, povrče, brikete (stavljam i vitamine ponekada)
jedini problem sada je sto ne mogu do veterinara (nema specijalca ovdje u blizini).
Probat ću je izolirati u mali akvarij i tu je posebno hraniti ( posto se malo kreče ove 2 pojedu prije nje... pa njoj nista ne ostane...

Moderator
Moderator

See User information
Kupi mast ili kapi za oci

Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum