NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
61 korisnika su online (19 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 61

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Pitanje ! >Hitno
Početni član
Početni član

See User information
Imam dvije vodene crvenouhe kornjače. Kod mene su već dvije zime, Mužijak i ženka, mužijak je stariji i veći je od male. Ženka je duplo manje od njega. Da ne davim dalje.
Evo vec skoro 3 mjseca mužijak je ustao iz zimskog sna, počeo je normalno hodati, jesti itd. A mala nije :( sad je vec šesti mjesec a njena hibernacija još traje ! Zanima me, dali je normalno da ženka još hibernira =/ u istom su akvarijumu, dali je do uslova, temperature vode ili je ipak neka bolest ili poremećaj u pitanju =( .
Unaprijed Hvala...

Pisano: 01.06.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Pitanje ! >Hitno
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Pogresno interpretiras ponasanje svojih kornjaca. Hibernacija nije moguca u akvarijskim uvjetima. Da bi kornjace mogle hibernirati temperatura mora biti 4-6 stupnjeva iznad nule, u kuci/stanu je po zimi puno toplije. Crvenouhe kornjace su suptropska vrsta kornjaca i da bi mogle normalno funkcionirati temperatura vode bi trebala biti oko 25 stupnjeva, kopno 30-35. U zimskim mjesecima je te uvjete moguce osigurati pomocu akvarijskog grijaca i lampe za grijanje kopna. Vazno je napomenuti da kornjace kao i ostali gmazovi nemaju vlastitu temperaturu tijela, vec ona ovisi o temperaturi okoline.
Bez dodatnog grijanja zimi u akvariju temperatura nije dovoljno visoka da bi kornjace mogle normalno funkcionirati niti je dovoljno niska da bi usle u hibernaciju. Kornjace tako cijelu zimu provedu u prijelaznom periodu koji u prirodi traje nekoliko tjedana. Ukocene su od hladnoce, ne mogu probavljati hranu, metabolizam i imunitet su im napola ugaseni. To su idealni uvjeti da se kornjace razbole, pogotovo ako ih niti po ljeti ne drzis i hranis pravilno.

Moras pod hitno popraviti uvjete drzanja inace kornjace nece dobro zavrsiti. U ovoj seriji clanaka imas sve potrebne informacije o pravilnom smjestaju:
Smjestaj za vodene kornjace
Nisi spominjao kako i sa cime sve hranis kornjace, ako ih hranis samo suhom kupovnom hranom to je pogresno. Procitaj sljedeci clanak:
Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Zenka se vjerovatno razbolila, u ovakvim slucajevima najcesce obole od upale pluca. Provjeri da li kornjaca pokazuje neke od sljedecih simptoma:
LINK

Početni član
Početni član

See User information
Prvo da se zahvalim na odgovoru.
Hmm =/
Što se tiće smještaja ne davno su prešle u akvarijum, to sam zaboravio napisat. Možda je i to greška, neznam, pitao sam baš čovijeka kad sam kupovao akvarijum dali ima veze što ovo sad radim april je bio. On mi onak, "ma nema to je ko's ribama" boze svasta ja onak. Prije su mi živjele u plastičnoj posudi, većoj, u njoj nije bilo grijača, samo filter :/ ali su boravile bez problema u njoj nije bilo nikakvih komplikacija, redovno su mi jele, spavale...
Od kako su prešle u akv. :/ mala se povukla i ne budi se, živa je, al niš neće da jede.
Prehrana. To pazim. Pratim šta jedu i koliko, samo čitam kod vas nesmiju jest salamu :S ponekad sam davao i salamu, neču više :s. Voče, povrče, crviče suhe, piletinu, turtle sticks (zeleno nesto), ribice žive sam kupovao mužijak je jeo, onda žive crve barske riječne.
Simptomi. Infekcije respiratornih puteva
:S ovaj zadnji, Zatvorene oči, malaksalost, gubitak na težini, odbijanje hrane, obamrlost, mislim da taj simptom u potpunosti opisuje malenu :(
Prevelike doze vitamina A, D i Ca,...
dok su mi bile u plastičnoj posudi, kad bi mjenjao vodu u zimskom periodu znao sam po tri kapi AD3 kapi ukapati :s to su mi rekli da je dobro preko zime, =/ imali i to odraza na sadašnje stanje.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Nepravilni uvjeti drzanja su greska i uzrok ovog problema. Kornjace su ti mozda djelovale ok, ali sto su vise vremena bile bez grijaca zdravstveno stanje im se pogorsavalo.
Ne vjerujem da je preseljenje u novi smjestaj uzrokovalo problem. Pojedine kornjace znaju odbijati hranu kada im se promijeni okolina, ali samo na kraci period.
Sto se tice prehrane (osim ovih salama) nisi ih lose hranio. No, da bi kornjace mogle pravilno probaviti hranu i apsorbirati nutrijente moraju imati mogucnost suncanja (toplina i UVB zracenje).

