Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Re: STA JE POTREBNO |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Mislim NAJbolje Lampe na trzistu nemozes u bosni naci.
Prije svega moras znati za cega sluze ti lampe. Vecinom nije dosta samo se brinit za UVA ili UVB. 1. Za svjetlosti. Jer vrste kao Trachemys vole dosta puno sunca. Tu jacinu sunca moramo imitirati. Naj bolje lampe samo za svjetlosti su: - HQI LAMPE 2. Za vrucinu Kornjace su hladnokrvne zivotinje, znaci one su ovisne o temperaturi o napolu. One nemogu vrucinu o svog organizma same regulirati. Bitno je zato da ako kornjaca se sunca ona moze se uvruciti dosta. Temperature oko 35-40° stepeni moraju na kopno biti. TITO smatra da je 30° stepeni kod Trachemys dovoljno. Moje informacije mi kazu nesto drugu. Izaberte sebi. Samo nesmje biti ispot 30° stepeni. Kakvu lampu upotrebis da dostignes oko 30-40° stepeni na kopno nije bitno. Vecinom uspije se i sa HQI doci do te temperature. Ako ne onda se moze i jednu normalnu Lampu kao ovo upotrebiti za te temperature: Najbolje je da postavite jedan termometar na kopno da mozete temperature regulirati. 3. Za UVA/UVB (ultravioletne zrake) Za kornjace je UVB mnogo bitno. Ona treba UVB da bi mogla vitaminD3-sintesu uraditi. To joj sluzi da moze kalcij iz hrane probaviti. Ako nedaje se joj tu mogucnosti onda kvare se kosti i oklop postane mehak. Za UVA/UVB imaju razne lampe. Najbolje lampe u trziztu su: - Osram Ultravitalux i Radium Sanolux Mislim ali u bosni ili u hrvatkoj je sansa manja da se moze nabaviti te lampe. O kvaliteta su jednostavno najbolje. One drze godina. Ja moju Osram ultravitalux upotrebjavam vec oko 4 godina i jos je ko nova. Imaju dosta UVA/UVB lampe na trzistu, 90% o niha su o kvaliteta loze. Kao ove: - Sun Glo Ova lampu se kritikuje jer ona brzo izgubi svoj UVB. Ali bolje je o nikakve UVB lampe. I mislim ima se vecu sansu u BIH/hrvatskoj/srbskoj naci o Osram-Ultravitalux. ________________________ 2007 je dosla jedna nova lampa na trzistu, koja je kao sve ove tri lampe u jednom. Znaci daje dovoljno vrucinu, dovoljno svjetlosti i dugo UVB. Ta lampa se zove "Lucky Reptile Bright Sun UV". Ja tu nisam kupila, jer mi se nevredi imam vec one tri lampe.
Pisano: 16.11.2008
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Sun Glo uopce ne sadrzi UVB, ova lampa samo sadrzi UVA.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Sun Glo uopce ne sadrzi UVB, ova lampa samo sadrzi UVA. Imaju vise vrsta o Sun Glo. Kao: - Sun Glo Neodymium Halogen ova ima 2% UV-B. - Exo Terra Heat Glo Infrarot Ili vrste kao: Exo-Terra Solar Glo Te lampe su sve o Exo-Terra. Kakve se produkte imaju moze se na nihovoj stranici pogledati: http://www.exo-terra.com/en/products/lighting_info.php
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
30°C je neki prosjek po kojem se moze krenuti. Vazno je toplina zraka veca nego toplina vode. Ni u prirodi nije svaki dan uvjejk isti stepen. 40°C se koristi za Graptemys vrste. Citiraj:
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Najbolje je sljedece: Lucky Reptile Bright Sun UV Desert Ta lampa daje i potrebne UV zrake, i toplinu i svijetlost. Jacina svijetlosti sunca je negdje oko 100.000 luxa, ova lampa daje 60.000. To je trenutno najblize sto se moze kao umjetno svijetlo moze postici. Jedino je lose sto su lampe relativno skupe i nisu dostpune u BIH. Dodatno se trebaju jos staviti neonke koje daju danjsko svijetlo. Primjer T5 "Lucky Reptile Daylight Sun T5" To je ono trenutno najbolje sto ima za akvaterarije.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Ne zanima me odakle uzimas svoje informacije, niti me zanima dali meni dajes za pravo ili ne. Takve ignorisem. Niko te netjera da prihvatis sto ja pisem na ovoj stranici. Nisam ni rekla odakle ja uzimam svoje informacije, niti sam to tebi napisala. Ja ovdje dajem jednom user-u savjet. Probam da ne ignorisem to sta si ti napiso u jedne temi radi temperaturom, zato sam to napisala. Nek sam izabere. Ja nikad nisam cula da je 30°C za jednu Trachemys scripta elegans na kopno dovoljo, a neznaci to da je moja informacija tacna. Tak da probam makar u tim biti noitralna ... zato sam probala obje mogucnosti da navedem. a izvini da sam taka tolerantna. BUH!
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Jos jednom, to je mjera po kojoj se moze ici. Crvenouha kornjaca nece uginuti ako je povremeno i vise od 35 stepeni ispod svijetla. Zaboravio sam navesti da je se radi o temparaturi koja je tocno ispod lampe. Sa mogucnosti da kornjaca moze izbeci tu vrucinu ako hoce. Dosadilo mi je svakom svaku sinticu pravdati.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Takodjer, obicna sijalica nije pogodna za grijanje kopna.
To se isto pogresan savjet
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Takodjer, obicna sijalica nije pogodna za grijanje kopna. To se isto pogresan savjet Jedna HQI moze isto uspit temperature oko 30-40°C dostigniti. Ako ne onda je kombinacije o obicne lampe i HQI potpuno uredu. reci mi sto nije? nemoj samo "pogresno", napisi sta nije na to uredu, sta moze desiti ako se upotrebi tu lampu! Ne akceptiram samo "pogresno".
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.