Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Upala pluća :( |
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Da, to je već dosta kritično. Utopli ju kako je napisamo, zovi sve veterinarske ambulante redom, netko će te već prihvatiti.
Moraš kornjačama priuštiti dobre uvjete za život. Znam i sam koliko to može biti skupo, ali što je tu je... Ajde sretno i prije svega žurno! Ne čekaj zadnji trenutak. P.S. Otkuda si točno?
Pisano: 22.06.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
pirot...
Pisano: 22.06.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Evo ti veterinara u Nišu.
http://veterinari.cu.rs/nis/
Pisano: 23.06.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
fifi u zadnje vreme ne pliva ukoso i ne isputa krike a oci su joj sve bolje i bolje
Pisano: 23.06.2010
|
|||
TurtlesL ver
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Drago mi je da je kornjaca bolje i nadam se da ce antibiotik u potpunosti rijesiti problem.
Pisano: 24.06.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Nov sam ovde i nemam pojma sta kako funkcionise...,al',imam 2 kornjace,imam ih oko 5 meseci,u istom su akvarijumu i sve je bilo oki,medjutim,jedna od njih,tj. manja,nece da jede,nije vise vesela,slabo pliva i stalno mi izlazi na ostrvo...Predpostavljam da je lose,jakp,cim ne jede...Molim vas za pomoc.Sta da uradim da se oporavi i sta je u pitanju?
Pisano: 20.10.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosao na forum!
Da bi ti mogli pomoci trebas nam dati vise informacija o kornjacama, prvenstveno kako ih drzis. Nastoj dati sto detaljnije odgovore na sljedeca pitanja: Da li imas akvarijski grijac? Kolika je temperatura vode u akvariju? Da li iznad kopna imas lampu za grijanje i UVA-UVB rasvjetu? Kolika je temperatura kopna (ispod lampe za grijanje) i zraka unutra? Da li imas poklopac na akvariju? Sa cime sve hranis kornjace? Da li kornjaca otvara usta kao da hvata zrak, kao da se gusi? Da li na usta i nos izlazi sluz? Da li kornjaca pliva ukoseno na jednu stranu ili samo pluta na povrsini vode bez mogucnosti da zaroni? Da li je kornjaca nedavno bila izlozena propuhu? Vadis li ih ikada iz akvarija? Da li moze normalno otvoriti oci ili su zatvorene/otecene?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Pa ovako...Drzim ih u akvarijumu u koji moze odprilike da stane 15l vode,a ja za njih 2 sipam 7l vode,koja je prethodno odstajala 2-3 dana...Grejac za akvarijum imam,podesena je temperatura na 27 stepeni,iznad imam neonku,a UVA-UVB lampu nemam i ne znam gde bih mogao da je nabavim.Temperatura kopna je oko 28 stepeni,takodje imam poklpopac za akvarijum.Kornjace hrani sa racicima,govedjim srcetom i smokijem za kornjace...Kornjaca ne otvara usta kao da se gusi,stalno su joj zatvorena,a ne izlazi joj sluz ni na nos ni na usta...Pluta po povrsini,ali takodje zaroni kada hocu da je dodirnem,ne pliva ukoseno...Iz akvarijuma ih vadim samo kada menjam vodu,menjam je redovno,i uvek im stavljam kapi (vitamine) u vodu.Normalne su joj oci,nisu otecene,ali su cesto zatvorene,kao da spava,ne deluje mi kao upala,znam kako to izgleda (krupne oci,crvene,zatvorene)...Eto,to su odg. na pitanja,najbolje sto sam znao Interesantno je to sto drugoj kornjaci nista ne fali,sve je oki sa njom,a sa ovom...
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Kornjaca nije u toliko losim uvjetima kao sto sam ocekivao, ali neke stvari bi definitivno trebao poboljsati. Akvarij u kojem ih drzis je uzasno malen i trebao bi ih prebaciti u nesto vece. Jer osim sto kornjace nemaju prostora za kretanje tako mala kolicina vode se jako brzo zasiti organskim otpadom koji moze uzrokovati probleme sa ocima. Za dvije kornjace do godine dana starosti bi trebao akvarij 60-100 litara, a kasnije i veci.
Jako je vazna da iznad kopna imas lampu za grijanje, te UVA-UVB rasvjetu za metabolizam kalcija. Za grijanje ti moze posluziti obicna stolna lampa sa reflektorskom zaruljom/sijalicom, dok UVA-UVB rasvjetu moras nabaviti u specijaliziranoj trgovini za kucne ljubimce ili je naruciti preko interneta. Na kopnu treba biti temperatura 30-35 stupnjeva kako bi kornjace normalno mogle probavljati hranu, te kako bi izbjegao respiratorne infekcije. Filter nije obavezan dio opreme, ali jako pomaze pri odrzavanju smjestaja, smanjuje potrebu za mijenjanjem vode i bespotrebnim uznemiravanjem kornjaca. Sve sto trebas znati o smjestaju mozes procitati ovdje: Smjestaj za vodene kornjace Sto se tice prehrane trebao bi uvesti malo vise raznolikosti. Racici i smoki/granule su samo dodatak prehrani. Goveđe srce je dobro samo povremeno davati, jednom u par mjeseci, zato jer sadrzi jako puno proteina. Sa cime sve trebas hraniti svoje kornjace mozes procitati ovdje: Prehrana vodenih kornjaca (popis) Prema opisanome ne bi rekao da se radi o upali pluca, pogotovo zato jer imas grijanje. Njezno popipaj da li je kornjacin oklop malo mekan. Da li ima bijele pjege po sebi? Kakvu podlogu imas u akvariju? Jesi li ikad primjetio da kornjace gutaju kamencice? Baci pogled jos na clanak o bolestima, mozda primjetis kakav simptom pomocu kojeg bi mogli utvrditi u cemu je problem:Bolesti kornjaca
Pisano: 22.10.2010
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.