Sto se tice simptoma upale pluca najbolji pokazatelj je plivanje u koso, otezano disanje i hvatanje zraka na kopnu, izlazenje sluzi na nos i usta.

Da li kornjaca uopce moze otvoriti oci. Da li su natekle, ima li gnoja?

Predoziranje vitamina sigurno nije problem zato jer je stvaljanje bilo kakvih vitamina u vodu potpuno besmisleno (kornjace ih uopce ne mogu iskoristiti). Vitamine ima jedino smisla stavljati na hranu.

Koliko je velik trenutni smjestaj? Koliko su kornjace stare i koje su velicine?

Za pocetak nabavi kvarijski grijac i stavi obicnu stolnu lampu za grijanje iznad kopna!

Pisano: 03.06.2010

Početni član
Početni član

See User information
:(
Oci su natecene, jedino to primjecujem od navedenih vasih simptoma. Plivanja u koso nema, oetaznog disanja, sluzi nema :/
Jedino su oci bas se ocito primjecuje natecene i tesko ih otvara.
Trenutni smjestaj je u akvarijumu od 45l . Muzijak je 3 godine star, kod mene je dosao prije dvije godine, bio je kod jednog covijeka. Zenku sam ja kupio prosle godine, kad sam je kupio mislim da nije bila starija od 5 do 6 mjeseci, ne razumijem se ja bas u to. Kada sam je uzeo bila je malo veca od cepa za flasu =/ .Malena skroz, muzijak je duplo veci od nje. Ni sad nije bas nesto veca. Imam osjecaj da ne raste vise :/
Grijac ! to moram potrazit :/
Lampu, to sam omda sad postavio, koliko moze ona dugo da radi !

Pisano: 06.06.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Onda je moguce da se radi samo o bakterijskoj upali ociju, ne mogu reci sa sigurnoscu. Ako zelis mozes kornjacu tretirati kapima, mozda pomogne. Procitaj ovu temu: LINK

Pisano: 07.06.2010

Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav!
Imam pitanje... Kod mene su privremeno dvije crvenouhe kornjače, mužjak i ženka. Ona je puno veća od njega i dominantnija. Već sam primjetila da ga zna napasti, ugristi za zadnje noge, ali danas ga cijelo vrijeme grize!! Već ima ranice na nogama!! Oni već dugo žive zajedno, a kod mene su na čuvanje 2 tjedna. Ovo me brine... jadan mali... :( Bi li bilo bolje da ih se razdvoji?? Jer on je toliko dragi, a ona mi se čini baš zločesta.... Evo, gledam ih i ona ga ko bijela morska psina prati i napada!! Što napraviti??

Pisano: 05.08.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Kroky
Pozdrav!
Imam pitanje... Kod mene su privremeno dvije crvenouhe kornjače, mužjak i ženka. Ona je puno veća od njega i dominantnija. Već sam primjetila da ga zna napasti, ugristi za zadnje noge, ali danas ga cijelo vrijeme grize!! Već ima ranice na nogama!! Oni već dugo žive zajedno, a kod mene su na čuvanje 2 tjedna. Ovo me brine... jadan mali... :( Bi li bilo bolje da ih se razdvoji?? Jer on je toliko dragi, a ona mi se čini baš zločesta.... Evo, gledam ih i ona ga ko bijela morska psina prati i napada!! Što napraviti??

Pročitaj više o stresu

Često ljudi moraju da razdvoje kornjače, ili jednu da poklone, ukoliko nemaju uslova za adekvatan smeštaj za više kornjača.

Pisano: 06.08.2010

Početni član
Početni član

See User information
Ok, adekvatan smještaj... a to je? Jer to nisu moje kornjače, samo ih čuvam dok su vlasnici na moru, sa mnom su 2 tjedna, sutra dolaze po njih. Al svejedno sam zabrinuta... Mislim da više od njih. Nažalost...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Kroky
Ok, adekvatan smještaj... a to je?

Smještaj

Prenesi im opis problema, može završiti smrću maltretirane kornjače. U podforumu o bolestima ima mnogo primera povreda pa i uginuća usred agresije među kornjačama.

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum