Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Grizu se |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Kao što vidiš u ovoj temi su nanete teže povrede, koje ako se ne saniranju mogu zakomplikovati. A pored toga kornjača koja trpi maltretiranje biva isfrustrirana i neće onda da jede.
Pisano: 04.02.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Kornjače, bez obrzira bile one male ili velike, imaju nagone udvaranja od malena. Nama se to čini smiješnim, ali njihova komunikacija se svodi na treperenje prednjim nogicama, kod muških malo spretnije zbog dužine prednjih nogu i noktiju.
Druga kornjača u tom kontaktu bilo muška ili ženska može to prihvatiti kao normalno, a i ne mora. One se isto razlikuju, neke su aktivnije, neke tromije. Neke su došle prije u akvarij i sada kada je još netko došao agresivno daju do znanja da je to njihov teritorij. Mogu to izražavati jačim treperenjem i guranjem, a mogu i gristi, tu nema pravila gdje, jer grizu i oklop i noge i glavu, tada ih treba razdvojiti. Ako se pak udvaraju, opet trepere, pokazujući simpatije. Kada dosegnu spolnu zrelost a to nije sigurno prije 2 god.uz treperenje grizu. Najčešće za stražnju nogu ili vrat i to mužjak ženku. Ako imaju dosta mjesta u akvariju i po godinama si pašu, parenje koje je produkt toga može dobro završiti. No ako je mužjak hiperaktivac i nije mu dosta jedanput, ženka može biti gruba i ugristi ga za rep i spolovilo. Na te situacije vlasnici kornjača moraju obratiti pozornost. Tu je jedna sličica (nije baš vodena kornjača), ali prema ovoj anatomiji testiti su negdje dublje unutra, pa mislim da kastrirana kornjača bez obzira na spolovilo može imati jake seksualne nagone. Molim te Kori da dodaš ako sam nešto izostavila.
|
|||
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
znaci u mom slucaju jedino sto preostaje je da ih razdvojim?
i dok je drzi za vrat pretpostavljam da ne bi bilo dobro da se mesam, tj da pokusam nekako (ne na silu) da ih razdvojim, nego da cekam da sam pusti? danas je nije grizao, ali jeste se udvarao...
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Prati situaciju, ako bude lošije sa ranom, neće ti ništa drugo preostati nego ih razdvojiti dok se stanje ne popravi.
Ne, nemoj ih razdvajati, onda će stisnuti i biti će gadnije.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
rana je za sada dobro, zarasta lepo, nije duboka, ali praticu...
hvala
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ovdje je vec manje vise sve receno, ja bi jos eventualno napisao koje su opcije oko problema.
Postoji mogucnost da ce se muzjak smiriti nakon nekog vremena pa ce moci nastaviti zivjeti zajedno, međutim ako se ovo ovako nastavi morati ces nesto poduzeti. Zenka ne smije stalno zivjeti pod stresom jer se moze razboliti. Jedna solucija je trajno razdvojiti ih, svaka u svoj smjestaj. Druga solucija je nabaviti veci smjestaj i ubaciti jos jednu ili vise zenki. Na taj nacin muzjak nece gnjaviti stalno jednu. Citiraj:
Ovdje je vjerovatno rijec o dominaciji i borbi za teritorijem, za sada su jos pre male da bi imalo veze sa spolom. Također ako ova bolesna kornjaca bezivotno pluta nije nista cudno da zdrava ugrize i proba da li je jestivo. Uginule kornjace u pet shopu nekad budu pojedene od sustanara ako ih trgovci ne izvade na vrijeme. Najbolje bi bilo kada bi privremeno mogao odvojiti kornjace dok bolesna ne ozdravi, a ako nista dugo napraviti karantenu unutar akvarija (staviti dodatnu posudu u akvarij ili razdvojiti staklom/kamadom plastike akvarij na dva dijela).
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Danas i juce je nije dirao uopste. Dok sam cekala onih 10-tak minuta kad sam namazala gentamicin slikala sam kako trenutno izgleda. Cini mi se da zarasta kako treba...
Pisano: 06.02.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Izgleda da zarasta, bez infekcije.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ovo je klasican izgled oziljka koji ostane nakon takvog ugriza. Kako ce se koza ljustiti s vremenom ce mozda nestati.
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.