Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: higijena |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
voda bi trebala da staji malo , naspes u nesto da prenoci , nebi trebala da je prokuhajes ,
kupis filter imas unutarnje imas vanjske filtere koji rade bez prestanka , ja sam bez filtera mjenjao svaki treci dan sad sa filterom i nebrojim dane između mjenjanja , ako ti je tesko svu vodu mjenjati nemoras odjednom svu vodu izvuci mozes npr trecinu vode izvuces i zamjenis sa novom i tak ce ti biti lakse ... cak imas i biljke koje se hrane stetnim tvarima u vodi ali moras gledati da ta biljka moze sa tom vrstom kornjacom .
Pisano: 10.02.2011
|
|||
Ako ste usutkali nekoga niste ga i preobratili,ko hoce ne
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
za početak bi ti dobro došao i malo jači potopni filter
otkuda si?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosla na forum!
Ako je kornjaca skroz mala akvarij ove velicine ce biti dovoljan sljedecih godinu-dvije. Od opreme bi jos trebala nabaviti grijac za vodu (kornjaci treba biti oko 25 stupnjeva u akvariju), te iznad kopna staviti dodatnu spot lampu/reflektoricu za grijanje ukoliko je ova UVA-UVB lampa neonka ili stedna zarulja jer one ne griju dovoljno. Temperatura kopna bi trebala biti 30-35 stupnjeva da kornjaca normalno moze probavljati hranu i vrsiti metabolizam kalcija. Vodu u svakom slucaju treba pripremiti prije stavljanja u akvarij. Jedna opcija je da je ostavis 24 sata u sirokoj plitkoj posudi da klor/kloramin ishlapi. Druga, puno bolja i jednostavnija opcija je da koristis akvaristicko sredstvo za pripremu vode koje neutralizira klor/kloramin i teske metale. Nakon sto doziras to sredstvo u vodovodnu vodu i promijesas voda je odmah spremna za uporabu. Najpoznatije marke su Easylife FFM, Tetra AquaSafe, Nutrafin Aqua+, Sera Aqutan... Kako bi produljila intervale između ciscenja bilo bi dobro da nabavis filter. E sad postoje razni tipovi filtera, unutarnji potopni filter je najjednostavniji i najjeftiniji, dok je vanjski kanisterski najskuplji i najbolji. Obavezno si procitaj clanak o smjestaju, unutra ces pronaci sve informacije kako uspjesno i pravilno odrzavati akvarij. Kada imas filter odrzavanje akvarija je puno jednostavnije i dovoljno je sa kantom i crijevom mijenjati dio vode i usisavati dno jednom tjedno. Smjestaj za vodene kornjace Ovdje imas informacije i o pravilnoj prehrani: Prehrana vodenih kornjaca (popis)
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Hvala na savjetima. Kori, reci mi da li je mojoj kornjači koja je mala, oklop joj je možda dužine 4 cm, dovoljno 30 litara vode i da li ako je u sobi u kojoj se nalazi akvaterarijum temperatura oko 30 stepeni ili više, potrebna i ta spot lampa, jer ova UVA/B je neonka.
što se tiče ovog akvarističkog sredstva za pripremu vode, ako ne nađem ove marke koje si mi napisao, smijem li uzeti neku drugu i o čemu da vodim računa prilikom odabira, ima li neki poseban sastojak? Kada je riječ o filteru rekoše mi da ima neki čiji je protok 50l i drugi čiji je protok 500 litara. da li se vama ostalima voda masti, mene to izludi?!
Pisano: 11.02.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Za kornjacu 4 cm ovaj akvarij ce biti dovoljan sljedecih godinu-dvije.
Poanta koristenja spot lampe za grijanje je simulacija sunca u vidu topline koja dolazi odozgo i crvenkasto-zutog dijela spektra (boja oko 3000-4000 kelvina, dok je neonka vise plavkasta oko 6500 kelvina). Najbolje bi bilo uzeti pouzdan termometar i staviti ga na kopno na jedno pola sata da vidis da li je temperatura kopna zadovoljavajuca. Ja bi na tvom mjestu stavio reflektoricu, makar najslabiju od 25 watta. Koje god sredstvo za pripremu vode uzmes dobro ce biti. Ova sam ti samo naveo kao primjere, jer jedno od njih ces najvjerovatnije naci. Ako mozes napisi nam konkretan naziv filtera, dakle ime proizvođaca i model pa cemo ti moci vise reci. Sasvim je normalno da se voda masti, no moguce je to kontrolirati. Prvo i osnovno treba imati sto vecu kolicinu vode u akvariju. Veca kolicina vode ce moci primiti vise otpadnih tvari u sebe prije nego sto postane zagađena. Druga stvar koju mozes uciniti je izlaz filtera usmjeriti tako da konstantno mreska povrsinu vode. Najbolje je na izlaz filtera pricvrstiti spray bar: LINK I najucinkovitija metoda je mehanicki uklanjati masnocu sa povrsine vode - surface skimmeri za vanjske filtere i rucno pomocu case. To ti je sve opisano u clanku odrzavanje u smjestaju za vodene kornjace na naslovnici linkan u mom proslom postu.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
kupila sam potopni filter Atman F301, stavila sam ga na minimum, očistila akvarijum, kupila to akvarističko sredstvo.... kad sam ubacila kornjaču sva se pogubila, pošto nije navikla na vibracije u vodi, predpostavljam da je to u pitanju. filter sam stavila blizu ostrva da bi smanjila vibracije koz vodu dok se ona malo ne navikne. nadam se da nije doživjela prevelik stres i da će se navići na nove uslove života. ako sam šta progriješila javljajte da ispravljem greške dok je vrijeme.... uspjela sam je prevariti da pojede malo kuhane mrkve, upakovala sam joj to sa račićima koje prosto obožava, da je pokušam anviknuti na povrće. imam i granule, ali od njih se prilično prlja voda, a čitam da nisu baš najbolje rješenje... pročitala sam sve šte se na ovoj stranici moglo pročitata, al me zanima vaša praksa, kako vi hranite svoje kornjače i čime?
a jesmo i mi početnici dosadni, al dobro šta bi!! puno hvala za savjete!!!
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Steta sto nisi uzela veci i jaci model od ovoga, ja sam se nadao da ces prije kupovine napisati sto ti se nudi pa da te mozemo uputiti. Ako mozes posusi ovog i probaj ga zamijeniti uz nadoplatu. Ovaj filter je jako mali i deklariran je za akvarije volumena do 50 litara (međutim i to je vec optimisticno). Tvoj akvarij pun ima 84 litre, ako ga punis do kojih 10 cm to je oko 30 litara (za sad taman), no kako ce kornjaca rasti trebati ce vise vode i jaci filter. Trebala si uzeti filter koji je deklariran barem za 100 litara, a niti za 200 ne bi bilo previse. Kornjace puno vise prljaju vodu od riba i zato im je potrebna sto jaca filtracija.
Ako ces zadrzati ovaj filter nemoj ga drzati na minimumu jer je to prakticki kao da filtera nema. Kornjaci je to sada nesto novo, no naucit ce se kao i sve ostale kornjace. Mladu kornjacu nije potrebno forsirati da jede bilje. Glavna hrana mladih kornjaca je sirova riba , meso i pozeljno ziva hrana. Kvalitetne granule je također dobro koji put dati. Koje granule ti svojoj dajes? Ako su neka xy marka nije niti cudo da jako mazu vodu. Inace svi nepojedeni ostaci hrane se moraju vaditi iz akvarija da ne bi trulili (najjednostavnije malom mrezicom za ribe). Sve na ovoj stranici je napisano iz prakse, sto vlastite, sto europskih i americkih hobista, onaj clanak o prehrani sam ja osobno sastavljao uz savjete kolega i unutra napisao sve prakticne savjete kojih vlasnik kornjaca treba biti svjestan. Naravno, ne moras ti sa svim stvarima na popisu hraniti kornjacu, no s druge strane ne mozes je hraniti samo sa 2 vrste hrane. Raznolikost je kljucna za zdravlje zivotinje. Ja svoje najcesce hranim ribom, piletinom, puretinom, granulama, suhim ribicama i racicima, fobasima, zoharima, gupijima, glistama, goveđim srcem, nekoliko vrsta vodenog bilja, a ubacim i povrce sa popisa ako se nađe u kuci. Tako da ovi svi clanci nisu samo formalno tu, nego za prakticnu uporabu.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
iskreno da kažem, nisam imala vremena da idem 3-4 puta u pet shop i kući, jer mi je frka sa vremenom oko ispita..., a sinoć sam morala da očistim akvarijum, jer je bio prljav, zato sam išla da kupimo ono akvarističko sredstvo za pripremu vode i kupila filter, za koji mi je teta koja tamo radi trvdila da je mene dovoljan, ja sam htjela veći, ali me ubjeđivala da nema potrebe, na šta sam ja insistirala da ako mi ovaj ne bude odgovarao da ga vratim.
kornjača je baš mala, nema još ni godunu dana i teško joj je da pliva jer je voda zanosi, žao mi je da ga pojačam na maximum bojim se da ću je maltretirati na taj način, ali ako vi sa više iskustva kažete da to noj paše ja ću pojačati.još mi je rekla da umjesto spužve koja je unutra mogu da stavim aktivni ugljen... čitala sam o tome, mišljenja su kao i inače različita, dal vi to koristite!? granule koje imam su RAGGIO DI SOLE, a problem je u tome što su one tvrde, onda ona njih ganja dok malo ne omekšaju i dok ih jede tj. grize dio po dio, dosta toga padne na dono, a to mi je teško da pokupim sa dna jer se rasparča u 100 djelova i zbog toga se voda prlja. danas sam joj dala opet malo mrkve ali sa račićima jer samu baš i neće, nije navikla. pokušaću sutra da joj dam malo pastrmke ako uspijem pincetom, jer ako stavim u vodu samo joj padne na dno i ona to ne pojede. da kucnem u drvo, ima dobar apetit, pojela bi račića koliko joj god daš, samo jede i kaki (da izvinete), luda je kao struja (još ne znam jel muško il žensko). voljela bi kad bi vi uslikali vaše akvaterarije pa mi poslali slike, da vidim kako vaši izgledaju, može i na mali ako vam je tako lakše borjanjovana@yahoo.com to bi mi pomoglo da i ja svoj bolje uredim.
Pisano: 12.02.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ubuduce nemoj slusati savjete osoblja iz pet shopa zato jer 99% njih nije educirano i cilj im je da samo zarade. Dokaz tome je cinjenica da prodaju kornjace u plasticnim posudama sa kutijom racica znajuci da ce kornjaca uginuti i da ce vlasnik vjerovatno doci po novu.
Zdravoj kornjaci koja moze plivati protok vode nece smetati. Tvoj filter je deklariran na 250 litara na sat, no realno gledano ima protok vjerovatno oko 200 litara na sat. Vanjski filteri koje obicno koristimo na velikim akvarijima sa odraslim kornjacama su protoka 1000-2000 litara na sat. Ja aktivni ugljen ne koristim zato jer se u velikim sustavima sa bioloskom filtracijom to ne isplati. No u tvom slucaju bi definitivno bilo od pomoci. Jedini je problem sta taj ugljen moras bacati svakih par tjedana do mjesec dana tako da ti se u filteru koji ima iskljucivo aktivni ugljen za filtraciju nece stvoriti najvaznija bioloska filtracija. Preporucam ti da od granula potrazis Tetra ReptoMin, JBL Agil, Nutrafin...te kvalitetnije granule se ne raspadnu pre brzo, a na tebi je hraniti kornjacu na nacin da nema ostataka. Slike nasih akvarija imas u podforumu "Galerija za clanove".
Pisano: 12.02.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.