NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
76 korisnika su online (2 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 76

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 »

Kornjača šepa
Početni član
Početni član

See User information
Molila bi pomoć oko kornjače. Počela je šepati na prednju desnu nogu. Ne vidimo nikakve druge znakove bolesti (otečenost ili nešto slično), a puno vremena provodi na suhom tj. pola dana je van akvarija a pola u vodi.
Neznam koliko je stara jer sam ju i ja dobila, a velika je poprilici kao veličina muškog dlana. Ja ju imam skoro već 10 godina.
Dok je u vodi ne primjeti se da šepa, nego kad ju pustimo van onda lupa sa oklopom, ali samo po jednoj strani. Koristi tu prednju desnu nogu i odguruje se s njom, ali mi se čini da ju koristi manje nego druge. Dok hoda polako tj. skoro stoji onda se primjeti da stoji na prednjoj lijevoj i zadnjim nogama, a ovu prednju desnu drži visoko u zraku. Ne ponaša se kao da ju boli jer normalno staje na nju i ne primjećujem da ju drugačje koristi, ali jednostavno šepa i to mi se čini sve više i više.
Zamolila bi nekog ako mi može pomoći u vezi tog problema jer mi se čini da se pogoršava.
Hvala puno!!

Pisano: 04.09.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Kornjača šepa
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Najveca greska je sto kornjacu uopce pustate van u setnje po podu. To je vodena zivotinja koja nije stvorena za svakodnevne setnje po kopnu. Vodene kornjace se na kopnu bez blizine vode osjecaju jako ugrzeno i svako vađenje van akvarija je za njih nepozeljna stresna situacija. Na sve to postoji uzasno puno stvari koje mogu poci po zlu. Takve kornjace najcesce zavrse sa upalom pluca kako ih se iz toplog akvarija stavlja na hladan pod. Također postoji velika opasnost od mehanickih ozlijeda, dehidracije ako se negdje zavuku, prignjecenja sa namjestajem prilikom trazenja itd. Kornjaci nikako time ne cinite uslugu jer je to gmaz koji trazi svoje uvjete i mir, a ne pas kojem trebaju setnje i igra.

Najvjerojatnije je doslo do neke vrste ozlijede, mozda ga je netko trknuo ili je od nekud pao. Kod kornjaca koje vlasnici pustaju po podu također zna doci do velikih problema sa pandzama, dolazi do upala u korijenu, nokti se pocnu deformirati i grepsti okolnu kozu. Da li oko baze noktiju postoje okrugla zadebljanja?
Jedini nacin na koji mozete provjeriti sto nije u redu s nogom je odvesti kornjacu specijaliziranom veterinaru za gmazove, od kuda se tocno javljate?

U svakom slucaju kornjacu nemojte vise bespotrebno vaditi iz akvarija i pustati po podu, osigurajte joj dovoljno velik smjestaj (300-400 litara) da ima dovoljno mjesta za plivanje.

Pisano: 05.09.2012

Moderator
Moderator

See User information
Bok, stanje tvoje kornjače. ona je vjerojatno već starija kornjača, veličina muškog dlana može biti manja (rastom) ženka ili odrasli mužjak. Kakve nokte ima na prednjim nogama kratke ili duge?
Događa se da kod starijih kornjača ili kornjača u neprimjerenim uvjetima držanja, kao što je vađenje kornjača iz akvarija i držanje pola dana vani, bolest ekstremiteta uslijed neke ozlijede ili jednostavno paraliza udova, nastala nekom deformacijom, što se može dogoditi i oklopu, jer nemaju primjerene uvjete u akvariju,UVB UVA rasvjetu, grijač....podest ili kamen za sunčanje ili jako mali skučeni akvarij sa vrlo malo vode.', pa ih ljudi vade i puštaju po stanu.
Ne govorim o kornjačama u ograđenim i dovoljno velikim vrtnim jezercima.

Ne znam odakle si, dopuni u svom profilu. Da je stražnji ud, a ženka je, razlog mogu biti i jaja, no ovo bi svakako trebao pogledati veterinar. Pogledaj ako možeš nokte, da nije neki otpao ili se slomio pa da nije došlo do infekcije.

U svakom slučaju, savjet - trebalo bi pitati veterinar

Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

Moderator
Moderator

See User information
U isti tren smo odgovarali...... slučajnost, jer i ja sam pomislila na nokte.

Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

Početni član
Početni član

See User information
Nisam znala da ne smije van. za sad ima plitki bazen, tražimo veći upravo. pošto imamo plitak bazen u koji napunimo dosta vode, on često sam "ispadne" van jer se gura sa nogama dok ne ispadne. zbog toga mu stavljamo neku deku pored bazena tako da ne pada direktno na pod. zbog toga smo mislili da smije van i hoće pa smo ga puštali. bilo nam je praktički normalno da je vani jer, svaki put kada bi izašao, nas je stalno pratio (doslovno trčao) i kad bi se mi smirili, došao nam na nogu i tamo čubio. Pošto smo ga puštali van, kad je bio vani i kad je nekog od nas vidio doslovno se zaletio prema njemu i ne pokazuje da ga išta boli jer juri bez obzira na to što šepa.
S obzirom na ovo što se oboje napisali, više ga ne puštamo van, ali obavezno moramo nabavit nešto veće. držimo ga u kući s obzirom da se bojimo zime i vode koja bi se mogla zaledit. inače smo iz zagreba i danas smo baš bili u bauhausu i maxu tražit neke velike kade...sve što smo našli su neki vanjski bazeni koji nama baš i ne stanu u kuću. imate vi možda kakvu ideju za neki akvarij u koji bi ga mogli stavit?
kontaktirali smo dr. Ingeborg iz Zoo-a i sad čekamo odgovor na mail da vidimo dal nam ona može dati kakav savjet, a inače ne znamo koji veterinari imaju iskustva sa kornjačama. Nema nikakvih drugih znakova osim šepanja, nema promjena na noktima, svi su tu. Nokti su mu dugački. Normalno jede, čak je proždrljiv.
Šta se tiče akvarija, dečko je mislio napravit nešto od plexiglasa-što mislite o toj ideji i koliko to veliko mora biti. Kako ste vi rješili taj problem? I kakav uopće filter moram imati za takvo nešto veliko?

Hvala vam puno!!

Moderator
Moderator

See User information
http://www.frigo.hr/detalji_proizvoda ... radarska-350l-333339.aspx

dakle kopno da se može popeti lampa, grijač i filter
za početak može poslužiti i kaca , u getrou i pevecu su sada rasprodaje

Dodaj datoteku:

jpg  270_270[1].jpg (7.82 KB)
935_5048c132a95f8.jpg 270X270 px

Pisano: 06.09.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako je kornjaca padala van iz tog bazena lako je moguce da je vlastitom tezinom nekako prikljestila tu nogu i da je tako doslo do ozlijede. Normalnim zivotom u bari i bacanjem s kopna u vodu se rijetko kada dogodi da kornjaca punom tezinom sleti na nogu.
Normalno je da kornjaca pokusava izaci iz smjestaja, pogotovo ako u smjestaj nije bas prirodno uređen i nema dovoljno skrovitih mjesta. Kornjace se u prirodi imaju naviku preseliti ako se ne osjecaju sigurno u svom habitatu, u potrazi za hranom, u potazi za partnerom ili u potrazi za mjestom za polaganje jaja u slucaju zenki.
Pracenje ljudi bi mogli objasniti cinjenicom da kornjace gledaju na ljude kao na izvor hrane, a sjedenje na nozi kao boravak na izvoru topline.
Sto se tice smjestaja postoje brojne mogucnosti sve od akvarija do sobnih bara (npr. ove iz Bauhausa: LINK). Procitajte sljedece clanke da vidite kakve sve mogucnosti postoje i sto je sve potrebno za pravilno drzanje:

Smjestaj za vodene kornjace

Također procitajte i ove clanke, i ispravite eventualne greske pri drzanju:

Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Sto se tice veterinara, dr. Lukac je najstrucnija za lijecenje kornjaca na ovim prostorima:
Citiraj:

Maja Lukač, dr.vet.med.
Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb
Radno vrijeme Ambulante za ptice:
ponedjeljak, srijeda, petak: 09:00-11:00 h
utorak, četvrtak: 16:00-18:00 h
Tel.: 01 2390 410
E mail: maja.lukac@vef.hr

Napomena: prije odlaska u ambulantu telefonom provjeriti u kojim terminima doktorica radi taj tjedan.

Pleksiglas nije adekvatan materijal za izradu akvarija, plasticni akvariji se inace rade od akrila, no to bez posebne opreme i peci nije moguce jer se plasticni akvariji vare, ne lijepe se kao stakleni.
U Hr. konkretno nitko ne radi akrilne akvarije, u uporabi su vecinom stakleni i postoji nekoliko firmi koje izrađuju akvarije po zeljenim dimenzijama. Netko bez iskustva se nikako ne bi trebao upustati u vlastorucnu izradu!

Za velik akvarij je moguce koristiti vanjski kanisterski filter (detaljnije u linkanom clanku o smjestaju).

Početni član
Početni član

See User information
Ako ne uspijemo nabaviti nešto bolje uzet ćemo takvu kacu, sad sam gledala da ih ima u Pevecu za 240kn.
Ali radije bi uzeli baš akvarij sa filterom da se voda ne maže svako malo jer treba 200L vode praznit i punit svakih par dana.
Napravili bi sami akvarij al nam je problem filter baš zbog tog ispumpavanja vode.

http://www.njuskalo.hr/oprema-akvaris ... 90l-opremom-oglas-5315415
Šta kažeš na ovo? Ne kužim se u filtere pa neznam dal bi ovaj bio dobar za kornjaču. Nadam se da shvačaš što želim reći...prvo mi se iskreno neda svakih par dana ispumpavat vodu iz njega, drugo, koja je to potrošnja vode...?

Moderator
Moderator

See User information
Dimenzije akvarija su dobre, no ne znam s ovim filterom i potrebno bi bilo ugraditi ili dograditi kopno, silikonizirano staklo ili pleksiglas, veliki kamen, grana....
Molim te dodaj u svoj nick odakle si....

Kori je stručniji.....

Pisano: 07.09.2012

Početni član
Početni član

See User information
Puno vam hvala na odgovorima...moram pročešljati ove teme pa se javim ako ću imati još koje pitanje.
Hvala vam.

Pisano: 07.09.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum