Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: rasvjeta - sijalice nadopunjuju jedna drugu |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
@melek, imaš prvo upozorenje od mene pred ban. Ovu temu neću zaključati, možda neko bude imao volje da ti servira gotov odgovor...
Pisano: 27.01.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
kornjaci trebaju UVA i UVB zrake.. obicne zarulje, tu mislim i na stedne, ne isijavaju te zrake.. jedino svjetlost i toplinu..
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
jooj ma neznam vise ni sam sta cu :S
bit ce do daljng na obicnoj lampi ..
|
|||
Ako ste usutkali nekoga niste ga i preobratili,ko hoce ne
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
nismo se razumjeli ocigledno
razumijem ja za sto sluzi UV , UVB , i da pomaze pri razvijanju oklopa i sta vec sve , interesuje me jer sam na pocetnoj vidjeo sliku obicne stedne , dali mogu nju instalirati i neku drugu koja bi grijala , ocigledno me neshvatate , ja sam tu sijalicu narucivao trazio ali nema je kod nas u BiH pa pokusajem na druge nacine . bio bih zahvalan nekome ko zna reci dali obicna stedna isijava UV , ja sma malo koristio google pa sam naso negde su pisali da zraci UV spektar ali mi treba neko strucan da potvrdi . uskoro imam predavanja "rasvjeta" , jeva cekam da vidim sta ce reci ljudi koji se bave samo rasvjetom .
|
|||
Ako ste usutkali nekoga niste ga i preobratili,ko hoce ne
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
@melek, pokušaj pročitati pažljivo ono što ti je već odgovoreno...
tvojoj kornjači su potrebni UVB i UVA zraci, koji su deo UV spektra, obična štedna ne isijava te zrake...
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
stvar je kao što vam je već rečeno, u spektru, obične žarulje ga nemaju, a to što grije je dobro, međutim, nije dovoljno,
istina je uvb se teško nabavljaju, u zagrebu ih ima, ali su prilično skupe, više od 120 kn, međutim to je neophodna i višestruko isplativa investicija..
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ja ne znam sto ti iz ovog mog posta nije jasno:
Citiraj:
Vjerujem da te buni tvoje predznanje o rasvjeti. Moguce je da obicne stedne zarulje isijavaju neki dio UV spektra, no mozes biti siguran da ne isijavaju 30% UVA i oko 5% UVB koliko je potrebno nasim kornjacama za normalnu aktivnost i sintezu virtamina D3. Citiraj:
Na pocetnoj nisi vidio obicnu stednu zarulju nego Exo Terra Compact UVB 5.0: LINK , te Namiba Terra Replux UV-Plus D3: LINK. One mozda izgledaju kao obicne stedne zarulje, no posebnim proizvodnim procesom su namjestene da isijavaju tocan spektar i koncentraciju UVA i UVB zracenja kojeg trebaju nase kornjace. Ako nigdje nema za kupiti uvijek je mozes naruciti preko interneta.
Pisano: 28.01.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Evo, upravo sam pitao Matiju sa teraristika.hr da li bi ti bio voljan slati i kaze da moze. Ako zelis javi mu se na mob ili mail, kontakt imas na stranici. Trazi Exo Terra Compact UVB 5.0 11W: LINK
Pisano: 28.01.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.