NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
78 korisnika su online (30 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 78

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

« 1 2 (3)

Odg.: Vaskrsije-Ralf
Moderator
Moderator

See User information
Jako dobro
Meso i ribu možeš rasporediti u manje porcije i zamrznuti, pa po potrebi odmrzavati.
Biljnu hranu neke kornjače prihvate , neke ne. Čak se dogodi da u kasnijoj fazi sa godinu dana prihvate.

Pisano: 14.02.2016
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Početni član
Početni član

See User information
Tvoja kornjaca je sada mesojed i normalno je da ne prihvata biljke. One po pravilu ne prihvataju biljnu hranu dok ne dostignu odredjenu velicinu, a kasnije postaju skoro vegetarijanci. Priroda je tako udesila da kornjaca dok je mala i dok su joj potrebni proteini za rast jede iskljucivo meso, kada dostigne polnu zrelost, odnosno skoro punu velicinu, pocinje sve vise da jede biljke. Rast je najintezivniji u prve tri godine tako da ne ocekuj da ce za to vreme jesti biljke. Posle 10, 15 godina kornjaca jako sporo raste, metabolizam joj je spor kao i ostalim gmizavcima i iskljucivo mesnata ishrana bi izazvala gojenje i otkazivanje bubrega i jetre.
Ipak tesko je navici kornjacu da jede hranu biljnog porekla, uvek ce joj vise goditi jaka hrana i kasnije iako to po nju nije dobro. Resenje je dobro izgladneti kornjacu, i pocece da jede. Kada jednom pocne, treba je stalno hraniti biljkama jer ce se u protivnom ona vrlo lako ponovo navaditi na meso i nece primecivati biljke.
Ovo ne raditi malim kornjacama, samo odraslim koje mogu i mesecima bez hrane, i kojima proteini za rast nisu toliko potrebni kao mladim jedinkama.
Jos jedna napomena, nemoj preterivati sa mesom, nemoj hraniti kornjacu koliko god moze da pojede, nemoj je cak hraniti ni svaki dan. Preskoci po neki. Ako primetis da joj se oklop uvija, uvrce, izdize ili na bilo koji nacin deformise odmah se konsultuj sa nekim ko se razume i naravno smanji hranu. Retki su slucajevi da je kornjaca neuhranjena, a vrlo cesti da joj se daje previse hrane. Ako kornjaca ne raste uzrok je najredje kolicina hrane, a najcesce neodgovarajuca vrsta hrane, nedostatak UV zraka, niska temperatura i los kvalitet vode.

Pisano: 15.02.2016

Početni član
Početni član

See User information
Tako sam i uradio, isekao belo meso i ribu i sve to lepo spakovao u male paketice pa zaledio, jedan dan odledim belo a drugi ribu.....
Nisam ni mislio da je hranim biljem, samo sam hteo da vidim da li hoce da jede.
Mislim da ne preterujem da hranom....hranim je dva puta dnevno, ujutru i uvece.
Pojede na primer, za ceo dan kockicu piletine odprilke 2 x 1 cm.
Nisam primetio nikakvu deformaciju oklopa, obaticu paznju.
Lepo raste,pliva cak je i pocela da izlazi na ostrvo (mislio sam da nikad nece), ali je plasljiva kao zec, cim vidi nekoga odma buc u vodu.

Pisano: 16.02.2016

Početni član
Početni član

See User information
Ma sve je to normalno. Videces vremenom ce se osloboditi i vise se nece plasiti. Povezace tebe i ukucane sa hranom tako da kad god vidi nekoga od vas pocece da skace ocekivajuci hranu :D Inace, kad malo dodje sebi videces da je ovo zver koja jede sve, uvek je gladna, nije probirljiva uopste. Pojesce sve sto joj ubacis u akvarijum. Pokusava i macku da pojede kada se popne na akvarijum :D
Prati razvoj oklopa, i uopste kornjace i to ti je najbolji pokazatelj ishrane. Ako je sve ok, oklop nije deformisan i kornjaca moze da se uvuce u oklop onda je sve ok. Brzina rasta i koliko ce kornjaca ukupno porasti zavisi i od ishrane i od genetike.

Pisano: 19.02.2016

Početni član
Početni član

See User information
Jedva cekam da poraste....
Moji rodjaci takodje imaju kornjace, jedna je stara mozda godinu dana ali se ponasa kao pas....kada god vidi nekoga da prilazi akvarijumu bukvalno poludi od srece samo sto nemase repom, zalepi se za staklo i bukvalno poleti iz vode, samo da bi je uzeli.
Puste je seta po krevetu....ja sam takvu radost video samo kod psa, znaci ne plasi se nicega niti se uvlaci u oklop, mnogo luda kornjaca.
Valjda ce se i ova nasa jednom osloboditi.

Pisano: 19.02.2016

Moderator
Moderator

See User information
Kornjača je gmaz koji reagira instiktivno. Mi, ljudi smo mu sve, zato tako reagira. Naša ruka mu je ono najvažnije u životu - znak za hranu, čistu vodu tj. opstanak. Ne čuje nas, ali reagira na zvukove, na vibracije našeg glasa, hoda. Kada se ljudi približe akvariju, u njenom malom mozgu je klik "hrana". Ne može nam reći, jer nema glasnice što hoće, ali se može zaljepiti za staklo i dati nam do znanja da je tu i da nešto očekuje od nas. To je borba za opstanak.

Pisano: 22.02.2016
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum