NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
89 korisnika su online (4 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 89

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Problem
Početni član
Početni član

See User information
Javljala sam se vec sa molbom za pomoc i evo me opet. Kornjace sam dobila u oktobru 2008, imale su terarij otvorenog tipa i jedna je se razboljela-dobila upalu pluca i uginula. Drugu (zenku) sam premjestila u akvarij zatvorenog tipa-otvoren je samo gdje je lampa uVB a i to nije stalno, ima oko 100 litara vode , neonku ,grijac i tada su imale vanjski pravljeni filter. Vodu im spremam sa repto safe-om, mjenam dio svakih 15-ak dana.
Kupila sam opet jednu kornjacu-musko, kazu da je ova zenka jer ima skroz ravno dno oklopa. Ona (Marica) raste strasno brzo, mozda je previse hranim, ne znam . Hranim je 2x na dan, ujutro Tetrin reptomin meni, a navecer najcesce neko meso ili racice. Marica je ogromna, ja mislim da se utrostucila. Bila je malo manja od 5 km, a sada je oklop dug 8cm. Elem, i taj muzijak je bio dobro, poceo je jesti meso, mada je stalno ispod sijalice dok je ona stalno u vodi. Juce sam im ubacila unutrasnju tetrinu pumpu, promjenila im suhi dio. stavila drugo kamenje, spustila im nivo vode jer je Marica pocela da izlazi i jutros muzijak mrtav. Nemam uopste ideju sta mu je bilo. Jeo je normalno, voda je 28 stepeni nisam je mjenjala.On jeste bio mali, ali nisam primjetila da ga je Marica maltretirala. Ona je dobro, pliva jede normalno. Sta mislite jel ga mogla Marica ubiti ili je od stresa što sam mjenjala kamenje i pumpu ubacila uginuo preko noci?
Ne smijem da kupim treceg muzijaka, jer su u prodaji jako mali , a ona je velika, sta vi mislite ???
Selma

Pisano: 21.01.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Problem
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Uz neonku bi trebala imati lampu koja grije kopno i zrak u terariju. Ako je zrak kojeg kornjace udisu hladniji od vode također mogu dobiti upalu pluca. Pravilna rasvjeta kornjacama mora pruziti UVA, UVB i toplinu.

Malim kornjacama nije moguce odrediti spol, to sto ti trgovac u pet shopu kaze su price. Istina je da odrasli muzjaci ponekad imaju udubljen plastron. Kad kupujes male kornjace u pet shopu nikad ne mozes znati kojeg ce spola biti.
Budi oprezna sa kolicinom hrane, kornjaca ("zenka") je jako brzo narasla a to bas nije najzdravije za njen organizam.

Tesko je reci sto je ubilo tu manju kornjacu, ali ako je puno vremena provodila na kopnu mozda je cak vec bila bolesna kada si ju kupila.
Da li je mozda negdje zapela, utopila se?
Sama promjena okoline nije toliko stresna za njih da ih ubije. Da li si tijekom promjene pazila na temperature vode, na temperaturu mjesta gdje si ih drzala prilikom preuređenja?

Nemoj kupovati novu kornjacu, kasnije kada saznas kojeg je spola tvoja kornjaca lagano mozes udomiti odraslu kornjacu. Ali do tad ces shvatiti da je briga za jednu kornjacu uvrh glave.

Početni član
Početni član

See User information
Vazduh im je topao ispod poklopca, neonka i uvb lampa griju dobro. Nije bila bolesna mada je zijevala ali je jela manje nego Marica kad je bila njene velicine ali nije odbijala-1-2 racica ali mesa jedno 5 kockica je znala uzeti.
Obadvije su bile u akvariju to je trajalo 2-3 minute a vodu nisam mjenjala, znaci temperatura je ista. E sad mozda je mogla negdje i zapeti ima 4-5 vecih kamenja jedan na drugi naredani na dvije hrpe. Jedna ima suhu povrsinu a druga nema al je odgovarala Marici da izbaci glavu vani. A na suhi dio je odmah izasao malisan.
Mogu li drzati jednu kornjacu, zao mi je sto je sama ali necu kupovati drugu ako ce ona sama normalno zivjet.
Vise nemogu zao im ih pravo kad uginu, a djeci nemogu ni objasniti sta je bilo.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Nije bas normalno da kornjaca cesto zijeva (ili hvata zrak). To upucuje na respiratornu infekciju.

Kornjace u prirodi ne zive u skupinama, tvojoj kornjaci nije potrebno drustvo. Druga kornjaca joj samo predstavlja konkurenciju za hranu i teritorij. Sa vise kornjaca samo mozes imati problema kad spolno dozriju.

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum