Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: razdvojiti kornjače nakon 4 godine? |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosla na forum!
Kornjace u prirodi ne zive u skupinama (poput riba u jatu ili vukova u coporu) i drustvo im nije nuzno potrebno.
Pisano: 12.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
hvala na dobrodošlici :) pročitala sam sve ovdje i prije nego što sam se registrirala :))
uglavnom, hvala na odgovoru, to sam već znala-da nisu po prirodi "društvene" životinje, ali ja njih svaki dan gledam kako rade nešto zajedno.... igraju se, maze se (čudno za kornjače, no istina), čiste se, za hranu se nikad ne grabaju i izvrsno se baš slažu. I zato ne znam kako bi to bilo ako ih razdvojim, jer su se navikle jedna na drugu. Što ako jedna ugine od tuge? hm, možda blebećem bezveze, ali to mi se dogodilo i sa ribicom i sa hrčkom nakon što je jedan uginuo, uginula je i druga. Sad im kupujem veći akvarij, od 100L jer trebaju više prostora i malo me brine, da ako ih ostavim zajedno, koliko će one narasti i hoće li naposlijetku i taj akvarij biti dovoljan? Mužjak (Hranko) je sada promjera 10cm, a ženka (Mikica) 14cm, a tek im je 4 godine. Hvala na svim odgovorima... :)
Pisano: 13.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Sva ova ponasanja koja si navela za gmazove nisu svojstvena, prije bih rekao da interpretiras ponasanje gmaza na ljudski nacin. U tome nema nikakve stete osim ako se ti sama ides igrati sa kornjacama i uznemiravati ih. Igranje bi primjerice prije protumacio kao lovacki instinkt, mazenje kao sigurnost u brojevima ili pokusaj zauzimanja boljeg mjesta za suncanje ili ucinkovitiji prijenos/zadrzavanje topline, a međusobno cupanje komada kozica koje otpadaju prozdrljivost. Ovo su tipicna ponasanja vecine kornjaca, samo ovisi kako to interpretiras.
Vise kornjaca u smjestaju si samo predstavljaju konkurenciju za hranu i teritorij, te partnere kada dođe vrijeme za parenje. Tvoje kornjace jos nisu u potpunosti odrasle i nisu jos spolno zrele. Kada narastu i spolno dozriju postoji velika mogucnost da ce se tuci. Muzjaci znaju po cijele dane naganjati i gristi zenke, a ponekad i zenke u obrani znaju napasti muzjake. To moze, ali i ne mora biti, no moras biti spremna na takvu situaciju. Moj muzjak i zenka su se neprestano tako tukli dok nisam ubacio jos jednu zenku u smjestaj. Znam za mnogo slucajeva da je kornjace jdnostavno bilo nuzno razdvojiti. Isto tako ne mozes uspoređivati razdvajanje riba i sisavaca sa gmazovima. Nigdje nisi napisala o kojoj vrsti kornjaca se radi. Ako je rijec o Trachemys ili Graptemys rodu biti ce im potreban smjestaj od 150 cm duzine, oko 400 litara. Ako nisi u mogucnosti nabaviti tako velik akvarij potrazi neku veliku plasticnu posudu i opremi je sa potrebnom opremom (grijac UVA-UVB rasvjeta, lampa za grijanje i filter). Zenke u zatocenistvu narastu oko 20 cm, a muzjaci su par centimetara manji. Zasto uopce razmatras razdvajanje?
Pisano: 13.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
hmm..u pravu si, vjerojatno je to samo moja interpretacija njihovog ponašanja jer se dosta emocionalno vežem za životinje...
Vrsta je Trachemys i htjela bih naručiti kod staklara (koji se inače bavi izradom akvarija) akvarij veličine 60*50*50cm, mislila sam da bi to bilo dovoljno, ali očito ne... a o razdvajanju razmišljam upravo zbog toga što bi se moglo dešavati kad narastu: premalo prostora+borba, a ne mogu priuštiti još jednu kornjaču pa da ih bude 3. Što se tiče rasvjete, kad sam ih dobila, prijašnja vlasnica niti je koristila UVA i UVB lampe, niti filter! Užas... no, kornjače su se očito navikle na to jer nikad nisu bile bolesne. Ja sam im kupila mali filter za 150kn pa je crko nakon 6mj :) Koji je filter najbolje kupiti i gdje? Što se tiče rasvjete, imaju dio kopna gdje se sunčaju na prirodnom svjetlu, zimi su uz prozor no nisu na propuhu, a ljeti na balkonu i isto tako imaju sunce jedan dio dana pa im se voda ne zagrijava niti hladi, temeratura je taman (23-24 celz. i ljeti i zimi)
Pisano: 17.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Nisi jedina koja ima takav pristup kornjacama i sve je to ok dok bez potrebe ne razvlacis kornjace po rukama, pustas ih po podu i bespotrebno uznemirujes na slicne nacine. Kornjacama treba pruziti ljubav i paznju, ali nazalost ne mozes ocekivati da ce ti uzvratiti istom mjerom poput psa.
Sto se tice smjestaja imas jako puno mogucnosti. Svima koji su neocekivano dobili kornjace je na pocetku šok koliki smjestaj trebaju, ali problem nije nemoguce rijesiti. Ukoliko ti je problem prostor mozda mozes napraviti nekakav pametan razmjestaj ili zamijeniti neki komad namjestaja novim kako bi napravila prostor za akvarij. Ako imas balkon, lođu ili dvoriste kornjacama mozes sloziti vanjski smjestaj pa ih preko zime stavljati u podrum/garazu na umjetnu hibernaciju. Da li ce se kornjace u buducnosti slagati je stvarno tesko za reci, ali ako gledas trosak jeftinije ti je sloziti jedan veliki posten smjestaj i udomiti jos jednu zenku nego raditi dva manja. Smjestaj za kornjace ne mora nuzno biti akvarij, velika, jeftina plasticna posuda odgovarajucih dimenzija isto moze posluziti kao smjestaj (naravno uz uvjet da unutra stavis potrebnu opremu). Samo treba ukljuciti mastu i imati volje Savjetujem ti da procitas clanke o smjestaju ako vec nisi: Smjestaj za vodene kornjace Ne smijes podcijeniti vaznost UVA-UVB rasvjete. Ova kornjace koje ti imas su omnivori i jedan dio vitamina D3 mogu apsorbirati direktno iz prehrane, no ostatak je potrebno stvoriti sintezom za koju je nuzno potreban UVB spektar. Kornjace jedno vrijeme mogu trpiti lose uvjete, ali to ce se kasnije sve odraziti na njihovo zdravlje. Koliko su velike sada? Suncanje pod pravim suncem je najbolja moguca opcija, samo moras paziti da se voda u akvariju ne pregrije. Također imaj na umu da staklo filtrira UV spektar tako da suncanje preko stakla ili zatvorenog prozora nema nikakvog smisla. Odabir filtera ovisi o velicini smjestaja i tvojim mogucnostima. Najbolji i najskuplji su vanjski filteri. Prouci dio o filtraciji. Od kuda nam se javljas? Da li si kod ovog filtera koji je crko ikada cistila rotor?
Pisano: 18.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Opet puno korisnih info pa ću pokušati sve po redu odgovoriti :)
He, definitvno se slažem - ne mogu uzvratit ljubav kao psi, zato i pokušavam shvatiti njihovo ponašanje i ne 'maziti' ih bespotrebno. Trenutačno su na balkonu i imaju pristup suncu kad ih izvadim iz akvarija jer sunce ne ide direktno na akvarij - jer ne bih da se voda pregrije. Živim u zgradi pa ih zimi ne mogu staviti u podrum, jedino u šupu..no mislim da to nije pametno. Da li kornjače MORAJU hibernirati? Iz Zg-a sam... Trenutačno je mužjak 10cm, a ženka 14cm promjera. Filter sam čistila 1xtjedno. Čini mi se da ću onda uzeti plastičnu veliku posudu i prilagoditi filter po tome :)
Pisano: 19.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Kornjace nije bas dobro svaki dan vaditi iz smjestaja jer je to za njih stresno. Kada kornjace stavljas na sunce uvijek trebaju imati mogucnost povlacenja u hlad i ulazenja u (hladniju) vodu jer njihov organizam ne moze sam regulirati temperaturu tijela nego ona ovisi o temperaturi okoline. Bilo bi idealno kada bi napravila ljetni smjestaj na balkonu gdje neometano mogu boraviti cijelo ljeto.
Ako kornjace cijelu godinu drzis na visokoj temperaturi onda hibernaciju mozes preskociti. Kada bi npr. imala samo vrtno jezerce (nisam znao da li zivis u kuci ili stanu pa sam samo predlozio) onda kornjace preko zime stavljas u hibernaciju, no ovako nije nuzno potrebno, ali je u svakom slucaju pozeljno. Kornjace su ok velicine za svoju dob iako znaju biti i vece kada zive u idealnim uvjetima.
Pisano: 20.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Onda je sve ok! Jer na balkonu imaju mogućnost povlačenja u hlad i ne vadim ih svaki dan... Još samo veći smještaj i dobar filter i puno brige slijedećih 35 godina :D a tad će već imati svoje jezerce, hehehe...
hvala na svemu!
Pisano: 20.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Citiraj:
Ja sam prije 2.5 tjedna udomila od Marijane te iste kornjače i o njima je cijelo vrijeme bilo riječ.. Kori, ponovno, hvala na strpljenju. Ugl, nakon cijele epopeje oko novog smještaja, sada se pak' pojavilo nešto novo u vezi njih: Mikica jako ruje po šljunku, s Hrankecom seli mopani po akvariju, imam osjećaj da bih htjela izleći jaja (znam da će biti ćorci ak' je polaganje uzrok rovanju, 'em su premladi, em' Hrankec ne zna kaj dela, 'em nisu hibernirale..) Molim pomoć- trebam li im napraviti vanjsko kopno čim prije? Mogu li ih pustiti na plahtu (ili samo nju) uz kutiju sa šljunkom pa nek' ruje i polaže? Može li pustiti jaja u vodu da ih samo pokupim ili mora na suhom? Ako neće polagati jaja, kakvi su to rituali? Je'l i to dio snjubljenja? U vezi toga sam čitala svašta, al' radije bih pitala iskusnije.. Evo slikica za pomoć:
Pisano: 13.11.2010
Editirano od TITO on 13.11.2010 22:10:51
Editirano od TITO on 13.11.2010 22:16:48 |
|||
الوعد هو سحابة ؛ والوفاء هو المطر
|
||||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.