NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
13 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 13

više...
O kornjacama


Sekcije > Bolesti > Poremecaj na ocima

Poremecaj na ocima

Published by Marijan on 13-May-2010 13:30 (7994 reads)

Poremećaji na očima

Oči mogu biti pogođene raznim poremećajima. Simptomi su crvenilo, zatvorenost kapaka, otečenost, preterano suzenje, gnoj, iritacija, zapaljenje, trljanje očiju, pogoršanje vida, suvoća. Uzrok može biti infekcija, nedostatak vitamina, povreda, alergija, iritacija ili neka druga bolest.

Infekcija

Bakterije ponekad izazivaju takvu infekciju očiju da se razvija gnoj koji curi iz oka, a kapci mogu biti slepljeni. Neke bakterije ne stvaraju vidljivi gnoj. Ukoliko su samo oči pogođene bakterijskom infekcijom ona najčešće prolazi sama od sebe ako je smeštaj higijenski zadovoljavajuć. Radi prevencije, da se infekcija ne raširi i ne prouzrokuje oštećenje oka, preporučljivo je koristiti antibioske kapi/mast za oči. Ukoliko je pak infekcija očiju samo deo opšte bakterijske infekcije, potreban je opšti tretman antibioticima (injekcije).

Virusna infekcija oka najčešće ne zahteva nikakavu posebnu terapiju. Oči mogu biti iritirane usled infekcije, javlja se pojačana sekrecija suza.

Iritacija

Oči mogu preterano suziti ili iritirati kornjaču ukoliko se u vodi nalaze hemijske supstance koje iritiraju oči (jedinjenja hlora, amonijak,...). Na kopnu vazduh može biti previše suv ili vodene kornjače provode previše vremena van vode. Ukoliko se ošteti epitel, može se sekundarno razviti infekcija. Kornjača najčešće trlja oči prednjim šapama iako ne vidimo nikakve druge simptome. Neophodno je obezbediti adekvatan kvalitet vode i vlažnost vazduha, a neke kornjače su osetljivije od drugih. 

Povreda

Kornjača može povrediti oko u kontaktu sa svojim okruženjem. Često je prisutna na samo jednom oku i prolazi bez tretmana ukoliko je manjeg obima uz zadovoljavajuću higijenu. 

Kod kornjača koje su bile izložene mrazu za vreme hibernacije moguće je oštećenje oka čiji je simptom bela mrena preko oka i oštećenje vida.

Kod povreda oka potrebno je obratiti pažnju da se sekundarno ne razvije infekcija.

Druge bolesti

Nedostatak vitamina A može prouzrokovati takve promene da oči otiču do te mere da se na kraju kapci zatvore i kornjača je praktično slepa. Bolesti disajnih puteva i uveta i alergije mogu takođe uzrokovati naduvenost očiju.


Navigate through the articles
Predhodni clanak Kamenje
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadAktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum