NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
64 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 64

više...
O kornjacama


Sekcije > Ostalo > Morske kornjace u Hrvatskoj

Morske kornjace u Hrvatskoj

Published by Marijan on 12-Jul-2008 23:50 (8710 reads)

 

Morske Kornjače u Jadranu

Morske kornjače su jedini gmazovi koji naseljavaju Jadransko more. Kao i kopnene kornjače, spadaju u drevni red Testudines. Sve morske kornjače se razmnožavaju na pješćanim žalima. 150 do 200 jaja liježu u rupe iskopane u pijesku. Kako su pješćane plaže omiljena izletišta ljudi, uznemiravanje kornjača pri polaganju jaja te kasnije uništavanje jaja i legla ostavili su katastrofalne posljedice na populacije morskih kornjaca u cijelom svijetu. Kornjace cesto stradavaju i u ribarskim mrežama. S obzirom da se radi o životinjama koje dišu plucima, kornjaèe moraju izlaziti na površinu mora da bi udahnule zrak. Iako su razmaci izmeðu dvaju udisaja zraka u normalnim uvjetima kod kornjaca relativno dugi, kada se pod morem zapletu u mreže, zbog stresa vrlo brzo ostaju bez zraka i utapaju se. Ugrožavaju ih i motorne brodice, komercijalno iskorištavanje njihova mesa, jaja i oklopa te, naravno, zagaðenost mora.

  

Zbog tako jakih negativnih antropogenih učinaka pala je brojnost populacija svih morskih kornjača, pa su stoga sve one strogo zaštičene hrvatskim propisima i meðunarodnim konvencijama (Zakon o zaštiti prirode NN 30/94, Pravilnik o zaštiti pojedinih vrsta gmazova (Reptilia) NN 47/95). U Jadranu se mogu naci tri vrste morskih kornjaca, iako u vrlo malom broju.


      • Sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea)

 

Sedmopruga usminjača živi u toplim i umjereno toplim morima, a u Jadranu i Sredozemnom moru vrlo je rijetka. Duga je do dva metra, a može težiti i do 600 kg (Rekord je 750kg). Za razliku od drugih kornjača usminjače nemaju tvrdi, kompaktni oklop, već je on kožnat, s mozaikom malih kostiju. Tijelo joj je tamno smeðe boje sa svijetlim mrljama. Hrani se uglavnom salpama i meduzama, ali i drugim morskim životinjama i biljkama. Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzroèene nedopuštenom radnjom na zaštiæenim životinjskim vrstama (NN 84/96) novčana kazna za ubijanje jedinke vrste Dermochelys coriacea iznosi  40 000,00 Kn. 

      • Glavata želva (Caretta caretta)

  

Glavata želva takoðer živi u toplim i umjereno toplim morima. Hrani se ježincima, spužvama, rakovima i mekušcima. Duga je do 1 metra, a boja tijela joj varira izmeðu smeðe i smeækasto-crvene boje. Populacija koja naseljava Jadran dio je populacije koja se razmnožava u Grèkoj. Pretpostavlja se da rijetko i u iznimnim sluèajevima liježu jaja na pješèanim plažama nekih otoka južne Dalmacije. Procijenjeno je da se godišnje u komercijane svrhe ulovi oko 2.500 glavatih želvi. Ako se na umu ima da je cijela mediteranska populacija procjenjena na 5 000 spolno zrelih jedinki, ovakav ulov ima katastrofalne posljedice za ovu vrstu. Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštiæenim životinjskim vrstama (NN 84/96) novčana kazna za ubijanje jedinke vrsteCaretta caretta iznosi 35.000,00 Kn.

    • Golema želva (Chelonia mydas)

Golema želva živi u toplijim morima, a u Sredozemlju i Jadranu vrlo je rijetka. Hrani se morskim biljkama i životinjama. Duga je do 1,5 metar. Tijelo joj je maslinasto zelene ili sivo-smeðe boje pa ju zovu i zelena kornjača. Kao i glavata želva, èesta je meta komercijalnog krivolova. Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštičenim životinjskim vrstama (NN 84/96) novčana kazna za ubijanje jedinke vrsteChelonia mydas iznosi 40.000,00 Kn.

pisano od: Irina & Saško
Izvor: biol.pmf.hr


Navigate through the articles
Predhodni clanak O Kornjačama Nasli ste kornjacu? Sljedeci clanak
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadAktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum