Pregledava ovu temu:
3 Anonimnih korisnika
Re: Zatvorene natekle oci!? |
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Evo i ja imam problem sa mojom kornjacom.
Desno oko joj je zatvoreno. Oteklo je i ona ga cese. Slabije jede. Mislim da je to infekcija nastala zato sto sam je do skoro drzao u nekih 7-8 litara. Sada je u akvarijumu u kome ima 30+ litara, grejac, sijalicu za grejanje. Trebalo bi da ovih dana uzmem UV sijalicu i filter. Ja sam smislio neku terapiju. Par dana joj vec isperem oko fizioloskim rastvorom pa joj posle toga namazem oko "Corticin" mascu. Ali, ja joj to mazem samo preko kapka jer nece da otvori oko a ne mogu da joj izvucem glavu iz oklopa. I jos joj, kad uspem, sipam AD kapi u usta. Samo neka mi neko kaze da li je ovo dobra terapija. Odlazak veterinaru je gotovo nemoguc jer ovi u mojoj okolinu samo znaju o psima i svinjama. Edit: Sad je kao otvorila oko ali ono je oteceno i mislim da ce ga opet zatvoriti uskoro.
Pisano: 15.10.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Jedno zatvoreno oko upucuje na bakterijsku upalu ociju tako da ima smisla pokusati sa antibiotskim kapima. Glavno je da kornjaca nije u potpunosti prestala jesti. Mast nije previse ucinkovita u lijecenju jer se u vecini slucajeva ne uspije probiti u oko. Ne znam koliko smisla ima ispirati oko fizioloskom otopinom (niti koliko je to dobro), pogotovo ne ako sada prijeđes na kapi.
Kupi Maxitrol ili Neomycin kapi (to su kapi za oci, mozes ih nabaviti u svakoj ljekarni). Izvadi kornjacu na suho i nakapaj joj oci kapima (jedna kap u svako oko), ostavi je oko pola sata vani da se kapi stignu upiti. Pazi da to suho mjesto nije na propuhu i da je toplo. Ponovi postupak dva-tri puta dnevno dok ne bude bolje. Kapi smijes maksimalno koristiti tjedan dana. Bilo bi pozeljno povisiti temperaturu vode na 30 stupnjeva (tada moras povisiti kopno na 35). Pojacaj prehranu (goveđe srce, pileca jetrica...) da kornjaca ima sto bolje sanse za oporavak. Vazno je da kornjaca bude u cistoj vodi koja je odstajala 24h u sirokoj plitkoj posudi ili je tretirana nekim akvaristickim sredstvom za pripremu vode kako klor ne bi dodatno pogorsavao situaciju. Ako treba vodu mijenjaj svaki dan dok ne ozdravi. Prilikom promjene vode pazi da nova voda koju stavljas u akvarij bude iste temperature kao i voda u akvariju da ne izazoves temperaturni šok. Sa AD kapima budi oprezan jer ako pretjeras mozes izazvati hipervitaminozu. Predlazem ti da se prebacis na ovaj tretman koji sam ti preporucio jer se do sada kod bakterijskih upala uzrokovanih zmazanom vode pokazao jako ucinkovit.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Hvala! Hvala! Hvala!
Odmah pocinjem sa tim tretmanom. A, da li mozda znas kako da joj sipam kap u to zatvoreno oko ako ona nece da ga otvori i ako uvlaci glavu u oklop? Ne bih da budem pregrub.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Uzmi iz kuhinje lončić od 1/2 l ili sl. okreoi gore dno i stavi kornija da lamače nogicama, automatski će izvuć glavu. Tri puta dnevno kapaj makar oko bilo zatvoreno, 10-ak min bi trebao biti na suhom da se upije.
Pisano: 16.10.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Izvini, a sta znaci "lamače"?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
slobodno kreće nogice, u tom slućaju te neće ogrepsti, niti ugristi
evo ti slika nešto slično ovome, zbuniš ju i ispruži glavu tako se mogu mazati i rane po koži, jer su sve noge vani, a ona nije stisnuta u oklopu
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Evo da javim da je moja kornjaca izlecena. Nisam joj lecio upalu ni kamilicom ni Maxitrolom. Nisam koristio Maxitrol jer u sebi sadrzi neke kortikosteroide a mama(koja je medicinska sestra, inace) mi je rekla da oni mogu biti stetni za oci. Znaci, ispirao sam joj oci fizioloskim rastvorom, kapao AD kapi u oci i usta nekad, mazao Corticin mast, menjao vodu cesce, podigao temperaturu vode na oko 27-30 stepeni i sada gleda lepo na oba oka, oci nisu otecene i sto je najvaznije, jede halapljivo kao pre. :D
Pisano: 20.10.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Sve je to ok, mada mazanje Maxytrolom i Trobeksom u malim dozama do 7 dana nije do sada odmoglo bolesnim kornjama. Naravno po preporuci veterinara. Da se AD kapi stavljaju direktno na oči to prvi puta čujem. Ja sam imala teško bolesnu kornjaču no davali smo joj kapi na meso/hranu. Glavno da je tvoj korni dobro.
Pisano: 21.10.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
ja imam kornjacu vec 3 god..i za te tri godine nije nesto mnogo poraslaa...imala sam dvije,jedna mi je uginula od upale ociju,jer nisam znala sta je to ni kako se lijeci... ostala mi je jedna nju opet lijecim od upale ociju,i lijecim je tako sto je 3 puta na dan stavim u posudi sa mlakom kamilicom po 15min,a posle toga prosped kamilicu i ukapavam joj u oci kantarionovo ulje,ostavim je malo tako na suvo najvise 15min da dobro upije,i vratim u vodi,mogu vam reci da je uspijevalo da joj se to makne, ali me brine oklop,danas sam na obodima (ivicama) oklopa vidjela kao neke crne mrlje,dodirnula sam ih i bilo je mekano,a i kornjaci to nije prijalo kad sam dirala,sta moze biti,i kako da to izlijecim...hvala unaprijed
Pisano: 10.12.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.