Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Anonymous
|
Re: Akvarij 100x50x50 |
|||
---|---|---|---|---|
Planiras da punis 300l vode ako se ne varam? Ajd neka 50 ode na dekoraciju podlogu itd mada ne ode toliko, to je 250 litara. Opterecenje od 250 liara nije naivna stvar uopste. To je velika teina vode I bolje je ne igrati se. Racunaj da u kuci imas tempiranu bombu koja moze da pukne I ne mora. Sad ti vidi, da li ti se isplati za tako ajd recimo jednostavan posao od jednog dana rizikovati da nastane takav haos koji ne mozes ni da zamislis.
Pojacanja nisu nauka veruj mi, nisu skupa a obezbedjuju miran san. Kori ti je dao skicu. Jel ti jasno kako treba ili da objasnimo? |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Tak si i ja mislim - ići na sigurno. Pošto sam vidjela kako se ovo deformiralo kad sam napunila, fakat sam se uplašila i također mislim da je bolje više se ne igrati. Uselila sam se u novo napravljeni stan prije godinu i tri mjeseca, pa ne bih htjela da taj stan već nakon tako kratkog vremena poplavi. Ja ću lijepo ovaj akvarij staviti na njuškalo i prodati, da dobijem pare za novi. Reći ću ovom prijatelju nek mi izradi akvarij istih dimenzija, ali sa staklom debljine 8 mm i neka stavi uzdužna i poprečna pojačanja. Mislim da će to onda biti kako treba. Kužim ja sva ova pojačanja koja je Kori nacrtao, ali gle... Nemam nikakvog iskustva s izradom akvarija ni lijepljenja stakla, tako da se fakat ne bi upuštala u te igre. Bolje to dati nekom ko kuži te stvari, a ne da ja opet zeznem stvar. Pa ako ću već dati ovom kolegi da mi radi pojačanja, onda mislim da bi bolje bilo da izradi novi akvarij s pravom potrebnom debljinom stakla za moje potrebe. Jel tako ? Ili ?
Pisano: 27.03.2013
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Uh, pa to je vec prilicno radikalno resenje. Ja ne bih isao toliko daleko I prodavao pa sve iz pocetka. Svakim centimetrom vode ti dobijas mnogo vece opterecenje, I obrnuto. Pa zasto onda mora 40 cm? Zasto se ne odlucis za 35 ili 30 a dodas I pojacanja. Mislim da bi u tom slucaju bio siguran akvarijum a ne bi mnogo izgubila.
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Zasto 40? Pa zato jer sam nabavila dugo i visoko lijepo granje koje bih iskoristila, a i filter sam uzela malo skuplji i jaci, pa ono... Da to sad sve ne padne u vodu. Ajmo pricekat i vidjet sto ce strucnjak Kori predlozit. :) Zao mi je sto nisam prije kupnje akvarija skuzila ovu stranicu jer sada ne bih imala takvih problema i akvarij bi vec sada bio u pogonu punom parom.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Znaci ovako, za dimenzije 100x50x50 cm po DIN 32622 normi po kojoj se izrađuju tvornicki akvariji je potrebno staklo debljine 8 mm s time da se taj akvarij onda moze puniti do vrha.
Akvarij dimenzija 100x40x40 cm po istoj normi se radi od stakla debljine 6 mm i drzi bez problema. Ako uzmes u obzir fizicku cinjenicu da debljina stakla ovisi o duljini najdulje stranice i visini vodenog stupa u akvariju (sirina ne igra nikakvu ulogu) tvoj akvarij bi sa 100 cm duzine i razinom vode od 40 cm po navedenoj normi trebao drzati bez problema (sa gornjim uzduznim pojacanjima). Osobno imam tvornicki Juwel Rio 180 cije je staklo dimenzija 100x40x45 cm od 6 mm sa gornjim tvornickim pojacanjima kojeg punim do 42 cm. On također zadovoljava navedenu normu. Nedavno je navrsio 10 godina stalne uporabe, zivim u stanu na 3. katu. Tako da bi na temelju svih tih podataka akvarij 100x50x50 cm od 6 mm sa gornjim uzduznim pojacanjima trebao biti u mogucnosti podnijeti punjenje do 40 cm. Ako u stanu nemas male djece, psa, macku ili bilo sto drugo sto bi redovito nabijalo po staklu nema razloga da takav akvarij ne drzi. Citiraj:
Kod tog drugog akvarija je samo pitanje koliko on vec stoji suh? Jer silikon s vremenom gubi na elasticnosti, trebalo bi ga testirati negdje prije punjenja u stanu. Sto se tise pojacanja dovoljna su ti samo gornja uzduzna, ova ostala su se samo nasla na skici i obicno se stavljaju na akvarije duze od 120 cm. Citiraj:
Staklo 100x50x50 cm do vrha drzi nesto manje od 250 litara vode, jos kad se oduzme 10 cm punjenja, podloga, debljina stakla, dekoracije unutra bi na kraju bilo oko 160 litara. Citiraj:
Na tvojim akvarijima je gornja granica punjenja oko 40 cm sa gornjim uzduznim pojacanjima. Smanjenjem razine vode na 35 cm bi smanjila pritisak vode u akvariju i povecala sigurnost akvarija bez dodatnog velikog troska da ides raditi skroz novi od 8 mm. Tih 5 cm dubine kornjaci nece znaciti gotovo nista, a smanjit ces si posao i trosak. Nema veze ako ce grane malo vise strsiti iz vode, kornjaca ce imati vise suhih mjesta za izaci. Duplo jaci i skuplji filter si uzela da sebi smanjis muke oko odrzavanja, ako ces puniti akvarij 5 cm manje to je samo 25 litara manje i stvari se ne mijenjaju. Slabiji model e701 je do 160 litara, ti u akvariju punjenom do 35 cm imas 130-140 litara vode tako da ti je to na knap. I da nisi planirala puniti do 40 cm opet bi ti trebao e901 za solidnu filtraciju. Ja se na tvom mjestu ne bi bacao u dodatan trosak za tih 5 cm.
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
I strucnjak isto kaze, znaci nepotrebno. Kad sam racunao ubedjen sam bio da je 100x 60x50 I tako dobio 300l. Preporuke za filter se daju za akvarijume sa ribicama. Mala kornjaca od 5 cm prlja vise nego 10 velikih zlatnib ribica ili skalara tako da treba u principu jaci filter nego preporuceni.
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Hvala Kori na stvarno detaljnom objašnjenju.
Znači sve u svemu moj akvarij s gornjim pojačanjima odgovara za smještaj mošusne kornjače za cijeli njen životni vijek. Super! Ako je tako, mogu ga puniti do 35 cm, grane bi već nekako mogla malo dublje potopiti pa će biti više pod vodom, a manje stršati van. Moja kornjača uopće ne izlazi van na kopno, samo proviri nosić van i uzme zraka. Tako da ne znam da li uopće i treba puno grana koje bi virile van iz vode, gdje bi ona izlazila. Akvarij je suh cca 3 godine, jer će mi zamorac u petom mjesecu napuniti tri godine starosti. Da li je moguće da je silikon za te tri godine toliko izgubio na elastičnosti da ne bi više držao? E to nisam znala. Isprobati ću ja njega vani u vrtu, pa ćemo vidjeti. U stanu imam psa, mopsa. To je mali pas tako da neće moći ni blizu akvarija. Akvarij će biti postavljen na postolje koje je visoko 50 cm, pa još radna ploča kuhinje, koja je 5 cm, a kujica nije ni 50 cm visoka. To mi nije problem. Ok, znači testiram akvarij i ako neće puštati to je onda to? Spremna sam za uređenje akvarija (pokušaj broj 2) ?
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Ako nije mehanicki ostecen drzace. Proveri ti za svaki slucaj.
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Akvarij nema nikakvih mehaničkih oštećenja, silikon nigdje nije oštećen, izgrizen od strane zamorca ili nešto, stakla su ok. Probati ću ja njega sad ovih dana, kad se malo snijeg otopi, pa da vidimo jel to drži tolku količinu vode. Za to vrijeme ću preseliti zamorca u ovaj drugi akvarij i moram napraviti ponovno policu, tj. zalijepiti one male dvije pločice koje će držati policu.
Kori, pošto je akvarij bio suh 3 godine i makar će on kod testiranja izdržati toliku količinu vode... da li je moguće da on ipak oslabi iz razloga što je bio suh toliko dugo? Želim reći, da ako on izdrži testiranje, i ako ga počnem koristiti, da li je to onda 100% sigurno da silikon s vremenom više neće oslabiti i da akvarij neće početi puštati vodu?
Pisano: 28.03.2013
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.