NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
53 korisnika su online (3 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 53

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

"Truljenje" oklopa/shell rot
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Jedna kornjaca mi je dobila tu bolest, uglavnom 99% sam siguran. Otpale su joj ljuske, a ispod je bijelo, na 25 % oklopa tako. Na jednom djelu gdje joj je otpalo ima "žućkastu" masu.

Neznam dali je pogreška do mene jer još dvije koje su s njom nemaju nikakvih problema. Možda je pogreška što sam ih držao cca 2 tj. u akvariju 250l sa "jadnim " kopnom dok sam im renovirao postojeći vanjski smještaj pa nisu imale mogućnosti osušiti se kako spada (samim time i ubiti bakterije na oklopu) moja greška jbg
...

Uglavnom, izvadim je na suho i premažem je kremom Dermazin 1% (Sulfadiazinum Argentum), te je ostavim nekoliko sati da se osuši. To primjenjujem 3 dana. Čitao sam na stranim stranicama, kažu da se sva "zahvačena" masa oklopa mora odstrugati sa četkicom za zube ili nekim nožićem. Zanima me dal se "žuta" masa s oklopa mora makniti, jer drugi dio oklopa koji je zahvaćen je čist.

Planirao sam i do veterinara ali nema šanse da on zna više o toj bolesti, a i negdje sam pročitao da antibiotici koji se daju ostalim životinjama mogu biti toksični za kornjače.

Što je još dobro za dezinfekciju, dali će se kornjači na tim mjestima potpuno oporaviti oklop i dali da ostrugnem tu "žućkastu" masu s oklopa?

Pisano: 07.09.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: "Truljenje" oklopa/shell rot
Moderator
Moderator

See User information
Dermazin je dosad najbolja krema, samo dobro pročitaj dal može na otvorenu ranu. Takva oštečenja se kao i kod ljudi mogu dezinficirati i jodom, tako rade kod nas u zoo-u vet I. Bata. Daj fotku te žute mase

Pisano: 08.09.2012
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: darx
Jedna kornjaca mi je dobila tu bolest, uglavnom 99% sam siguran. Otpale su joj ljuske, a ispod je bijelo, na 25 % oklopa tako. Na jednom djelu gdje joj je otpalo ima "žućkastu" masu.

Neznam dali je pogreška do mene jer još dvije koje su s njom nemaju nikakvih problema. Možda je pogreška što sam ih držao cca 2 tj. u akvariju 250l sa "jadnim " kopnom dok sam im renovirao postojeći vanjski smještaj pa nisu imale mogućnosti osušiti se kako spada (samim time i ubiti bakterije na oklopu) moja greška jbg
...

Uglavnom, izvadim je na suho i premažem je kremom Dermazin 1% (Sulfadiazinum Argentum), te je ostavim nekoliko sati da se osuši. To primjenjujem 3 dana. Čitao sam na stranim stranicama, kažu da se sva "zahvačena" masa oklopa mora odstrugati sa četkicom za zube ili nekim nožićem. Zanima me dal se "žuta" masa s oklopa mora makniti, jer drugi dio oklopa koji je zahvaćen je čist.

Planirao sam i do veterinara ali nema šanse da on zna više o toj bolesti, a i negdje sam pročitao da antibiotici koji se daju ostalim životinjama mogu biti toksični za kornjače.

Što je još dobro za dezinfekciju, dali će se kornjači na tim mjestima potpuno oporaviti oklop i dali da ostrugnem tu "žućkastu" masu s oklopa?

Pozdrav,

ako mozes bilo bi dobro da postavis slike da vidimo o cemu se konkretno radi. Sjecam se od prije da si imao jednu kornjacu s tim problemom, predpostavljam da se radi o istoj kornjaci?
Da li su zahvacena mjesta neugodnog mirisa?

Osim Dermazina trebat ce ti Betadine 1% otopina (grkljaca koju mozes kupiti u ljekarni, sadrzi jod za dezinfekciju) i preporucam Nutrafin Aqua+ akvaristicko sredtvo za pripremu vode (stvara umjetnu zastitnu sluz oko zivotinja, slicno kao API Stress Coat kojeg kod nas nema za kupit). Također ce ti trebati jedna nova mekana cetkica za zube.

Kornjace sa ozbiljnom nekrozom se vecinu vremena trebaju drzati na suhom. Dakle, trebas joj sloziti nekakav suhi smjestaj, najbolje bi bilo neku plasticnu posudu koju jednostavno mozes oprati jednom dnevno ako ima potrebe. Raspon temperatura bi trebao biti od 25 u najhladnijem do 35 u najtoplijem dijelu pod lampom (pazi da ne pregrijes!). Po noci bi isto bilo dobro drzati temperaturu na nekih 25 stupnjeva. Kornjacu jednom dnevno na 2-3 sata treba ubaciti u posudu s potpuno cistom vodom da se rehidrira i da ju nahranis (voda se treba mijenjati svakodnevno i tretirati sa Aqua+ ako ga nabavis).

Sto se tice tretmana kada je kornjaca u potpunosti suha zahvacene dijelove treba ispirati s Betadine1% otopinom i lagano otklanjati trule dijelove cetkicom za zube (i zute i bijele dijelove). Otklanjanje trulih dijelova je vazno kako zdravo tkivo koje se nalazi ispod tog trulog tkiva ne bi nastavilo truliti. Nakon dezinfekcije je uputno isprati Betadine sa cistom vodom jer se Dermazin i Betadine ne smiju mijesati! Nakon sto se kornjaca opet posusi zahvacena mjesta premazi Dermazin kremom i ostavi je tako. Taj postupak trebas ponoviti barem 2 puta tijekom dana, prije ponovnog tretmana obrisi i isperi preostali Dermazin od proslog tretmana.

Sve treba biti savrseno cisto, posuda u kojoj boravi, voda u kojoj boravi, operi ruke kada je diras, inace se stanje moze pogorsati!

Ovisno o stanju poboljsanje ces mozda primjetiti vec nakon 10-ak dana, no ako je ozbiljno moglo bi potrajati mjesecima. Za oporavak ce trebati puno strpljenja i truda.
Ako primjetis da je truljnje prodrlo duboko u tkivo bilo bi dobro otici do veterinara jer ako se infekcija probije u krv moze doci do sepse. Ako ikako mozes svakako bi ti preporucio odlazak veterinaru za gmazove da procjeni situaciju.
Jako je tesko reci koliko ce trebati da se oklop u potpunosti oporavi i kako ce nakon toga izgledati.

Javljaj kako napreduje, sretno s lijecenjem!

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
To je jedna druga kornjača.. ona se u potpunosti oporavila.. Začuto ona je bila izgrižena i uopće je nisu napale te bakterije, doduše to je zacjelilo još davno.

Ovoj jednostavno su se ljuske nadigle i mislio sam da se ljušti, a kad sam primjetio da nije to krenio sam švrljat po googleu. U ponedeljak ću joj kupiti sve potrebno. trenutno mažem dermazin kremom i ostavim nekoliko sati da se krema upije.

Slikati ću sutra tu žutu masu.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Da, to je definitivno nelogicno jer kod manje osjetljivih kornjaca poput crvenouhih i zutouhih obicno do nekroze dolazi kada se rana inficira...kada si udomio tu kornjacu i znas li u kakvim je uvjetima prije zivjela?

Voda bi trebala stvarno biti ekstremno zmazana da dođe do nekroze, kornjaca bi prije obolila od bakterijske upale ociju 2 tjedna u zmazanoj vodi nego od nekroze. Vjerojatno to vuce vec od prije, a nemogucnost suncanja tih 2 tjedna je samo pogorsala situaciju.

Ponovo pitam, da je to podrucje neugodnog mirisa kada se posusi?
I da li se uopce moze skroz posusiti ili je stalno sluzava?

Prebaci kornjacu na suho sto prije, na zraku takve stvari puno brze prolaze, boravak u vodi pogorsava situaciju.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
E tek sad vidim da si odgovorio. Uslikat cu to sutra! Izgleda da je sirenje stalo.

Zutu masu sam pokusao skiniti, ali odmah je ispod krv pa je ne diram.

To podrucje nije neugodnog mirisa kad se posusi. Moze se posusiti ta "zuta" masa, ali je uvijek mrvćicu vlažna.

Pisano: 17.09.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Bok. Evo da javim stanje se popravlja :)

Kornjača normalno jede i aktivna je kao ostale. Zaraženi djelovi, tamo gdje su otpale ljuske poprimaju boju ljusaka i "kruti" su, tj. ona žuta masa se povlači.

Pisano: 24.09.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Drago mi je cuti da je kornjaci bolje! Nastavi tretman, nadam se da ce se kornjaca uskoro u potpunosti oporaviti!

Pisano: 28.09.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum