NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
79 korisnika su online (32 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 79

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

« 1 (2) 3 4 »

Re: Trebam informacije
Početni član
Početni član

See User information
Puno ste mi pomogli,Hvala puno! :D

Pisano: 15.03.2011
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: DonkeyHonkey
E ovako...pozz svima,novi sam na site-u!
Imam crvenouhu 6 godina. Drzim je u staklenom akvarijumu dugackom 31-18 cm,od toga su 2/5 kopno...Kada sam je kupio bio sam mladji nije me narocito zanimala. Sada sam bas zainteresovan(znam nakon 6 godina...osecam se krivim :'( ) Ovako...Kornjaca je dugacka 8 cm,hranio sam je granulama i racicima jer su mi ovi u pet shopu rekli da samo to mi i treba i mislio sam da je to,to. Poceo sam da kopam po internetu i shvatio sam da ovi u pet shopu nemaju pojma!

Da predjemo na stvar! Nemam nista od opreme koju navodite ovde na vasem sajtu. Mene sada zanima sta mi je najneophodnije za pocetak,koliko ce mi novca trebati itd. Stvarno mi treba pomoc. Grize me savest sto sam bio u zabludi i mislio da je to sve sto mi je potrebno!
Prihvata i drugu hranu,juce sam joj dao zelenu salatu i odbila je... Danas sam joj opet ponudio i smazala je!
Sto se tice ovih u pet shopovima,neci ni da komentarisem.
Molim za pomoc,izgubljen sam.
Unapred zahvalan!

Pozdrav i dobro dosao na forum!

Kornjaca je relativno mala za svoju dob, zakrzljla je zbog pogresne brige. No poceti se brinuti za kornjacu pravilno nikada nije kasno, jave nam se i ljudi koji su preko 15-20 godina pogresno drzali kornjace pa im zele osigurati bolji zivot. Za pocetak svakako nabavi veci smjestaj, bilo akvarij ili veliku plasticnu posudu. Za kornjacu velicine 8 cm bi trenutno bio ok smjestaj od oko metar duzine, no ako nađes i vece nikada ne moze pretjerati sa velicinom smjestaja.
Po prioritetu je toplina na prvom mjestu. Temperatura vode bi trebala biti oko 25 stupnjeva, a kopna 30-35 stupnjeva. Za pocetak stavi obicnu stolnu lampu koja grije iznad kopna i izmjeri kolika je temperatura vode trenutno. S obzirom da sada dolazi toplije vrijeme mozda nece biti potrebno nabavljati grijac do zime.
Drugi prioritet je pravilna UVA-UVB rasvjeta za gmazove. Ako sada tijekom ljeta mozes kornjaci omoguciti suncanje pod pravim sunce i ona moze cekati do zime. Samo imaj na umu da suncanje preko stakla nema koristi jer sunce profiltrira sve potrebne UVA-UVB zrake, te naravno sve ostalo sto je @Ivaana navela. Suncanje pred otvorenim prozorom mozes provoditi tek kada zatopli.
I zadnja po prioritetu je filtracija – higijenu mozes odrzavati redovitijim promjenama dok ne nabavis filter.
Inace sve potrebne informacije za slaganje postenog smjestaja mozes pronaci ovdje:
Smjestaj za vodene kornjace
Obavezno procitaj i o prehrani:
Prehrana vodenih kornjaca (popis)
Citaj sto vise i slobodno pitaj ako ti nesto nije jasno!

Pisano: 18.03.2011

Početni član
Početni član

See User information
Bok, ja sam nova na ovome forumu i od nedavno vlasnik dviju malih žutouhih kornjačica. Svojevremeno sam čitala o njima,nažalost ne tako detaljno ali dovoljno da odbijem kupovinu one male posudice sa palmom te sam pri kupovini svojih kornjačica odmah htjela i svu opremu. E tu sam se sad malo pogubila. U pet shopu su mi prodali akvaterarij manje zapremine, neznam točno kolike, morat ću ga izmjerit,ali kao to mi je dovoljno za početak. Uz njega kupila sam tetratec HT 25 grijač vode, new jet potopnu pumpu NJ 400, jedan micro jet filter uložak, filter vatu, otopinu za pripremu vode, šljunak za dno i spot lampu. E sad, grijač sam postavila na 25 stupnjeva i vodoravno ga pricvrstila za stijenku akvarija, šljunak stavila na dno, pricvrstila spot lampu da grije dio podesta na kojeg mogu izac. Problem je nasto kod te pumpe. Ako sam dobro sthvatila prodavačicu, u onaj dio akvaterarija koji je odjeljen se stavi prvo vata, ovaj uložak za filter i na to pumpa koja se pricvrsti tako da iz nje ide cijevcica koja vraca vodu u ovaj drugi dio akvaterarija ??? Meni ta cijevcica vraca vodu kao slap, cijevcica nije uronjena u vodu nego vodu ispusta par centimetara povise razine vode. Taj dio filtracije me najviše zbunjuje. Svi spominjete neke filtere a ja u biti nemam nego pumpu i tu vatu i spuzvicu. Jeli to dovoljno da održavanje vode čistom ??? Ako nije što mi savjetujete da stavim u taj odjeljak. Kad skuzim kako postavit sliku, slikat cu vam da vam pokazem kako to sad izgleda. Kornjačice za sada još nisu izašle na to tzv.kopno. Imaju nekakvu kao rampu za izac ali još ih nisam vidjela da su vani. Jedna je dosta aktivna a druga se sakrije ispod grijaca (onog plasticnog dijela) cim me vidi blizu. Htjela bi im osigurati što bolje uvjete pa vas zato molim za savjet.

Pisano: 30.03.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ma to sto ti spominje je ovaj princip gde se nivo vode u posudama izjedncai , ako sam te dobro skuzio / to je mozda box filter ,
jedna cijev treba da ti vuce vodu u taj odvojeni dio i tako izjednaci nivo vode , a pumpica treba da ti vraca vodu nazad u akvarij

voda ude na jednu stranu prode kroz tu vatu i sta vec stavis i tu ostane prljavstina tak da se na drug strani pojavi cista voda koju pumpica vraca

eh sad kako ces ti sebi sloziti vatu i ostali materijal to je na tebi da odlucis

pogledaj malo po forumu na ovom delu " uradi sam" ima mnogo texta o filterima .

Pisano: 31.03.2011
Ako ste usutkali nekoga niste ga i preobratili,ko hoce ne

Početni član
Početni član

See User information
Melek hvala na odgovoru, nasla sam neke fotografije u galeriji istog tog box filtera kao u mene pa sam vidjela komentare da vata nije najbolje rješenje, nekakve spužve i keramicke kuglice ili valjcice spominju, malo cu jos prosurfat o tome. Znate li dali neki pet shop ili firma prodaje preko interneta ovu opremu ???

Pisano: 01.04.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
naj verovatnije da ima toga samo sto ja ne znam : S , cekaj da se jave moderatori oni su bolje informisani od mene .D , a imas to u svakom pet shopu keramiku ugalj vatu spuzvice i sta vec sve ide

Pisano: 01.04.2011
Ako ste usutkali nekoga niste ga i preobratili,ko hoce ne

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: dubrovcanka
Bok, ja sam nova na ovome forumu i od nedavno vlasnik dviju malih žutouhih kornjačica. Svojevremeno sam čitala o njima,nažalost ne tako detaljno ali dovoljno da odbijem kupovinu one male posudice sa palmom te sam pri kupovini svojih kornjačica odmah htjela i svu opremu. E tu sam se sad malo pogubila. U pet shopu su mi prodali akvaterarij manje zapremine, neznam točno kolike, morat ću ga izmjerit,ali kao to mi je dovoljno za početak. Uz njega kupila sam tetratec HT 25 grijač vode, new jet potopnu pumpu NJ 400, jedan micro jet filter uložak, filter vatu, otopinu za pripremu vode, šljunak za dno i spot lampu. E sad, grijač sam postavila na 25 stupnjeva i vodoravno ga pricvrstila za stijenku akvarija, šljunak stavila na dno, pricvrstila spot lampu da grije dio podesta na kojeg mogu izac. Problem je nasto kod te pumpe. Ako sam dobro sthvatila prodavačicu, u onaj dio akvaterarija koji je odjeljen se stavi prvo vata, ovaj uložak za filter i na to pumpa koja se pricvrsti tako da iz nje ide cijevcica koja vraca vodu u ovaj drugi dio akvaterarija ??? Meni ta cijevcica vraca vodu kao slap, cijevcica nije uronjena u vodu nego vodu ispusta par centimetara povise razine vode. Taj dio filtracije me najviše zbunjuje. Svi spominjete neke filtere a ja u biti nemam nego pumpu i tu vatu i spuzvicu. Jeli to dovoljno da održavanje vode čistom ??? Ako nije što mi savjetujete da stavim u taj odjeljak. Kad skuzim kako postavit sliku, slikat cu vam da vam pokazem kako to sad izgleda. Kornjačice za sada još nisu izašle na to tzv.kopno. Imaju nekakvu kao rampu za izac ali još ih nisam vidjela da su vani. Jedna je dosta aktivna a druga se sakrije ispod grijaca (onog plasticnog dijela) cim me vidi blizu. Htjela bi im osigurati što bolje uvjete pa vas zato molim za savjet.

Pozdrav i dobro dosla na forum!

Ako akvarij ima kojih 50-60 litara to ce ti biti ok za prvih godinu dana. Od opreme ti jos jedino nedostaje UVA-UVB rasvjeta.

Predpostavljam da imas klasican box filter:

Smanjena slika

O njemu mozes detaljnije procitati u sekciji filtracija: Smjestaj za vodene kornjace

Ako te smeta zuborenje vode povisi razinu vode tocno do kopna da ti prekrije rupu gdje izlazi voda. Inace dobro je da ti se povrsina vode mreska, to onemogucuje stvaranje filma na povrsinu vode i obogacuje vodu kisikom.

Najvaznije je da tu komoru napunis na nacin da voda ne moze zaobilaziti filter medije, inace od filtera nikakve koristi.
Preporucam ti da nabavis akvarijsku filter spuzvu i izrezes je da tocno pase u komoru filtera. Par slojeva te spuzve tocno stavis ispred pumpe. Prostor ispred samih spuzvi (gdje voda ulazi u filter) mozes ispuniti keramickim valjcicima. Bijelu akvarijsku vatu mozes koristiti kao fini stadij filtracije, npr. stavis jedan sloj među spuzve. Također je mozes koristiti na popunis ostatak filtera ako je jako velik i zacepis eventualne praznine kroz koje bi voda mogla zaobici medije.

Kornjacama moras dati vremena da se naviknu na nove uvjete, s vremenom ce poceti izlaziti na kopno kad nema ljudi u blizini, a kasnije kad se naviknu izlazit ce i kada si ti prisutna.

Također baci pogled i na clanak o pravilnoj prehrani: Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Citiraj:

Pisano od: dubrovcanka
Melek hvala na odgovoru, nasla sam neke fotografije u galeriji istog tog box filtera kao u mene pa sam vidjela komentare da vata nije najbolje rješenje, nekakve spužve i keramicke kuglice ili valjcice spominju, malo cu jos prosurfat o tome. Znate li dali neki pet shop ili firma prodaje preko interneta ovu opremu ???

Ja ti mogu preporuciti www.teraristika.hr . To je novi webshop pa nazalost nemaju unesen cijeli asortiman proizvoda na stranicu. Izmjeri i napisi dimenzije akvarija i tog filtera (koliko je pregrada odmaknuta od kraja akvarija, te koliko je visoka) pa ti mogu dati preporuku sto da kupis.

Pisano: 03.04.2011

Početni član
Početni član

See User information
Kori,puno puno hvala na detaljnom objašnjenju, sad mi je puno jasnije kako taj filter funkcionira. I sad znam da ga nisam na prvu dobro namjestila. Moj akvaterarij nije naš najboljih dimenzija pa ću iza ljeta nabavit veći, za sada će mi nadam se poslužit i ovaj mali dok su kornjačice skroz malene. Dimenzije su 40x25x20 a dimenzije box filtera su 10x13x20 i zgleda isto kao ovaj na tvojoj gornjoj slici. Znači, box filter treba do vrha ispunit filter materijalima ??? Dali pumpa ide na stakleno dno ili se stavi na neki od medija ??? Gledala sam ovaj link koji si mi proslijedio ali nema baš puno izbora, gledala sam i nekakav petcentar, oni imaju više izbora...uglavnom mislila sam kupiti keramičke valjke, tamni granulat i spužvu, s time da spužve nema u nekakvoj većoj dimenziji sve su to više kao nekakvi mali ulošci za filtere.
Moje su kornjačice se opustile u novome domu, više se ne boje kad se približim akvariju a počele su izlazit na kopno na sunčanje. :)
Ukoliko ja taj filter složim kako treba svako koliko se voda mijenja ??? Ne treba mijenjati cijelu količinu odjednom ??? Koliko sam skužila mjenja se 1/3 radi bakterija koje se moraju nastanit u njoj ???
Puno hvala na svim informacijama i pomoći. Krivo mi je što sam se dala nagovorit od strane prodavača u pet shopu i što nisam odmah uzela jedan pošteni akvarij, pogotovo što nisam uopće dovodila cijenu u pitanje. Očito da tamo rade osobe koje nemaju pojma ni ljubavi prema životinjama.

Pisano: 04.04.2011

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Sto se tice samog prostora taj akvarij bi ti mogao posluziti sljedecih par mjeseci, međutim problem je u tome sto se mala kolicina vode jako brzo zasiti otpadnim spojevima i zagadi. Unutra imas manje od 10 litara vode sto se vec nakon jednog hranjenja mesom dosta zagadi. Iz higijenski razloga bi bilo dobro da mijenjas dio vode dva puta tjedno...to jos moras vidjeti, voda nikada ne smije poprimiti neugodan miris i pozutiti jer tad vec postoji opasnost od bakterijske upale ociju. Probaj sa djelomicnim izmjenama, međutim mozda ces morati i svu vodu mijenjati ako ce sustav biti pre malen da sam obradi veci dio otpada. Kornjace po mogucnosti hrani rucno pomocu plasticne pincete i obavezno malom mrezicom za akvarijske ribe nakon svakog hranjenja pokupi sve ostatke hrane iz vode. Prilikom promjena vode obracaj pozornost a je pravilno pripremis (da nema klora i da je tempratura vode ok prije nego stavis kornjace unutra).

Ako iza ljeta planiras uzimati veci smjestaj onda ti se uopce ne isplati ulagati u ovaj filter. Jer da kupis dvije spuzvice 10*10*5 cm to ti je vec 60 kn, jos jedan mali paket valjcica ti je 30 kn i bacila si vec skoro 100 kn. Rađe napuni cijeli filter akvarijskom vatom, zmazaniju polovicu mijenjaj jednom tjedno i redovito mijenjaj vodu. Da bi ti se u filter mediju nastanile navedene bakterije potrebno je 2-3 mjeseca tako da neces moci postici pravu biolosku ravnotezu kao u vecem akvariju. Također ti preporucam da nabavis sredstvo za pripremu vode Easylife FFM (Fluid Filter Medium). To sredstvo sadrzi zeolit koji veze dosta otpanih spojeva na sebe, pomoci ce ti pri odrzavanju. A ako ce ti se vata na ulazu u filter (usisu) jako zastopavati prvu polovicu vate mozes zamijeniti ovim vlaknima: LINK

Ako pumpa ima svoje priljepke lijepis je na dno filter komore.

Pisano: 05.04.2011

Početni član
Početni član

See User information
Kori hvala na savjetima. Neznam ni sama što bi sada učinila. Nije mi do 100 kn, bitnije mi je da kornjače prežive i da se ne razbole dok im ne kupim veči akvarij. Koliko bi ustvari trebala kupit ?? S njime onda moram uzet i vanjski filter ??
Ja imam sredstvo za pripremu vode TETRA Fauna Repto Safe, dali je to isto kao i ovo Easylife FFM ?? Danas ću im promijeniti kompletno vodu jer je već malo zamirisala i napunit ću filter sa vatom do vrha pa ću vidjet koliko će mi dana držat. Probat ću ih hranit sa pincetom, nadam se da će htjet jesti na taj način. Jučer su se pobile oko hrane (onih račića kupljenih) i stvarno ih je zanimljivo promatrat. Navodno imam muško i žensko a moj ih je 6-godišnjak nazvao Iva i Ivo :)

Pisano: 05.04.2011

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum