NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Login
Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meIzgubili ste lozinku?

Registrirajte se ovdje!

 

Main Menu
Who is Online
10 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 10

više...
O kornjacama


Sekcije > Bolesti > Pregled najcescih bolesti

Pregled najcescih bolesti

Published by Marijan on 26-Apr-2006 18:00 (32419 reads)


Pre bolesti

Da bi kornjače imale jak imunitet koji će ih štititi od infekcija potrebno je da imaju odgovarajući smeštaj i ishranu. 

Metabolizam kornjače i deo imunog sistema je direktno ovisan o temperaturi tela, veća temperatura ubrzava metabolizam i podiže aktivnost imunog sistema. Smeštaj mora da bude dizajniran tako da postoji gradijent temperature kako bi kornjača mogla svojim ponašanjem da reguliše temperaturu tela u okviru preferirane optimalne temperaturne zone.

Podizanje temperature smeštaja u gornju granicu ove zone dovodi do povećanja metabolizma i imunog odgovora, što je od velike važnosti za ozdravljenje i efikasno dejstvo lekova. 

Ukoliko je pak životinja u kritičnom stanju usled poodmakle faze infekcije ili teške povrede, životinju treba što pre odvesti veterinaru i tek po stabilizaciji i administraciji lekova povisiti temperaturu tela. Ovo je posebno važno ukoliko se bolest javlja u toku buđenja iz hibernacije ili je jedinka držana na neadekvatno niskoj temperaturi. 

Vodene kornjače koje u prirodi vrše termoregulaciju sunčanjem moraju da imaju obezbeđen suvi deo za sunčanje na kome se mogu potpuno osušiti i koji je topliji od vode. Vlažnost vazduha mora odgovarati vrsti, prevelika vlaga pogoduje infekcijama, a premala vlažnost dovodi do oštećenja vlažnih membrana (disajnih kanala, pluća, očiju) i dehidratacije. Podloga, rasveta i uređenje smeštaja mora da bude u skladu sa biologijom vrste.

Najčešći razlog oboljevanja kornjača koje se drže kao kućni ljubimci su: niska temperatura, nedostatak UVB rasvete, nedostatak vitamina A i kalcijuma, loša higijena-filtracija i stres.

Tekstovi o bolestima koji slede prevashodno služe kao informacija koja će pomoći ljubiteljima kornjača da preventivno deluju, prepoznaju simptome bolesti i tretiraju lakše zdravstvene probleme. Od ključne je važnosti kornjaču u kritičnom stanju pod hitno odvesti veterinaru, jer svako odlaganje u takvim situacijama smanjuje šanse za uspešno lečenje i preživljavanje. Određene bolesti može dijagnostifikovati, odrediti i sprovesti terapiju, te prepisati lekove jedino kvalifikovani veterinar.


Navigate through the articles
Upala očiju Sljedeci clanak
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor Thread
Leja
Objavljeno: 27.03.2017 17:46  Ažurirano: 27.03.2017 17:46
Početni član
Pridružen: 27.03.2017
Od: Rijeja
Komentari: 2
 Krvarenje izmedju oklopa i noge
Pozdrav,treba mi pomoć,mojoj crvenouhoj kornjači-22 godine je jutros bio krvav akvarij,pregledom sam uočila kao kesicu krvavu izmedju donjeg dijela oklopa i stražnje noge.Pošto u Rijeci nitko ne želi pregledati kornjaču već me upućuju na Veterinarski fakultet u Zagrebu možda mi vi ovdje možete pomoći. Stavljam joj sprey bivacyn al krvari i dalje.Sta da napravim?Aktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum