Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Pozdrav! |
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Citiraj:
Sve ja to znam. Nisam to provela na pamet, bez brige. U razgovoru s nekoliko vlasnika koji kornjace imaju ovoliko godina kao ja, iznenadila sam se koliko njih drzi kornjace vani po zimi u ovom podneblju. Jedan ima kornjace vec 30-ak god. i uvijek mu prezime vani i sasvim su u redu. Vec to da ih imam 30 god i ni jednom prije nisu prezimile vani govori o tome da mi je i samoj ta informacija bila upitna...dok me nisu donekle razuvjerili. Jako bitno je da se kornjace dobro ukopaju u zemlju. Naravno da ih se nece samo tako ostaviti u vrtu da se snalaze same. Ne znam, trebalo bi to jos propitati. Ako poznajes nekoga tko drzi cancare u vrtu u ovom podneblju bila bi ti zahvalna da ga pitas kako njemu prezimljavaju. Hvala na brizi.
Pisano: 31.07.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
wow vidim da će se ovdje razmijenjivati puno interesantnih informacija, ja nažalost nemam kopnenu kornjaču jer živim u stanu , ali nadam se, jednog dana....
;) dobrodošla!!
Pisano: 01.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Kornjace koje hiberniraju vani vec 30 godina ce i dalje bez problema hibernirati vani sljedecih 20-ak godina, ali zbog nastale stete na organizmu sigurno nece dozivjeti svoj puni zivotni vijek kao kornjaca na moru. U hladnijoj klimi ce se kornjaca po zimi vise iscrpiti. Sama hibernacija je duza, ali isto tako prijelazni period u kojem se kornjace pripremaju za hibernaciju je duzi i nestabilniji (odlicna sansa da pokupe prehladu a znas sto sljedi kad bolesna kornjaca ode u hibernaciju). U Europi je napravljena studija za vodene crvenouhe kornjace, također suptopska vrsta. Ne znam da li si upoznata sa problemom - kupuje ih se u pet shopu i masovno baca u prirodu kada prerastu akvarij. Crvenouhe kornjace inace zive oko 30-40 godina. Kada ih se baci van u hladniju klimu uspiju prezivjeti samo 7-8 zima. Također trebas razlikovati ljude koji su si samo donijeli kornjacu s mora i drze je kao ljubimca i ljude koji se bas bave kornjacama, interesiraju se, krecu u krugovima drugih ljudi koji se ozbiljno njima bave. Kada ljudi cuju za moj hobij cesto mi se pohvale "Ja sam imao cancaru s mora, zivjela je cak 20 godina". I najcesce ispadne da su te kornjace teturale cijelo vrijeme po kuci ili su bile cijelo vrijeme u vrtu (glavna hrana salata naravno). To je iskustvo vecine ljudi koji su si donijeli kornjacu s mora. Tvojih 30 godina iskustva uz pravilnu edukaciju je zlata vrijedno i puno bi znacilo da se zadrzis na forumu jer nemamo takvih ljudi. Ali sto se tice ovog problema - hibernacije kornjaca u hladnijoj klimi tu nemaju iskustva niti ti ljudi koji ti tvrde da nema problema s tim iz jednostavnog razloga sto nisu zivjeli 300 godina i imali 2-3 generacije kornjaca koje su u tim uvjetima dozivjele punu starost. Ali ljudi koji se ozbiljnije bave hobijem nose i iskustva hobista prijasnjih generacija. To je npr. osnivac ove stranice koji se krece u krugu najvecih strucnjaka za kornjace u Europi, zatim uzgajivac kopnenjaka iz Pule i jedna veterinarka koja je u inozemstvu zavrsila specijalizaciju. Napraviti poseban brzlog je definitivno drugacije nego ostaviti kornjacu da se sama ukopava sto ti nitko od njih nece preporuciti. Ako zelis kontaktiraj uzgajivaca: http://uzgojkornjaca.com/ i veterinarku: Maja Lukač, dr.vet.med. Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb Radno vrijeme Ambulante za ptice: ponedjeljak, srijeda, petak: 09:00-11:00 h utorak, četvrtak: 16:00-18:00 h Tel.: 01 2390 410 E mail: maja.lukac@vef.hr Napomena: prije odlaska u ambulantu telefonom provjeriti u kojim terminima doktorica radi taj tjedan. Da li su ikada kornjace bile bolesne i kod kojeg veterinara si ih vodila?
Pisano: 01.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Citiraj:
Puno ti hvala na opsirnom odgovoru. Nije me bilo nekoliko dana na forumu. Ima logike u ovome sto pises. Ne znam ni sama. Znam kornjacu koja je bar 30 godina zivjela u malom vrtu jedne bake u Zagrebu. Sama se ukopavala, sama iskopavala. Kad je baka umrla kornjaca je zavrsila kod nas. Kornjaca je bila ziva i zdrava, prekrasnog oklopa i pitoma (muzjak). Kod nas je bio godinu dana dok ga nismo udomile jednom covjeku u vrt k 4 zenke. Htjela sam reci da na tom muzjaku nisam primjetila nikakve nedostatke ili neku slabost, bolezljivost zbog toliko godina prezimljavanja u vrtu. Baka nije vodila racuna gdje se on ukopava, bio je prepusten sam sebi (To mi se naravno ne svidja, da odmah napomenem!!). Inace, uzgajivaca o kojem pricas smo sestra i ja upoznale jednom prilikom i cujemo se i sada povremeno, dragi ljudi:). Takodjer sam nedavno bila na Veterinarskom faksu, nosila sam jednu kornjacu koja mi je prezimila u garazi da ju veterinarka Maja Lukac pregleda jer se cudno ponasala; nije skroz izvlacila glavu. Bas sam se prepala. Na kraju je ispalo da je sve u redu. Natrpalo joj se komadica drveta i lisca u vratnu kozicu i to se posusilo i bilo tvrdo kao kamen pa zato nije mogla izvuci glavu. Ja je od straha nisam htjela namakati, nego odmah kod veterinarke. Ona ju je namocila i kornjaca pocela mrdati. Mogla sam i sama to doma:). Al hvalabogu da je bilo samo to u pitanju. Kornjace su nam vrlo rijetko bolesne. Ove velike nikad. Najvise problema smo imale s malima jer tada se i nije znalo previse o njima pa smo bile krivo upucene. Savjetovalo nas se da ne prezimljavaju i da ih se hrani s dosta proteina jer kao male to navodno trebaju, sto nije istina. Tako da su nam neke od tih manjih jadnicaka zavrsile kod veterinara i 5-6 ih je uginulo u vremenu od 1.- 4. godine. Ostale "male" (sad vec 20 god. stare) su za sada ok, doduse imaju piramidalan oklop kao posljedicu ali su zadovoljne. Nosile smo ih kod Ingeborg prije 15-ak godina, mislim da je ona sad veterinarka zooloskog vrta.
Pisano: 08.08.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Raspravi taj problem s njima i oni ce ti moci dati najbolji savjet, strucnije ljude od njih u vezi kopnenjaka u Hr. neces pronaci.
Pisano: 12.08.2010
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.