NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
56 korisnika su online (9 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 56

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

« 1 2 (3) 4 »

Re: Akvarij 100x50x50
Aktivan član
Aktivan član

See User information
Što se tiče akvarija, sve sam riješila. Lik koji mi je radio akvarij je sad malo u gužvi i na terenskom radu u Italiji, pa će mi napraviti pojačanja tek za dva tjedna. Do tog vremena, ja moram naći rješenje za poklopac. Pa Kori, molim za pomoć. Zadnjih par dana sam okrenula cijeli ovaj forum, valjda sam pročitala sve moguće teme pod smještaj, galerija, uradi sam i ono za početnike. Na netu više ne čitam ništa drugo osim ove stranice, hehe. Vidjela sam onaj post o staklenoj nadogradnji s poklopcem. E, sad... mene ne zanima nadogradnja već samo poklopac. Da li bi meni odgovaralo da izradim takav poklopac za akvarij? Pročitala sam ideje o onim OSB pločama, medijapanu itd... Kako da najbolje i najjeftinije izradim taj poklopac?

Pisano: 04.04.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako mislis na ovu: LINK temu trebalo bi malo promijeniti konstrukciju i dodati otvor za odrzavanje. Tebi u principu treba "klasican" akvarijski poklopac, samo sa ventilacijskim otvorima i lampom za grijanje kopna.
Svaka metoda izrade ima svoje prednosti i nedostatke, da li si prije radila nesto od drva ili imas nekoga tko bi ti mogao pomoci?
Ako znas raditi s drvom svaki drveni poklopac je relativno jeftin, samo sto ga treba dobro zastititi sa nekoliko slojeva laka sto zna potrajati. Drugo rjesenje je dati izrezati ploce crnog forexa i samo ih zalijepiti.

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Da, na tu temu sam mislila.

Pa... ja nemam iskustva s drvom, ali dečko je vješt s montažom i izradom namještaja pa bih njemu dala da odradi ovaj posao. Već sam mu rekla da ću njega angažirati za to. Mogu li dobiti malo detaljnije objašnjenje za izradu poklopca? Može i od drva i od tog crnog forexa. Da znam što mi sve treba i kako bi se to izradilo. Pa ću ja dati dečku da to prouči i izradi mi poklopac.

Zanima me još ovako općenito, koje je najbolje mjesto za akvarij u kući? Da li blizu prozora, blizu radijatora ili dalje od svega toga? Ima li neko pravilo ili može bilo gdje? Ja ga trenutno držim u dnevnoj sobi blizu prozora i blizu radijatora, ali baš zbog kornjače, strah me otvoriti prozor i prozračiti prostoriju kako joj ne bi bio hladan zrak (pošto nemam poklopac).

I još nešto, kad već pričamo o poklopcu i rasvjeti. Moja kornjača apsolutno ne voli svijetlo. Nikako. Znam da mošusi inače vole sjenovita mjesta, ali kod svoje vidim da je totalno izgubljena kad je upaljena lampa. Ona je samo u grmiću i uopće ne izlazi van, rijetko i jede. Čim ja ugasim lampu, ona živne, hoda po cijelom akvariju, traži hranu i sve. Hoće li se ikada naviknuti na tu lampu? Držim je kraj prozora i dosta joj svjetla dolazi kroz prozor, tako da lampu ni ne bih trebala, ali opet trebam je zbog topline kopna (na koje ona uopće ne izlazi) i zbog topline zraka. Ljepše mi je kad je kornjača živahna i šeta po akvariju (znači bez lampe), ali ne bih htjela da se razboli ako neće imati lampu. Ima li kakvo rješenje za to? Ili jednostavno moram čekati da se ona navikne na svjetlost?

Sorry na podužem postu, ali kažem... kako vrijeme prolazi s držanjem kornjače, ja imam sve više i više pitanja :) .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Stvar je u tome da postoji bezbroj ideja i mogucnosti za izradu poklopca i u jednom postu ne mogu obuhvatiti sve mogucnosti izrade. Generalne smjernice su na donjoj skici koju sam radio prije par godina. Najjednostavnije je da si zamislis kutiju za cipele ciji je poklopac malo vecih dimenzija od te kutije da moze nasjesti na nju. Na isti nacin poklopac nasjeda na akvarij. Ako bolje pogledas skicu s unutarnje strane poklopca par centimetara od samog ruba postoji jedan okvir koji ide u krug po cijeloj unutrasnjosti. Taj okvir nasjeda na stranice akvarija kada stavis poklopac na akvarij.
Na straznjoj stranici postoje dvije rupe za cijevi vanjskog filtera i za zice.
Ventilacijski otvori na bokovima su u ovoj skici zamisljeni od mrezice za komarce, no moguce je i koristiti one male orugle ventilacijske otvore kao na linku iz mog prvog posta.
Sto je veci otvor za odrzavanje biti ce lakse cistiti akvarij i hraniti kornjacu. Taj otvor mozes napraviti na nacin da se skida s akvarija ili da ima vlastite zglobove za otvaranje.
Sto se rasvjete tice jedino sto moras imati je spot lampu za grijanje kopna (najbolje halogenu GU10 50W), da li ces stavljati neonku je tvoj izbor. Mosusnim kornjacama ne treba puno svjetlosti, no ako u buducnosti zelis imati bilje u akvariju svakako ce ti trebati. Ovisno o vrstama bilja i koliko svjetlosti zahtijevaju mozda ces trebati i vise neonki. To sto se kornjaca preko dana zavlaci ima vise veze sa time sto je jos mala, nema oformljen oklop i jako je ranjiva. Kada odraste bit ce manje sramezljiva.
Generalno akvarij se preporuca drzati sto dalje od prozora jer velika kolicina svjetlosti, pogotovo direktna sunceva svjetlost moze uzrokovati rast algi. Također nije bas dobro drzati akvarij blizu radijatora jer onda nemas kontrolu nad temperaturom vode. Kada kornjaca odraste moglo bi dolaziti do pregrijavanja vode po zimi.

S obzirom da na ovom forumu imamo vise nacrta za izradu visokih poklopaca savjetujem ta se registriras na akvarij.net forum (jer inace neces vidjeti slike) i da prolistas podforum "Uradi sam" gdje ima brdo ideja kako izraditi klasican poklopac za akvarij: LINK

Dodaj datoteku:

jpg  72.jpg (157.56 KB)
427_5166a6cf2409f.jpg 958X607 px

jpg  73.jpg (229.81 KB)
427_5166a6deb146d.jpg 958X607 px

Pisano: 11.04.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Akvarij će mi biti postavljen dalje od prozora i dalje od radijatora, tako da će to znači biti uredu.

A poklopac... prije neki dan, registrirala sam se upravo na taj forum koji si preporučio. Vidjela sam puno ideja, i odlučila sam se za forex. Od kolegice tata bavi se pvc stolarijom, pa sam za to ipak onda odlučila pitati njega. Zamislila sam poklopac koji bi sjeo na akvarij, ne bi bio fiksni jer mislim da bi mi tako bilo lakše čišćenje i održavanje akvarija, a i hranjenje kornjače. Također će mi biti lakše i ako se kasnije odlučim za neonke, jer za sada ih neću stavljati, stavit ću samo spot lampu koja je obavezna. Napravit ću sa strane rupe za ventilaciju. Zanima me da li obavezno mora biti nešto preko tih rupa ili može i bez? Tamo gdje će mi doći cijevi od filtera i lampa napravit ćemo rupe na licu mjesta kada ćemo postavljati poklopac na akvarij, da vidim točno kako će to sve sjesti na svoje mjesto. Još me sad samo zanima da li ima veze koliko će taj poklopac biti visok ili je to svejedno?

Pisano: 11.04.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Akvarij je napokon gotov . Uređen, napunjen vodom i filter je uključen. Zanima me koliko dugo moram pustiti da se to sve lijepo stabilizira i sjedne na svoje mjesto? Filter radi od petka, voda je čista, ali mi se jučer počela nakupljati bijela pjena na površini vode (na jednom mjestu). Da li je to zbog toga što je to sve još novo ili u čemu je problem? Moram još samo pričekati da poklopac bude i gotov i kornjača može u svoj novi dom.

Pisano: 07.05.2013

Anonymous
Citiraj:

Pisano od: Bojanack28
Akvarij je napokon gotov . Uređen, napunjen vodom i filter je uključen. Zanima me koliko dugo moram pustiti da se to sve lijepo stabilizira i sjedne na svoje mjesto? Filter radi od petka, voda je čista, ali mi se jučer počela nakupljati bijela pjena na površini vode (na jednom mjestu). Da li je to zbog toga što je to sve još novo ili u čemu je problem? Moram još samo pričekati da poklopac bude i gotov i kornjača može u svoj novi dom.

Super,ako želiš možeš postaviti slike u "Galeriju za članove".

Misliš na proces cikliranja?
Ribe se obično ne ubacuje dok se u filteru i akvariju ne nastanu bakterije,to obično traje nekih 2-3 mjeseca.
Kornjače možeš staviti(uz dodatak sredstva za pripremu vode,naravno),ali ćeš svejedno morati pričekati određeno vrijeme da se nastane korisne bakterije.
Vjerojatno će tih 2-3 mjeseca trebati malo češće mijenjati vodu(ne svu,nikako).
Neznam sad na temelju riječi o kakvoj je pjeni riječ,možda je samo od mjehurića vode,možda je neki bakterijski "boom"...za to nisam baš siguran.

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Postavit cu slike, naravno. Samo bih htjela prvo kornjacu ubaciti pa onda staviti fotke. Da... Mislim na proces cikliranja. Ja sam inace ubacila dvije bocice jbl filter start-a. To su bakterije i tako je pisalo u uputstvima od filtera. Od tud onda mozda pjena? Ako kazes da bi mogao biti bakterijski boom? No.. Sve u svemu, s obzirom da imam bakterije, koliko moram cekati :) ?

Pisano: 08.05.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Napravit ću sa strane rupe za ventilaciju. Zanima me da li obavezno mora biti nešto preko tih rupa ili može i bez? Tamo gdje će mi doći cijevi od filtera i lampa napravit ćemo rupe na licu mjesta kada ćemo postavljati poklopac na akvarij, da vidim točno kako će to sve sjesti na svoje mjesto. Još me sad samo zanima da li ima veze koliko će taj poklopac biti visok ili je to svejedno?

Oprosti, ovaj post mi je opet promaknuo.
Rupe mogu i ostati otvorene, mrezica se stavlja samo iz estetskih razloga i ako je dovoljno sitna sprjecava eventualne kukce da uletavaju u akvarij kada ih privuce svjetlo.
Visina poklopca je također u slucaju kada nemas UVA-UVB rasvjete nebitna.

Citiraj:

Kornjacu slobodno mozes staviti odmah u akvarij, jer nagli skokovi amonijaka i promjene ostalih parametara ne utjecu toliko na kornjace kao primjerice na ribe. Mijenjaj 1/3 vode tjedno sljedecih mjesec-dva dok se akvarij malo ne stabilizira, a onda nece biti potrebno toliko cesto mijenjati vodu niti tu kolicinu. U roku od jedno 2-3 mjeseca ce ti akvarij "sazrijeti", ali sto duze vremena prolazi to ce ti akvarij postajati stabilniji.
Stvaranje mjehurica, masnih prasnjavih naslaga na povrsini itd. je posljedica nedostatka bakterija koje razgrađuju organski otpad. U akvaristickim krugovima su takve pojave poznate kao sindrom novog akvarija. To je normalno i ne trebas se uzrujavati oko toga, moras jednostavno biti strpljiva.

Pisano: 11.05.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Pao mi je odmah na pamet taj sindrom novog akvarija, pročitala sam ovdje o tome, pa sam pretpostavila da je ta bijela pjena od toga. Za ova dva tri dana, kako sam čekala ovdje odgovor, pjena se polako počela smanjivati, i evo... danas navečer sam došla s posla i iznenadila se... pjene više nema :) . Sutra ću, nadam se, dovršiti poklopac koji radim (privremeni, jer još uvijek čekam onaj pravi od forexa) i onda ću napokon svoju kornju ubaciti u novi dom. Jedva čekam :). Mislim da ću staviti i te zračnike s mrežicom na poklopac, jer ovdje ima dosta komaraca i muha, pa ne bih htjela da mi to uletava u akvarij. Kori, hvala puno i na ovim informacijama.

Pisano: 11.05.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum